Čtvrtek 19. prosince 1957

Naši pracující na svých přečetných shromážděních v závodech, v kancelářích i na vesnicích vítají z plna srdce upřímná a pravdivé slova "Manifestu míru", Deklarace komunistických a dělnických stran, návrhy vlády SSSR a prohlášení čs. vlády, ztotožňují se s nimi a jsou odhodláni důsledně je také podporovat. To se projevuje nejvýrazněji ve všenárodní diskusi nad dopisem ÚV KSČ, kde je vyslovováno tisíce návrhů a připomínek pro zlepšení práce státních a hospodářských orgánů, pro zhospodárnění naší výroby, pro posílení a další rozkvět naší vlasti, pro rychlejší cestu k uskutečnění socialismu a pro podporu věci míru. (Potlesk.) Plně souhlasí se závěrečnou výzvou "Manifestu", která říká: "Nechť ode dneška země různých společenských systémů soutěží navzájem v rozvoji mírové vědy a techniky. Nechť dokazují své přednosti nikoliv na bojišti, ale v soutěži o pokrok, za zvýšení životní úrovně národů." (Potlesk.)

Věřím proto, vážení poslanci a poslankyně, tak jako všichni naši spoluobčané, že v pevné a nerozborné jednotě zemí socialistického tábora v čele s SSSR a v úzké semknutosti našeho lidu kolem KSČ a naší Národní fronty věc míru uhájíme a dílo socialismu v naší vlasti dovršíme. (Potlesk.)

Vážené Národní shromáždění!

Zahraniční výbor projednal s plnou vážností a odpovědností, ale také s pocity nezlomné víry ve vítězství věci míru, ve svých dvou bohatých schůzích, a to 13. a 19. prosince obsah Manifestu míru a Deklarace, stejně jako mírové provolání Nejvyššího sovětu SSSR a návrhy vlády SSSR, obsažené v poselstvích předsedy Rady ministrů SSSR s. Bulganina. Všechny tyto upřímné a reálné podněty pro dosažení zmírnění mezinárodního napětí radostně vítá, plně se k nim připojuje a slibuje jim bezvýhradnou podporu. Je to v plném souladu s přáním a tužbami našeho lidu. Zahraniční výbor se rovněž plně staví za prohlášení vlády republiky Československé ze 14. prosince t. r. a navrhuje plenu Národního shromáždění k přijetí tuto resoluci:

Zahraniční výbor Národního shromáždění usnesl se ve svých schůzích dne 13. a 19. prosince 1957 po obšírné rozpravě doporučit Národnímu shromáždění k přijetí toto prohlášení:

"Národní shromáždění republiky Československé se jednomyslně hlásí k Manifestu míru, přijatému ve dne 16. až 19. listopadu 1957 na poradě představitelů 64 komunistických a dělnických stran v Moskvě, a vyjadřuje mu plnou podporu. Tento nesmírně důležitý dokument mluví jasnou a každému srozumitelnou řečí: Svět potřebuje mír a ne válku.

Zrychlující se závody ve zbrojení a přípravy na atomovou válku ohrožují existenci milionů lidí. Zvyšují mezinárodní napětí a brání přátelské spolupráci všech národů na velikém díle vybudování takového světa, ve kterém by všichni lidé bez rozdílu národností, ras, náboženství a politického přesvědčení žili v míru, ve štěstí a radosti.

My, kteří vytváříme nový svět, svět míru a socialismu, válku nechceme, válku nepotřebujeme, válku nenávidíme, jak to znovu jasně potvrdila Deklarace představitelů komunistických a dělnických stran socialistických zemí, přijatá v Moskvě 16. listopadu 1957. Válku nechtějí ani široké masy obyvatelstva ostatních zemí.

Kdo tedy s válkou spekuluje? Je to úzký kruh těch, jimž válka a smrt milionů přináší obrovské zisky, těch, kdo by rádi válkou zadrželi kolo dějin, jimiž byli již odsouzeni.

Zasedání Rady Severoatlantického paktu v Paříži potvrzuje, že představitelé vedoucích zemí NATO usilují o rozpoutání nové vlny válečné hysterie, jež by umožnila pokračovat v politice šíleného zbrojení a přeměny evropských zemí NATO v atomové a raketové základny pro válku proti mírumilovným a především proti socialistickým zemím. Tyto snahy, které jsou v přímém rozporu s životními zájmy obyvatelstva těchto zemí, vyvolávají znovu vážné válečné nebezpečí.

Velkým ohrožením míru je stále sílící militarismus a revanšismus v Německé spolkové republice, která se má stát přes rostoucí odpor německého lidu hlavní atomovou základnou Severoatlantického paktu v Evropě. Československý lid až příliš dobře sám na sobě - podobně jako jiné národy Evropy - pocítil, co znamená německý imperialismus. Je proto nejvyšším zájmem, aby se v boji proti této hrozbě sjednotily všechny demokratické a mírové síly evropských zemí, zejména těch, které se západním Německem sousedí.

Lidstvo v posledních letech již nejednou dosáhlo, že byla sražena útočníkova ruka, hrozící atomovou bombou. Tyto úspěchy v boji proti válce mobilisují k dalšímu upevňování mohutné světové mírové fronty.

Návrhy vlády Svazu sovětských socialistických republik, obsažené v dopisech předsedy Rady ministrů SSSR. N. A. Bulganina, jasně ukazují, že k tomu, aby se mírové soužití stalo skutkem, je třeba se zříci hrozby násilí při řešení sporů mezi státy, zastavit nepřátelskou propagandu vůči cizím zemím a skoncovat s horečným zbrojením. Uskutečnění řady konkretních opatření k uvolnění mezinárodního napětí, především pak uzavření smlouvy o neútočení mezi členskými státy NATO a Varšavské smlouvy a vytvoření rozsáhlého pásma ve středu Evropy, jež by bylo vyloučeno z atomového zbrojení a zahrnovalo by Německou spolkovou republiku, Německou demokratickou republiku, Polskou lidovou republiku a Československou republiku, by bylo svrchovaně významným krokem k posílení bezpečnosti v Evropě.

Národní shromáždění republiky Československé se spolu se vším československým lidem připojuje k výzvě Manifestu míru a žádá zastavení horečného zbrojení, zákaz výroby a použití atomových a vodíkových zbraní, skoncování s politikou válečných bloků a vytváření válečných základen v jiných zemích, zastavení vyzbrojování německých militaristů, skoncování s provokacemi imperialistů na Blízkém a Středním východě a nastolení politiky kolektivní bezpečnosti a mírového soužití.

K dosažení těchto cílů je především třeba neprodleně zastavit pokusy s atomovými a vodíkovými zbraněmi a bezpodmínečně zakázat výrobu a použití těchto zbraní.

Národní shromáždění republiky Československé schvaluje a plně se staví za prohlášení vlády Československé republiky k současné mezinárodní situaci ze dne 14. prosince, které vyjádřilo plnou podporu československého lidu a jeho vlády návrhům SSSR, PLR a NDR a znovu potvrdilo, že Československo je ochotno převzít závazek zříci se rozmisťování a výroby jaderných zbraní na svém území, zřeknou-li se velmoci rozmisťování jaderných zbraní na území Německé spolkové republiky a Německé demokratické republiky a bude-li dosaženo mezi oběma německými státy dohody v témže směru.

My, volení zástupci československého lidu, budeme spolu se vším naším lidem nešetříce sil bojovat za tyto cíle, za porážku politiky studené války, za vítězství politiky míru." (Potlesk.)

Předseda: Do rozpravy se přihlásili poslanci Kleňhová-Besserová a dr. Manca.

Dávám slovo poslankyni Kleňhové-Besserové.

Posl. Kleňhová-Besserová: Soudružky a soudruzi poslanci!

Provolání Nejvyššího sovětu SSSR "ke všem pracujícím, politikům a veřejným činitelům, vědeckým a kulturním představitelům, parlamentům a vládám všech zemí světa", "Deklarace socialistických a dělnických stran" a "Manifest míru", vydaný představiteli 64 komunistických a dělnických stran, jsou dokumenty, které vyzývají lidstvo, aby šlo cestou přátelské spolupráce a míru, aby zesílilo boj za mír, za mír trvalý, pro všechny a všude.

Je symbolické, že tyto dokumenty byly vydány v zemi, odkud vyšel dekret o míru, ze země, která vítězstvím dělníků a rolníků ve VŘSR před 40 lety vrazila klín do celistvosti kapitalistického řádu.

Komunisté všech pěti světadílů, jako horoucí vlastenci a důslední internacionalisté, obracejí se ke všemu lidstvu světa s nejnaléhavější otázkou současné doby, s otázkou míru nebo války. Hluboce lidskými a moudrými slovy obracejí se ke všem lidem dobré vůle, aby dále stupňovali boj proti válce, za udržení míru.

Slova Manifestu připomínají nezměrné utrpení lidstva v průběhu dvou světových válek, které stály životy 40 milionů lidí. Dvě poslední války zanechaly další miliony raněných, zmrzačených a nemocných. Kolik snů, plánů, vřelých lidských vztahů a rodin bylo rozbito.

Proto nelze zapomenout na hrůzy válek, proto je nutno zadržet a spoutat ruce těch, kteří připravují novou, ničivější válku s použitím zbraní hromadného ničení.

Válka není nevyhnutelná a dnes existují síly, které jsou s to mír vybojovat.

O mír bojuje obyvatelstvo socialistických zemí. A my jsme se sami o tom přesvědčili při návštěvě československé parlamentní delegace v SSSR, Číně, Koreji, Mongolsku, Bulharsku a Albánii. Viděli jsme nejen obrovskou rozlohu těchto zemí, usilovnou práci jejich lidu, ale cítili jsme bezprostředně velikou vůli a sílu tábora socialismu v boji za zachování míru.

I při návštěvách našich delegací v západních zemích i poslanců těchto zemí u nás měli jsme možnost přesvědčit se o tom, že pracující lid těchto zemí si stejně horoucně tak jako my přeje zachování míru a netouží po rozpoutání nové války.

A konečně o mír usilovně bojuje i obyvatelstvo zemí osvobozených od nadvlády kolonialismu.

Manifest míru vyzývá všechny lidi ve světě, aby se postavili aktivně a organisovaně do této fronty míru. Neboť ve válce není místa ani výsad, které by kohokoliv uchránily před její hrůzou. Proto Manifest míru se dotkl naléhavě nejhlubších lidských citů a lidského myšlení.

Deklarací a Manifestem míru zazněl do světa hlas naděje a povzbuzení.

Je nyní na západních velmocích, aby konečně pochopily, že je třeba nastoupit cestu zastavení pokusů s nukleárními zbraněmi a cestu mírového soužití, jak to znovu zdůraznil předseda Rady ministrů SSSR soudruh Bulganin v mírových poselstvích představitelům západoevropských zemí, presidentovi USA a předsedovi indické vlády panu Nehruovi.

Za tyto mírové návrhy se v plné míře staví naše vláda v prohlášení, které bylo uveřejněno v tisku v neděli 15. prosince, a velmi živě je o nich diskutováno našimi občany, kteří je považují za další rozvíjení zásad uvedených v Manifestu míru.

Manifest míru v minulých dnech pročítaly i miliony našich občanů, mužů, žen, probírala je na svých shromážděních mládež. Diskutovali o něm taviči na Kladně, stejně jako horníci v Ostravě, nebo zemědělci a družstevníci v Prešově i na jihu při Dunaji, přemýšleli o něm příslušníci pohraniční stráže v hlubokých šumavských hvozdech, stejně jako lékaři, vědci a umělci u svého díla po celé naši vlasti.

Tak se ptaly matky, proč by jejich děti, ve které vkládají své tužby, které vychovávají tak, aby se staly platnými členy lidské společnosti, měly umírat účinky ničivých zbraní,

ptali se dělníci, proč by měla být ničena jejich práce, jejich závody,

ptali se stavitelé hutě Klementa Gottwalda, stejně jako stavitelé přehrady na Lipně,

ptali se rolníci, proč by znovu měla být ničena jejich úrodná pole.

Z celé naší vlasti od lidí prostých i s akademickými tituly zazněl jednomyslný a spontánní souhlas s Manifestem míru a pevné rozhodnutí ještě lepšími pracovními výsledky za udržení míru bojovat. (Potlesk.)

Ano, bojovat, ne s úmyslem ničit, ale bojovat na poli práce, za rozmach blahobytu, za využití veškeré vědy a techniky ve prospěch lidstva.

Proto havíři z dolu Centrum v Dolním Jiřetíně vyrubají 17.000 tun uhlí nad plán, havíři dolu Jeremenko v OKR 20.000 tun nad plán, pracující n. p. Hedva v M. Třebové, nositelé Řádu práce vyrobí do konce roku nad plán zboží za 1,800.000 Kčs,

pracující Lesostavu v Bratislavě se zavazují splnit plán o 14 dnů dříve,

pracující MEZ v Náchodě se zavazují předčasně splnit plán a tím do konce roku vyrobit za 2 miliony výrobků nad plán.

Zemědělci v JZD v obci Hořice na Šumavě, Úvaly na Mikulovsku, v Opatově u Třebíče a v řadě dalších obcí se zavázali splnit úkoly druhého pětiletého plánu za čtyři roky. (Potlesk.)

Proto občané našich měst i vesnic vyhlašují závazky na akci Zvelebení měst a obcí a nezůstávají pozadu ani děti ve školách. I oni se zavazují bojovat za mír, za krásnější život tím, že vysázejí stromky, okrášlí svá hřiště a okolí škol.

I ženy z domácností přemýšlejí, jak ony mohou v tomto boji za mír pomoci. Přečtu vám dopis jedné ženy ze západních hranic, která sama, z vlastní iniciativy se rozhodla navštívit své sousedy, hovořit s nimi o Manifestu míru, přesvědčit je a získat jejich souhlas s jeho obsahem:

"Vážení soudruzi" - píše ve svém dopise - "dnešního dne se dostávám k tomu, abych vám, Ústřednímu výboru obránců míru, zaslala tento sešit. Je to docela obyčejný sešit, je v něm však 1300 podpisů, vesměs kraslických občanů, jimiž občané našeho města žádají důrazně trvalý mír a okamžité zastavení pokusů s jadernými a vodíkovými zbraněmi.

Nyní, kdy už mi není možné získat další podpisy pro nemoc dítěte, prožívám opět seriál vzpomínek a dojmů, které jsem získala v minulých dnech.

Je středa, 27. listopadu, docela obyčejný den a přece tak významný, neboť byl vyhlášen jako den protestu a boje proti atomové a vodíkové válce. Zástupci dělnických a komunistických stran 64 zemí se v Moskvě sešli, aby podepsali Manifest míru. Toho dne jsem pozorně poslouchala rozhlas a četla bedlivě noviny. Slyšela jsem výzvu Ústředního výboru obránců míru a přemýšlela jsem o tom, čím já, prostá žena z domácnosti, mohu přispět k upevnění míru?

Večer jsem byla již rozhodnuta, vzala jsem tento sešit a šla za lidmi. Dům od domu a byt za bytem. Domnívala jsem se, že snad někde budu muset lidi přesvědčovat o tom, jak důležitý je pro nás pro každého mír. Ale věřte, mé obavy byly zbytečné, neboť lidé jsou si vědomi, jak vysokou cenu má mír.

Vždyť každý z nás má ještě v paměti hrůzy z poslední války a proto nemůžeme ve jménu našich dětí a celé příští generace souhlasit s politikou západních mocipánů.

Ať jsme přišly kamkoliv, neboť pro další dny jsem získala mladou soudružku Bož. Minksovou, všude nás lidi přijímali s takovou samozřejmostí a ochotně, s láskou a úctou psali svá jména do řádků tohoto prostého sešitu.

A tak i já, prostá žena a matka, připojuji svůj protest proti všemu zhoubnému zlu, které vychází od západu.

Edita Moravcová, Kraslice." (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP