Středa 22. února 1950

(Začátek schůze v 10 hod. 10 min.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Komzala, dr Polanský, dr Procházka, Valo, Žiak.

členové vlády: předseda vlády Zápotocký; náměstkové předsedy vlády Široký, Fierlinger; ministr-předseda Státního úřadu plánovacího dr Dolanský, ministři dr Clementis, arm. gen. Svoboda, Nosek, dr Čepička, V. Kopecký, Kliment, Krajčír, Petr, dr inž. Šlechta, dr Neuman, Erban, Plojhar.

Předseda NÚKÚ dr Friedmann.

244 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstkové dr Ramajzl, dr Rattinger.

Předseda (zvoní): Zahajuji 40. schůzi Národního shromáždění.

Užší předsednictvo usneslo se dne 14. února t. r., aby na pořadu této schůze byla

Zpráva výboru zahraničního o mírových resolucích došlých Národnímu shromáždění.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu?

(Nebyly.)

Námitek není.

Podle § 24 odst. 1 jedn. řádu rozhodne Národní shromáždění o pořadu prostým hlasováním bez rozpravy.

Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem dnešní schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Navržený pořad je tedy schválen.

Přistoupíme tedy k projednávání schváleného denního pořadu, na němž je

Zpráva výboru zahraničního o mírových resolucích došlých Národnímu shromáždění.

Zpravodajkou je paní místopředsedkyně Hodinová-Spurná. Uděluji jí slovo.

Zpravodajka posl. Hodinová-Spurná: Slavná sněmovno!

Lid Československa ve svém dějinném vývoji několikrát na vlastním těle poznal hrůzy útočné války. Zvláště však trpké zkušenosti z poslední války, kdy západní kapitalisté i zrádná domácí buržoasie obětovali i svobodu našeho národa pod falešným heslem záchrany míru, přesvědčily naše mírumilovné obyvatelstvo, že zločinné ruce válečných paličů je třeba srazit, dokud je čas.

Náš lid zároveň poznal, že je to dravý imperialismus a jeho pomahači, ženoucí se jen a jen za vlastním ziskem, který je hlavní příčinou nových válek. Poznal, že by tento imperialismus neváhal znovu lidstvo do nich uvrhnout.

Pracující lid a pokrokové vrstvy českého i slovenského národa si však plně uvědomují, že jsou ve světě síly, které mohou válce zabránit.

Únorové události, jejichž druhé výročí právě prožíváme, mají s tohoto hlediska velký mezinárodní význam. Tím, že byly odstraněny zrádné reakční živly, které nebyly ničím jiným než loutkou v rukou západních imperialistů připravujících novou válku, mohl náš lid pevně vykročit vpřed na cestu k mírovému budování.

Naše všenárodní heslo "Buduj vlast - posílíš mír!" bude i letos plamennou výzvou československých žen ke dni 8. března - Mezinárodnímu dnu žen.

Pracující lid Československa si nepřeje ničeho toužebněji nežli míru. Této své touze dal výraz přívalem resolucí, které již několik týdnů docházejí předsednictvu Národního shromáždění z továren, vesnic, měst, organisací i škol. Jejich obsah je možno charakterisovat jediným pevným rozhodnutím: Mír ubráníme stůj co stůj! (Potlesk.)

S radostí a hrdostí mohu konstatovat, že do této chvíle došlo celkem 5.088 resolucí (Potlesk.), z toho Národnímu shromáždění 4.597 a výboru obránců míru 491.

Dovolte, abych citovala několik úryvků z těchto projevů našeho lidu:

"Nechť ustane již imperialistické zbrojení" - píší dělníci Západočeských závodů kaolinových a šamotových v Chlumčanech. "Zbrojením uvrhují imperialisté národy do bídy, zabraňují světovému míru. - Zavrhujeme vyhrožování atomovými zbraněmi a žádáme jejich zákaz. Žádáme okamžité zastavení intervenčních válek ve Vietnamu, Malajsku a Indonesii. Žádáme konec persekuce obránců míru v kapitalistických zemích. Přejeme si ukončení studené války a obnovení mezinárodní spolupráce paktem pěti velmocí v rámci Organisace Spojených národů."

"Všichni pracující našeho závodu se plně zapojili do mírové budovatelské práce. Odsuzujeme co nejrozhodněji imperialistické štváče v čele s americkými imperialisty, kteří chtějí vyvolat novou válku. Věříme, že mírový tábor v čele se Sovětským svazem a lidově demokratickými státy uhájí mír a vybuduje socialismus. I my k tomu pomáháme naší mírovou prací" - tak píše závodní rada poděbradských skláren jménem všeho osazenstva.

"Kedysi oravský ľud sa nevedel vyživiť, putoval za každodenným chlebom za hranice. Dnes nepozná nezamestnanosti. Dnes sa učí novému socialistickému poriadku. Jeho učiteľom, jeho cieľom je v tomto bratský Sovietsky sväz. Po boku Sväzu sovietskych socialistických republík my si zbudujeme svoju krajšiu budúcnosť. Volanie vojnových štváčov po vojne úplne odsudzujeme, lebo sme si vytýčili iné ciele. My chceme budovať v pokoji domy, továrne, chceme budovať svoju šťastnú budúcnosť v našej drahej vlasti, republike československej." Tak mluví cestáři a stavební dělníci chudého oravského kraje.

Organisace Rady žen v Praze schválila resoluci, v níž se praví: "V příliš živé paměti máme my, československé ženy, utrpení dvou světových válek, které obě mnohé z nás prožily. Mnohé z nás jsou dodnes nemocny, ba dokonce umírají pro škody na zdraví, utrpěné v koncentračních táborech. Ještě dnes pláčí matky a ženy nad ztrátou svých drahých, umučených ve vězeních a vyvražděných v Lidicích, Ležákách a mnoha jiných obcích. Ještě dnes trpí naše děti následky podvýživy z doby války. Ještě dnes se chvějeme při vzpomínce na nálety a strašlivou spoušť, kterou způsobily. Dodnes nás neopouští smutek nad utrpením a bídou obyvatel přepadených zemí a krutostí fašistických útočníků, jichž jsme byly svědky."

"My, zemědělci, obce Stach v okrese vimperském na poradě, kde jsme vytyčili plán jarních prací, si přejeme, abychom úkoly naší mírové výstavby mohli plnit v míru a posílit tak světový mír. Proto se obracíme na Národní shromáždění republiky Československé s touto resolucí: Protestujeme proti národnostnímu útlaku, proti rasové diskriminaci, proti šílenému zbrojení kapitalistických států pod vedením Spojených států severoamerických a proti pronásledování pokrokových a mírumilovných lidí v kapitalistických zemích. Jsme odhodláni se zbraní v ruce bojovat v naší armádě po boku sovětské armády a všech armád mírumilovných národů k obhajobě míru. Válku nechceme. Bude-li nám však vnucena, budeme tvrdí proti všem, kdož ji vyprovokovali, a proti všem jejich pomahačům."

"My děti středních škol si nepřejeme válku" - píší žáci střední školy ve Světlé nad Sázavou. "Přejeme si v klidu a míru učit se a pracovat. Prožily jsme již jednu válku a víme, kolik padlo vojáků na frontách i v zázemí. Naši otcové byli posláni na donucovací práce nebo do koncentračních táborů v Německu a mnozí se již nevrátili. Všechny lidově demokratické státy si přejí mír a v čele se Sovětským svazem bojují proti válce. K tomuto protestu se připojujeme i my."

A v další resoluci se praví: "Připojujeme se k akci Světového výboru obránců míru, jejímž cílem je zvýšit bdělost, otevřít oči všem a mobilisovat další stamiliony na obranu míru" - praví se v resoluci Čs. Červeného kříže v Nymburce. - "Na naše Národní shromáždění, které svou činností již tolik přispělo k budování socialismu a posílení míru, obracíme se s oprávněnou jistotou, že i tentokrát projedná a účinně bude podporovat návrhy naše a stamilionů mírumilovných lidí ve světě."

Pod dojmem obsahu těchto resolucí jednal zahraniční výbor Národního shromáždění dne 16. února o žádosti našeho lidu, aby Národní shromáždění svou autoritou podepřelo mírovou kampaň za uskutečnění hlavních zásad k zabezpečení světového míru.

Obsáhlé rozpravy, která se při jednání rozvinula, se zúčastnila řada řečníků všech poslaneckých klubů Národní fronty. V debatě bylo zdůrazněno, že v resolucích převládá tón, který dodává mírovému hnutí oné reálné pevnosti a jasnosti cílů a cesty, tón a duch proletářského internacionalismu a mezinárodní solidarity.

Je to dělnická třída, která stojí všude tam, kde se bojuje proti kapitalismu a kde se pomocí práce vytváří nový socialistický řád.

Porážka fašistického hnutí a důsledná mírová politika Sovětského svazu zapůsobily mohutně zejména na koloniální a polokoloniální národy. Je to v prvé řadě velké vítězství čínského lidu, který se oprostil z poroby imperialistů zahraničních i vlastních feudálních pánů.

Smlouva čínsko-sovětská, uzavřená v minulých dnech, je novým triumfem svobody a nezávislosti tohoto velkého čínského národa a má dějinný význam v mírovém hnutí, posilujíc všechny bojovníky za mír. (Potlesk)

Další velké porážky utrpěl imperialistický blok na Dálném východě ve Vietnamu a v Malajsku.

V rozpravě bylo poukazováno na to, jak se chvějí posice koloniálních imperialistů i v Burmě a Siamu a jak důležitou podporu to znamená pro dělnické hnutí v Indii.

Správná politika komunistických stran Francie, Italie, Anglie i Ameriky mobilisuje v jejich vlastních zemích všechny pokrokové síly, které odpírají vyrábět, skládat i vykládat zbraně pro novou válku.

Zvláštní pozornost byla zahraničním výborem věnována vývoji v poválečném Německu a s největším rozhořčením a rozhodností bylo odsouzeno počínání vládnoucích kruhů v západním Německu, kde se křísí znovu k životu poražený německý fašismus, aby sloužil zájmům amerického kapitálu proti mírumilovnému lidstvu.

Na druhé straně s pocity srdečné a upřímné radosti zdravíme skutečnost, že ve východním pásmu Německa se utvořila Německá demokratická republika, která zaujímá přátelský postoj k našemu státu. (Potlesk.)

Vznik Německé demokratické republiky svědčí také o tom, že i mezi německým pracujícím lidem nachází myšlenka míru své obhájce. Význam této skutečnosti podtrhl generalissimus Stalin svým památným prohlášením, že existence mírumilovného Německa spolu s existencí mírumilovného Sovětského svazu vylučuje možnost nové války v Evropě.

V rozpravě byla rovněž odhalena podvratná americká politika na půdě Organisace Spojených národů, jejíž činnost, podporovaná americkými monopoly, brzdí a maří práci této organisace. Nedodržuje se resoluce proti válečné propagandě, která byla přijata na návrh sovětského delegáta, a přechází se k otevřené sabotáži odzbrojovacích návrhů, podaných Sovětským svazem. Všemožně se snaží odstranit nebo omezit zákon o jednomyslnosti pěti velmocí, který je jedinou zárukou, že se Spojené národy nepromění zcela v nástroj amerického diktátu. V rozporu s duchem Charty Spojených národů a mimo její rámec se americká politika snaží vytvářet smlouvy a bloky namířené proti Sovětskému svazu a zemím lidových demokracií.

Za nejcharakterističtější etapu tohoto vývoje označili poslanci v zahraničním výboru Marshallův plán západní unie - severo-atlantický pakt, které ukazují, že Amerika žádá evropských účastníků, aby se plně podřídili jejímu komandu a aby byl vytvořen jediný generální štáb se sídlem ve Washingtoně.

Předmětem rozpravy v zahraničním výboru bylo též temné dílo Vatikánu a reakční katolické hierarchie, která se snaží opatřit americkým atomomým lidojedům spojence mezi jejími starými fašistickými přáteli, a to u Franca Salzara. V této souvislosti byl osvětlen známý vatikánský dekret o exkomunikaci komunistů-katolíků, socialistů a pokrokových lidí celého světa. Bylo to označeno za neobratný pokus, snažící se rozbít spolupráci mezi katolíky a komunisty v boji za mír, za pokus, který se setkává s naprostým odporem všeho lidu, ale hlavně katolíků na celém světě.

Demokratičtí věřící lidé se zachvěli odporem, když pseudokřesťanská vláda Italie podporovaná Vatikánem zahájila katolické milostivé léto surovým masakrem italských dělníků v Modeně.

Touha imperialistů po světovládě byla sledována už od doby druhé světové války. Pozornosti výboru též neušlo, že Spojené státy severoamerické použily atomové pumy na poražené Japonsko s průzračným úmyslem zastrašit prvního vítěze druhé světové války, mohutný Sovětský svaz, a tím mu urvat právo, aby se podle své spravedlivé zásluhy stal rozhodujícím činitelem při mírovém uspořádání poválečného světa.

Ačkoliv západ za války prohlašoval ústy Churchillovými, že Rusko zasadilo smrtící ránu německému válečnému stroji, ačkoliv museli přiznat, že Sovětský svaz má 60 % všech válečných ztrát na životech a že zahnal a rozdrtil Hitlera vlastní silou, přesto chtěli jej připravit o ovoce vítězství.

Západním imperialistům měla sloužit druhá světová válka jako předehra ke třetí, jejímž výsledkem má být ovládnutí světa americkým imperialismem. Toť důvod, pro který vláda Spojených států vydává na vojenskou výzbroj 30 miliard dolarů, t. j. 71 % rozpočtu na rok 1950.

Dnešní studená válka, kterou vedou, je pro ně dobrým obchodem, protože zvyšuje poptávku po zboží a umožňuje, aby americký lid spolkl velký vojenský rozpočet.

Sensace s vodíkovou bombou splaskne jako splaskla sensace s atomovou bombou. Američtí imperialisté marně hledají v západním Německu zásobárnu lidských sil, marně tam formují vojenské oddíly a nechávají ujít trestu nejzuřivější a nejbrutálnější nacisty. Sjednocený lid celého světa jim jejich zločinné plány překazí. (Potlesk.) Směšnými se stávají tím, že si chtějí převézti do Ameriky rodný dům Adolfa Hitlera a opakují po něm ústy svých učenců výroky "o vyšší lidské rase".

V rozpravě zahraničního výboru nezůstala neosvětlena ani činnost naší zahraniční emigrace, která se především orientuje na válku proti vlastnímu lidu, vysílá k nám teroristy a spojuje se i s fašistickými Němci a za jejich pomoci vysílá k nám své záškodníky.

Bylo rovněž zdůrazněno, že český a slovenský lid nechová nijakých nepřátelských úmyslů vůči pracujícímu lidu Spojených států a jiných kapitalistických zemí. Naopak, československý pracující a pokrokový lid, věren mezinárodní a třídní solidaritě, sleduje se sympatiemi boj amerického lidu proti jeho utlačovatelům a vykořisťovatelům (Potlesk) a přeje americkému lidu a dělnictvu Anglie, Francie, ltalie i jiných zemí vítězství v jeho spravedlivém zapase.

Litujeme však případů diskriminace, ke kterým dochází ve vzájemném hospodářském styku nikoli naší vinou. Takovým bylo opatření správy Marshallova plánu, když nařídila účastnickým státům, aby odmítly dodat nezúčastněným evropským zemím zboží, které by nedostalo ve Spojených státech vývozní povolení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP