Čtvrtek 10. prosince 1964

Som toho názoru, že po preverení všetkých hlavných kritérií a po potvrdení národohospodárskej účelnosti novej výstavby a po schválení plánovanej výstavby vládou je treba - počínajúc rezortným ministrom - schválenú výstavbu všemožne zabezpečovať.

Jedným z nedobrých príkladov, kde sa podľa uvedených zásad dosiaľ nepokračuje, je zabezpečovanie plánovanej výstavby prírubárne v Prakovciach v okrese Spišská Nová Ves. Výstavba prírubárne sa mala uskutočniť podľa vládneho uznesenia z roku 1960 č. 1024, a to v rokoch 1961 - 1963. Neurobilo sa to. Potom prišlo vládne uznesenie č. 917 z roku 1961. Podľa tohto uznesenia sa mala výstavba prírubárne uskutočniť v rokoch 1963 - 1965. Neuskutočnila sa. Bolo vydané tretie vládne uznesenie č. 104 z r. 1964, podľa ktorého sa má výstavba prírubárne realizovať v rokoch 1965 - 1967.

Súdružky a súdruhovia, s výstavbou prírubárne v Prakovciach sa nezačína ani v r. 1965 a ak vzťah k tejto výstavbe zo strany Ministerstva všeobecného strojárenstva sa nezmení, i tretie vládne uznesenie k tejto stavbe bolo prijaté zasa len formálne.

Ako je toto možné. Ako budeme teraz znovu vysvetľovať pracujúcim závodu v Prakovciach, že ani tretie vládne uznesenie sa zodpovedne nezabezpečuje?

V Prakovciach ide o oblasť s viac než dvestoročnou strojárenskou tradíciou a tamojší pracujúci si zaslúžia, aby sme im konečne zodpovedne povedali, kedy s plánovanou výstavbou už skutočne začneme. Prosím s. ministra strojárenstva o oznámenie, kedy budú realizované uvedené tri vládne uznesenia a tým vyriešený výrobný program a rekonštrukcia závodu.

Druhá interpelácia. V uzneseniach XII. zjazdu KSČ sa zdôrazňuje využívať vlastnú surovinovú a materiálnu základňu v súlade s vnútornými potrebami i možnosťami zahraničného obchodu. Z tohto hľadiska pripadá v našom hospodárstve významné miesto surovinám. Na Slovensku sa tieto dostatočne nevyužívajú, i keď sa už preukázalo, že ich je dostatok, že sú vhodné pre priemyslové spracovanie a že keramických výrobkov je trvalý nedostatok a sú i možnosti exportu. Robia sa síce investičné prípravy, sú však veľmi zdĺhavé a nepostupujú. Na jednu z nich - Keramokombinát Michalovce by som chcel poukázať.

Prvý investičný úkol na akcii Keramokombinát Michalovce bol vypracovaný ešte v máji 1960. Keramický kombinát mal vyrábať keramické dlaždice, kameninové rúry, upravený halloyzit ako náhradu za kaolín a tenkostenné tehlárske výrobky. Odborové združenie keramiky v Prahe a Ministerstvo stavebníctva neschválili tento investičný úkol, navrhli vypustiť z Keramokombinátu tehlársku výrobu ako nepotrebnú. V máji 1962 bol vypracovaný druhý investičný úkol, doplnený podrobnou technicko-ekonomickou štúdiou, spracovanou Keramoprojektom Brno. Ten tiež nebol schválený, z výrobného programu sa navrhlo vypustiť i kameninové rúry. Ani ďalšie investičné úkoly, dosiaľ už päť, týkajúce sa Keramokombinátu Michalovce, neboli schválené. Raz sa v pripomienkach uplatní zmena sortimentu, druhý raz zmena výšky kapacity a pod. Musím poznamenať, že všetky geologické práce sú ukončené, zásoby surovín v potrebnom rozsahu a množstve vyhodnotené a schválené a výrobky otestované ako plne vyhovujúce. Naviac ešte nadložné suroviny, ktoré sa nachádzajú nad keramickými ílmi, je možno použiť v zlievárenstve ako náhradu za dovážané diely zo západných Čiech.

Pre urýchlenie investičnej prípravy a skoršie zahájenie výstavby vydal minister stavebníctva súdruh Takáč v apríli svoj osobitý príkaz. V príkaze minister presne formuloval postup prípravy tejto akcie, terminoval jednotlivé úkoly tak, že investičný úkol bolo treba schváliť do 15. novembra t. r. a do konca mája 1965 vypracovať projektovú dokumentáciu. Ale príkaz ministra sa neplní hlavne zásluhou Odborového združenia keramiky a nečinnosťou Ministerstva stavebníctva. Nedbá sa ani na uznesenie predsedníctva Slovenskej národnej rady z júna t. r., že je treba investičnú prípravu urobiť tak, aby sa v roku 1966 zahájila výstavba Keramokombinátu. Doterajšia príprava je taká, že investičný úkol ešte nie je schválený a tak výstavba sa ani v r. 1966 nezačne. Otázka znie: Dokedy vlastne budeme čakať na schválenie investičného úkolu a pritom u nás je trvalý nedostatok keramických dlaždíc? Je všeobecne známe, že výrobky stavebnej keramiky sa pre individuálnych stavebníkov nedostávajú a rok od roku sa musia krátiť dodávky pre tržné fondy. Nie je možné tiež prehliadnuť export do Sovietskeho zväzu a ostatných ľudovodemokratických štátov, ktoré sa s požiadavkou dlaždíc na nás obrátili. Podobne je to s exportom upraveného halloyzitu do kapitalistických štátov: Dánska, Francie a pod. Prípravné práce, včítane geologického prieskumu, stoja naše hospodárstvo už niekoľko miliónov korún, čo všetko vzbudzuje oprávnené rozhorčenie verejnosti, hlavne na východnom Slovensku, v oblasti, kde celý vývoj tejto akcie je známy a sledovaný. Chápe sa to ako úmyselné odsúvanie stavby, čo je asi pravde najbližšie.

Prosím ministra stavebníctva súdruha ministra Takáča o ďalší zákrok v tejto záležitosti, už preto, aby jeho osobitý príkaz z apríla t. r. bol Odborovým združením keramiky splnený. (Potlesk.)

Místopředseda NS dr. Škoda: Děkuji poslanci Lukačovičovi za jeho příspěvek. Přerušuji nyní schůzi Národního shromáždění na 15 min. vzhledem k tomu, že je ještě devatenáct přihlášek do diskuse.

(Schůze přerušena v 10 hod. 10 min. a opět zahájena v 10 hod. 28 min.)

Předseda NS Laštovička: Zahajuji přerušenou schůzi. Pokračujeme v rozpravě. Slovo má poslanec Dohnal.

Posl. Dohnal: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi zaujmout stanovisko k vládnímu návrhu zákona o státním plánu rozvoje národního hospodářství a k státnímu rozpočtu na rok 1965 za výbor pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje.

I když tento náš výbor je z výborů NS jedním z nejmladších, lze již dnes po půlroční jeho činnosti konstatovat, že utvoření tohoto výboru má své plné opodstatnění.

V našem každodenním životě se setkáváme poměrně se značnými nedostatky na úseku výroby zpracovatelského průmyslu, obchodu a služeb vůbec. Kritika těchto úseků širokou naší veřejností je převážně oprávněná.

Mohu však říci, že jak náš výbor, tak i příslušná ministerstva a resorty mají ten největší zájem na tom, aby jak obchod, tak služby lidem neznepříjemňovaly život. Vynaložíme veškeré úsilí k tomu, abychom oprostili naše pracující, zvláště pak ženy, od zbytečně vynakládané energie v zajišťování denních potřeb a služeb a uvolnili veškerou iniciativu pracujících na soustředěnou a klidnou práci v zaměstnání, zlepšením služeb zvýšili kulturnost našeho života a umožnili lepší využití volného času.

Podíváme-li se zpět, je nutné vidět, že odvětví spadající do kompetence našeho výboru neměla v minulosti zvláště důležitou váhu v rozvoji naší ekonomiky. Byly pro to pochopitelné důvody.

Socialistická výstavba průmyslu nutně v dané etapě vyžadovala soustředění prostředků do základních a rozhodujících oborů, které představují materiálně technickou základnu socialistické společnosti.

Když jsem dnes i včera poslouchal diskusi našich poslanců - a zvláště bych zde chtěl navázat na slova poslance s. Bichlera - měl jsem velkou radost z toho, že důležitá odvětví našeho těžkého průmyslu - mám na mysli hutě, doly a podobně - nejenže v tomto roce dobře plní plán, ale jsou nejreálnější předpoklady k řádnému plnění plánu i v příštím roce.

Zvláště si ceníme té skutečnosti, že XII. sjezd KSČ na základě hlubokého ekonomického rozboru stanovil základní direktivy dalšího rozvoje našeho hospodářství, podle kterých se klade mimořádný důraz na rozvoj zpracovatelského průmyslu, do kterého náleží potravinářský a spotřební průmysl.

V přijatých zásadách o zdokonalení plánovitého řízení národního hospodářství jsou zahrnuta opatření v oblasti plánování financování, hmotné zainteresovanosti, mezd a tvorby cen též v obchodě a místním hospodářství.

Na základě těchto skutečností přistupoval pak náš výbor k projednání návrhu plánu a rozpočtu u přikázaných kapitol na rok 1965.

Ke každé kapitole jsme zaujali stanovisko, které se formulovalo do závěrů s příslušným doporučením tangovaným resortům, případně i vládě republiky. Závěry také byly rozeslány všem ústředním orgánům.

Přesvědčili jsme se, že centrální orgány se již v současné době s našimi závěry zabývají a vytvářejí předpoklady pro jejich realizaci.

Lze celkem s uspokojením konstatovat, že disproporce, které se při říjnovém projednávání přidělených kapitol projevily, ať již se Státní plánovací komisí nebo s ostatními dodavatelskými nebo odběratelskými ministerstvy, se ve značné míře vyjasnily a ve většině případů došlo již v dané etapě ke shodným stanoviskům.

Tuto skutečnost si ověřili také zpravodajové výboru při projednávání plánu se zástupci Státní plánovací komise, ministerstva financí, potravinářského průmyslu, spotřebního průmyslu a spojů. Rozdílná stanoviska byla zejména u investiční výstavby, neboť naše zpracovatelská odvětví celkem ve shodě s direktivou XII. sjezdu KSČ a v souladu s vládním prohlášením z 23. června 1964 v plénu Národního shromáždění požadovala podstatně rychlejší růst investičních prostředků než dovoluje naše současná ekonomická základna.

Výbor si byl plně vědom napjaté situace v národním hospodářství v realizaci investičních záměrů v příštím roce a proto trval na tom, aby resorty dodržely směrnici vlády. Totéž lze říci i o některých dalších požadavcích resortů i národních výborů, které v mnohých případech, ač jsou opodstatněny, nemohly být promítnuty do předkládaného návrhu státního plánu a rozpočtu na rok 1965. Při zavádění nových forem plánovitého řízení v našem hospodářství, které se plně uplatní v pětiletém plánu, bude se náš výbor zabývat ještě podrobně investiční politikou na tomto úseku a zaujme pak konečné stanovisko v souladu s danými direktivami.

Z projednávání návrhu plánu považuje výbor NS za stěžejní úkoly našeho hospodářství naplnění tržních fondů a úpravu dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Proto doporučil všem ministrům - dodavatelům do tržních fondů - trvale zajišťovat vyšší dodávky zejména v nedostatkovém sortimentu zboží, v technických a módních novinkách. K tomu cíli bude třeba více využívat zdrojů hmotné zainteresovanosti, které jsou pro tyto účely stanoveny zejména na úseku všeobecného strojírenství.

Dále jsme doporučili Státní komisi pro organizaci a řízení, aby urychleně řešila dodavatelsko-odběratelské vztahy se zřetelem na maximální snížení mezičlánků mezi prvovýrobou a zpracovatelským, případně spotřebitelským sektorem.

Tato skutečnost se zvláště ostře projevuje při dodávkách zemědělských produktů, jak přímo spotřebitelům, tak i zpracovatelským závodům, kde dodávky zprostředkují samotné nákupní organizace.

Výbor při projednávání jednotlivých kapitol návrhu státního plánu a rozpočtu na rok 1965 doporučil provedení určitých konkrétních opatření, která by příznivě ovlivnila plnění plánu. Tak ministerstvu potravinářského průmyslu se mimo jiné doporučilo snížit zásoby hotových výrobků konzervárenského průmyslu, lépe využít mrazírenské prostory; ministerstvu spotřebního průmyslu provést opatření v hmotné zainteresovanosti pracovníků všech oborů na zavádění nových výrobků ve smyslu zásad nového řízení národního hospodářství a dále spolu s ministerstvem všeobecného strojírenství a ministerstvem vnitřního obchodu přehodnotit situaci ve výrobě a prodeji punčoch a ponožek. Výbor považoval za nadále neúnosné pro naše spotřebitele, aby trval stálý nedostatek pletených výrobků, aby se opakoval nedostatečný výběr vhodné obuvi, zejména dámské, a aby trh byl špatně zásobován řadou dalších výrobků spotřebního průmyslu. Ústřední správě pro rozvoj místního hospodářství provést během r. 1965 přehodnocení mzdové politiky v duchu zásad zdokonaleni plánovitého řízení národního hospodářství. Tímto doporučením se sleduje možnost získání kvalifikovaných pracovních sil pro drobné opravy a údržbu a tím i kvalitní provádění těchto prací. Ministerstvu vnitřního obchodu, aby společně s ministerstvem zahraničního obchodu projednalo možnost ponechání některých druhů nedostatkového zboží pro vnitřní trh, aby se doplnil domácí sortiment a vývoz se realizoval v jiných druzích výrobků. Ústřední správě spojů výbor doporučil řešit vybavení provozů drobnou mechanizací vyráběnou ve vlastních ústředních dílnách.

Při projednávání návrhu plánu a rozpočtu náš výbor nezapomněl na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců v těchto odvětvích a poukázal na nutnost dodávek mechanizačních prostředků a zařízení pro paletizaci ve skladovém hospodářství. Jistě si vzpomínáte, jak o tom hovořil ve vládním prohlášení předseda vlády v červnu letošního roku. Dále se doporučilo ministerstvu všeobecného strojírenství, aby zajistilo dodávky výkonných strojů pro prádelny a čistírny, čímž by se odstranila namáhavá práce zaměstnanců. Ústřední správě spojů navrhl výbor, aby ve spolupráci s ministerstvem všeobecného strojírenství zajistila kapotování jednostopých dopravních prostředků, jsou to konkrétně tříkolky, aby zaměstnanci byli chráněni před povětrnostními nepohodami.

Soudružky a soudruzi, s uspokojením konstatujeme, že otázka. zlepšení tržních vztahů v oblasti obchodu je středem pozornosti nejen našeho výboru, ale i předsednictva NS, jak o tom svědčí nedávné usnesení o ovoci a zelenině, se kterým bylo včera seznámeno plénum NS prostřednictvím posl. Kučery a Kuropky. Stejně tak se předsednictvo NS na své poslední schůzi zabývalo cenovými relacemi ve službách a pracích poskytovaných obyvatelstvu. Projednáváním závažných otázek našeho obchodu a služeb, přijetím a realizací rozhodných závěrů nejen výborem, ale i předsednictvem a plénem NS je možno očekávat postupné zlepšení těchto úseků našeho hospodářství.

Závěry výboru k projednávání návrhu plánu zároveň s příslušnými usneseními předsednictva NS bude výbor kontrolovat a přesvědčí se, jak se vytvořily předpoklady na závodech k jejich zajištění.

Proto již v lednu příštího roku se bude výbor na své schůzi zabývat celou touto otázkou a naše stálé komise připraví pro jednání podklady z podniků, resortů a dalších stranických odborových orgánů.

Celou tuto akci provedeme v úzké součinnosti s pracovníky Ústřední komise lidové kontroly a statistiky.

Jistě bude nutné, abychom se všichni v prvém pololetí příštího roku věnovali zpracování koncepce pětiletého plánu včetně plánu na r. 1966. Tuto práci musíme pokládat za prvořadý úkol nelegislativní činnosti Národního shromáždění, neboť vyváženost plánu umožní úspěšnou realizaci a tím i naplnění direktivy dané nám všem XII. sjezdem Komunistické strany Československa. Vždyť do naší každodenní práce poslanců ve 4. volebním období se promítnou výsledky plnění pětiletého plánu.

Soudružky a soudruzi, je nám všem známo, že úspěšný nástup do plnění úkolů v pětiletém plánu je podmíněn řádným splněním plánu v r. 1965. Vyřešení a včasné odstranění všech překážek, které se nám mohou v příštím roce vyskytnout, ať již ve sféře výroby, dopravy nebo obchodu a služeb, není pouze v moci řídících orgánů, ale v práci všech našich občanů. Náš stát má obětavé pracovníky, kteří již mnohokráte osvědčili svoji připravenost - pomoci v pravý čas a vždy s úspěchem k rozvoji našeho hospodářství. Vzpomeňme jen na zimu v roce 1963. Soudruh Novotný hovořil na shromáždění sovětsko-československého přátelství v Moskvě o tom, jak se u nás pracuje, abychom splnili usnesení XII. sjezdu KSČ a jak vyvozujeme nezbytné závěry v naší zemi pro všechny oblasti života. Splněním plánu v r. 1965 pak potvrdíme slova našeho presidenta.

Soudružky a soudruzi, jménem výboru NS pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje doporučuji plénu, aby přijalo vládní návrh státního plánu a rozpočtu rozvoje národního hospodářství na r. 1965 tak, jak byl předložen.

Předseda NS Laštovička: Děkuji. Nyní promluví posl. Kobosilová.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP