Čtvrtek 5. prosince 1963

Jsou tedy vytvářeny dobré podmínky pro další možnosti v upevňování vzájemných styků mezi oběma zeměmi.

Nová konzulární úmluva odpovídá v podstatě ustanovením obdobných smluv, které byly Československou socialistickou republikou na tomto úseku uzavřeny po roce 1945.

Cílem uvedené konzulární úmluvy je rovněž přispět k upevnění přátelského svazku mezi oběma zeměmi.

Úmluva má čtyři části. Čl. 1-5 obsahuje ustanovení o zřizování konzulátů, vysílání a přijímání vedoucích konzulátů.

Čl. 6-14 zakotvuje podmínky, které musí vytvořit přijímací stát k výkonu konzulárních funkcí o výsadách a imunitách pracovníků konzulátů. Vzhledem k rozdílnosti trestního zákonodárství obou zemí, byla přijata jugoslávskou delegací československá koncepce, kterou stanoví čl. 7., odstavec 2.

Charakteristickým rysem Úmluvy je snaha poskytnout pracovníkům konzulátů v duchu mnohostranné Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích sjednané v dubnu 1963 v podstatě stejné postavení jako pracovníkům diplomatických misí - stejné nebo podobné kategorie v přijímacím státě. Čl. 15-17 pak zakotvuje práva a nedotknutelnost konzulátů.

Články 18-31 stanoví obsah služební činnosti vedoucího konzujátu. Uvedu jen některé z nich.

V čl. 18 je uloženo vedoucímu konzulátu přispívat též k rozvoji politických a vědeckých styků smluvních stran. V témže článku odstavci 2. - je umožněno vedoucímu konzulátu se přímo obracet na soudy a další příslušné orgány přijímacího státu.

Články 19-26 zakotvují práva vedoucího konzulátu.

Články 27-29 obsahují pro československou stranu velmi praktická ustanovení, týkající se vodní a letecké dopravy.

Články 32-34 obsahují závěrečná ustanovení.

Úmluva nabývá platnosti dnem výměny ratifikačních listin, která bude provedena v Bělehradě.

Sjednává se na neomezenou dobu s tím, že její platnost končí po uplynutí jednoho roku ode dne, kdy ji jedna ze smluvních stran vypoví.

Soudruzi a soudružky, konzulární úmluva odpovídá současným potřebám k rozvoji a prohlubování spolupráce mezi oběma socialistickými státy. Umožní ve vzájemném styku jednoduchost a operativnost při řešení všech konzulárních otázek.

Bude podporou pro další rozvoj politických a vědeckých styků. Svým významem je dalším přínosem pro upevnění přátelství mezi národy obou zemí.

Zahraniční výbor projednal ve své schůzi 31. října vládní návrh Úmluvy o konzulárních stycích mezi Československou socialistickou republikou a Socialistickou federativní republikou Jugoslávie, podepsanou 24. června 1963 v Praze, a doporučuje ji NS ke schválení (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý:

Hlási sa niekto do rozpravy? (Nikto.)

Do rozpravy sa nikto nehlási, môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu.

Ak nebudú proti tomu námietky, dám hlasovať podľa prednesenej zpravodajskej zprávy.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Kto teda súhlasí, aby Národné zhromaždenie vyslovilo podľa článku 42 ústavy súhlas s vládnym návrhom, ktorým sa predkladá Národnému zhromaždeniu Československej socialistickej republiky k prejavu súhlasu Úmluva o konzulárnych stykoch medzi Československou socialistickou republikou a Socialistickou federatívnou republikou Juhoslávie, podpísaná v Prahe dňa 24júna 1963, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromáždenie vyslovilo súhlas s touto Úmluvou.

Tým sme prejednali desiaty bod programu.

Pristúpime k prejednaniu posledného bodu programu, ktorým je

11. Zpráva predsedy Národného zhromaždenia podľa článku 60 odst. 2 ústavy o vydaných opatreniach predsedníctva Národného zhromaždenia.

Pretože predseda NZ s. Fierlinger sa nemohol dnešnej schôdzky zúčastniť, bol som poverený, aby som zprávu predniesol sám.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Předkládám vám podle článku 60 odst. 2 ústavy k dodatečnému schválení opatření předsednictva NS, učiněná v době od skončení posledního zasedání Národního shromáždění.

Na schůzi předsednictva Národního shromáždění dne 9. října 1963 byl projednán vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky k vyslovení souhlasu Smlouva o zákazu pokusů s jadernými zbraněmi v ovzduší, v kosmickém prostoru a pod vodou, sjednaná v Moskvě dne 5. srpna 1963. Zahraniční výbor NS, který tento vládní návrh projednával ve své schůzi dne 12. září 1963, jednomyslně doporučil, aby s uvedenou Smlouvou byl vysloven souhlas.

Členové předsednictva Národního shromáždění přivítali návrh na schválení Smlouvy, protože všechen československý lid v ní spatřuje důležitý a významný krok k upevnění mírového soužití a spolupráce národů.

Proto podle článku 60 odst. 2 ústavy vyslovilo předsednictvo NS dne 9. října 1963 souhlas s moskevskou Smlouvou o zákazu pokusů s jadernými zbraněmi v ovzduší, v kosmickém prostoru a pod vodou.

Dne 10. října 1963 president republiky shora uvedenou Smlouvu podle článku 62 ústavy ratifikoval.

Dalším opatřením předsednictva Národního shromáždění, o kterém bych vám chtěl podat zprávu, je zákonné opatření předsednictva NS ze dne 13. listopadu 1963 č. 84 Sbírky, o Státní mzdové komisi.

Státní mzdová komise byla zřízena v roce 1951 jako vrcholný orgán pro řízení státní mzdové politiky. V jejím čele byl předseda vlády.

Na základě dosavadních zkušeností a s přihlédnutím k odpovědnosti vlády za všechny úseky národního hospodářství jeví se účelné, aby se Státní mzdová komise stala jednoznačně orgánem vlády, který řídí podle zásadních směrnic vlády mzdovo u poli tiku. Rovněž se ukázalo zapotřebí pozměnit dosavadní ustanovení o tom, že v čele Státní mzdové komise stojí předseda vlády.

Tyto změny jsou vyjádřeny v uvedeném zákonném opatření předsednictva NS, kterým je nahražen dosavadní právní předpis. Podrobnější vymezení působnosti Státní mzdové komise stanoví statut, který na návrh Státní mzdové komise schvaluje vláda. Vláda též podrobněji vymezí působnost ministerstev a ostatních ústředních orgánů státní správy na úseku mzdové politiky.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Seznámil jsem vás s opatřeními, která předsednictvo Národního shromáždění v uplynulém období vydalo.

Z pověření předsednictva Národního shromáždění vám nyní tato opatření předkládám a doporučuji, aby je Národní shromáždění schválilo.

Má niekto nejaké návrhy, pripomienky alebo dotazy k prednesenej zpráve? (Nikto.)

Nemá.

Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu.

Navrhujem, aby sme o schválení obidvoch opatrení predsedníctva Národného zhromaždenia hlasovali naraz.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí s hore uvedenými opatreniami predsedníctva Národného zhromaždenia, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie jednomyselne schválilo uvedené opatrenia predsedníctva Národného shromaždenia.

Tým je program schôdze prejednaný.

Oznamujem, že schôdza Čs. skupiny Medziparlamentnej unie sa bude konať teraz po 15 minútovej prestávke.

Dovoľte ešte, aby som oznámil jedno organizačné opatrenie. Prejednávanie štátneho rozpočtu na roku 1964 začne vo výboroch NZ v pondelok 9. decembra 1963 o 9. hodine spoločnou schôdzou výboru pre plán a rozpočet a zpravodajcov všetkých rozpočtových kapitol. Po spoločnej schôdzi v pondelok predpoludním budú prejednávať pridelené kapitoly štátneho rozpočtu jednotlivé výbory NZ podľa časového plánu, ktorý vám všetkým bol daný k dispozícii.

Končím schôdzku.

(Schůze skončena v 10 hod. 40 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP