Středa 25. března 1964

Předseda NS Fierlinger: Mohu ujistit s. Prokopovou, že náš zemědělský výbor se bude speciálně zabývat otázkou rekultivace ploch vytěžené rašeliny, tak, jak se o tom zmínila. A konečně soudruzi z Jihočeského kraje musí též sami uvažovat, do jaké míry je třeba těžbu připustit. Soudružka Prokopová zapomněla, že např. soudruzi ze Západočeského kraje též štědře dávají ze svých bohatých pramenů uhlí a též musí pečovat samozřejmě o rekultivaci vytěžených ploch.

Soudružky a soudruzi, diskusi jsme skončili. Dříve ještě než přistoupíme k hlasování, dávám slovo soudruhu Svobodovi k doslovu této užitečné rozpravy, která jistě našemu zemědělství velmi prospěje.

Zpravodaj posl. inž. Svoboda: Soudružky a soudruzi poslanci, všechny diskusní příspěvky, kterých bylo dnes celkem 12, se shodují v tom, že naši půdu je třeba vyzbrojit úrodností tak, aby zemědělství jako celek mohlo plnit stále náročnější úkoly.

Poslanec Mjartan zde řekl, že půda je dobrý účetní. Ano, je to nesmlouvavý účetní, který se nedá ošidit. Nesmíme hledět jenom na stranu "dal", tzn. aby nám půda rodila, ale musíme naplňovat i položku "má dáti", tzn. dostatečně ji zásobit humusem, který je základem trvalé úrodnosti.

Myslím, že je třeba nedělat to jako akci, protože jak víme, každá akce se zvrhne v živelnost, ale jako ucelenou a cílevědomou práci.

Myslím, že ministerstvo zemědělství je kompetentním orgánem, který bude muset celý proces koordinovaně skloubit a důsledně protlačovat. My všichni, a to nejen zemědělci, rozhodně této věci nejen pomůžeme, ale aktivně ji budeme provádět.

Doplněk zemědělského výboru se, soudružky a soudruzi, v podstatě kryje s vládním usnesením č. 503, které se však neprovedlo a nerespektovalo. Tento doplněk, který byl ve vládě projednán a nepotřeboval již dalších meziresortních jednání, vám nyní dodatečně přečtu.

Je to oddíl 2, paragraf 3 - Povinnosti socialistické organizace:

1. V zájmu zvýšení úrodnosti půdy jsou socialistické organizace povinny poskytovat zdarma odpady vhodné pro další využití v zemědělské výrobě. Za tyto odpady se považují látky, u nichž socialistické organizace ve své hospodářské činnosti nepočítají s jejich dalším účinným využitím.

2. zemědělské organizace provádějí odvoz odpadků na vlastní náklad; socialistické organizace jsou povinny k úhradě těchto nákladů poskytovat částku odpovídající nákladům, které by jinak vynaložily na likvidaci těchto odpadů.

3. podrobnosti upraví vláda.

Ještě se chci zmínit, že soudruh poslanec Rajtora pronesl ve svém diskusním příspěvku jeden námět. Zmínil se o tom, že zvýšené náklady na výrobu průmyslových kompostů by se měly hradit z prostředků určených pro čistotu vod a ovzduší. Žádal bych proto soudruha předsedu vlády, popřípadě jiné resortní ministry, aby tento jeho námět zhodnotili a zodpověděli.

Soudružky a soudruzi, vzhledem k tomu, že diskuse v podstatě podpořila navrhovanou osnovu zákona o rozvoji zemědělské výroby i doplněk zemědělského výboru, navrhuji předložený zákon ke schválení.

Předseda NS Fierlinger: Můžeme přistoupit, soudružky a soudruzi, k hlasování.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona o rozvoji rostlinné výroby a to ve znění zprávy výboru zemědělského, nechť zvedne rukuj (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo tento vládní návrh zákona.

Končím schůzi.

(Schůze skončena v 17 hod. 12 min)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP