Čtvrtek 22. března 1951

Na dosavadních výsledcích má svůj podíl také naše armáda a bezpečnost, které chrání vymoženosti lidu a zajišťují jeho pokojnou práci.

Svých historických vítězství dosáhl náš lid, sjednocený v Národní frontě Čechů a Slováků, pod moudrým vedením svého presidenta, Klementa Gottwalda, pod vedením KSČ, své rodné a věrné strany, organisátorky svých úspěchů, mozků a srdce lidu, velké vychovatelky mas, rozněcovatelky budovatelského nadšení milionů, přítele a pomocníka každého poctivého budovatele socialismu. Nejlepší synové a dcery lidu, kteří tvoří její v bojích vykované řady, nešetří sil, jdou příkladem, aby gigantický tvrdý zápas o vybudování šťastné budoucnosti našeho lidu byl korunován vítězstvím. Majíc hluboko v lidu zapuštěné kořeny, naslouchá strana starostlivě tepu srdce lidu, zachycuje sebemenší starosti jednotlivců, vychovává nového socialistického člověka, nesoucího znaky, jež chtěly v lidstvu mít nejsvětlejší postavy naší slavné minulosti.

A tuto stranu chtěl nedávno zákeřně zasáhnout zavilý imperialistický nepřítel. Pomoci své ničemné zrádné agentury v osobách Šlinga, Švermové, Clementise a spol. chtěl se zmocnit vedení strany a pak vlády, odstranit milovaného presidenta, zničit vymoženosti lidu získané pod vedením strany v těžkých bojích a nakonec odtrhnout naši zemi od SSSR a tábora míru a srazit ji do pout imperialistického otroctví.

Nepříteli se však nepodařil jeho záludný nebezpečný plán. Spiklenci byli rozdrceni a strana tu stojí od nich očištěna, ještě pevnější a stmelenější kolem svého předsedy a presidenta soudruha Gottwalda.

Každý náš pracující člověk přijímá toto zúčtování s naprostým souhlasem a s největším uspokojením, neboť ví, že šlo o něho, o jeho svobodu, o jeho budoucnost. Není divu, že zahrnuje svou stranu ještě větší láskou, že s ještě větším nadšením přistupuje k plnění úkolů, jež mu strana v jeho vlastním zájmu a v zájmu celé vlasti ukládá. A tyto nové úkoly jsou opravdu veliké, jak vyplývá ze zprávy soudruha ministra Dolanského o zvýšených číslech pětiletého plánu, přednesené na zasedání ÚV KSČ.

Proč si zvyšujeme dosavadní úkoly plánu? Zvyšujeme si je proto, aby naše země byla ještě silnější, aby naše hřivna v celkovém boji za mír byla ještě těžší, abychom upevnili svou nezávislost na kapitalistickém světě a úspěšně se vyhnuli důsledkům jeho krisí a nepřátelské diskriminační politiky imperialistů vůči nám. Děláme to i proto, abychom ještě rychleji mohli zvyšovat materiální i kulturní úroveň pracujících. A můžeme to provésti proto, že nám to umožňuji dosavadní výsledky plnění plánu. Tyto výsledky mluví o tom, že díky budovatelskému nadšení lidu mohli jsme již koncem druhého roku pětiletky v průmyslové výrobě překonat o 50% nejvyšší průmyslovou výrobu dosaženou v kapitalistickém Československu. Naše dělnická třída splnila i smělé původní úkoly plánu, opravila jej, jak říká soudruh Dolanský, a umožnila tak jeho podstatné zvýšení.

Zvýšená čísla našeho plánu otevírají netušené perspektivy naší zemi a jejímu lidu. Splněním zvýšených čísel podstatně zajistíme vlastní surovinové základny našemu těžkému průmyslu, umožníme nebývalý jeho rozmach v rozhodujících odvětvích, postoupíme rychleji vpřed i v jiných úsecích, v zemědělství, v dopravě aj., ještě více urychlíme velkorysou industrialisaci Slovenska.

Splněním těchto zvýšených úkolů dosáhne naše výroba dvakrát takové výše, jakou měla průmyslová výroba před válkou a naše republika zaujme významné místo mezi nejprůmyslovějšími státy světa.

Krásná domovina Čechů a Slováků bude vyzdobena dalšími novými továrnami, přehradami, dopravními spoji, novými zdravotními a sociálními zařízeními, kulturními stánky, novými obydlími ve městech a na venku, aby to vše sloužilo pracujícímu člověku, jeho radosti a štěstí.

Kapitalistický řád má pro pracující jen bezvýhledné živoření ze dne na den, jen perspektivu dalšího zbídačování a válečných útrap.

Náš lidově demokratický režim ukazuje lidu reálné perspektivy socialismu: velikost, povznesení a rozkvět vlasti, o jakém lidé neměli tušení, všestranný rozvoj a uplatnění schopností každého jednotlivce, život opravdu lidský a veliký. Majíc před očima tyto vyhlídky, jak by naše dělnická třída, pracující rolníci, inteligence, mládež, osvobozené ženy, všechen náš lid nezahořel nejžhavějším vlasteneckým zápalem, nepřekonával se v obětavosti za brzké jejich uskutečnění? Činí tak povzbuzen strhujícím příkladem sovětských lidí budujících komunismus a neleká se obtíží, jež se při plnění nových úkolů objeví.

Abychom mohli splnit zvýšený pětiletý plán, potřebujeme míru "jako soli", jak říká náš president, máme na něm nejvážnější a nejpoctivější zájem a učiníme vše, co je v našich silách, aby tento životodárný mír byl zachován a upevněn.

Náš rozpočet je rozpočtem míru. Je přesvědčivým dokladem o našich mírových úmyslech. Tento fakt zvlášť vynikne při porovnání našeho rozpočtu s rozpočty imperialistických zemí, především Spojených států amerických, jak zde již bylo uvedeno.

Náš mírový rozpočet vyjadřuje vůli lidu a poslanci svým hlasováním pro něj tuto vůli s radostí plní.

Členové amerického kongresu při odhlasování rozpočtu, který vyjadřuje vůli imperialistických podněcovatelů války, mají situaci značně komplikovanější, jak to prozrazuje časopis Harpers Magazine, který nedávno cynicky napsal: "Největší překážkou toho, aby členové kongresu mohli plnit své funkce, jsou jejich vlastní voličové." Tito voličové, které členové kongresu získali oblafnutím, demagogií, lží a vyhrůžkami, kladou nyní pánům senátorům nepříjemné otázky, jak to, že na místo hlasování pro opatření, směřující k ochraně zájmů pracujících a zabezpečení míru, hlasují pro opatření, směřující k dalšímu zbídačení mas a ke zvyšování výdajů na válku, jak to, že na místo služebníků a mluvčích lidu se páni senátoři považují za sluhy a hlásné trouby Wall Streetu.

Jsme z celé duše pro mír, ale podněcovatelé války nás svou činností nutí, abychom byli na stráži! A tak rozpočet pamatuje i na obranu země, aby nepříteli zašla chuť a zůstal v uctivé vzdálenosti.

Budujíce urychleně socialismus, máme neustále na paměti i svou odpovědnost před mírovým táborem. Víme, že naši přátelé v nás kladou velké naděje. Utiskovaní v kapitalistickém světě bojují i našimi úspěchy za svou svobodu. Nezklameme je, splníme naděje pokrokového světa! Naše země není a nebude slabým místem v mírovém táboře, nýbrž pevným bodem, o nějž se pokrokové lidstvo ve svém dějinném zápase může vždy opřít. (Potlesk.)

Našich velkých budovatelských úspěchů nemohli bychom nikdy dosáhnout, nebýt nesmírné, stálé, bratrské podpory a pomoci Sovětského svazu a s. Stalina. Projednávání rozpočtu je proto příležitostí, abychom jim znovu vyjádřili svou vděčnost, přátelství a oddanost. Nelze ani pomyslit, jaký osud by nyní prožívaly naše národy, nebýt SSSR a s. Stalina. Čím radostněji a šťastněji žije náš lid, tím více jsou jeho duše naplněny vděčností a láskou za vše, čím nám jsou a co pro nás SSSR a s. Stalin udělali.

SSSR zachránil a osvobodil naše národy. Díky spojenectví s ním, máme dnes samostatný a svobodný stát, který má svou velkou váhu v rodině mírumilovných zemí. Země, jež neměly historického štěstí být osvobozeny sovětskou armádou, potácejí se jako bezmocné loutky v rukou amerických imperialistů, jsou jim vydány na milost a nemilost a nestydatě a surově donuceny napomáhat k uskutečňování jejich světovládných imperialistických plánů. Lid těchto zemí, trýzněný nezaměstnaností a bídou, vystaveny neustálým útokům na svou životní úroveň, má perspektivu být nakonec potravou pro děla. Stejný osud připravila národům Jugoslavie Titova klika špionů a zrádců.

Díky spojenectví, přátelství a spolupráci se Sovětským svazem mohl lid naší země zúčtovat po květnu s kapitalisty, rozdrtit v únoru reakční spiknutí, vzít vládu zcela do svých rukou a nastolit nový režim lidové demokracie, budovat socialismus.

Během téměř šesti let bratrské spolupráce se Sovětským svazem mnohokrát se potvrdilo, že bez velké podpory a nezištné pomoci, jakou nám Sovětský svaz neustále poskytuje, bychom nemohli ani udržet samostatný stát, ani v něm budovat socialismus. Sovětská pomoc je pomoc velkého přítele, který nemá postranních úmyslů, plně respektuje svrchovanost naší země a řídí se ve svém jednání zásadou rovný s rovným.

Bez obrovské pomoci našeho přítele, země socialismu, nebyl by se mohl náš průmysl zotavit z těžkých ran, rozvinout mohutnou výrobu, nemohl by mít zajištěn i do budoucna přísun surovin a odbyt svých výrobků a tím dělníci a zaměstnanci zajištěnu stálou práci. Bez velké pomoci SSSR nerozvíjelo by se po nových cestách naše zemědělství, ani naše kultura. Bez nezapomenutelné rychlé a vydatné pomoci s. Stalina nebyli bychom v těžkém období neúrody zvládli zásobovací obtíže, nebyli bychom mohli zabránit hladu v našich domovech. Tato pomoc našemu zásobování však nebyla jednorázová, projevuje se stále a i letos jsme ji ve vydatné míře pociťovali a budeme pociťovat.

Nelze ocenit pomoc, jakou jsou nám všem na všech úsecích v našem budování sovětské zkušenosti z výstavby socialismu a komunismu. Díky těmto zkušenostem, které nám sovětský lid ochotně, nezištně a v největší míře předává, mohou si naši pracující osvojovat složité problémy plánování, nejdokonalejší techniku na světě, methody vedení výroby, nové pracovní postupy, dokonalé využívání všech zdrojů, převratné pokroky sovětské nauky, zkušenosti z péče o zdraví a život pracujících, z výchovy mládeže a dospělých i zkušenosti nezbytné pro obranu země a vymožeností lidu.

Bez těchto zkušeností nemohli bychom nikdy dobře zvládnout obtížné problémy přestavby průmyslu a přebudování našeho zemědělství v socialistickou zemědělskou velkovýrobu. Bez těchto zkušeností nemohli bychom ani oprostit naše umění od buržoasních formalistických, kosmopolitických nánosů a tvořit z něho nové umění na principu socialistického realismu, umění vycházející ze života, zobrazující naši velkou, námi prožívanou dobu, přetváření člověka v ní, sloužící lidu na jeho cestě vpřed, umění tvořící šťastnou náplň dnešního života našeho lidu. Bez osvojení si sovětských zkušeností nemohli bychom, jak správně říká náš president, vybudovat socialismus v naší vlasti.

Všechny tyto skutečnosti, jichž pravdivost si náš člověk denně ve svém životě potvrzuje, ještě více naplňují náš lid pocity vděčnosti, úcty a bezměrné lásky a oddanosti k Sovětskému svazu a k soudruhu Stalinovi.

Existence, příklad, přátelství a pomoc SSSR dává smysl našemu životu, je to nevysychající zdroj nadšení našeho lidu, neustále rozplameňuje nejlepší city lidu, násobí jeho odvahu, strhuje ho k nevídaným výkonům a obětavosti při budování šťastného života v naší domovině. Sovětský svaz je pevným štítem našeho lidu, o nějž se opírá ve všem svém konání, na SSSR myslí náš člověk ve všech svých problémech. Sovětský lid svou pevností a klidem, s jakým uskutečňuje mírové plány komunismu v časech, kdy je imperialisty rozpoutána válečná hysterie, dodává i našemu lidu pevnost a jistotu, že všechno dokáže, všechny obtíže překoná a velikou myšlenku socialismu uskuteční. (Potlesk.)

Přátelství a láska našeho lidu k Sovětskému svazu a k soudruhu Stalinovi nedává spát nepřátelům našeho nového života, imperialistům a jejich zločinným reakčním spřežencům. Imperialisté vědí, že pokud bude existovat věrné a pevné československo-sovětské přátelství, dotud jsou jejich plány na zvrat poměrů u nás odsouzeny k zániku. Tolikrát na toto přátelství z nejrůznějších stran zaútočili, ale vždy hanebně zkrachovali.

V poslední době rozšiřoval nepřítel ničemnou pomluvu SSSR, že prý naše zásobovací obtíže vznikly v důsledku zastavení dodávek obilí Sovětským svazem. Náš president soudruh Gottwald na zasedání ÚV KSČ rozbil tuto pomluvu a ukázal, jak pravý opak je pravdou. Sovětský svaz plní čestně své závazky.

A právě ve dnech projednávání našeho rozpočtu ve výborech Národního shromáždění, 13. března byla v Moskvě podepsána dohoda o výměně zboží mezi Československou republikou a Sovětským svazem, navazující na pětiletou hospodářskou dohodu z listopadu 1950. Podle ní dodá nám Sovětský svaz mimo již dříve sjednaných 600.000 tun chlebového obilí a velkého množství surovin, výrobků a krmiv, ještě dalších 155.000 tun chlebového obilí do konce května t. r. Tato nová veliká a nezištná pomoc je dalším dokladem upřímného přátelství SSSR a soudruha Stalina k našemu lidu, dokladem velkomyslného porozumění pro naše potřeby, poctivé snahy ulehčit nám v našich obtížích a co nejvíce přispět k tomu, abychom s úspěchem mohli splnit velké budovatelské úkoly. Tato pomoc je ranou, zasazenou reakčním pomlouvačům a velkým mírovým činem. Náš pracující lid vyjádří svou vděčnost ještě větším budovatelským nadšením a novými vítězstvími při výstavbě socialismu v naší vlasti.

Na rozdíl od této nezištné a bratrské pomoci se podívejme, jak si američtí imperialisté představují pomoc postižené zemi:

Indie žádala na Spojených státech poměrně velmi malé množství vzhledem k počtu svého obyvatelstva, 2 miliony tun obilí, aby bylo odvráceno strašné nebezpečí hladu. Zahraniční výbor senátu Spojených států odmítl tuto žádost projednávat, čímž vyjádřil svou nespokojenost se stanoviskem Indie v otázce války na Koreji. Předseda výboru Connaly prohlásil, že projednávání žádosti indické vlády bude odsunuto, dokud podvýbor neprojedná celou otázku vztahů USA a Indie.

Indii bylo zkrátka dáno ultimatum: Jestliže nebudete bez odmluvy jednat v souladu s americkou agresivní politikou, nedostanete ani zrna! Tedy: místo pomoci zneužívání neštěstí národů k nestoudnému hanebnému imperialistickému vyděračství.

Přes nové a nové porážky se nepřítel nevzdává pokusů narušit československo-sovětské vztahy a odtrhnout nás od našeho ochránce a nejlepšího přítele. Dokladem toho je případ bandy špionů a zrádců - Šlinga, Švermové, Clementise a spol., s nimiž bolševicky zúčtoval Ústřední výbor KSČ na svém nedávném zasedání.

Imperialistický třídní nepřítel počítal a mnoho si sliboval z té skutečnosti, že tato skupina škůdců se sešla na společné základně nenávisti proti Sovětskému svazu a soudruhu Stalinovi. Nepočítal však dobře s tím, že všechen pracující lid stojí pevně za svou stranou a presidentem republiky ve společné lásce a oddanosti k Sovětskému svazu a milovanému vůdci pracujících celého světa, soudruhu Stalinovi. Pracující lid a jeho strana nezapomněli, čím jsme zavázáni SSSR, co pro nás udělal a co pro nás znamenal. S nesmírným rozhořčením odsoudil tuto bandu a nikdy nedopustí, aby na čistý štít přátelství k Sovětskému svazu byla vržena hanba nevděčnosti a zrady. Z celého případu si musíme vzít veliké poučení. Poměr k SSSR je pro každého komunistu i nekomunistu měřítkem jeho poměru k republice, k socialismu, k otázce míru ve světě. Musíme být ještě bděleji na stráži československo-sovětského přátelství, nedopustit jeho narušování a v zárodku bez milosti rozdrtit jakýkoliv pokus, který by k tomu směřoval. Přátelství našeho lidu k SSSR, zpečetěné společně prolitou krví, je věčné a budeme je střežit jako to nejcennější, co máme. Toto přátelství musíme však neustále projevovat činy v našem vlastním zájmu, v zájmu světového míru, především v současném gigantickém zápase o mír, který SSSR v čele světového mírového tábora úspěšně vede. Oči všech poctivých mírumilovných lidí na světě, kteří se hrozí možnosti nové války a touží po míru, jsou s důvěrou a nadějí obráceny k SSSR a k soudruhu Stalinovi.

Sovětská země je zemí míru. Celé její úsilí o výstavbu komunismu, celá její zahraniční politika je prostoupena vůlí uchránit lidstvo nových běd války a zajistit mu trvalý mír. Pevnými kvádry do stavby míru, těžkými porážkami amerických a jiných podněcovatelů války jsou bezpříkladné budovatelské úspěchy sovětského lidu, jak se zobrazují i v právě udělených stalinských cenách, mohutné stavby komunismu, nové snížení cen v SSSR, nový rozpočet SSSR, zákon na ochranu míru, vyjadřující myšlení a cítění sovětských lidí. Boj sovětské diplomacie proti remilitarisaci západního Německa a Japonska, za uskutečnění návrhů světové rady míru, za snížení branných sil, za uzavření paktu pěti velmocí, za ukončení loupežné americké agrese v Koreji - to vše má jediný cíl, odstranit nebezpečí války, vytvořit podmínky pro trvalý mír.

Sovětská zahraniční politika je tímto úsilím i mluvčím našeho lidu, chrání naše nejvlastnější životní zájmy. Je proto naším stěžejním úkolem úsilí Sovětského svazu o zachování míru z celé duše a všemi prostředky podporovat.

Náš veliký ochránce, přítel a učitel soudruh Stalin ve svém nedávném projevu, v němž odhalil tvář paličů války a zasadil jim strašnou ránu, prohlásil, že "mír bude zachován a upevněn, vezme-li lid věc zachování míru do svých rukou a bude-li jej hájit až do konce." Jde o to, aby si stamilionové masy uvědomily svou sílu, aby pochopily, že otázka míru nebo války je v jejich rukou, aby viděly slabiny a trhliny tábora podněcovatelů války, aby se sjednotily v tomto dějinném zápase o mír. Jde o to, aby bojovníci za mír znemožnili podněcovatelům války, jak říká s. Stalin "opříst sítí lží lidové masy, oklamat je a zavléci do nové světové války".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP