Středa 27. října 1954

Tento návrh má plnou podporu našich národů a všech mírumilovných lidí na světě a jeho schválení by odstranilo hrozbu nové světové války. Splnila by se tak vůle národů žádajících mír a bezpečnost.

Našeho státu a našich národů se zvlášť hluboce dotýká řešení německé otázky. Stojíme pevně na zásadě, že jedině vytvoření jednotného demokratického mírumilovného německého státu zaručí mír a bezpečnost naší republice, všem ostatním evropským národům, německému lidu. Proto přijal náš lid v roce 1952 s rozhořčením zprávu, že revanšistické a válkychtivé sily v západním Německu mají být pod rouškou t. zv. evropského obranného společenství znovu vyzbrojený a stát se hrozbou míru a bezpečnosti evropských národů. Tehdy se obrátilo Národní shromáždění svým usnesením na šest západoevropských parlamentů, aby tyto válečné smlouvy neratifikovaly. Se zadostiučiněním jsme před nedávném přijali zprávu, že francouzské Národní shromáždění pod dojmem jednoznačně projevené vůle francouzského lidu tuto válečnou smlouvu neratifikovalo. Poslední události - a to zejména londýnská a pařížská konference - však ukazují, že pod nátlakem agresivních kruhů Spojených států, revanšistických a válkychtivých kruhů v západním Německu a v důsledku závislosti některých západoevropských vlád na politice Spojených států jsou sjednány nové plány na znovuvyzbrojení západního Německa. Je proto nezbytně nutné v zájmu upevnění míru v Evropě odmítnout plány remilitarisace západního Německa a soustředit úsilí na obnovení jednotného Německa, jakožto demokratického, mírumilovného státu, tak jak to znovu zdůrazňuje nota vlády SSSR adresovaná západním velmocem. V této notě znovu sovětská vláda žádá:

1. Obnovení jednoty Německa na mírumilovném a demokratickém základě a provedení celoněmeckých svobodných voleb.

2. Stažení okupačních vojsk čtyř mocnosti s území východního i západního Německa.

3. Svolání celoevropské konference, na niž bude projednána otázka vytváření soustavy kolektivní bezpečnosti v Evropě.

Jedině tyto návrhy Sovětského svazu mohou vést k úspěšnému vyřešení německé otázky, k vytvoření systému kolektivní bezpečnosti a tudíž k zajištění trvalého míru v Evropě, a mají proto plný souhlas našich národů. (Potlesk.)

Národní shromáždění celým svým jednáním po celé volební období vyjadřovalo vůli našeho lidu žít v míru se všemi národy. Mezinárodní smlouvy, které Národní shromáždění v tomto období schválilo, upevnily naše hospodářské, politické i kulturní vztahy se zeměmi tábora míru a jsou současně důkazem toho, že náš stát je ochoten rozvíjet hospodářské styky se všemi ostatními zeměmi při zachování zásady rovnosti a vzájemných výhod.

Každoročně projednávalo Národní shromáždění jako jeden ze svých hlavních úkolů státní rozpočet, který je tak nesmírně důležitým nástrojem socialistické výstavby. Jim zabezpečujeme všechny finanční prostředky, kterých je třeba, aby byla zajištěna výstavba průmyslu, rozvoj zemědělství, uspokojování hmotných a kulturních potřeb lidu a obrana naší vlasti.

Porovnáme-li obsah a způsob projednávání státního rozpočtu dnes a v minulosti, uvidíme zvlášť názorně, jak hluboké jsou rozdíly mezi předmnichovskou republikou a lidově demokratickou Československou republikou. Náš pracující lid očekával právem v dobách minulých s neklidem schválení rozpočtu buržoasním parlamentem a nazýval ho rozpočtem bídy a hladu, neboť rozpočet ukládal pracujícímu lidu vždy jen další nesnesitelná břemena. Jak směšně a licoměrně vyznívaly projevy buržoasních a reformistických poslanců, když tyto rozpočty vychvalovali a pokoušeli se hromadami lží zakrývat, že po schválení rozpočtu budou chudí ještě chudšími a bohatí ještě bohatšími. Hlučná kritika, přednášená zástupci těch buržoasních a reformistických stran, které se zrovna nezúčastnily vládní koalice, prozrazovala jen jejich touhu, aby si při příštím projednávání státního rozpočtu již mohli přisednout k vládnímu korytu a urvat z rozpočtu pro sebe větší sousto.

Zcela jinak očekává pracující lid dnes každoroční projednávání státního rozpočtu Národním shromážděním. Každý ví, že státní rozpočty znamenají dik úsilí pracujících a péči komunistické strany a vlády Národní fronty vždy další krok k zvýšení blahobytu nás všech. Poslanci při projednávání státního rozpočtu v Národním shromáždění nijak nezakrývají hlubokou pravdu, že uskutečňovat krásnou perspektivu dávanou rozpočtem znamená usilovně pracovat, dobře a svědomitě hospodařit a zacházet s každou korunou tak, aby ani haléř nebyl z ní promarněn. Právě projednávání rozpočtu a státního závěrečného účtu umožňuje poslancům Národního shromáždění uskutečňovat kontrolní pravomoc, která Národnímu shromáždění přísluší, a kritisovat všechny nedostatky, kterých jak v našem hospodářství, tak ve všech ostatních odvětvích není málo. Poslanci Národního shromáždění, kteří vyšli z pracujícího lidu a kteří jsou pevně odhodlání hájit jeho zájmy, uplatňují zvláště při projednávání státního rozpočtu všechny své zkušenosti, kterých nabyli ve styku s pracujícím lidem našich měst a venkova. Ve výborech Národního shromáždění probírají poslanci za účasti členů vlády rozpočet dopodrobna. Kriticky projednávají návrhy jednotlivých rozpočtových kapitol. Poukazují na nedostatky jak v ústředních úřadech tak v národních výborech, jak v hlavních správách výrobních ministerstev, tak i v podnicích. Ve svých návrzích a podnětech pak uplatňují zkušenosti pracujících, těch, kteří znají svojí práci a dobře plní své úkoly. Členové vlády, kteří vítají tuto kritiku, poněvadž jim pomáhá v jejich práci, jsou povinní sdělit poslancům, jak vyřídili jejich stížnosti a návrhy a jaká opatření učinili pro odstranění nedostatků.

Pohlížíme-li nazpět na uplynulé období šesti let, ukazuje právě každoroční projednávání státních rozpočtů, jak veliké byly naše úspěchy, jak veliké byly naše úkoly a jaké potíže bylo třeba překonávat. Byla to právě léta, kdy se naše dělnická třída učila vládnout a hospodařit, léta, kdy celý národ poznal, že cesta k socialismu a míru není ani hladká, ani bez překážek, nýbrž že je to cesta boje jak proti zločinným a zrádným činům třídního nepřítele, tak i proti našim vlastním nedostatkům. V těchto letech se učila komunistická strana, vedená vítězným učením marxismu-leninismu, ztělesněným ve zkušenostech Sovětského svazu, s ní se učila dělnická třída a ostatní pracující vrstvy, s ní se učil celý národ. I my, poslanci Národní fronty, jsme prošli s veškerým našim lidem touto školou. Ani naše práce nebyla prosta nedostatků. Nejzávažnějším z nich bylo, že jsme se nedrželi vždy a všude zásady, aby poslanci - zástupci lidu - stále přicházeli do styku s občanstvem pozorně naslouchali jeho hlasu a učili se z jeho velkých zkušeností.

Končí volební období tohoto Národního shromáždění. Za několik málo týdnů přistoupí občané k volbě nového Národního shromáždění, nových poslanců. Nové Národní shromáždění, které vzejde z voleb dne 28. listopadu, bude stát před odpovědnými úkoly. Bude třeba projednat a schválit zákon o státním plánu rozvoje národního hospodářství republiky na r. 1955, bude třeba projednat a schválit státní rozpočet a celou řadu dalších závažných zákonů. Novému Národnímu shromáždění připadne úkol projednat a schválit zákon o druhém pětiletém plánu. Všechny tyto zákony se stanou důležitými nástroji k uskutečnění směrnic X. sjezdu Komunistické strany Československa, které mají na zřeteli jedině blaho a štěstí našeho lidu.

K jejich uskutečnění je však třeba houževnaté a obětavé práce. A tato práce čeká i budoucí poslance. Své úkoly budou moci splnit jako věrní služebníci lidu jen tehdy, budou-li mít při své práci vždy před očima zájem lidu, národa a státu, věc socialismu a míru. Své úkoly budou moci splnit jen tehdy, budou-li v každodenním neustálém styku se svými voliči a vždy věrně vyjadřovat vůli, zájmy a potřeby těch, kteří jim ve volbách věnovali svou důvěru.

Do voleb půjdeme ve znamení velké tvůrčí práce všeho lidu na socialistické výstavbě naši vlasti. Ve volbách upevníme bratrskou jednotu Čechů a Slováků a všech ostatních národností. Ve volbách posílíme jednotu dělníků, rolníků a pracující inteligence, posílíme Národní frontu. Ve volbách se ještě pevněji semkneme kolem Komunistické strany Československa, která podnítila náš lid a vedla jej ke všem vítězstvím, kterých dobyl. (Potlesk.) Pod jejím vedením učiníme vše, aby naše národy žily šťastně v míru a pokoji, učiníme vše pro rozkvět naši lidově demokratické republiky. Ještě houževnatěji budeme bojovat za upevnění míru a přátelství mezi národy. Ještě více prohloubíme naše spojenectví se Sovětským svazem, lidovou Čínou a ostatními zeměmi lidové demokracie. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, ve volbách budeme hlasovat pro vítězství lidu a republiky, pro vítězství míru, demokracie a socialismu. (Dlouhotrvající potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Děkuji předsedovi Národního shromáždění za jeho zprávu.

Tím je vyřízen pořad schůze.

Končím schůzi.

(Poslanci povstávají a zpívají "Píseň práce".)

(Konec schůze v 17 hod. 23 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP