Úterý 18. dubna 1961

Jistě ve výchovné činnosti značně pomáhá také kritika různých nedostatků na našich závodech. Naši dělníci kritizují nedostatky i vedoucích činitelů, a to jistě pomáhá také v převýchově. Daleko slabší otázka kritiky je v našich JZD, a tady bude jistě potřeba kritiku neustále rozvíjet.

V souvislosti s převýchovou člověka nám vyrostl nový, socialistický člověk s novou morálkou - socialistický vlastenec. Práce se stává u našich lidí zvykem a naši lidé už by si ani nedovedli představit život bez poctivé práce. Naši lidé chápou také souvislost mezi poctivou prací a celostátními zájmy, zájmy celé naší společnosti. Nejlépe je to také vidět v patronátní činnosti našich dělníků na vesnicích, je to vidět také z toho, že kolektivy soutěžící o titul brigáda socialistické práce ze závodů přebírají patronát nad těmito kolektivy v JZD, vidíme to na obrovské aktivní účasti našich pracujících ve veřejném životě, v masových organizacích, v akci Z apod. Z toho vyplývá, že drtivá většina našich pracujících jsou poctiví lidé. Jistěže lidé nejsou andělé. Vedle většiny poctivých lidí se nacházejí jednotlivci s narušenou morálkou, opilci, rozkrádači národního majetku, lidé, kteří se nestarají o rodinu apod.

V gottwaldovském okrese v I. čtvrtletí letošního roku bylo zaznamenáno 80 dopravních nehod, z toho 5 nehod způsobených opilými řidiči, 13 občanů se dopustilo přestupků dopravního řádu, bylo zaznamenáno 96 případů drobných krádeží, 6 případů rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, 4 případy poškození socialistického majetku, 7 případů ublížení na zdraví apod.

Soudružky a soudruzi, to je velmi nepatrné množství přestupků, protože gottwaldovský okres má skoro 164 000 obyvatel.

Horší už je to v našem socialistickém obchodě. Přes neustálé uplatňování zásad poctivosti a ochrany socialistického vlastnictví v obchodě se stále vyskytují manka. V Gottwaldovském okrese jich bylo v roce 1960 1873 a byla jimi způsobena škoda 1 180 000 Kčs. Na jednu prodejnu to dělalo 1370 Kčs. V lednu a únoru l. r. je znovu registrováno 327 mank a škoda činí 200 000 Kčs.

Soudružky a soudruzi, právě na tomto úseku bude potřeba rozvinout obzvláště velkou výchovnou činnost, aby manka byla minimální nebo aby vůbec nebyla.

Jak už zde řekl soudruh ministr, proti lidem nepřátelsky založeným budeme i nadále používat účinných sankcí, protože kdybychom tady polevovali a pardonovali tyto lidi, bylo by to nesporně ke škodě naší společnosti. To znamená, že i v našem socialistickém řádu musí být zákonodárství a soudnictví prostředkem výchovy k disciplině. Drobnější přestupky - jak je uvedeno v osnově zákona - budou projednávat místní lidové soudy. V tom se jistě projeví i další zlidovění našeho soudnictví.

I v našem okrese máme velmi dobré zkušenosti se soudci z lidu. Tito soudci z lidu v roce 1960 uskutečnili celkem 174 besed s našimi pracujícími, nehledě k tomu, že také pomáhali odbyrokratizovat naše soudnictví třídním přístupem k projednávaným případům a také proto dosáhli soudci z lidu velké autority. Uvedu několik případů z našeho Gottwaldovského okresu.

V našem gottwaldovském okrese jsme měli a dosud máme 26 soudružských soudů z toho 17 na závodech a 9 při národních výborech. Tyto soudružské soudy projednaly 95 případů. Jejich projednávání bylo důstojné a výchovné. Soudružské soudy si získaly i v našem okrese nesmírnou důvěru a jejich jednání se setkávalo s kladným ohlasem našich pracujících. Naprostá většina případů byla projednávána za účasti širší veřejnosti, čímž také bylo docilováno výchovného působení na provinilce.

Velmi kladně lze v našem okrese hodnotit to, že společenské organizace při projednávání jednotlivých případů před soudružskými soudy se zaručují a zavazují, že se budou o provinilce starat, že ho zařadí do vhodného pracovního kolektivu, že ho povedou ke zlepšení pracovní morálky, že budou usměrňovat jeho chování, aby se z něho stal dobrý a spořádaný občan.

Tak např. před soudružským soudem v n. p. Svit byl projednáván případ Heleny Machačové, která své spolubydlící vzala vkladní knížku a vybrala si z ní 930 Kčs. Obnos uhradila. Projednávání tohoto případu se zúčastnilo 20 spolupracovníků příslušníků ČSM a členů brigády socialistické práce. V průběhu projednávání záležitosti vedoucí brigády socialistické práce prohlásil, že nad provinilou, která vcelku neměla špatnou pracovní morálku, si celá brigáda bere patronát a že ji povede ke správnému způsobu života. To se také, soudružky a soudruzi, stalo a je z ní dobrá pracovnice.

Nebo jiný případ, případ s. Josefa Malíka. Při projednávání tohoto případu před soudružským soudem ve Svitu se zjistilo, že tento občan dělal stále výtržnosti, že budil pohoršení mezi spolupracovníky a v okolí svého bydliště. Při projednávání tohoto případu si členové ČSM vzali za úkol a zavázali se, že výbor ČSM se bude o s. Malíka soustavně starat a že ho povede ke správnému svazáckému způsobu života, aby zlepšil své chování i svou pracovní morálku. I toto pomohlo.

Soudružský soud Československých naftových motorů v Napajedlích projednával případ Leopolda Blahušky, který chodil do práce v podnapilém stavu a zapřičiňoval, že dílna zaostávala v plnění plánu. Tento případ byl projednáván za účasti spoluzaměstnanců - členů brigády socialistické práce. Členové kolektivu se rozhodli vzít dotyčného mezi sebe do kolektivu a výchovně naň působit, neboť se jednalo o jinak velmi dobrého pracovníka. Blahuška slíbil kolektivu, že přestane pít, že nepřijde v podnapilém stavu do zaměstnání a také to dodržuje.

A mohl bych, soudružky a soudruzi, ukázat celou řadu dalších případů. Myslím, že to stačí.

Soudružský soud ve Svitu pracuje jeden rok. Projednal 20 případů. Z projednávaných případů načerpal kolektiv tohoto soudružského soudu velmi mnoho bohatých zkušeností. Tento soudružský soud je složen převážně z úkolových pracovníků, což má velký vliv při projednávání jednotlivých případů. Lze říci, že autorita odborových orgánů touto praxí vzrostla, a to proto, že formy práce soudružského soudu ve Svitu byly výchovné, kamarádské a velmi dobré.

Při projednávání se právě projevovala pomoc morálně slabším soudruhům radou i skutkem. Toto působení kolektivu na spolupracovníky výchovnými prostředky a na jejich myšlení má hluboký morálně politický význam. Právě proto po roce je možno zodpovědně konstatovat, že v převážné většině případů se soudružským soudům v našem okrese podařilo pomoci převychovávat lidi, kteří se dopouštěli menších přestupků, a přivést je k poznání jejich nesprávného počínání. Většina z nich nastoupila správnou cestu a o tom v naší socialistické vlasti především jde. Jde nám o to, aby i lidé, kteří se dopouštějí přestupků, nakonec nastoupili cestu uvědomělých občanů naší socialistické vlasti, aby svou poctivou prací a dobrým chováním pomáhali budovat naši krásnou vlast a šťastný život našeho lidu.

Není pochyb o tom, že místní lidové soudy, které budou ustaveny po schválení zákona o místních lidových soudech a členové těchto místních lidových soudů, kteří budou zvoleni na pracovištích, budou plnit své výchovné poslání ve prospěch naší socialistické vlasti.

Podpredseda NZ Valo: Poradie prihlásených rečníkov je vyčerpané.

Hlási sa ešte niekto do rozpravy? (Nikto.)

Do rozpravy sa nikto nehlási, je teda skončená.

Dávam zpravodajcovi posl. Perkovičovi slovo k doslovu.

Zpravodajca posl. Perkovič: Vzdávam sa slova.

Podpredseda NZ Valo: Môžeme prikročiť k hlasovaniu.

Nakoľko neboli podané žiadne pozmeňovacie návrhy, dám hlasovať o celom vládnom návrhu naraz podľa predloženej zprávy výboru ústavnoprávneho.

Sú nejaké námietky proti tomuto spôsobu hlasovania? (Neboli.)

Kto teda súhlasí s celým vládnym návrhom zákona o miestnych ľudových súdoch, a to v znení zprávy výboru ústavnoprávneho, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

Je niekto proti? (Nikto.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým Národné zhromaždenie jednomyseľne schválilo vládny návrh zákona o miestnych ľudových súdoch. (Potlesk.)

Tým sme prerokovali tretí bod poriadku.

Pristúpime k prejednávaniu štvrtého bodu poriadku, ktorým je

4. Zpráva zahraničného výboru k vládnemu návrhu zákona (tlač 35), ktorým sa predkladajú Národnému zhromaždeniu Československej socialistickej republiky k prejavu súhlasu

1. Parížska únijná úmluva na ochranu priemyslového vlastníctva zo dňa 20. marca 1883, revidovaná naposledy dňa 31. októbra 1958 v Lisabonu, podpísaná za Československú republiku dňa 17. apríla 1959 v Bernu;

2. Lisabonská dohoda na ochranu označenia pôvodov a ich medzinárodného zápisu zo dňa 31. októbra 1958 spolu s Prevádzacím poriadkom k tejto dohode zo dňa 31. októbra 1958, podpísaná za Československú republiku dňa 17. apríla 1959 v Bernu a

3. Madridská dohoda o potlačovaní falošných alebo klamavých údajov o pôvode zbožia zo dňa 14. apríla 1891, revidovaná naposledy v Lisabonu dňa 31. októbra 1958.

Zpravodajkou je poslankyňa Prokopová, dávam jej slovo.

Zpravodajka posl. Prokopová: Soudružky a soudruzi poslanci!

Vládní návrh č. 35, který se předkládá Národnímu shromáždění ČSSR k projevu souhlasu, má ve svém obsahu návrh na schválení Pařížská úmluvy, Madridské dohody a Lisabonské dohody o ochraně průmyslového vlastnictví a o ochraně označení původů a jejich mezinárodního zápisu a o potlačování falešných nebo klamavých údajů o původu zboží.

Ve dnech 6.-31. října 1958 se konala v Lisabonu diplomatická konference, která se sešla za účelem revize některých mezinárodních dohod na ochranu průmyslového vlastnictví.

Na konferenci byla dohodnuta revize: 1. Pařížské unijní úmluvy na ochranu průmyslového vlastnictví ze dne 20. 3. 1883. 2. Madridské úmluvy o potlačování falešných údajů o původu zboží ze dne 14. dubna 1891. 3. Haagské dohody o mezinárodním zápisu průmyslových vzorů a modelů ze dne 6. listopadu 1925 s prováděcími předpisy. Nově byla sjednána Lisabonská dohoda na ochranu označení původů a jejich mezinárodního zápisu a Prováděcí řád k této dohodě.

Československo je smluvní stranou Pařížské unijní úmluvy a Madridské úmluvy. Lisabonskou dohodou byly upřesněny a rozšířeny některé články a obsahují podstatně potřebnou ochranu průmyslového vlastnictví exportovaného z ČSSR do zahraničí.

Pokud se týká Haagské úmluvy, ČSSR není smluvní stranou této dohody. V současné době jedná se o revizi této dohody a podle výsledků bude se uvažovat, zda ČSSR přistoupí na její revidované znění.

17. dubna 1959 čs. vyslanec v Bernu podepsal nové znění Pařížské unijní úmluvy, schválené Lisabonskou konferencí, Lisabonskou úmluvu a Prováděcí řád.

Pařížská unijní úmluva chrání průmyslové vlastnictví, patenty a vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory nebo modely, nebo obchodní známky, známky služeb, obchodní jména a znaky, které charakterizují dovednost obyvatel určité zeměpisné oblasti. Přijaté formulace umožní podstatně lépe chránit např. geograficky označené druhy našich piv, jako Plzeňské pivo, Budějovické pivo, různé druhy minerálních vod a zřídelních solí, jako Karlovarská zřídelní sůl apod. i průmyslové výrobky, jako je jablonecké zboží, vamberské krajky apod.

V tomto směru lze vítat upřesnění a zdokonalení ochrany průmyslového vlastnictví i označení původu, neboť čs. vývoz byl poškozován cizími firmami, zneužívajícími dobrou pověst výrobků z Československa.

Rovněž prodloužení lhůty potřebné k výmazu obchodních známek je celkem příznivé z hlediska hospodářských zájmů Československa. S účastí na Pařížské úmluvě na ochranu průmyslového vlastnictví, Madridské úmluvě o potlačování falešných a klamných údajů o původu zboží a na Lisabonské dohodě na ochranu označení původů a jejich mezinárodního zápisu nevzniknou ČSSR žádné nové výdaje.

Doporučení konference o zvýšení členských příspěvků na náklady na administrativu, spojenou s mezinárodní ochranou průmyslového vlastnictví, má být proporcionálně rozpočítáno jako zvýšení příspěvků jednotlivých států, nebylo však zatím na konferenci dojednáno.

Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r. 1883 byla revidována v Bruselu, Washingtonu, Haagu, Londýně a v Lisabonu. Lisabonská dohoda byla uzavřená rovněž 31. října 1958 za účasti ČSR, Francie, Itálie, Izraele, Kuby, Maďarské lidové republiky, Portugalska, Rumunské lidové republiky a Španělska. Stanoví ochranu průmyslového vlastnictví, označení původu a mezinárodní zápis o dnu přihlášení výrobku, značky atd. i ochranu proti klamavým nebo falešným údajům. Dohoda má speciální poslání v rámci Unie.

Důležité jsou doplňky o upřesnění, týkající se platnosti přihlášek. Priorita i potřebná dokumentace je široce rozvedena v čl. 4. Byla přijata řada úprav o využívání patentů a licencí a způsob podání a potřebná dokumentace.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP