Pondělí 17. dubna 1961

Súdružky a súdruhovia, nedostatky, ktorých som sa stručne dotkol, nie sú jediné na úseku našej investičnej činnosti. Škodlive pôsobia predovšetkým tam, kde zodpovední hospodárskí pracovníci pripustia dvojzmyselné výklady uznesení a ustanovení, aby si často administratívno-byrokratickou cestou zlepšili hospodárske výsledky svojej VHJ.

Situácia však vyžaduje, aby boli urýchlene riešené a odstránené. Podľa môjho názoru je treba veľmi podrobne preveriť pôsobenie všetkých platných predpisov a smerníc o investičnej výstavbe a to predovšetkým z toho hľadiska, aby nezavdávali príčiny k ďalšej komplikácii dodávateľských vzťahov. Nie je to samozrejme úloha jednoduchá a ľahká. Jej úspešné vyriešenie však určite prispeje k odstráneniu terajšej napjatosti na úseku projektovej prípravy stavieb.

Druhou otázkou, ktorej sa chcem dotknúť vo svojom diskusnom príspevku, sú otázky projekcie a otázky prípravy stavieb. Pri previerkách zvlášť dôležitých centralizovaných stavieb sa zisťuje, že i napriek určitému zlepšeniu oproti minulosti, trvá vážne oneskorovanie projektovej dokumentácie a i jej kvalita nie je na žiadúcej úrovni. Vládnym uznesením č. 266/58 vspomenutou vyhláškou č. 152/59 bol rozsah projektovej dokumentácie oproti minulosti značne zjednodušený. Na základe I. U. spracuje projektant zadávací projekt a po jeho schválení obyčajne generálny dodávateľ spracováva prevádzací projekt.

Rozsah zadávacieho projektu oproti pôvodnému úvodnému projektu znamená podstatné prehĺbenie technického a ekonomického riešenia. Toto prehĺbenie kladie značné nároky na správnosť a presnosť výpočtov a dispozičných riešení.

Prevádzacie projekty zhotovuje, ako som už uviedol, obyčajne generálny dodavateľ. Tu sa v praxi stretávame so značnými ťažkosťami, hlavne tam, kde funkciu generálneho dodavateľa vykonáva stavebná organizácia. Táto často nemá dostatok skúsených kvalifikovaných projektantov a preto dochádza i na tomto úseku ku škodlivým rozporom keď sa žiadajú v zadávacom projekte také detaily, ktoré majú byť riešené vo vykonávacom projekte.

Projektová dokumentácia, jej kvalita a včasné vypracovanie má pre prípravu a zahájenie výstavby rozhodujúci význam. No nie je možné nespomenúť i ďalšie škodlivé vplyvy, ktoré sú brzdou výstavby. Je to predovšetkým úroveň organizácie práce na stavbách. Treba povedať, že na mnohých stavbách trvá i naďalej nedostatočná starostlivosť o pracujúcich. Veľmi pomaly sa zavádzajú nové pokrokové pracovné metódy a využívanie mechanizačných zariadení nie je na žiaducej úrovni. Stavby majú nedostatok strojov a prístrojov charakteru malej mechanizácie, ako sú nastrekovacie pistole, malé výťahy a pod.

Spriemyselnenie stavebníctva nedosiahlo tiež žiadúcej úrovne. Montované priemyselné haly, vyžadujúce značne vyšších investičných nákladov, ako haly monolitické. Z tohoto dôvodu odmietajú investorské organizácie montované typizované haly, čo podľa nášho názoru je na škodu perspektívy stavebníctva.

Na preverovaných stavbách zistili sa i nedostatky v rozmiestňovaní pracovných síl. Kým napríklad na výstavbe Slovnaftu v Bratislave je značný prebytok pracovných síl, v Stalinových závodoch je veľký nedostatok.

Doporučujeme súdruhom z Ministerstva výstavby, aby tieto otázky veľmi pozorne preskúmali.

Súdružky a súdruhovia, skutočnosť, že dnes pripravované a projektované stavby budú súčiastkou materiálno-technickej základne komunizmu kladie náročné požiadavky na ďalšie zvyšovanie úrovne našej investičnej výstavby. Je preto treba, aby kvalitatívnym otázkam investičnej výstavby bola na všetkých riadiacich orgánoch nášho hospodárstva venovaná zvýšená pozornosť a aby doterajšie metódy, ktorými je usmerňovaná efektívnosť výstavby boli prehlbované a zdokonaľované.

Na základe zistených skutočností na preverovaných stavbách a na základe prevedenej diskusie k centralizovanej investičnej výstavbe doporučuje priemyselný výbor nasledovné opatrenia:

1. skvalitniť plán prípravy investícii tým, že perspektívne a dlhodobé národohospodárske plány budú nielen fixované k určitým rokom, ale budú priebežne každoročne doplňované a upresňované k ďalším rokom.

Bude preto treba viac než doteraz dbať, aby plány hospodárskeho rozvoja boli dôsledne podľa predpokladaných potrieb národného hospodárstva rozpracované odvetvove a na základe toho i v jednotlivých výrobno-hospodárskych jednotkách.

2. Pre konkrétnu prípravu plánovaných investícií zaistiť v predstihu potrebný výskum a vývoj k dosiahnutiu najvyššej úrovne technológie výroby. To umožní rozhodnuť, či dodávky technologického zariadenia budú uskutečnené z vlastných zdrojov alebo z dovozu.

3. Pre zabezpečenie skrátenia doby pre spracovanie projektovej dokumentácie odstrániť najmä zbytočné medzičasy spočívajúce napr. v dlhodobých lehotách schváľovania jednotlivých stupňov projektovej dokumentácie.

4. Dôsledne zaisťovať plnenie vládneho uznesenia č. 609/60 o dôslednom uplatnení typizácie vo výstavbe.

5. Nakoľko dodávateľ musí zaisťovať vypracovanie dokumentácie II. stupňa, t. j. prevádzací projekt a pritom sa dnes javí v dodávateľských závodoch nedostatok projekčnej kapacity, je treba, aby projekčné útvary dodávateľských závodov boli riadne využívané a posilnené kvalifikovanými pracovníkmi.

Je potrebné uvážiť, či nepreviesť dôslednú previerku rozmiestnenia projektantov, hmotnú zainteresovanosť na spracovávanom diele a spôsob organizácie práce v projekčných strediskách, hlavne z hľadiska využívania pracovnej doby.

6. Pre spracovanie dokumentácie I. stupňa používať cenových ukazateľov pre spracovanie dokumentácie II. stupňa cien tvorených na základe odbytových kalkulácií.

7. Preskúmať smernice pre tvorbu cien a zaistiť, aby umožňovali rýchle stanovenie ceny dodávky a viedli k používaniu progresívnych strojov, zariadení a konštrukciu,

8. Preskúmať a zdôrazniť hmotnú zainteresovanosť projektantov i dodávateľov na všetkých úsekoch od projekcie až po provozné výsledky investícií vo smere posilnenia vzájomnej spolupráce všetkých účastníkov investičnej výstavby.

Na úseku stavebnej výroby pokladá priemyslový výbor za nutné:

1. preveriť rozmiestnenie kvalifikovaných technikov v stavebných organizáciách a ich využitie,

2. posilniť prípravárske oddelenia stavebných organizácií pre zlepšenie a racionalizáciu stavebno-montážnych prác,

3. detašovat operatívne skupiny generálneho projektanta na jednotlivé centralizované stavby pre operatívne riešenie doplňkov a zmien v projekcii,

4. zlepšiť vybavenosť malou mechanizáciou (hlavne však malými výťahmi, nastreľovacími pistolmi pre pribíjanie ústredného topenia, okapov a pojazdnými žeriavmi),

5. zlepšiť uplatnenie novej technológie výstavby, vyriešením cenových rozdielov medzi klasickými a progresívnymi spôsobmi výstavby,

6. zvýšiť pozornosť pridruženej stavebnej výrobe k jej rýchlejšiemu spriemyselneniu,

7. preveriť počty pracovných síl stavebných organizácií na centralizovaných stavbách a even. pracovné sily preskupiť,

8. zvýšiť smennosť,

9. zlepšiť ubytovanie a sociálne služby stavebným a montážnym, pracovníkom; riešiť nedostatky ubytovacích priestorov a sociálnych zariadení pre stavbárov a montážnikov včasnou výstavbou prevádzkových budov a účelových stavieb, ktoré môžu po dobu výstavby slúžiť týmto účelom,

10. upresniť zásady hmotnej zainteresovanosti na úsporách, na stavbách tak, aby odmeny mohli byť vyplácané ihneď po realizácii zlepšení.

Napokon je nutné na všetkých stavbách v ďaleko väčšej miere využívať iniciatívu pracujúcich. Smelšie rozvíjať vyššie formy socialistickej súťaže, hlavne súťaže o získanie titulu BSP.

Viesť pracujúcich k prijímaniu združených záväzkov, t. j. záväzkov pracovníkov investora, montážnej i stavebnej organizácie. Táto forma socialistickej súťaže priniesla v m. r. na mnohých stavbách pekné výsledky. Ďalej je nutné, aby sa zvýšila úroveň kontrolných dní výstavby, hlavne nepripustiť sústavné odďaľovanie dohodnutých termínov.

V podstate je možno, súdružky a súdruhovia, povedať, že príčiny, ktoré sú brzdou plnenia úkolov na úseku centralizovanej výstavby, sú nám známe, a čo je dôležité, možno ich v krátkej dobe odstrániť. Je bezpodmienečne nutné urýchlene zlepšiť vzťahy medzi investormi a dodávateľmi. Skoncovať s kolotočom výhovoriek investora na projektanta a naopak, projektantov na výskumníkov, dodávateľských organizácií na projekčné a pod. Máme celý rad krásnych príkladov dobrej spolupráce riešenia zložitých problémov priamo na stavbách, ako je tomu napríklad na výstavbe Kaučuku n. p. v Kralupech, kde sú mnohé vážne problémy riešené v úzkej spolupráci všetkých zúčastnených zložiek, ako sa hovorí za pochodu. Negatívne zjavy v investičnej výstavbe sú veľmi podrobne riešené vládnym uznesením z februára t. r. Je žiadúce, aby sme i my poslanci pristupovali k riešeniu týchto problémov vo svojich okresoch a obvodoch so znalosťou vecí a tak účinne pomohli pri riešení týchto vážnych a zložitých problémov. (Potlesk.)

Místopředseda NS Fiala: Do rozpravy je dále přihlášen posl. Pavlovský.

Posl. Pavlovský: Soudružky a soudruzi poslanci!

My - lidé žijící v ČSSR - jsme si za 16 let svobodné existence naší vlasti už zvykli na to, že, když hodnotíme svoji činnost, plnění svých národohospodářských plánů - pak vždycky zaznamenáváme přes všechny průvodní obtíže, jak o nich hovořil například s. Šimůnek, veliké úspěchy našeho národního hospodářství, jeho trvalý a systematicky plánovitý vzestup. Už tato pravidelnost našeho hospodářského vzestupu, tento jeho rytmický chod a vývoj, je nezvratným důkazem předností socialistické hospodářské soustavy před kapitalistickou, která, jak ukazuje nejen minulost, nýbrž i současný její vývoj, se stále otřásá více či méně prudkými výkyvy svého hospodářství, výkyvy, které ji postrkují stále více do propasti hospodářských krizí, jak to ukazuje např. v současné době vývoj USA. Léty praxe prověřený pravidelný, plánovitý vzestup našeho hospodářství nám dovoluje nejen rychlým tempem zvyšovat stabilitu, hospodářskou sílu naší země a životní úroveň našeho lidu, ale řešit i takové problémy, které by žádný jiný řád než řád socialistický nedovedl vyřešit.

Jedním z takových vážných problémů je problém našeho pohraničí. Soudruh Šimůnek ve zprávě vlády na hlavní rysy této problematiky již poukázal. Rád bych obrátil v souvislosti s tím ještě jednou vaši pozornost k problému našeho pohraničí. Jestliže v souvislosti s výsledky při plnění plánu r. 1960 se obrátíme trochu dále do minulosti, pak můžeme jednoznačně prohlásit, že celý dosavadní vzestup našeho národního hospodářství byl současně i mohutným, všestranným vzestupem našeho pohraničí. Zejména zřetelně to vynikne, když jeho vývoj posuzujeme od doby, kdy se náš lid po odsunu občanů německé národnosti ujal svého historického poslání - vybudovat z pohraničních oblastí politicky pevnou a hospodářsky mohutnou oporu naší vlasti a vrátit ji tak plně a navěky jako neoddělitelnou část našich zemí.

Náš lid si tehdy na sebe vzal úkol, který v historii našich národů nemá obdoby. Vždyť v souvislosti s vysídlením a osídlením pohraničních oblastí bylo nutno provést přesun více než 5 mil. obyvatel, z nichž 3 mil. byly vysídleny mimo hranice naši země a více než 2 mil. občanů české a slovenské národnosti z vnitrozemí přesídleno do pohraničí. Přitom nelze opomenout to, že vysídlení občanů německé národnosti bylo provedeno vysoce humánně, nikoli jako akt msty našich národů za útrapy způsobené fašismem, nýbrž jako akt historické nutnosti zajistit našemu lidu další bezpečný vývoj v národním státě Čechů a Slováků.

Nadšení našeho osvobozeného lidu pak způsobilo, že už v r. 1947 bylo naše pohraničí osídleno 2 229 000 obyvateli české a slovenské národnosti, kteří se ujali onoho velikého, vskutku historického díla. Dnes už žije v bývalých pohraničních oblastech asi 2 640 000 obyvatel.

Promiňte mi, že v této souvislosti trochu odbočím od hlavního poslání svého diskusního příspěvku, ukázat hospodářský vývoj pohraničí a jeho problémy. Domnívám se totiž, že velikost tohoto díla, vybudování českého pohraničí, není dost doceňována. Že například tomuto hrdinskému úsilí našeho lidu zůstali ještě všechno dlužni naši historikové, ačkoli zde jim plyne historie doslova před očima, které oni mnohem raději obracejí k daleké historii a hledají její svědky ve staletých archivech. Náš lid ovšem i tuto jejich práci vysoce oceňuje, ale jistě by jejich úsilí ocenil ještě víc, kdyby mu ozřejmovali jeho novou hrdinskou historii, jejímž on sám je svědkem i tvůrcem. A podobně je tomu i s našimi spisovateli, dramatiky, libretisty i filmovými tvůrci. Zdá se - tak se o tom mluví - že s velikým spisovatelem Václavem Řezáčem vymřeli po meči spisovatelé, kteří by byli schopni a ochotni velikou hrdinskou dobu budování našeho pohraničí ve svých dílech hluboce zobrazit. Náš lid pro vybudování svého pohraničí udělal už rozhodný kus práce, ale kus toho má ještě před sebou. A je to stále ještě velká práce, ke které potřebuje i pomoci našich umělců. O inspiraci by nebyla nouze, kdyby chtěli do života a duše lidí v pohraničí jen trochu hlouběji nahlédnout, kdyby chtěli dobře rozumět např. jen suché mluvě čísel o hospodářském rozvoji našeho pohraničí, za nímž přece stojí právě ona ohromná hrdinská práce více než 2 mil. našich lidí.

Soudružky a soudruzi, jak výstavba socialismu umožnila i výstavbu pohraničí, o tom mluví už to, že už samo slovo pohraničí, sám tento pojem, má zcela odlišný smysl a obsah než měl v prvních létech naší republiky. Tehdy jsme za pohraničí pokládali celé oblasti, které nám byly uloupeny v souladu s nestoudným mnichovským diktátem. To vše jsme tehdy dosídlovali, tam všude bylo nutno stabilizovat české obyvatelstvo a budovat socialistické hospodářství.

A jaký je stav dnes? Což pokládá dnes ještě někdo např. Ústí n. L., Liberec, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Děčín, Šumperk, ale i část Znojemska, Břeclavska a dalších měst a celých oblastí kolem nich ležících za nějaké pohraničí? Nikoli, soudruzi, tyto oblasti jsou pevně dosídleny, hospodářsky i politicky stabilizovány a bývalí dosídlenci se už v nich cítí doma. Vždyť konečně toto pohraničí si už vyprodukovalo za 16 let i své vlastní obyvatele, kteří zanedlouho už dospějí a založí si své vlastní rodiny. A tak je tomu i ve výstavbě hospodářské. I zde už bylo vykonáno vskutku úchvatné dílo. Mluví o tom např. celý český sever, který je mohutnou hospodářskou oporou naší vlasti jak svým uhelným průmyslem, tak i svým strojírenstvím, chemií i spotřebním průmyslem. A tak je tomu i v mnoha jiných oblastech, např. Východočeského, Západočeského a dalších krajů.

Pohraničí se ovšem nezměnilo jen hospodářsky. Změnila se i psychologie lidí žijících v něm. Tak, jak se zpevňoval jejich vztah k novému domovu, tak se v nich rozvíjela i snaha udělat si svůj domov pěkný a příjemný. A tak ve většině případů už nenajdeme dnes podstatného rozdílu ani v upravenosti obcí a domů mezi tradičními vnitrozemskými a bývalými pohraničními oblastmi. Stěží je možno snést všechny doklady o tom, jak za 16 let naše pohraničí rozkvetlo. A to všechno navzdory všem revanšistickým výhrůžkám, které jsou našemu lidu adresovány ze západního Německa, kde se politika revanšismu - jak známo - stala legální politikou západoněmecké vlády. Tento pokřik bývalých sudeťáků na naše lidi nikdy příliš nepůsobil a dnes už nepůsobí vůbec. Marně bychom dnes hledali člověka, který by se z pohraničí stěhoval ze strachu před pohrůžkami revanšistů, ačkoli oni jimi, jak známo, nikterak nešetří. Je to proto, že lidé v pohraničí věří ve spravedlivost naší věci, v naše historické právo na tato území. A k tomu ovšem připojují i vědomí naší vlastní síly, víru ve schopnost našich armád uhájit celistvost naší vlasti, a zejména jistotu, že za naší národní nezávislostí a územní celistvostí stojí dnes celý mohutný socialistický světový tábor v čele s vítězem nad fašismem, ale i vítězem nad vesmírem, velikým Sovětským svazem. (Potlesk.) Tyto naše společné síly jsou dostatečnou zárukou, že už nikdy se nebude opakovat temná pomnichovská historie našich národů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP