Středa 22. února 1950

Naše odpověď jako jednotlivce i jako národa a státu je nekompromisní a jasná: s nadšením a láskou posilujeme světovou frontu míru a budovatelů nového socialistického života národů a států. (Potlesk.)

V záři radostných tváří Stalina, Mao Ce-tuna, Gottwalda a ostatních vůdců Sovětského svazu a lidových demokracií blednou ustrašené obličeje těch, kteří se ve Washingtonu, Bruselu a Colombu radí o tom, jak pomocí vraždění dělníků, krvavého potlačování koloniálních národů, šíření válečné psychosy a příprav k nové světové válce udržet dále u moci reakční, pracujícím lidem nenáviděné vlády. (Předsednictví se ujal předseda dr John.)

V mohutném hukotu budovatelské práce a velebných tónů Písně práce zaniká disharmonie válečných štvaní.

Jednotná fronta socialismu a křesťanství, která ze dne na den v celém světě mohutní a roste, je pádnou odpovědí těm, kteří by své zločinné, krvelačné plány rádi přikryli pláštíčkem církve a náboženství. (Potlesk.)

Koloniální národy hrdinně bojují za svobodu a samostatnost - uvědomělí dělníci v přístavech kapitalistických států házejí do vln mořských náklady zbraní a válečného materiálu.

Proti vůli reakčních vlád a přes mobilisaci přepadových policejních sil konají se na celém světě mohutné manifestace za mír a socialismus. Světové mírové kongresy v Paříži a v Moskvě svědčí o tom, že myšlenka míru a pokroku je na vítězném postupu.

Dnešní památná schůze Národního shromáždění potvrzuje slavnostně vstup všeho našeho lidu do stamilionové armády bojovníků za mír, pokrok a socialismus. (Potlesk.)

Za nadšeného zpěvu internacionály budují všichni lidé dobré vůle sobě i budoucím generacím šťastný a spokojený život. (Dlouho trvající bouřlivý potlesk.)

Předseda: Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu pí zpravodajce posl. Hodinové-Spurné.

Zpravodajka posl. Hodinová-Spurná: Vážená sněmovno!

Ve své zprávě doporučila jsem přijetí resoluce. Nyní mi dovolte, abych tuto resoluci přečetla (čte):

Resoluce Národního shromáždění.

My, odpovědní zástupci všeho československého lidu, jediného to zdroje veškeré moci ve státě, vyjadřujeme touhu a vůli milionů Čechů a Slováků, kteří žádají si mír.

Náš lid, jenž buduje socialismus, projevuje své rozhořčení nad tím, že je ohrožována mírová součinnost národů a pokojný vývoj lidstva, že v různých částech světa je znovu prolévána krev mírumilovných lidí a že se připravuje nová válka. V tisících resolucí, zasílaných Národnímu shromáždění, dožaduje se československý lid energické akce proti těmto zločinům.

Československý lid i jeho zvolení zástupci dobře vědí, kdo ohrožuje mír v dnešním světě. Jsou to tytéž síly, které mu již jednou připravily Mnichov. Jsou to kapitalistické monopoly, v jejichž zájmu imperialistické mocnosti dnes pod vedením Spojených států a Velké Britanie provádějí útočnou a loupeživou politiku. Je to politika hospodářské expanse a diskriminace, válečných bloků, zvyšování zbrojení a výroby atomových pum. Je to politika hrozeb, štvaní a vydírání. Je to politika obnovování fašismu a podpory jeho růstu, ochrany válečných zločinců a potlačování svobody na celém světě. Vlastní příčinou této politiky je zoufalá snaha zachránit hroutící se kapitalistický řád, zastavit pokrok, zahubit opravdovou demokracii zničením socialismu. A v této politice jim přisluhuje Vatikán, pravicoví socialisté i zrádná Titova klika.

Československý lid i jeho zvolení zástupci dobře vědí, kdo je záštitou míru v dnešním světě. Jsou to tytéž síly, které věrně stály po boku českého a slovenského národa v mnichovské krisi a které je osvobodily z fašistického otroctví. Je to první socialistická velmoc světa, mohutný Sovětský svaz, provádějící důslednou mírovou politiku. Je to politika socialistické výstavby a rozvoje výrobních sil, politika hospodářské spolupráce a vzájemné pomoci svobody milovaných národů. Je to politika odhalování válečných štváčů, důsledného potírání fašismu, ochrany bezpečnosti, samostatnosti a rozvoje nejen naší republiky, nýbrž všech národů světa, velkých i malých. Tábor míru a pokroku, vedený Sovětským svazem, zahrnuje nejen ty šťastné národy, které se osvobodily od tlaku imperialismu a vykořisťování, nýbrž též všechny neohrožené bojovníky za svobodu, mír a demokracii na celém světě. Jim všem zasíláme pozdravy věrnosti a bojové solidarity.

Národní shromáždění československé republiky, vyjadřujíc vůli našeho lidu, který pilnou, cílevědomou tvůrčí prací denně posiluje tábor míru výstavbou socialismu, v souhlase se Světovým výborem obránců míru žádá:

1. Aby přestalo imperialistické zbrojení, aby byly odsouzeny válečné štvanice a příprava nové války, k níž směřují imperialisté.

2. Aby byl vyřčen zákaz výroby a používání atomové zbraně a jiných prostředků hromadného vraždění.

3. Aby ustaly nespravedlivé, kruté a krvavé koloniální války ve Vietnamu, Malajsku i jinde.

4. Aby přestalo oživování nacismu a fašismu v západním Německu, aby přestala politika budování západního Německa jako imperialistické válečné základny ve střední Evropě.

5. Aby ustalo pronásledování bojovníků za mír v kapitalistických zemích, koloniích i polokoloniích.

6. Aby bylo ukončeno napětí ve světě tím, že velmoci uzavřou mírový pakt v rámci Spojených národů, které nechť jsou vráceny svému původnímu poslání.

Vláda naší republiky, spolu s vládami ostatních lidově demokratických států, již dávno usiluje o uskutečnění těchto zásad zejména podporou soustavné a důsledné mírové politiky, kterou Sovětský svaz vede již od Velké říjnové socialistické revoluce.

Národní shromáždění jménem veškerého československého lidu žádá proto naléhavě Organisaci Spojených národů, aby ve smyslu Charty zajistila plnění svého mírového poslání tím, že i ona bude tyto zásady důsledně provádět.

Národní shromáždění republiky československé se obrací dále ke všem parlamentům světa a připomíná jim jejich povinnost vůči jejich vlastnímu lidu, který ve zdrcující většině nenávidí válku a přeje si naléhavě mír. Vyzývá je, aby se rozhodně stavěly proti všem válečným přípravám a účinně podporovaly požadavky světového mírového hnutí.

Mírumilovné demokratické síly ve světě již dnes převyšují síly imperialismu. Bojovníci za mír a pokrok lidstva dobyli v uplynulém roce dalších podstatných úspěchů na mnoha úsecích boje proti imperialismu a válce a byli neobyčejně posíleni zejména dějinným vítězstvím čínského lidu.

Československý lid svým pracovním úsilím i svým rozhodným odhodláním bojovat za mír a pokrok staví se do předních řad bojovníků za mír. My, jeho zástupci, zdůrazňujeme, že aktivní jednota, pevnost, odvaha, obětavost a bdělost mírových sil zmaří všechny zločinné pokusy štváčů, ochránců fašismu a strůjců šílených plánů na světovládu. Slavnostně prohlašujeme, že ve své činnosti povedeme vždy usilovný boj za mír, ve kterém nikdy neustaneme.

Společně se všemi mírumilovnými silami světa mír uhájíme.

Kupředu do dalšího vítězného boje za světový mír! Ať žije mezinárodní solidarita a jednota bojovníků za mír, demokracii a svobodu, vedená velikým Sovětským svazem! (Shromáždění povstává. - Bouřlivý dlouho trvající potlesk. - Shromáždění opět usedá.)

Doporučuji slavnému Národnímu shromáždění, aby svým hlasováním podepřelo tuto vůli našeho lidu.

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování o resoluci.

Kdo souhlasí se zprávou výboru zahraničního o mírových resolucích, došlých Národnímu shromáždění, podanou paní místopředsedkyní Hodinovou-Spurnou, a s resolucí, kterou paní místopředsedkyně přednesla, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji vám.

Zpráva výboru zahraničního a resoluce, přednesená paní místopředsedkyní Hodinovou-Spurnou, byly jednomyslně přijaty. (Shromáždění povstává. - Hlučný dlouho trvající potlesk. - Shromáždění opět usedá.)

Užší předsednictvo se usneslo, aby se příští schůze Národního shromáždění konala dnes ve 14 hodin.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod. 38 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP