Úterý 18. dubna 1961

V novém znění úmluvy v článku 6 je zakotven zákaz užívání znaků, vlajek, pečetí a názvů států, mezinárodních i mezivládních organizací jako ochranných známek.

V čsl. právním řádu není dosud takový zákaz zakotven a proto bude nutno doplnit občanský a trestní zákoník o další příslušné předpisy. Je připravována novelizace zákona o ochranných známkách a chráněných vzorech. Při této novelizaci bude rovněž zakotvena ochrana služeb, která není zatím zabezpečena v čs. právním řádu a která je obsažena v revidované Pařížské úmluvě.

Mezinárodní úřad, zřízený pod názvem Mezinárodní úřad na ochranu průmyslového vlastnictví, má sídlo ve Švýcarsku v Bernu. Mezinárodní úřad soustřeďuje různé zprávy, týkající se ochrany průmyslového vlastnictví, uspořádává je a zveřejňuje. Koná obecně prospěšná studia, zajímající Unii, a rediguje na podkladě dokladů, které jsou mu dávány k dispozici jednotlivými úřady, periodický časopis o otázkách týkajících se problematiky Unie, který rovněž rozesílá členským zemím Unie.

Mezinárodní úřad v Bernu má být vždy k dispozici unijním zemím, aby jim dodával o otázkách mezinárodní služby průmyslového vlastnictví zvláštní zprávy, které by mohly potřebovat.

Na konferenci bylo přijato doporučení o vzájemné výměně patentní dokumentace, což zlepšuje sledování stavu světové techniky při úspoře devizových nákladů.

Podle článku 14 tato úmluva bude podrobena periodickým revizím, aby v ní byly provedeny úpravy, zaměřené na zdokonalení systému Unie.

Za tímto účelem se budou v jednotlivých unijních zemích konat postupně konference delegátů těchto zemí. Úřad země, kde má zasedat konference, připraví práce této konference s pomocí Mezinárodního úřadu.

Prováděcí předpis k Lisabonské dohodě o ochraně označení původu a o jejich mezinárodním zápisu, který rovněž doporučujeme ke schválení, obsahuje v 8. článcích směrnice o způsobu podání přístupu k příslušným úmluvám.

Zahraniční výbor považuje za správné důrazněji prosazovat ochranu československého označení původu průmyslového vlastnictví, na nichž bude mít Československá socialistická republika zájem.

Doporučuji jménem zahraničního výboru návrh schvalovacího usnesení:

Národní shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí

1. s Pařížskou unijní úmluvou na ochranu průmyslového vlastnictví ze dne 20. března 1883, revidovanou naposled dne 31. října 1958 v Lisabonu, podepsanou za Československou republiku dne 17. dubna 1959 v Bernu;

2. s Lisabonskou dohodou na ochranu označení původů a jejich mezinárodního zápisu ze dne 31. října 1958 a s Prováděcím řádem k Lisabonské dohodě ze dne 31. října 1958, podepsanými za Československou republiku dne 17. dubna 1959 v Bernu, a

3. s Madridskou dohodou o potlačování falešných nebo klamavých údajů o původu zboží ze dne 14. dubna 1891, revidovanou naposled v Lisabonu dne 31. října 1958.

Podpredseda NZ Valo: Hlási sa niekto do rozpravy k tomuto bodu?

Do rozpravy sa nikto nehlási. Môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Ak nebudú námietky, dám hlasovať podľa prednesenej zpravodajskej zprávy.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí, aby Národné zhromaždenie Československej socialistickej republiky vyslovilo podľa článku 42 ústavy súhlas s vládnym návrhom, ktorým sa predkladajú k prejavu súhlasu.

1. Parížska únijná úmluva na ochranu priemyslového vlastníctva zo dňa 20. marca 1883, revidovaná naposledy dňa 31. októbra 1958 v Lisabonu, podpísaná za Československú republiku dňa 17. apríla 1959 v Bernu;

2. Lisabonská dohoda na ochranu označenia pôvodov a ich mezinárodného zápisu zo dňa 31. októbra 1958 spolu s Prevádzacím poriadkom k tejto dohode zo dňa 31. októbra 1958, podpísaná za československú republiku dňa 17. apríla 1959 v Bernu a

3. Madridská dohoda o potlačovaní falošných alebo klamavých údajov o pôvode zbožia zo dňa 14. apríla 1891, revidovaná naposledy v Lisabonu dňa 31. októbra 1958, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? ((Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné shromaždenie tento vládny návrh jednohlasne schválilo.

Tým je prerokovaný štvrtý bod poriadku schôdze.

Pristúpime k prerokovaniu piateho bodu poriadku, ktorým je

5. Zpráva predsedu Národného zhromaždenia podľa čl. 60 ods. 2 ústavy o vydaných zákonných opatreniach predsedníctva Národného zhromaždenia.

Zpráva předsedy Národního shromáždění.

Je mým úkolem, abych vám v dnešní schůzi podal podle čl. 60 odst. 2 ústavy zprávu o činnosti předsednictva Národního shromáždění v uplynulém období.

Předsednictvo Národního shromáždění přijalo ve své schůzi dne 10. března dvě zákonná opatření a to zákonné opatření, kterým se mění zákon č. 41 Sb. z roku 1953 a za druhé zákonné opatření, kterým se mění některá ustanovení zákona o volbách do Národního shromáždění a zákona o volbách do národních výborů.

Obě zákonná opatření předsednictva Národního shromáždění byla uveřejněna ve Sbírce zákonů. Podle předpisu čl. 60 ústavy je třeba, aby zákonná opatření předsednictva Národního shromáždění Národní shromáždění ve své nejbližší schůzi schválilo. Proto na odůvodnění zákonných opatření uvádím:

Sovětský svaz uskutečnil na základě usnesení Nejvyššího sovětu SSSR k 1. lednu 1961 mimořádně významné zhodnocení rublu zvýšením jeho zlatého obsahu.

Zvýšení zlatého obsahu rublu bylo současně provázeno i vnitřním zhodnocením rublu, snížením všech cen a mezd v Sovětském svazu 10krát proti stavu před 1. lednem 1961.

Z opatření o zvýšení zlatého obsahu rublu vyplývá i nový poměr československé koruny k rublu.

Stanovení nového kursu československé koruny k rublu se musí dít zákonnou úpravou, totiž změnou dosavadního znění § 2 odst. 1 zákona č. 41 Sbírky z roku 1953, protože v tomto zákoně je vyjádřen nejen vlastní obsah československé koruny, ale i její kursový poměr k rublu v relaci 1 rubl = 1,80, což není v souladu s novým kursovým poměrem obou měn v souvislosti se zvýšením zlatého obsahu rublu. Podle nového kursového poměru rovná se 1 rubl 8 československým korunám.

Proto bylo třeba zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění provést příslušnou změnu v uvedeném zákoně.

Dalším zákonným opatřením, které předsednictvo Národního shromáždění přijalo, bylo zákonné opatření předsednictva Národního shromáždění, kterým se mění některá ustanovení zákona o volbách do Národního shromáždění a zákona o volbách do národních výborů.

Návrh tohoto zákonného opatření předložil předsednictvu ústavně právní výbor a toto zákonné opatření je odůvodněno tím podle nové socialistické ústavy náleží předsednictvu Národního shromáždění, aby vyhlašovalo volby do Národního shromáždění a všeobecné volby do ostatních zastupitelských sborů. Tím ústava pozměnila ustanovení dosavadního zákona o volbách do Národního shromáždění zákona o volbách do národních výborů a zákona Slovenské národní rady o volbách do Slovenské národní rady, podle nichž tato pravomoc příslušela vládě, a pokud jde o volby do Slovenské národní rady Sboru pověřenců.

V souvislosti s těmito změnami, které byly provedeny už ústavou, bylo nutno pozměnit dosavadní volební zákony také v otázce práva jmenovat ústřední volební komise pro všeobecné volby do ostatních zastupitelských sborů a pro doplňovací volby do Národního shromáždění, neboť tato pravomoc rovněž dosud příslušela vládě. Právo jmenovat slovenskou volební komisi pro volby do Národního shromáždění příslušelo dříve Sboru pověřenců.

Zákonné opatření předsednictva národního shromáždění nyní stanoví, aby ústřední volební komisi jak pro volby do Národního shromáždění, tak pro všeobecné volby do národních výborů, jmenovalo předsednictvo Národního shromáždění a aby předsednictvo Národního shromáždění též vyhlašovalo volební obvody pro volby do Národního shromáždění.

Vyhlašovat doplňovací volby do krajských národních výborů a do národního výboru hlavního města Prahy zůstává v působnosti vlády. Pokud jde o úpravy v zákoně Slovenské národní rady o volbách do Slovenské národní rady, přísluší její provedení Slovenské národní radě, neboť jde o její zákonodárnou kompetenci.

Soudružky a soudruzi poslanci, ve stručnosti jsem vám sdělil hlavní zásady, na nichž jsou založena obě zákonná opatření předsednictva Národního shromáždění, která předsednictvo ve své schůzi dne 10. března t. r. přijalo. Doporučuji, aby Národní shromáždění tato zákonná opatření předsednictva Národního shromáždění podle čl. 60 ústavy schválilo.

Má niekto k prednesenej zpráve nejaké pripomienky, návrhy alebo doplňky? (Neboli.)

Nemá.

Môžeme prikročiť k hlasovaniu.

Navrhujem, aby sme o schválení oboch zákonných opatreniach predsedníctva Národného zhromaždenia hlasovali naraz.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Nie sú.

Kto teda súhlasí so zákonnými opatreniami predsedníctva Národného zhromaždenia, ktoré sú uvedené v predložených písomných zprávach predsedníctva Národného zhromaždenia, a to

so zákonným opatrením číslo 25 Zbierky z 22. marca 1961, ktorým sa mení zákon č. 41/1953 Zb. a

so zákonným opatrením číslo 26 Zbierky z 22. marca 1961, ktorým sa mení ustanovenie zákona o voľbách do Národného zhromaždenia a zákona o voľbách do národných výborov, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto sa nehlásil.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie jednohlasne schválilo podľa článku 60 odseku 2 ústavy uvedené zákonné opatrenia.

Tým sme prerokovali poriadok schôdze. Končím schôdzu.

(Konec schůze ve 13 hod. 35 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP