Pondělí 18. září 1961

Všichni, jimž leží na srdci věc míru, musí být povděčni Německé demokratické republice za to, že rozhodnými opatřeními ze 13. srpna omezila agresivní úlohu západního Berlína a připravila podmínky, které dávají vyhlídkám na přeměnu západního Berlína ve svobodné město nezbytné předpoklady. Můžeme uvítat že poté i na Západě nabývá rostoucí váhy přesvědčení, že západní Berlín se nesmí stát příčinou válečné srážky a že je třeba upravit jeho statut.

Je to také svého druhu zdravá reakce na zběsilou válečnou hysterii, kterou na Západě vyvolaly agresivní síly. Pokusily se o politiku ultimat, jež se jim snad kdysi dařila vůči koloniálním zemím, ale která je naprosto bláhová a beznadějná vůči socialistickému táboru. Nejpádněji to potvrdilo rozhodnutí SSSR o obnovení zkoušek s atomovými zbraněmi, které důrazně upozornilo nepřátele míru, že Sovětský svaz nehodlá smiřovat se s nebezpečným postupem západních mocností, které cynicky sabotují odzbrojovací jednání, ani s jejich ultimaty a válečnickými vyhrůžkami okolo německé otázky.

Tento energetický krok sovětské vlády se setkal s plnou a naprostou podporou našeho lidu.

A neuplyne dlouhá doba, kdy budeme moci ještě plněji ocenit, jak velikou službu prokázalo věci míru toto rozhodnutí.

Jestliže v poslední době dokonce ve slovníku řady západoněmeckých představitelů dochází ke zřejmým změnám, není to nesporně výsledek zpytování vlastního revanšistického svědomí. Začínají-li i někteří z nich hovořit, že otázky sjednocení Německa nelze hnát do krajnosti a že válka by byla pro západní Německo katastrofou, je to důkazem, že i revanšistická zpupnost začíná mít určité meze. Její nositelé patrně proti své vůli začínají chápat, že by si zvolili sebevraždu, kdyby si chtěli zahrávat s vojenskou silou.

Napětí v mezinárodních vztazích neminulo, ale stále hojněji se v posledních dnech objevují náznaky, že půda k jednání se upevňuje. Realismus, střízlivost a soudný rozum, to jsou dnes požadavky, jejichž respektování může ozdravět chod mezinárodních událostí.

S uspokojením můžeme kvitovat, že již v těchto dnech dojde u příležitosti zahájení Valného shromáždění OSN k rozhovorům mezi soudruhem Gromykem a americkým státním sekretářem Ruskem. Je to první krok k jednání, které se ovšem nemůže omezit na pouhou výměnu názorů, ale mělo by vést ke vzájemné shodě, že dojde k podepsání mírové smlouvy a na tomto základě k urovnání nenormální situace v západním Berlíně. To je přání všech národů, které naléhavě požadují, aby jednání vbrzku vyústilo v praktická mírová řešení. Nesmí sloužit pouze k vytváření dojmu, že se jedná, zatímco věci by se ve skutečnosti nehýbaly z místa, ale naopak se dále rozšiřovaly zdroje mezinárodního napětí. Takový postup by jedině umožňoval odpůrcům mezinárodního doruzumění získávat čas a nebezpečně by oslaboval mírovou bdělost národů.

Socialistické země vždy důsledně hájily zásadu, že sporné mezinárodní otázky je třeba řešit nikoliv zbraněmi, ale mírovým jednáním. Tím spíše nelze však přejít mlčením různé poťouchlé hlasy západního tisku, které právě teď naznačují, že ve dnech, kdy Sovětský svaz zaujal kladné stanovisko k zahájení rozhovorů mezi Gromykem a Ruskem, stanovisko západních mocností se prý znovu "zostřilo". Nechť nejsou na omylu a nechť se nedomnívají, ze jestliže zkrachovala a dokonale zkrachovala jejich dosavadní politika rozdmychávání válečné hysterie a ultimat, bude nyní úspěšnější jakýsi kombinový nátlak, který by střídal nabídky a náznaky jednání s vydíráním a pohrůžkami. Taková taktika by dopadla nesporně velmi žalostně, protože vůle socialistického tábora řešit mírovou cestou, avšak důsledně všechny problémy, jejichž řešení dozrálo, je pevná a nezvratná. (Potlesk. Předsednictví převzal předseda NS Fierlinger.)

Národní shromáždění ČSSR připojuje se dnes k mohutnému hlasu, jenž zaznívá ze všech koutů naší vlasti a dokumentuje pevnou jednotu všeho našeho lidu ve vlasteneckém úsilí přispět všemi silami k vítězství spravedlivého úsilí socialistického tábora v německé otázce.

Zvlášť vřele podáváme dnes ruku bratrské spolupráce našim přátelům v Německé demokratické republice, která přímo na půdě Německa stojí v první linii zápasu za uskutečnění mírové smlouvy. (Potlesk.) Učiníme vše, co záleží na nás, abychom Německé demokratické republice poskytli nejúčinnější pomoc u vědomí toho, že proti ní se soustřeďuje nejzuřivější nápor imperialistů a revanšistů. Nás s NDR spojují nerozborné svazky společných zájmů socialismu a internacionalistické solidarity, v nichž jsou plně ztělesněny i nejvyšší národní zájmy naší vlasti (Potlesk.)

Nejúčinnějším vkladem našeho lidu do současného dějinného zápolení za věc míru a pokroku lidstva je jeho iniciativní tvořivá práce při zabezpečování dalšího rozvoje vyspělé socialistické společnosti, jeho rostoucí politická aktivita i jeho všestranná připravenost čelit rozhodně každému pokusu o narušení míru. Takovou cestu ukazuje národům Československa naše komunistická strana a po ní pevně kráčí celá naše země.

Tato společná cesta všech socialistických zemí nás vede a dovede k vítězství. Její nádherné cíle vyjádřil program sovětských komunistů, charta skutečného všelidského pokroku našeho věku. Pro nás pracující Československé socialistické republiky není a nikdy nebude příliš veliké ani obtížné žádné úsilí, které přispěje k tomu, abychom, pevně opřeni o bratrský sovětský lid, i my v míru dosáhli těchto velikých cílů. (Potlesk.)

Předseda Fierlinger:

Pořad přihlášených řečníků je vyčerpán.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, je tedy skončena.

Žádám předsedkyni komise poslankyni Leflerovou, aby přednesla návrh rezoluce.

Posl. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi, z pověření komise, zvolené dnešním Národním shromážděním k vypracování závěru projednávané otázky, předkládám návrh výzvy NS ČSSR k parlamentům všech zemí k bezodkladnému uzavření mírové smlouvy s Německem v tomto znění:

Národní shromáždění Československé socialistické republiky vyslechlo na své schůzi 18. září 1961 výklad ministra zahraničních věcí Václava Davida o nutnosti bezodkladného urovnání německé otázky cestou mírové smlouvy a po široké rozpravě vyjádřilo jednomyslný souhlas s přednesenými závěry k současné mezinárodní situaci, jež odpovídají nejvyšším státním a národním zájmům Československé socialistické republiky.

Před všemi národy stojí naléhavý úkol učinit vše pro zajištění míru a odvrácení hrozby nukleární války. Mírovému uspořádání poměrů v Evropě brání nevyřešený stav německé otázky, který způsobuje, že 16 let od skončení druhé světové války nejsou dosud zlikvidovány její pozůstatky uzavřením mírové smlouvy.

Tato neuspokojivá situace se stala živnou půdou pro znovuuplatnění imperialistických a revanšistických sil v západním Německu, které pod štítem NATO opět uskutečňují agresívní plány, namířené proti bezpečnosti a míru v Evropě. V paměti národů jsou stále ještě živé a nezahojené rány, zanechané hrůzami války a nelítostným řáděním hitlerovského fašismu. Nelze se smířit s pobuřující skutečností, aby síly, které zplodily fašismus dnes, opět určovaly cíle západoněmecké politiky. Nebezpečí německého imperialismu, jemuž se dostává všestranné podpory vládnoucích kruhů západních mocností, je dnes o to větší, že je spojeno s úsilím o úplné atomové vyzbrojení bundeswehru a o revizi našich hranic, stanovených v dohodách velmocí antihitlerovské koalice. V našich myslích nebyl zapomenut Mnichov, kdy tytéž síly nás vydaly na pospas fašistické agresi a vyvolaly strašnou světovou válku.

Agresívní a revanšistické záměry západoněmeckých imperialistů se obracejí se vší nenávistí proti prvému demokratickému státu v historii Německa - proti Německé demokratické republice, proti všem východním sousedům Německa a ve svých důsledcích přibližují hrozbu válečného konfliktu, na který by dnes v podmínkách použití zbraní hromadného ničení krvavě doplatily všechny národy. Tento nebezpečný vývoj dospěl do stadia, které vyžaduje rozhodná opatření, aby včas byla zatarasena dobrodružná cesta útočné politiky NSR. Proto požadavek mírové smlouvy a mírového řešení otázky západního Berlína je naprosto neodkladný a naléhavý. Jeho uskutečnění musí být provedeno ještě v letošním roce proto, aby nebezpečí západoněmeckého militarismu se nerozrostlo do rozměrů, kdy už by bylo pozdě.

Československý lid, který byl jednou z prvních obětí nacistické výbojnosti, má vysoké morální oprávnění, aby rozhodně usiloval o uskutečnění mírových návrhů Sovětského svazu v německé otázce. Podepsání mírové smlouvy s Německem bude úderem všem silám, které se dnes v západním Německu zpupně hlásí k odkazu Mnichova a znovu osnují úklady proti bezpečnosti a svobodě národů Československé socialistické republiky.

Mírová smlouva s Německem by přispěla k zlepšení politické atmosféry v mezinárodních vztazích a otevřela by nové možnosti pro zajištění mírového soužití v Evropě. Tomu by prospěla jednání všech zainteresovaných zemí, která by vedla k uspokojivým výsledkům při řešení sporných mezinárodních otázek a k definitivní mírové úpravě německého problému. Tato jednání nesmějí se však stát záminkou k oddalování konečného řešení.

V tomto úsilí připadá všem mírumilovným silám ve světě velká zodpovědnost za udržení míru a za odstranění všech příčin, jež by mohly vést k vzniku nového válečného požáru.

Národní shromáždění ČSSR odsuzuje válečnou hysterii, kterou rozpoutaly vlivné kruhy na Západě jako odpověď na mírovou vůli socialistických zemí dosáhnout na základě mírové smlouvy urovnání německé otázky i přeměny západního Berlína ve svobodné, demilitarizované a neutrální město. Vojenská opatření západních mocností zostřují mezinárodní napětí a je nutno jim aktivně čelit. Proto Sovětský svaz, podporovaný všemi zeměmi socialistického tábora, podnikl nezbytná opatření, jež varovně připomínají každému agresorovi nejvyšší riziko, s nímž by se setkal každý pokus o ohrožení nedotknutelnosti hranic socialistického tábora.

Národní shromáždění ČSSR vyslovuje plný souhlas s důvody a postupem Sovětského svazu z 31. srpna 1961 o obnovení zkoušek s atomovými zbraněmi, k němuž přistoupil v zájmu bezpečnosti všech socialistických zemí a v zájmu světového míru.

Odhodlání ČSSR dospět bez průtahů k uzavření mírové smlouvy s Německem je pevné a nezvratné. Mírová smlouva bude uzavřena s oběma německými státy, nebo jen s Německou demokratickou republikou, jestliže západní mocnosti a NSR budou nadále setrvávat na svém dosavadním strnulém odporu proti mírové úpravě německé otázky.

Mírové úsilí NDR je důkazem, že síly míru a socialismu uskutečňují na německé půdě důsledný program boje proti imperialismu, za demokratickou a pokrokovou budoucnost Německa. Přátelství mezi NDR a ČSSR se neustále rozvíjí a sílí, neboť vychází ze společných zájmů socialismu a míru.

Národní shromáždění ČSSR, v souladu s vůlí všeho československého lidu, plně schvaluje prohlášení naší vlády z 21. 8. 1961, v němž se požaduje bezodkladné uzavření mírové smlouvy s Německem a vyřešení otázky západního Berlína. V tom bude záruka, aby ze západního Německa nevzešel požár nové války a vytvořil se spolehlivý základ mírových vztahů mezi evropskými národy. Věří, že u vlád západních mocností zvítězí rozum a rozvaha a že zodpovědně přistoupí k projednání problémů, souvisících s uzavřením mírové smlouvy s Německem.

Národní shromáždění ČSSR obrací se na parlamenty všech zemí s naléhavou výzvou, aby se svými vládami a lidem přispěly účinným podílem k mírovému řešení německého problému a zhatily plány podněcovatelů nové války. Národy Evropy a celého světa nechtějí prožívat utrpení termonukleární války.

Zaměřme společné úsilí, aby se uskutečnilo všeobecné a úplné odzbrojení pod přísnou mezinárodní kontrolou, které by nejúčinněji vedlo k tomu, aby válka byla navždy odstraněna ze života národů! Odstraňme zdroj neklidu a válečného nebezpečí v Evropě uzavřením mírové smlouvy s Německem!

To je cesta k mírovému dorozumění národů, to je cesta k štěstí všeho lidu na celém světě. (Dlouhotrvající potlesk.)

Předseda Fierlinger: Jsou nějaké připomínky, pozměňovací návrhy nebo doplňky k návrhu rezoluce? (Nebyly.)

Nejsou.

Můžeme přistoupit ke hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem rezoluce, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění přijalo jednomyslně rezoluci výkladu ministra zahraničních věcí Václava Davida o mezinárodní situaci.

Tím jsme projednali první bod pořadu schůze. Sděluji, že schůze bude pokračovat zítra, v úterý 19. září v 8.30 hodin dopoledne.

Přerušuji schůzi.

(Schůze přerušena v 18 hod. 15 minut.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP