Pondělí 26. června 1961

(Začátek schůze v 10 hod. 00 min.)

Přítomni:

Předseda Národního shromáždění Fierlinger a místopředsedové Valo, Fiala, dr. Kyselý, Pospíšil, dr. Škoda.

Členové politického byra ÚV KSČ předseda vlády Široký, místopředseda vlády Dolanský; kandidáti politického byra ÚV KSČ místopředsedkyně vlády inž. Jankovcová, Köhler, Hlína, Kolder, místopředseda vlády Strechaj; tajemníci ÚV KSČ Dubček, Koucký, ministři dr. h. c. Plojhar, dr. Neuman, Biľak, Černík, Krosnář, Krutina, arm. gen. Lomský, Majling, akad. Nejedlý, Uher, Beran, Reitmajer, inž. Šmok a Vlna.

262 poslanců podle prezenční listiny.

Předseda Fierlinger (zvoní): Soudružky a soudruzi! Zahajuji 8. schůzi Národního shromáždění.

Dovolte mi, abych vás seznámil s pořadem dnešní schůze, na jehož návrhu se předsednictvo Národního shromáždění usneslo a který byl již poslancům Národního shromáždění rozeslán.

Proti tištěnému dennímu pořadu navrhuje předsednictvo Národního shromáždění některé změny, takže návrh pořadu 8. schůze Národního shromáždění je následující:

1. Zpráva výboru mandátového o ověření platnosti volby nově zvolených poslanců

2. Zpráva předsednictva Národního shromáždění k vládnímu návrhu zákona o zřízení Ústředního úřadu státní kontroly a statistiky.

3. Zpráva výboru ústavně právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 41) o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku

4. Zpráva výboru ústavně právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 43) o organizaci soudů

5. Zpráva výboru pro plán a rozpočet k vládnímu návrhu zákona (tisk 44) o zrušení daně z výkonů

6. Zpráva výboru zemědělského k vládnímu návrhu zákona (tisk 42) o veterinární péči

7. Zpráva výboru zahraničního k vládnímu návrhu (tisk 39), kterým se předkládají Národnímu shromáždění Československé socialistické republiky k projevu souhlasu Úmluva o pobřežních vodách a pásmu souvislém, podepsaná v New Yorku dne 30. října 1958, Úmluva o volném moři, podepsaná v New Yorku dne 30. října 1958 a Úmluva o pevninské mělčině, podepsaná v New Yorku dne 31. října 1958

8. Společná zpráva výborů zdravotního a ústavně právního k návrhu poslanců Zupky, Kozelky, Paška, Závěty a Mátla (tisk 40) na vydání zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

9. Zpráva výboru pro plán a rozpočet o vládním návrhu usnesení (tisk 45), jímž Národní shromáždění schvaluje podle čl. 41 ústavy státní závěrečný účet Československé socialistické republiky za rok 1960

10. Doplňovací volba členů výborů Národního shromáždění a předsedy komise pro občanskou kontrolu nad výkonem trestu odnětí svobody.

Má někdo k tomuto návrhu denního pořadu nějaké připomínky? (Nebyly.)

Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Zjišťuji, že Národní shromáždění je způsobilé se usnášet.

Kdo souhlasí s návrhem denního pořadu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo svůj denní pořad.

Oznamuji, že předsednictvu Národního shromáždění došel dopis presidenta republiky ze dne 23. června 1961, v němž sděluje, že podle čl. 62 ústavy Československé socialistické republiky

zprostil místopředsedu vlády soudruha Rudolfa Baráka řízení ministerstva vnitra

zprostil ministra Lubomíra Štrougala řízení ministerstva zemědělství, lesního a vodního hospodářství a

pověřil ho řízením ministerstva vnitra,

jmenoval poslance Vratislava Krutinu ministrem a

pověřil ho řízením ministerstva zemědělství, lesního a vodního hospodářství,

zprostil ministra Jindřicha Uhra řízení ministerstva potravinářského průmyslu a

pověřil ho řízením ministerstva vnitřního obchodu,

pověřil ministra Josefa Krosnáře řízením ministerstva potravinářského průmyslu,

odvolal z funkce ministra Ladislava Brabce.

Má někdo k předložené zprávě nějakou připomínku? (Nebyly.)

Myslím, že můžeme tuto zprávu přijmout. (Potlesk.)

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

1. Zpráva výboru mandátového o ověření platnosti volby nově zvolených poslanců (tisk 46).

Zprávu přednese předseda mandátového výboru posl. Harus. Prosím, aby se ujal slova.

Předseda mandátového výboru posl. Harus: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Mandátový výbor Národního shromáždění mne ve své dnešní schůzi pověřil, abych vám podal zprávu o přezkoumání platnosti volby nově zvolených poslanců Národního shromáždění soudruha Bohuslava Stainera a soudružky Veroniky Majtanové.

Úmrtím poslance Jana Vodičky uprázdnilo se místo poslance Národního shromáždění ve volebním obvodu č. 26 Beroun v kraji Středočeském a rezignací poslance Chalánka se uprázdnilo místo poslance ve volebním obvodu č. 178 Krnov v kraji Severomoravském. Vzhledem k tomu bylo třeba provést doplňovací volby v těchto obvodech. Podle ustanovení čl. 60 odst. 4 ústavy vyhlašuje nyní volby do Národního shromáždění předsednictvo Národního shromáždění.

Předsednictvo Národního shromáždění usnesením ze dne 5. dubna 1961 stanovilo doplňovací volby v uvedených volebních obvodech na neděli dne 4. června 1961.

V doplňovací volbě ve volebním obvodu č. 26 Beroun zvolen byl soudruh Bohuslav Stainer a ve volebním obvodě č. 178 soudružka Veronika Majtanová.

Ústřední volební komise pro doplňovací volby do Národního shromáždění, kterou ustanovilo předsednictvo Národního shromáždění podle zákona č. 27/1954 Sb. ve znění zákonného opatření předsednictva Národního shromáždění č. 26/1961 Sb., usnesením ze dne 5. dubna 1961, předložila doklady týkající se těchto doplňovacích voleb a to: přihlášky kandidátů k registraci orgány Národní fronty a písemná prohlášení obou kandidátů, že kandidaturu přijímají, zápisy obvodních volebních komisí o registraci obou kandidátů, zápisy obvodních volebních komisí obou obvodů o sčítání hlasů a zápisy Ústřední volební komise pro doplňovací volby do Národního shromáždění.

Mandátový výbor ve své schůzi dne 26. června přezkoumal uvedené doklady a zjistil, že doplňovací volby jak ve volebním obvodu č. 26 Beroun, tak i ve volebním obvodu č. 178 Krnov byly provedeny v plném souhlasu se všemi zákonnými předpisy týkajícími se voleb do Národního shromáždění. Mandátovému výboru také nedošly žádné zprávy nebo stížnosti na porušení těchto zákonných ustanovení.

Z předložených dokladů mandátový výbor zjistil, že ve volebním obvodu č. 26 Beroun z celkového počtu 35 534 zapsaných voličů účastnilo se hlasování 35 438 a z toho všech 35 434 platných hlasů bylo odevzdáno pro navrženého kandidáta.

Ve volebním obvodu č. 178 Krnov z celkového počtu odevzdaných platných hlasovacích lístků v počtu 17 117 bylo 17 104 odevzdáno pro navrženou kandidátku. Téměř 100 % odevzdaných hlasů pro oba kandidáty voliči znovu vyjádřili důvěru, kterou politice našeho státu a Národní frontě projevuje všechen náš pracující lid. Vyjádřili svou důvěru i oběma kandidátům, o nichž jsou přesvědčeni, že jako poslanci Národního shromáždění budou svou prací přispívat k uskutečnění velkých cílů, které jsme si dali pro vybudování naší vyspělé socialistické společnosti.

Poněvadž doplňovací volby byly provedeny v plném souhlasu se zákonnými předpisy o volbách do Národního shromáždění a není tedy důvodu pro zrušení platnosti těchto voleb, doporučuje mandátový výbor Národnímu shromáždění, aby podle čl. 55 ústavy a § 50 zákona č. 27/1954 Sb. o volbách do Národního shromáždění volby poslanců Bohuslava Stainera a Veroniky Majtanové ověřilo.

Předseda Fierlinger:

Děkuji poslanci Harusovi za přednesenou zprávu.

Slyšeli jste zprávu mandátového výboru.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak je obsaženo ve zprávě mandátového výboru, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Děkuji. Tím Národní shromáždění schválilo zprávu mandátového výboru a ověřilo tak platnost voleb poslanců Veroniky Majtánové a Bohuslava Stainera.

Poněvadž se oba jmenovaní poslanci dostavili do dnešní schůze, přistoupíme ke slibu podle čl. 56 ústavy, a to tím způsobem, že nejprve bude přečten ústavou předepsaný poslanecký slib, poslanci Majtánová a Stainer ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji". (Shromáždění povstává.)

Žádám o přečtení slibovací formule a jmenované poslance žádám, aby ke mně přistoupili vykonat slib. (Vedoucí Kanceláře NS čte slib, nově zvolení poslanci Veronika Majtánová a Bohuslav Stainer přistupují k předsedovi a slovem "slibuji" a podáním ruky vykonávají poslanecký slib.)

Tím je vyřízen první bod pořadu schůze.

Soudružky a soudruzi poslanci!

Jako obvykle program naší plenární schůze, která bude probíhat dnes a zítra, je velmi bohatý a významný. Již dnes dopoledne přistoupíme, jak jste již schválili, k projednání zákona o úkolech národních výborů při zajišťování socialistického pořádku.

Naše nová organizace státního zřízení prošla zkouškou prvého roku, během něhož se již ukázaly kladné stránky nové organizace, kterými jsou zejména zvýšený pocit odpovědnosti našich národních výborů a jejich větší iniciativa. Na druhé straně je pochopitelné, že se v průběhu této prvé doby nové orgány teprve zapracovávaly do svých velkých úkolů a své kádry, a zejména jejich práci na nových pracovištích, prověřovaly. Jsme přesvědčeni, že k lepší práci státních orgánů i národních výborů, zejména při výchově občanů k lepšímu socialistickému soužití a k prohloubení socialistické zákonnosti a socialistické demokracie, přispějí i zákony, které budeme v průběhu této schůze projednávat.

Přistoupíme k projednávání druhého bodu pořadu, kterým je

2. Zpráva předsednictva Národního shromáždění (tisk 51) k vládnímu návrhu zákona (tisk 50) o zřízení Ústředního úřadu státní kontroly a statistiky.

Žádám místopředsedu NS dr. Václava Škodu, aby jménem předsednictva Národního shromáždění přednesl zprávu.

Místopředseda NS dr. Škoda: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci!

Vláda Československé socialistické republiky předložila Národnímu shromáždění k projednání návrh zákona o zřízení Ústředního úřadu státní kontroly a statistiky. Jeho schválení se zdůvodňuje takto:

Jednou z rozhodujících metód při budování vyspělé socialistické společnosti je zásada dalšího rozvoje a prohlubování socialistické demokracie. Tato vyplývá z leninského principu demokratického centralismu ve správě státu a v řízení národního hospodářství, který předpokládá spojení pevného ústředního řízení se širokou pravomocí a odpovědností nižších orgánů. Národní shromáždění zejména v poslední době schválilo celou řadu zákonů, jejichž základním cílem bylo prohloubit přímou účast nejširších pracujících mas na řízení státu a společnosti podstatným rozšířením pravomoci a zodpovědnosti nižších státních a hospodářských orgánů. Také na pořadu dnešního jednání je několik zákonů, které dále prohlubují socialistickou demokracii. Dosavadní výsledky socialistické výstavby potvrdily správnost této cesty. Stálé rozšiřování pravomoci a odpovědnosti nižších článků řízení státu a národního hospodářství je však v praxi často nesprávně chápáno. Nezřídka dochází k preferování místních zájmů na úkor zájmů celé společnosti a k nehospodárnému vynakládání prostředků společnosti. K nesprávnému chápání zásady demokratického centralismu dochází však nejenom ze strany národních výborů a výrobních hospodářských jednotek, ale také ze strany ministerstev. Některá z nich pochopila věc tak, že rozšíření pravomoci nižších článků je zbavuje odpovědnosti za svěřený úsek a povinnosti zasáhnout v organizacích, případně na národních výborech tehdy, jestliže jejich postup a praxe se dostává do rozporů se směrnicemi strany a vlády a se zájmy a potřebami společnosti. Při stálém rozvíjení socialistické demokracie nesmí dojít k oslabení druhé stránky leninského principu demokratického centralismu, centrálního řízení a kontroly. Veliké výsledky rozvoje národního hospodářství a kultury v naší socialistické společnosti by mohly být ještě daleko lepší, kdyby v řídící práci byl náležitě doceněn a uplatněn význam kontroly a princip demokratického centralismu chápán v celé jeho souvislosti, neboť základem socialistického státu je centrální řízení. Nadměrná rozestavěnost ve stavebnictví a vážné nedostatky v investiční výstavbě, na které poslanci Národního shromáždění poukazovali v minulé schůzi Národního shromáždění při projednávání plnění národohospodářského plánu za minulý rok, jsou názorným příkladem toho, jaké důsledky má podcenění centrálního řízení z hlediska zájmů celé společnosti. Stupeň rozvoje naší socialistické společnosti vyžaduje zesílení kontroly.

Ústřední výbor KSČ na svém posledním zasedání se proto usnesl, aby "k posílení ústředního řízení a úlohy kontroly a evidence na všech jeho stupních byl zřízen Ústřední úřad státní kontroly a statistiky, který bude sledovat plnění zákonů, nařízení a usnesení vlády v plném souladu s cíli a směrnicemi komunistické strany, dbát o zachování státní disciplíny a odpovědné hospodaření se svěřenými prostředky v zájmu společnosti". K realizaci tohoto usnesení předkládá vláda osnovu zákona o zřízení Ústředního úřadu státní kontroly a statistiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP