Čtvrtek 30. listopadu 1961

Nedostatky v plnění plánu práce souhrnně řečeno spočívají především ve špatné organizaci práce, v nízké úrovni kvalifikace pracovníků, v nedostatečné technickoekonomické efektivnosti investiční výstavby a v neposlední řadě i v neplnění úkolů technického rozvoje.

Ukazatelé produktivity práce na rok 1962 musí odpovídat náročnosti úkolů, které si v národním hospodářství klademe, a musí být rozhodně vyšší, než ministerstva v současné době navrhují. Jejich splnění bude vyžadovat, aby resorty a podniky věnovaly rozpisu na jednotlivé závody značnou pozornost. Úkoly produktivity práce musí rozepsat diferencovaně podle konkrétních podmínek a zabezpečit jejich důsledné plnění již od počátku roku. Toto je základní úkol, jestliže má být plánované zvýšení produktivity práce v příštím roce splněno. V příštím roce nelze počítat s dalším zvýšením přírůstku zaměstnanosti, neboť zdroje pracovních sil jsou již značně omezeny. Přírůstek zaměstnanosti se musí pohybovat zhruba na úrovni stanovené třetí pětiletkou. Stanovení úkolů nad tuto úroveň by bylo nereálné, a neodpovědné.

Při každé příležitosti byla a je vyzdvihována důležitost technického rozvoje, který má vytvořit předpoklady pro dosažení vysoké úrovně produktivity práce a pro podstatné zvýšení efektivnosti národního hospodářství vůbec. I v letošním roce musíme však konstatovat, že soustavná péče o technický rozvoj je hluboce zanedbávána.

Nedoceňování významu vědy a techniky charakterizuje nejlépe plnění státního plánu vývoje a osvojení výroby nových průmyslových výrobků, které je v roce 1961 velmi neuspokojivé. Podle předběžné kontroly je například v ministerstvu chemického průmyslu ohroženo plnění asi 56 % plánovaných úkolů, v palivech asi 40 %, v ministerstvu těžkého strojírenství rovněž asi 40 % plánovaných úkolů a obdobně je tomu i v ostatních resortech. Jestliže nevyvodíme důsledky z toho, že plán technického rozvoje se hluboko neplní, jestliže zásadně nezměníme tento stav, pak se nedopočítáme zdrojů růstu produktivity práce. Plán výzkumu a vývoje je často pokládán za něco, co lze beztrestně a bez následků odkládat na pozdější dobu. Podniky dávají často přednost krátkodobým zájmům své hmotné zainteresovanosti před dlouhodobými zájmy národního hospodářství.

Podstatné zvýšení vlivu techniky nutno dosáhnout především posílením plánovitosti vědeckotechnického rozvoje, zvýšením odpovědnosti a vytvářením konkrétních předpokladů pro plnění plánu technického rozvoje. Je nutno, aby rozvoj a využívání vědy a techniky se staly základem řízení národního hospodářství.

To se musí projevit především v oblasti plánování výzkumu a vývoje, přípravy a výchovy vědeckých a technických kádrů, výroby technicky progresívních strojů a zařízení a v investiční výstavbě. Pro vyšší účinnost vědy a techniky musíme vytvořit též předpoklady zlepšením společenské organizace práce a zejména zlepšením specializace a kooperace vnitřní i mezinárodní.

Ale především je už třeba skončit jen s formálním oceňováním významu technického rozvoje a přejít k důsledné organizátorské činnosti.

Důležitým předpokladem technického rozvoje je zabezpečení růstu kvalifikace pracovníků, bez nichž nejsou myslitelné záměry v mechanizaci, automatizaci a zavádění progresívních technologií, bez nichž není ani myslitelné důsledné využívání předností zemědělské velkovýroby.

Je možno říci, že určitých kladných výsledků bylo dosaženo již v letošním roce.

Tak v letošním roce bylo přijato do prvních ročníků denního studia na technikách a universitách téměř o 1000 posluchačů více proti roku 1960. V roce 1962 předpokládáme, že denního studia na technických a universitních vysokých školách se zúčastní již 63 000 posluchačů, to je téměř o 8000 posluchačů více než ve školním roce 1960/61.

Do prvních ročníků středních odborných škol bylo přijato v roce 1961 pouze přibližně tolik posluchačů jako v roce 1960, to je zhruba 40 000. Pro rok 1962 však počítáme s tím, že počet nově přijímaných žáků do těchto odborných škol se zvýší o více než 6000.

Příznivě se rozvíjí studium pracujících při zaměstnání. Tak na vysokých školách bylo do studia při zaměstnání v roce 1961 přijato o 1600 nových posluchačů více, než předpokládal plán. Důležité přitom je, že vzrůst počtu posluchačů je především v technických oborech. V roce 1962 počítáme, že počet studentů na vysokých školách ve studiu při zaměstnání překročí 26 000 posluchačů, a bude tak tvořit téměř třetinu všech studentů vysokých škol.

Stále více stoupá i význam středních škol pro pracující, které poskytují úplné středoškolské vzdělání při zaměstnání. Zatímco v roce 1960 studovalo na těchto školách 5600 žáků, zvýšil se jejich počet v roce 1961 již na 14 100 a v roce 1962 se předpokládá, že dosáhne výše 20 500 žáků. To dokazuje, že především tímto způsobem získá převážná část mládeže úplné středoškolské vzdělání do roku 1970, a bude tak splněno usnesení XI. sjezdu Komunistické strany Československa.

Musíme si však být vědomi toho, že přes toto zvyšování počtu posluchačů na vysokých a odborných školách existuje stále velký nedostatek odborných kádrů téměř v každém odvětví národního hospodářství. To svědčí o tom, že nestačíme zatím ani uspokojovat naše současné potřeby, ačkoliv právě v přípravě kvalifikovaných kádrů měli bychom mít určitý předstih před potřebami národního hospodářství. Bude proto třeba - jak o tom také jednalo poslední zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa - počty studujících na vysokých a středních odborných školách v příštích letech pronikavěji zvyšovat a formy studia při zaměstnání dále rozvíjet.

Předpokladem k neustálému růstu počtu posluchačů na vysokých a odborných školách a jejich úzkého spojení s technickým vývojem je pomoc závodů při zabezpečování dostatečného počtu kvalifikovaných učitelů. Neméně důležité i včasné dokončení výstavby několika rozestavěných vysokých škol, zvláště Českého vysokého učení technického v Praze, Vysoké školy zemědělské v Suchdole a v Nitře a Slovenské vysoké školy technické v Bratislavě.

Byla dále rozšířena materiální a kádrová základna pro poskytování zdravotnických služeb. Byly otevřeny nové nemocnice v Hořovicích, Prievidze a Bardejově, Ledči nad Sázavou a Ostrově. Lůžkový fond se v roce 1961 zvýší o 3400 lůžek, počet míst v jeslích o 5000 nových míst a zařízeních sociální péče zhruba o 4000 míst. Přestože jde o poměrně značné přírůstky těchto zařízení, je třeba vidět, že nebude dosaženo úkolů stanovených plánem, a to zejména pro zaostávání stavebních a adaptačních prací. Velkým nedostatkem je, že nebyla věnována dostatečná pozornost zajištění plánovaných počtů míst v ústavech pro defektní mládež. Bude proto třeba, aby národní výbory se důsledněji zabývaly zajišťováním plánu na úseku zdravotnictví a sociální péče.

V roce 1961 došlo k dalšímu zlepšení v zásobování léčivy a zdravotnickým materiálem. Jen na léčiva bylo vydáno v průměru na jednoho obyvatele za rok 110 Kčs. Ke zvýšení došlo především v přípravcích pro účely prevence, jako jsou séra, očkovací látky a vitamíny.

Zdravotnická výroba v roce 1961 vzroste proti roku 1960 o 28 %. Zavedeno bylo 35 nových výrobků.

Úkoly plánu na rok 1962 se zajišťují převážně v plánech jednotlivých krajských národních výborů rozšířením lůžkového fondu o 3700 lůžek. Jde zejména o otevření nových nemocnic ve Stodě, Třinci, Karviné, Žiaru nad Hronom, Královém Chľmci a Snině. Podstatné zvýšení kapacit má nastat v jeslích, kde se předpokládá zvýšení o 6800 míst. V ústavech sociální péče máme získat v roce 1962 nových 5400 míst.

Ve zdravotnické výrobě má dojít v roce 1962 k dalšímu zvýšení o 16,6 %; plánuje se zavedení dalších 30 nových léčiv. Velký význam bude mít i výroba preparátů, které jako doplňky krmiv umožní zvýšení výroby masa a hospodárnější krmení telat.

V souladu se záměry a cíli třetího pětiletého plánu vytyčil plán na rok 1961 významné úkoly pro zajištění dalšího růstu osobní spotřeby obyvatelstva. Celkový objem maloobchodního obratu stanovený plánem pro letošní rok znamená zvýšení proti skutečnosti dosažené v minulém roce o 3,6 %.

Průběh plnění tohoto plánu, jakož i vývoj dodávek zboží z domácí výroby lze co do objemu pokládat vcelku za uspokojivý.

V zásobování obyvatelstva však stále ještě není plně uspokojována spotřebitelská poptávka po některých druzích předmětů dlouhodobé spotřeby, jako jsou například chladničky, některé typy televizorů a podobně. Není též uspokojována poptávka po některých druzích textilních výrobků, jakož i některých dalších průmyslových výrobcích běžné potřeby. Otázkami zásobování obyvatelstva se v letošním roce zabývala již několikráte vláda a přijala opatření, aby nedostatky byly v souladu s možnostmi postupně odstraňovány. V tomto směru mohou závody při větší péči mnoho zlepšit, zejména pokud jde o odstranění sortimentních nedostatků u některých výrobků spotřebního charakteru, jako je např. dětská konfekce a obuv.

Na základě dosavadního vývoje v plnění plánu maloobchodního obratu předpokládáme, že celkový objem prodeje zboží v obchodě bude v letošním roce zhruba o 4 miliardy Kčs větší než v roce 1960 a asi o 500 - 700 mil. Kčs větší, než stanovil plán na letošní rok. Na základě toho lze předpokládat, že v roce 1961 bude dosaženo celkového vzestupu osobní spotřeby asi o 3,8 %.

Překročení maloobchodního obratu v letošním roce bylo ovlivněno i tím, že peněžní příjmy obyvatelstva v důsledku vyšší zaměstnanosti v našem hospodářství rostly rychleji, než předpokládal třetí pětiletý plán. Současně však bude i očekávaný objem dodávek zboží pro obchod větší, než se uvažovalo ve třetí pětiletce, a to asi o 2,7 mld. Kčs. To umožnilo nejen překročit plánovaný objem maloobchodního obratu, ale i doplňovat zásoby v obchodě.

Pro rok 1962 se předpokládá další růst osobní spotřeby. Náročné úkoly, které vytyčujeme v oblasti výroby na příští rok, vyžadují, aby růst osobní spotřeby byl zaměřen především na krytí vzestupu pracovních příjmů obyvatelstva. Proto i v plánovaných opatřeních zajišťujících další růst životní úrovně počítáme pouze s provedením takových opatření, která budou mít bezprostřední vliv na zvýšení zájmu pracujících na plnění a překračování plánovaných úkolů v rozvoji národního hospodářství.

I když bylo dosaženo toho, že celkový obrat zahraničního obchodu bude v letošním roce téměř o 7 % vyšší proti roku 1960, přesto nepříznivé vlivy způsobily, že cílů plánu v roce 1961 nebude dosaženo.

Plán zahraničního obchodu na rok 1961 předpokládal předstih vývozu před dovozem. Zaostávání dodávek pro vývoz na jedné straně a neustále nové a vyšší požadavky na dovozy na straně druhé však vedly k odlišnému vývoji, než předpokládal plán.

Z vývoje v letošním roce musíme učinit závažné závěry pro rok 1962. Vyžaduje to především prosadit v práci všech ministerstev a výrobních hospodářských jednotek zásadu, že dodržení všech plánovaných dodávek pro vývoz je prvořadým úkolem. Je třeba, aby dodavatelské a odběratelské vztahy mezi podniky zahraničního obchodu a výrobními závody byly včas uzavřeny. V co nejkratší lhůtě je třeba vyjasnit náplň dodávkových úkolů na rok 1962 mezi zahraničním obchodem a výrobou a zabezpečit, aby výrobní závody plnily rovnoměrně a s předstihem své dodávky pro vývoz.

Současně je nezbytné nastolit přísný režim hospodárnosti v dovozu a provést přísnou prověrku všech uplatněných dovozních požadavků na všech úsecích hospodářství.

Soudružky a soudruzi! Celý rozbor nynějšího stavu přípravy plánu možno shrnout tak, že v důsledku nesplnění rozhodujících úkolů v roce 1961 je nutno přikročit k některým úpravám původně uvažovaných úkolů plánu na rok 1962.

Úprava plánu na rok 1962 nebude v žádném případě znamenat stanovení lehce splnitelných úkolů. Budeme vycházet z celkových možností národního hospodářství a budeme usilovat o to, aby úkoly jednotlivých odvětví byly reálné při náročné mobilizaci hmotných a finančních zdrojů a zdrojů pracovních sil.

Nemůžeme připustit, aby nedostatky letošního roku se opakovaly i v roce 1962. Je to vyloučeno, protože by to ohrozilo rozvoj našeho hospodářství v příštích letech. Přitom si musíme uvědomit, že naše potíže vyplývají většinou z příčin vnitřních. Podstata problému netkví ani v samotném tempu rozvoje, ani ve velikosti strukturální změny, s kterou v plánech počítáme. Příčiny našich obtíží - a to musíme v prvé řadě vidět - spočívají v míře včasného a konkrétního technického a organizačního zajištění plánovaného tempa a předpokládané strukturální změny národního hospodářství. Můžeme vzít jedno odvětví za druhým z těch, kde dnes dochází k neplnění plánu, a vždy dojdeme k závěru, že jednou ze základních příčin je nedostatek soustavného a plánovitého vytváření technických a organizačních podmínek pro realizaci plánu.

Ústřední výbor na svém posledním zasedání podrobně se zabýval nedostatky řídící a organizátorské práce, které jsou důsledkem toho, že státní a pracovní disciplína není stále na dostatečné úrovni. Nová organizace a nové způsoby řízení plánování a financování znamenaly další posílení pravomoci nižších, jak správních, tak i hospodářských orgánů, současně však měly zabezpečit upevnění centrálního řízení. V tom byl smysl přijímaných opatření, která znamenala vytvořit předpoklady pro bezprostřední řízení a rozhodování při přísném dodržování nejvyšších zájmů státu. Dnes jsme však svědky toho, že tato jednota celospolečenských zájmů se zájmy dílčími, která je nezbytná, byla na mnoha úsecích našeho hospodářského života narušena. Jinak by se nemohlo stát, že v řadě případů byl letos podnikový plán v rozporu s plánem resortu.

Zvýšení pravomoci v jednotlivých resortech a na výrobních hospodářských jednotkách předpokládalo podstatné zdokonalení dodavatelsko-odběratelských vztahů. Jak v roce minulém, tak v roce letošním jsme však byli svědky toho, že organizování těchto vztahů nemá zatím potřebné místo v celé soustavě řízení a plánování. Uskutečňování těchto vztahů nesmí být pouze nějakým administrativním úkonem, ale prací vysoce odpovědnou, prací, která ověřuje a zajišťuje uskutečnění plánovaných úkolů. Jsme svědky toho, že vyjasňování dodavatelsko-odběratelských vztahů není tímto způsobem vždy chápáno. Co říci např. tomu, že hutní průmysl, který neplní plán výroby válcovaného materiálu, vyrábí často sortiment, pro který není plánován žádný odběratel. Avšak na druhé straně odběratelé tento nepotřebný sortiment podle falešné zásady "že se to může hodit" nebo "lepší něco než nic" odebírají a tím nenutí výrobu, aby s takovouto praxí skoncovala.

Posl. Harus: Ať to soudruh ministr Šmok vysvětlí.

Předseda Státní plánovací komise Šimůnek: Včasné a přesné sjednávání dodavatelsko-odběratelských vztahů je nesmírně důležitou podmínkou pro realizaci plánovaných úkolů, jedním z důležitých předpokladů pro to, aby ke splnění plánu mohly být mobilizovány masy pracujících a správně využívána jejich iniciativa a uvolněna tak cesta k dalšímu rozvoji socialistického soutěžení.

Celý soubor dodavatelsko-odběratelských vztahů na všech stupních řízení národního hospodářství, počínaje ministerstvy a konče podniky, musí dávat jednoznačnou odpověď, že úkoly státního plánu jsou beze zbytku zabezpečeny.

Důležitým předpokladem pro úspěšné projednání dodavatelsko-odběratelských vztahů je dodržování plánovací disciplíny. Schválí-li vláda limity investičních a jiných materiálových potřeb, vychází přitom z reálných možností národního hospodářství. Odběratelé a investoři však často zapracovávají do svých návrhů plánů vyšší nároky na investice a materiály, než odpovídá možnostem národního hospodářství. Nedodržení limitů pak přímo znemožňuje, aby byl plán ve všech podrobnostech dodavatelsko-odběratelským jednáním svázán v souladu s koncepcí založenou ve směrnicích schválených vládou.

Jestliže rázně nezavedeme pořádek do odběratelsko-dodavatelských vztahů, jestliže neprosadíme, aby jednání o nich byla důležitou součástí plánovacích prací, pak i dílčí porušování vztahů ve svém souhrnu vede i k neplnění velkých úkolů a závazků.

Nedostatečná pozornost je rovněž věnována chozrasčotu, zejména vnitropodnikovému; ukazatel hrubá výroba, který je velmi nepřesný, je stále ve větším měřítku používán i uvnitř podniku; nedostatečně se prověřují normy zásob.

Malá péče řídících orgánů je věnována snižování vlastních nákladů a vůbec otázkám hospodárnosti. Ředitelé závodů zajišťují mnohdy výrobu bez ohledu na hospodárnost, dochází k plýtvání s materiálem, zbytečným přepravám zboží, značným neproduktivním nákladům a ztrátám ze zmetků.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP