Čtvrtek 30. listopadu 1961

Ke snížení daně může také dojít v některých případech i u dosavadní daně, vyměřované podle zastavěné plochy. V platnosti zůstává i nadále vyhláška č. 371/1952 Ú. 1. o odvádění nájemného na zvláštní účty nájemného. Proto i nadále u činžovních domů bude převáděno nejméně 30 % odvedeného nájemného na účty oprav.

Domovní daň zásadně spravují místní národní výbory. Nová zákonná úprava sleduje maximální zjednodušení agendy spojené se správou domovní daně, aby místní národní výbory nebyly zatěžovány složitou agendou a mohly i nadále plnit své základní úkoly v rozvoji politického, ekonomického a kulturního života ve svých obvodech.

Vzhledem k tomu, že se nenavrhují změny dosavadních sazeb daně a že nedochází ani k významnějším změnám ve způsobu jejího vyměřování, nebude znamenat nová úprava domovní daně podstatnější změnu ve výnosu. Pouze v důsledku toho, že se nebude platit daň z budov, které, jsou národním majetkem nebo jsou ve vlastnictví družstevních a společenských organizací, dojde k úbytku ve výnosu daně u společenských organizací asi o 6 mil. korun, u družstev asi o 23 mil. Kčs, tedy celkem o 29 mil. Kčs. Tento úbytek bude vyrovnán u družstev zvýšeným výnosem důchodové daně asi o 10 miliónů. Dále u společenských organizací snížením dotace ze státního rozpočtu ve výši úbytku na domovní dani, tj. o 6 mil. Kčs. V úhrnu bude tedy rozdíl ve výnosu činit asi 13 mil. Tento nevyrovnaný úbytek, který by šel ve prospěch družstev, mohl by být, ukáže-li to potřeba, vyrovnán úpravou odvodu důchodové daně družstev.

Soudružky a soudruzi poslanci, vládní návrh zákona o domovní dani byl projednán 4. října 1961 v ústavně právním výboru Národního shromáždění a 18. října 1961 ve výboru pro plán a rozpočet. Oba výbory se usnesly doporučit projednaný vládní návrh zákona Národnímu shromáždění ke schválení s opravou tiskové chyby v § 14. Zdůvodnění této opravy je uvedeno ve společné zprávě obou výborů Národního shromáždění, která byla rozdána jako tisk č. 68.

Navrhuji proto shodně s usnesením obou jmenovaných výborů, aby Národní shromáždění vládní návrh zákona o domovní dani schválilo. (Potlesk.)

Místopředseda NS Pospíšil: Děkuji soudruhu zpravodaji.

Hlásí se někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, můžeme přistoupit k hlasování.

Protože nebyly podány žádné pozměňovací návrhy, dám hlasovat o celém vládním návrhu najednou podle předložené společné zprávy výboru ústavně právního a výboru pro plán a rozpočet.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s celým vládním návrhem zákona o domovní dani, a to ve znění společné zprávy výboru ústavně právního a výboru pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo vládní návrh zákona o domovní dani.

Tím jsme projednali desátý bod pořadu.

Přistoupíme k projednání jedenáctého bodu pořadu, kterým je

11. Zpráva předsedy Národního shromáždění o zákonném opatření předsednictva Národního shromáždění o náhradě mzdy při vojenském cvičení (tisk 67).

Předseda NS Fierlinger: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Komunistická strana Československa a vláda naší socialistické republiky soustavně pečují, aby v souladu s hospodářským rozvojem se trvale zvyšovala hmotná a kulturní úroveň pracujících a aby tato úroveň se nesnižovala ani tehdy, jestliže pracující jsou v zájmu společnosti povoláni plnit úkoly a povinnosti, pro které nemohou konat práci na svých pracovištích a nedostávají proto svou mzdu.

Nedílnou součástí této politiky je hmotné zajištění těch pracujících, kteří jsou povoláni k výkonu služby v ozbrojených silách a plní tak svou vrcholnou občanskou povinnost. Důležitou formou tohoto zajištění pak je náhrada mzdy ušlé pracujícím pro výkon vojenského cvičení nebo jiných podobných druhů vojenské služby.

Dosavadní právní úprava o náhradě mzdy při vojenském cvičení byla vývojem překonána a nevyhovovala současným potřebám. Mimo jiné nezabezpečovala jednotlivé kategorie pracovníků z hlediska jejich sociálního postavení a vytvářela v tomto směru řadu nesrovnalostí.

Zákonné opatření předsednictva NS proto vychází ze zásady, že životní úroveň pracovníka povolaného na vojenské cvičení, jakož i jeho rodiny, nemá být snižována v důsledku výkonu této vojenské služby. Přitom se vychází z toho, že určitou část výdělku je třeba odečíst, protože o pracovníka je po dobu vojenské služby plně postaráno. Na druhé straně je ovšem třeba přihlédnout k tomu, že základní společná režie jeho domácnosti zůstává stejná i během vojenského cvičení a že tato režie je u rodin s více dětmi podstatně vyšší.

Zákonné opatření předsednictva Národního shromáždění odstraňuje řadu nedostatků dosavadní úpravy zejména tím, že výši náhrady stanoví procentní sazbou z průměrného výdělku pracovníka povolaného na vojenské cvičení, přičemž tato sazba je odstupňována podle počtu osob, které jsou z hlediska předpisů o dani ze mzdy považovány za osoby pracovníkem vyživované. Výše sazeb, a tudíž i výše náhrady mzdy, je odstupňována tak, aby se plně uplatnila zásada, že ženatým pracovníkům se přiznává náhrada vyšší než svobodným, a ještě podstatně vyšší náhrada je stanovena pro ženaté pracovníky s dětmi. Přitom jsou sazby stanoveny bez ohledu na to, zda vyživovaný rodinný příslušník má vlastní příjem z pracovního poměru, a bez ohledu na jeho výši. Tím tato úprava napomáhá i k vyšší zaměstnanosti žen.

Nová úprava se nevztahuje na základní a náhradní vojenskou službu, kde dosavadní úprava těchto otázek vyhovuje.

Účinnost tohoto zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění je stanovena od 1. září 1961.

Soudružky a soudruzi poslanci, vylíčil jsem vám ve stručnosti smysl a obsah zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění, na kterém se dne 22. září t. r. usneslo a které vám dnes, podle článku 60 odst. 2 Ústavy předkládám z pověření předsednictva Národního shromáždění ke schválení. (Potlesk.)

Místopředseda NS Pospíšil: Soudružky a soudruzi, vyslechli jste zprávu s. předsedy.

Má někdo nějaké návrhy, připomínky nebo dotazy k přednesené zprávě? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém zákonném opatření předsednictva Národního shromáždění najednou podle předložené písemné zprávy.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou.

Kdo tedy souhlasí se zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění číslo 101 Sbírky z 22. září 1961 o náhradě mzdy při vojenském cvičení, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně schválilo toto zákonné opatření.

Tím jsme projednali jedenáctý bod pořadu.

Přistoupíme k projednání posledního bodu pořadu, kterým je

12. Doplňovací volba členů výborů Národního shromáždění.

Předsednictvo Národního shromáždění vycházejíc ze zásady, aby bylo co nejlépe využito pracovních a odborných zkušeností poslanců ve výborech, navrhuje, aby posl. inž. Flieger byl odvolán z výboru ústavně právního a zvolen do výboru průmyslového a poslankyně Faktorová byla odvolána z výboru pro plán a rozpočet a zvolena do výboru ústavně právního a dále, aby nově zvolený poslanec Dědek byl zvolen do výboru kulturního.

Má někdo nějaké připomínky k přednesenému návrhu, nebo jiný návrh? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme proto přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu předsednictva Národního shromáždění najednou tak, jak jsem jej přednesl.

Má někdo nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Kdo tedy souhlasí s tím, aby Národní shromáždění odvolalo posl. inž. Fliegra z výboru ústavně právního a zvolilo jej do výboru průmyslového, odvolalo poslankyni Faktorovou z výboru pro plán a rozpočet a zvolilo ji do výboru ústavně právního a zvolilo poslance Dědka do výboru kulturního, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění jednomyslně zvolilo členy výborů Národního shromáždění podle předloženého návrhu.

Tím je pořad schůze projednán. Končím schůzi.

(Konec schůze v 18 hod. 22 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP