Úterý 19. září 1961

Soudružky a soudruzi, navrhovaný vládní zákon o státní kontrole, statistice a ostatních oborech národohospodářské evidence, jistě nám pomůže vychovávat všechny občany, vést je k přesnosti, uvědomělé kázni, k zabezpečení úplného a včasného plnění, dodržování všech právních norem, příkazů a směrnic. Naše výchova se ovšem neobejde také bez kontroly, osobního jednání bez rozborů úrovně řídící práce. Praxe nám ukázala a potvrzuje, že i dobrý a svědomitý pracovník, zůstane-li bez kontroly, se může zkazit.

V kontrole se shromažďují a koncentrují zkušenosti socialistické výstavby. Stranický přístup ke kontrole, všestranné uplatnění stranickosti v celé kontrolní činnosti a na všech místech umožní, aby těchto bohatých zkušeností bylo využito v zájmu zvyšování úrovně řídící práce ve státní správě a v hospodářství, k růstu společenského bohatství a blahobytu, v zájmu urychlování rozvoje socialistické společnosti a výchovy socialistického člověka. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý: Počet prihlásených rečníkov je vyčerpaný.

Hlási sa ešte niekto do rozpravy? (Nikto.)

Do rozpravy sa nikto nehlásí, je teda skončená.

Dávám zpravodajcovi posl. Kodajovi slovo k doslovu. (Vzdává sa slova.)

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Pretože neboli podané žiadne pozmeňovacie návrhy, dám hlasovať o celom vládnom návrhu naraz podľa predloženej zprávy výboru ústavnoprávneho.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí s celým vládnym návrhom zákona o štátnej kontrole, štatistike a ostatných oboroch národohospodárskej evidencie, a to vo znení zprávy výboru ústavnoprávneho, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národne zhromaždenie jednomyseľne schválilo vládny návrh zákona o štátnej kontrole, štatistike a ostatných oboroch národohospodárskej evidencie.

Tým je prerokovaný štvrtý bod poriadku.

Pristúpime k prerokovaniu piateho bodu poriadku, ktorým je

5. Zpráva výboru ústavnoprávneho k vládnemu návrhu zákona (tlač 52) o úprave niektorých nárokov a závazkov mezi československými a rumunskými osobami.

Zpravodajkou je posl. Šímová. Dávam jej slovo.

Zpravodajkyně posl. Šímová: Soudružky a soudruzi poslanci!

Vládní návrh zákona ze dne 13. července 1961 o úpravě některých nároků a závazků mezi československými a rumunskými osobami sleduje, aby mezi státy socialistického tábora byly definitivně uspořádány otevřené finanční a majetkové otázky. Takové nevyřešené otázky měli jsme do nedávné doby ještě s Rumunskou lidovou republikou. K jejich řešení byla sjednána dohoda, s níž vyslovilo Národní shromáždění souhlas dne 15. 12. 1960 a ratifikační listiny byly vyměněny v Praze dne 24. března 1961. K provedení této mezistátní dohody, zejména k stanovení práv a povinností socialistických organizací a občanů, předkládá vláda nyní návrh zákona o úpravě některých nároků a závazků mezi československými a rumunskými osobami.

Návrh zákona vychází ze stejných zásad podle nichž byly vnitrostátně provedeny dohody o takových otázkách s ostatními státy socialistického tábora. Pohledávky a nároky mezi oběma státy a některými skupinami věřitelů a dlužníků těchto států, pokud vznikly před 31. prosincem 1948, byly uvedenou dohodou vyřešeny. Nevypořádány zůstaly vzájemné nároky občanů a vzájemné nároky socialistických podniků obou států.

Občané mohou však bez omezení disponovat svými majetky a majetkovými nároky vůči zavázaným osobám na území druhého státu. To znamená, že českoslovenští občané, kteří zanechali jakýkoliv majetek na území Rumunské lidové republiky, mohou tam svůj majetek volně prodat, darovat, směnit nebo jinak zpeněžit. Výtěžky pak mohou volně prostřednictvím Státní banky československé převádět do Československé socialistické republiky. V souladu s dohodou stanoví proto navržený zákon v § 1 zánik uvedených nároků československých osob a tím vylučuje jejich uplatňování proti rumunským osobám. Návrh zákona dává zároveň možnost, aby za některé takové zaniklé nároky byla poskytnuta náhrada. Stanovení zásad pro poskytování takových náhrad zmocňuje návrh zákona vlády. Vláda tyto zásady již stanovila a po schválení zákona je provede ministerstvo financí. Obdobně podle vnitrostátních úprav provádějící dohody s ostatními lidově demokratickými státy, bude poskytnuta československým občanům a jejich dědicům, pokud v den účinnosti zákona budou mít stálé bydliště na území našeho státu, náhrada za majetek, který má povahu osobního nebo drobného soukromého vlastnictví. Bude tomu tak zejména za rodinné domky, drobné zemědělské usedlosti a malé živnostenské provozovny. Náhrada za půdu bude zásadně poskytována jen v půdě, a to do maximální míry 13 ha. Náhrada nebude poskytnuta za pohledávky, poněvadž jde o pohledávky valutově znehodnocené, a za válečné škody, za něž se teď náhrada Československu neposkytuje. Náhrady budou poskytovány na podkladě přihlášek oprávněných osob a budou propláceny postupně. Provedení tohoto zákona přispěje k dalšímu upevnění a rozvinutí hospodářských vztahů mezi oběma státy a k posílení jednoty zemí socialistického tábora.

Ústavně právní výbor Národního shromáždění projednal vládní návrh zákona a doporučuje ho Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky ke schválení. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý:

Hlási sa niekto do rozpravy? (Nikto.)

Do rozpravy sa nikto nehlási, môžeme pristúpiť k hlasovaniu

Nakoľko neboli podané žiadne pozmeňovacie návrhy, dám hlasovať o celom vládnom návrhu naraz podľa predloženej zprávy výboru ústavnoprávneho.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí s celým vládnym návrhom zákona o úprave niektorých nárokov a závazkov mezi československými a rumunskými osobami, a to v znení zprávy výboru ústavnoprávneho, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie jednomyseľne schválilo vládny návrh zákona o úprave niektorých nárokov a závazkov mezi československými a rumunskými osobami.

Tým sme prerokovali piaty bod poriadku.

Pristúpime k prejednávaniu posledného bodu poriadku, ktorým je

6. Zpráva predsedu Národného zhromaždenia podľa čl. 60 odst. 2 ústavy o vydaných zákonných opatreniach predsedníctva Národného shromaždenia.

Předseda NS Fierlinger: Vážené soudružky a soudruzi poslanci!

Předkládám vám k dodatečnému schválení tři zákonná opatření vydaná předsednictvem Národního shromáždění podle článku 60 odst. 2 ústavy.

Především jde o zákonné opatření z 9. srpna 1961 číslo 85 Sbírky, o zřízení Ústředního úřadu pro věci národních výborů. Zřízení tohoto Ústředního úřadu je součástí opatření, která povedou k upevnění ústředního řízení národních výborů, lépe zajistí konkrétní pomoc národním výborům při plnění jejich úkolů a těsněji zkoordinují činnost ministerstev a ostatních ústředních úřadů ve vztahu k národním výborům.

Ústřední úřad pro věci národních výborů bude aparátem Vládní komise pro národní výbory, kterou si podle směrnic ÚV KSČ zřídila v červenci t. r. jako svůj pomocný orgán vláda. Bude zároveň i ústředním orgánem státní správy pro obstarávání některých záležitostí, týkajících se národních výborů.

Zákonné opatření, vycházejíc ze směrnic ústředního výboru Komunistické strany Československa, stanoví jako hlavní úkol Ústředního úřadu pro věci národních výborů připravovat pro vládu, resp. její orgány, návrhy týkající se výstavby a činnosti národních výborů a rozpracovávat otázky dalšího rozvoje národních výborů a jejich úlohy ve vyspělé socialistické společnosti.

Zřízení tohoto úřadu, který bude pracovat podle směrnic a pokynů vlády a Vládní komise pro národní výbory, povede nepochybně k dalšímu zlepšení práce národních výborů, jejichž úloha v naší socialistické společnosti je tak významná.

Dalším zákonným opatřením, které předsednictvo Národního shromáždění schválilo, je zákonné opatření ze dne 9. srpna 1961 č. 87 Sbírky, o přičlenění Státní arbitráže Československé socialistické republiky k předsednictvu vlády. Ukázalo se totiž, že dosavadní organizační začlenění Státní arbitráže, která dosud byla přičleněna k ministerstvu spravedlnosti, již nevyhovuje s ohledem na různost úkolů obou orgánů.

V důsledku změn v systému plánování a řízení národního hospodářství jsou vztahy mezi dodavateli a odběrateli stále více určovány mírou důsledného uplatnění smluvní úpravy podle předpisů o hospodářských smlouvách. Arbitrážní orgány mají stále větší možnost ovlivňovat tyto vztahy a přispívat k odstraňování případných nedostatků při konkretizaci státního plánu a při jeho plnění.

Zákonné opatření proto přičleňuje Státní arbitráž Československé socialistické republiky k předsednictvu vlády, aby vláda mohla účinně používat státní arbitráže k prosazování cílů stanovených státním plánem.

Posledním zákonným opatřením, které předsednictvo Národního shromáždění v uplynulém období vydalo, je zákonné opatření rovněž z 9. srpna 1961 č. 86 Sbírky, o Vysoké stranické škole - Institutu společenských věd při ústředním výboru Komunistické strany Československa. Toto zákonné opatření navazuje na rozhodnutí ústředního výboru Komunistické strany Československa, který, v souladu s tendencí soustředit výchovu stranických pracovníků, sloučil Vysokou stranickou školu a Institut společenských věd v jedinou instituci s názvem "Vysoká stranická škola - Institut společenských věd při ústředním výboru Komunistické strany Československa."

Vzhledem k tomuto sloučení obou stranických vědeckých institucí v jedinou bylo zapotřebí pozměnit i dosavadní právní předpisy, které se jich dotýkají, což bylo provedeno zmíněným zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění.

Soudružky a soudruzi poslanci, objasnil jsem vám zásadní rysy zákonných opatření, která předsednictvo Národního shromáždění v uplynulém období vydalo. Z pověření předsednictva Národního shromáždění vám nyní tato zákonná opatření předkládám a doporučuji, aby je Národní shromáždění schválilo. (Potlesk.)

Podpredseda NZ dr. Kyselý:

Má niekto k prednesenej zpráve nejaké pripomienky, návrhy alebo doplňky? (Neboli.)

Nemá.

Môžeme prikročiť k hlasovaniu.

Navrhujem, aby sme o schválení všetkých zákonných opatrení predsedníctva Národného zhromaždenia hlasovali naraz.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí so zákonnými opatreniami predsedníctva Národného zhromaždenia, ktoré sú uvedené v predložených písomných zprávach predsedníctva Národného zhromaždenia, a to

so zákonným opatrením č. 85 Zbierky z 9. augusta 1961, o zriadení Ústredného úradu pre veci národnych výborov,

so zákonným opatrením č. 86 Zbierky z 9. augusta 1961, o Vysokej straníckej škole - Inštitútu spoločenských vied pri ústrednom výbore Komunistickej strany Československa,

zákonným opatrením č. 87 Zbierky z 9. augusta 1961, o pričlenení Štátnej arbitráže Československej socialistickej republiky k predsedníctvu vlády, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie jednomyseľne schválilo podľa čl. 60 odst. 2 ústavy uvedené zákonné opatrenia a prerokovalo šiestý bod poriadku schôdze.

Tým sme prerokovali poriadok schôdze. Končím schôdzu.

(Schůze skončena ve 14 hod. 30 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP