Čtvrtek 22. března 1951

"Pokud jde o Sovětský svaz, bude i nadále provádět neochvějně politiku odvrácení války a zachování míru," řekl s. Stalin závěrem svého projevu. Celý pokrokový svět nikdy nepochyboval o této cestě sovětské zahraniční politiky. Slova s. Stalina posilují a mobilizují budovatele socialismu v zemích lidové demokracie a bojovníky za mír v zemích kapitalismu.

Tato slova platí i nám. Vědomi si svého přínosu do mírového tábora a své odpovědnosti před ním, povzbuzeni svými dosavadními úspěchy, majíce před očima příklad sovětských lidí v obětavém boji za mír, nesmíme šetřit sil pro to, aby společný zápas za světový mír zvítězil.

Naše úkoly v tomto boji naznačil nám president republiky Klement Gottwald na zasedání ÚV KSČ. Naše dosavadní vítězství i naše úkoly jsou zobrazeny ve smělých číslech rozpočtu, o nichž tu dnes rozhodujeme. Odhlasováním však nekončí záležitost rozpočtu. Rozpočet je zákon platný pro všechny. Bude věcí nás všech změnit ve skutek velká mobilisační čísla rozpočtu. To znamená splnit pětiletý plán, to znamená i podle rozpočtu dobře hospodařit. Komunističtí poslanci budou pro rozpočet nejen hlasovat, nýbrž vynaloží všechny síly, aby náš boj za mír a socialismus, poznamenaný již tolika úspěchy našeho lidu, ve kterém máme na své straně světový mírový tábor a především Sovětský svaz a s. Stalina, byl pod vedením našeho zkušeného, moudrého, lidu věrného presidenta, s. Klementa Gottwalda, vítězně dobojován. (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu už není nikdo přihlášen, společná rozprava je skončena. Dávám slovo k doslovu p. gen. zpravodaji posl. Janoušovi.

Gen. zpravodaj posl. Janouš: Páni ministři, paní a pánové!

Myslím, že ještě nikdy neslyšel československý parlament diskusi tak vysoké úrovně jako právě tento rok. Pozornost, se kterou jste sledovali jednání a presence, jíž jste projevili svou účast, jsou toho nejlepším dokladem. Je ohromný rozdíl mezi r. 1948 a tehdejším projednáváním státního rozpočtu a r. 1951. Rozdíl je proto, že jsme jinou republikou, že jsme republikou, ve které právě únorové vítězství pracujícího lidu v r. 1948 navždy rozhodlo otázku, komu bude sloužit náš průmysl a naše národní bohatství. Neslouží již k vykořisťování pracujícího lidu ani k obohacování jednotlivců, neslouží také k národnostnímu útlaku, nýbrž slouží všem, slouží oběma našim národům. V naší republice jsme také přešli od slov k činům; neříkáme jenom, že budujeme stát a republiku, nýbrž skutečně budujeme nový svět a v naší republice novou lidskou společnost, v níž dělnická třída a pracující lid se podílí na všech úsecích našeho denního života, ať už je to v soudnictví, ve školství nebo v nové armádě. To vše dokazuje, že nemluvíme jenom platonicky, nýbrž že skutečně budujeme. I naše národy se staly jinými národy; vše, co je v nich zdravého a pokrokového, se semklo pod vedením KSČ a obrozené Národní fronty v jednu morálně-politickou sílu a tato síla a jednota umožnila našim národům, abychom skoncovali také se všemi zrádci.

Vše slouží lidu. My jsme také novým parlamentem a jako nový parlament jsme služebníky lidu, jsme mu oddáni a věrni a nikdy se mu nezpronevěříme.

A nyní, paní a pánové, ještě několik slov k diskusi. Myslím, že splnila své poslání. Ozřejmila, že rozpočet slouží našemu lidu, jemuž dala směrnice, aby se s rozpočtem lépe obeznámil, a zároveň mu dala pomůcku pro jeho další práci.

Myslím, že z celé té plodné a bohaté diskuse vyplývají dvě devisy: Předně, že i nadále budeme upevňovati bratrské svazky se SSSR jako s přední zemí socialismu a s přední zemí bojovníků za mír. (Potlesk.) Za druhé pak devisa pro další práci uvnitř naší republiky, že si dáme za cíl jít s urychlením za plněním a přeplňováním našich plánů, za vyššími formami socialistického soutěžení a za neustálým rozvíjením iniciativy, za zhospodárněním výroby, za zvětšením procenta žen v průmyslu a v zaměstnání vůbec a za vyššími formami, za formami družstevní práce i v zemědělské výrobě. Tak budeme neustále zvyšovat životní úroveň všech pracujících vrstev našich národů, tak půjdeme nadále pod vedením našeho presidenta soudr. Klementa Gottwald a vpřed k socialismu.

Dámy a pánové, doporučuji proto jménem rozpočtového výboru ke schválení vládní návrh usnesení, tisk 565, jímž Národní shromáždění uděluje souhlas podle § 8 rozpočtového zákona republiky Československé na rok 1949, č. 33/1949 Sb. z. a n., a schvaluje podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1949.

Dále jménem výborů rozpočtového, hospodářského a ostatních výborů doporučuji ke schválení vládní návrh zákona tisk 562, kterým se stanoví státní rozpočet republiky Československé na rok 1951 (rozpočtový zákon na r. 1951) ve znění zprávy výborů. (Živý potlesk.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování o vládním návrhu zákona, kterým se stanoví státní rozpočet republiky Československé na rok 1951 (rozpočtový zákon na rok 1951) a o státním rozpočtu, který je přílohou tohoto zákona.

Státní rozpočet tvoří

a) skupina I.Rozpočet státní správy, jejíž výdaje se stanoví částkou 114.451,057.000 Kčs a příjmy jsou rozpočteny částkou 166.520,133.000 Kčs, takže vyplývá přebytek 52.069,076.000 Kčs.
b) skupina II.Rozpočet státního dluhu.
Úhrn výdajů činí 4.787,000.000 Kčs
c) skupina III.Rozpočet Ústřední národní pojišťovny se schodkem ve výši
3.608,629.000 Kčs
d) skupina IV.Státní příděl Fondu znárodněného hospodářství ve výši
43.400,000.000 Kčs

Po odečtení výdajů rozpočtu státního dluhu, schodku rozpočtu Ústřední národní pojišťovny a státního přídělu Fondu znárodněného hospodářství od přebytku rozpočtu státní správy vyplývá přebytek státního rozpočtu 273,447.000 Kčs.

Zjišťuji, že sněmovna je způsobilá se usnášet.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona, kterým se stanoví státní rozpočet republiky Československé na rok 1951 (rozpočtový zákon na rok 1951) a se státním rozpočtem na rok 1951, který je přílohou tohoto zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. To je většina. - Tím je státní rozpočet jednomyslně schválen.

Tím Národní shromáždění přijalo jednomyslně osnovu zákona, kterým se stanoví státní rozpočet republiky Československé na rok 1951 (rozpočtový zákon na rok 1951) a státní rozpočet, který je přílohou tohoto zákona, ve znění zprávy výborové. (Poslanci a poslankyně povstávají a připojují se k předsedovu prohlášení výsledku hlasování bouřlivým, dlouho neutuchajícím potleskem.)

Nyní budeme hlasovati o zprávě výboru rozpočtového o vládním návrhu usnesení, jímž Národní shromáždění uděluje souhlas podle § 8 rozpočtového zákona republiky Československé na rok 1949 č. 33/1949 Sb. a schvaluje podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1949 (tisk 565).

Kdo souhlasí s tímto vládním návrhem usnesení, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění udělilo jednomyslně souhlas podle § 8 rozpočtového zákona republiky Československé na rok 1949 č. 33/1949 Sb. a schválilo podle § 62 ústavy státní závěrečný účet za rok 1949 ve znění zprávy výborové. (Nový hlučný potlesk.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Sděluji, že příští plenární schůze Národního shromáždění bude svolána písemně nebo telegraficky.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 13 hod. 15 minut.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP