Čtvrtek 11. března 1948

Rovnako vítame a chceme do dôsledku podporovať prevedenie národného poistenia. Veríme, že slovenský človek aj týmto zákonom bude môcť iba získať, získať hmotne i mravne. Zaistí sa mu tak spokojnejšia a krajšia staroba.

Živnostníci boli vychovávaní a vedení v tom klamnom presvedčení, že socializačné snahy ich úplne ochudobnia a pozbavia denných zárobkových možností. Nejde nám o ochranu milionárov, špekulantov a príživníkov, ktorí našu hospodársku tieseň zneužívali iba pre plnenie svojich vačkov. Ide nám o tú kategóriu živnostenského stavu, ktorý pracuje a pracoval na zveľadení našich širokých vrstiev, nevykorisťoval ich, ale zo všetkých svojich síl napomáhal zvýšenie štandardu priemerného občana.

Prvým činom národného povstania v Banskej Bystrici bolo poštátnenie školstva. Nový zákon chce riešiť tomuto duchu zodpovedne celú problematiku školskej výchovy jednotným školským zákonom. Slovensko i tu má k tomuto zákonu pomer kladný. Slovensko potrebuje taktiež socializáciu kultúrnych hodnôt, aby v najkratšej dobe dohnalo rozdiely v pomere k českým zemiam.

Vyhlásenie pána predsedu vlády volá k spolupráci všetkých, ktorí sú schopní obrody, schopní očisty. Strana slovenskej obrody, menom akčného výboru ktorej hovorím, tento proces očisty hore i dole započala a sľubuje ho dokončiť dôsledne tak, aby sme sa stali hodní dôvery a spolupráce.

Verím, že takto oprostení od nešťastnej politiky v minulosti budeme môcť počítať aj s nápravou neblahej povesti protislovanského postoja, že budeme aj my privinutí na prsia našej dobrej matere a ochrankyne našej slobody, slovanskej vzájomnosti.

Než zakončím, obraciam sa tu pred tvárou tohto slávneho sboru na pána predsedu vlády Klementa Gottwalda, aby láskavo vzal na vedomie toto naše úsilie a snahu svorne spolupracovať na dobudovaní našej obnovenej republiky. Toto naše uistenie nezostane len pri slovách a sľuboch, ale chlapsky sa zapojíme do všetkých sektorov verejného a politického života. Som presvedčený, že ani naša strana nezostane len pri slovách, ale budete sami vidieť, že naše činy budú najlepším potvrdením toho, čo som tu prehlásil. Ľudovo-demokratické a socializačné úsilie bude môstikom, ale aj zlatou reťazou, ktorá nás spojí v spoločnom úsilí - nielen budovať, ale aj prebudovať, a hlavne obrodene pracovať na spoločnom diele. A týmto spoločným dielom bude naša šťastná, proti vnútornému i zovnútornému nepriateľovi zabezpečená republika v sväzku slovanských národov na čele s bratským Sovietskym sväzom. (Potlesk.)

Podpredseda Komzala (zvoní): Ďalej je k slovu prihlásený pán posl. dr. Brúha. Dávam mu slovo.

Posl. dr. Brúha: Panie a páni!

Prv než by som prikročil k vlastnému prejavu, k vyhláseniu pána predsedu vlády Klementa Gottwalda, dovoľte, aby som dal výraz nášmu hlbokému smútku a bolesti nad skonom ministra zahraničia dr. Jána Masaryka a aby som našej vláde tlmočil našu hlbokú sústrasť k veľkej strate, ktorá ju postihla náhlym odchodom tak veľkého pracovníka a verného syna našej vlasti.

A teraz dovoľte, aby som ako zástupca najmenšej a najmladšej strany zaujal aspoň v stručnosti stanovisko k posledným udalostiam, ktoré vyvrcholily v krízu nášho štátneho a politického života, ktorú sme práve prekonali, a čo im predchádzalo.

Naša strana, ktorá nejestvovala ani v predmníchovskom ani v pomníchovskom období našej republiky, ani v období neslobody našich národov, vznikla po oslobodení a obnovení našej republiky na nových demokratických, sociálne prehĺbených zásadách, a preto aj jej duch a náplň nemaly nič spoločného s tými nezdravými zjavmi, ktoré tvorily charakteristikon predmníchovskej demokracie a pomníchovskej poroby. Naša strana sa zrodila na ideách sociálne a hospodársky obrodenej demokracie v súlade s novodobým povojnovým vývinom ľudskej spoločnosti, a na týchto ideách si postavila aj svoj program a poslanie, a v duchu týchto ideí chce aj naďalej vyvíjať svoju politickú činnosť.

Túha po uskutočnení týchto ideí viedla náš ľud k boju voči okupantom a vyvrcholila u nás v slávnom slovenskom národnom povstaní, a toto všetko viedlo k tým revolučným premenám, z ktorých sa zrodila naša nova republika ako národný štát Čechov a Slovákov s novým ľudovo-demokratickým zriadením, v každom smere opierajúca sa o nezlomné bratstvo a spojenectvo so všetkými slovanskými národmi, najmä s národmi veľkého Sovietskeho sväzu.

V dobe banskobystrického povstania a aj po ňom politická moc bola rozdelená u nás paritne medzi dva protichodné politické tábory. Duch dobrej politickej spolupráce týchto dvoch politických strán v dobe nášho slávneho národného povstania netrval dlho a o nejaký čas po oslobodení našej republiky pomaly a iste vyúsťoval v trvalé politické napätie, najmä v dôsledku snahy niektorých reakčných elementov, ktoré nechcely plniť prevzaté záväzky, čo ohrožovalo splnenie naliehavých úloh pri výstavbe našej novej ľudovo-demokratickej republiky a jej konsolidácie, tak ako ony boly vytýčené Košickým vládnym programom.

Snaha odstrániť toto napätie a vytvoriť predpoklady pre spoločné úsilie všetkých politických složiek, splniť tieto naše spoločné ciele, viedla k vzniku našej strany, ktorá vynaložila všetko svoje úsilie, aby náš ľud postupne naučila chápať a osvojovať si náš nový politický, hospodársky a sociálny vývoj v obnovenej Československej republike. Možno nám azda vytknúť, že sa nám nepodarilo splniť všetky naše poctivé úmysly a že sme sa dopustili omylov a chýb pri praktickom prevádzaní našej politiky. Za ospravedlnenie nech nám slúži skutočnosť, že novotvoriaca a organizujúca sa strana musela vyvíjať politickú činnosť v období, v ktorom sa ešte prejavovaly zbytky neblahého dedičstva fašistického režimu so všetkými politickými a psychologickými dôsledkami a za nevykryštalizovaných pomerov, vyplývajúcich z nezdravého politického stranníctva. Naša strana vždy chcela a chce byť konštruktívnym nástrojom nášho ľudu.

Postupom času hromadily sa nové a nové krízové momenty, ktoré nutne musely vyústiť v poslednú vážnu krízu, vyvolanú demisiou zástupcov 3 politických strán vo vláde. Hneď od počiatku tejto krízy vo vláde, v ktorej sme nemali zastúpenie a v dsledku toho ani možnosť bezprostredne pôsobiť na jej riešenie, boli sme si vedomí, že každé ďalšie prehlbovanie a preťahovanie krízy by ohrožovalo v základoch náš verejný poriadok, kľud a sociálny mier, a preto sme s dverou obracali svoju pozornosť na úsilie prezidenta republiky a predsedu vlády túto krízu vyriešiť a očakávali sme v plnej viere, že sa im ako povolaným ústavným činiteľom podarí vyriešiť krízu najschodnejšou cestou, nášho ľudu. (Predsedníctvo prevzal podpredseda Hladký.)

Vyriešenie vládnej krízy utvorením novej vlády Klementa Gottwalda na novej základni obrodeného Národného frontu sme privítali a aj s tohto miesta sľubujeme novej vláde v jej úsilí pokračovať vo výstavbe republiky na zásadách košického a budovateľského programu, na ľudovo-demokratických princípoch nášho ústavného zriadenia a poriadku našu úplnú podporu. V dôsledku toho sa naša strana zapojila do jednotného úsilia pokrokových ľudovo-demokratických složiek nášho politického života, berie účasť na činnosti akčných výborov obrodeného Národného frontu a vysiela do nich svojich najlepších pracovníkov. Vedenie strany urobí všetko, aby celá politická činnosť všetkých jej orgánov a funkcionárov bola v úplnom súlade s týmto stanoviskom strany a s úsilím všetkých pokrokových síl v našom národe a štáte a ako na pôde parlamentu a vládnych orgánov, tak aj všetkých orgánov verejnej a štátnej správy. V tomto duchu bude viesť a usmerňovať činnosť všetkých svojich funkcionárov a príslušníkov k jednotnému postupu.

Vyhlasujeme, že nemáme záujmu, aby do našich radov vstupovali ľudia politicky kompromitovaní a neúnosní, najmä pokiaľ ide o bývalých činiteľov Demokratickej strany, a urobíme všetky opatrenia, aby sa k nám nijakým spôsobom nevlúdili. Naša strana aj v minulosti mala odvahu previesť očistu vo vlastných radoch, čo bolo aj kompetentnými činiteľmi kvitované. Kto nechce s nami kráčať touto vytknutou cestou, nemá medzi nami miesta.

Riešenie sociálne-hospodárskych problémov tak, ako ich má v programe obrodená vláda Kl. Gottwalda, nie je nijako v rozpore s naším kresťanským, sociálnym programom, a preto naša vláda v tomto smere môže rátať so všetkou našou podporou, lebo i naším cieľom a programom ako strany drobného človeka, či už roľníka, robotníka, živnostníka alebo inteligenta, je povznesenie a zveľadenie nášho pracujúceho ľudu odstránením sociálnych krívd, pozitívnou starostlivosťou o zvýšenie blahobytu nášho ľudu, uplatňovaním sociálnej spravodlivosti a všeobecnej mravnosti.

Slávne ústavodarné Národné shromaždenie, dnes nie je čas na slová, ale na skutky. Hľadajme všetko to, čo nás spája, a nie to, čo nás delí. Nech nás spája najmä sústredená budovateľská práca, smerujúca k splneniu vytknutého cieľa novej našej vlády.

Želáme novej vláde v jej úsilí splniť toľké úlohy veľa úspechov, najmä aby sa jej podarilo dohoniť to, čo sa doteraz zmeškalo. (Potlesk.)

Místopředseda Hladký (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. dr. Uhlíř. Dávám mu slovo.

Posl. dr. Uhlíř: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Předstupuji dnes před ústavodárné Národní shromáždění proto, abych s tohoto místa prohlásil, že se stavím za vládu Klementa Gottwalda a že budu pro vládní program hlasovat.

V programu nové čs. vlády vidím důsledné a urychlené pokračování oné československé politiky, kterou náš lid nastoupil svou národní revolucí. Dokončení prací na nové ústavě republiky, celá řada významných osnov hospodářské a sociální povahy i uskutečnění zákona o jednotné škole, na který celá naše veřejnost a učitelstvo netrpělivě čeká, to vše, co pan předseda vlády předložil sněmovně jako akční vládní program, tvoří důležitou součást budovatelského plánu našeho státu a odpovídá celému charakteru naší lidové demokracie.

A proto jako přesvědčený socialista, který celý svůj život sloužil pracujícímu lidu a který v lidové demokracii vždy viděl onu základnu, na které je nutno náš stát budovat, stavím se za programové vládní prohlášení. Tak jako vždy, i dnes se hlásím k socialistické výstavbě republiky, neboť v ní spatřují také zajištění spravedlivého podílu na práci i na společném bochníku chleba všem poctivě pracujícím lidem.

Tuto socialistickou výstavbu je třeba chrániti, aby nebyla ohrožena žádnými reakčními pokusy a snahami. Naše národní revoluce stanovila jasně směr národního a státního vývoje a tento směr je třeba dodržet a neopustit nastoupenou cestu. Je to v souhlase nejen s celou tendencí socialistického pokroku, nýbrž i s celou lidovostí našich dějin. "Co se nestalo lidem, nikým se nestalo", bylo řečeno v našem národě kdysi a platí to i dnes jako náš velký závazek pro dnešek i pro budoucnost. Práce pro lid a s lidem, to je a musí být proto také smyslem naší služby národu a státu, tak jak to krásně vyjádřil náš nezapomenutelný Jan Masaryk, jehož památce se zde hluboce klaním, když řekl: "Jdu s lidem".

Na uskutečnění tohoto vládního programu závisí politická stabilita republiky, hospodářské zvelebení země, sociální zabezpečení širokých lidových vrstev, kulturní rozmach, naše vnitřní bezpečnost a jistota. Jde tu o zabezpečení našeho národa a státu zevnitř lidovou demokracií, svornou spoluprací všech pracujících lidí měst i venkova, našich dělníků, zemědělců, živnostníků a pracující inteligence. Toto velké spojenectví práce a uvědomělého vlastenectví je nejbezpečnější zárukou státu, že přes všechnu nepřízeň doby budeme zemí pokoje a pokroku a dobré životní prosperity, a proto budeme si svou lidovou demokracii chránit proti jakýmkoliv úkladům i pokusům o úklad.

Naše republika se musí opřít o jednotu pracujícího lidu stejně pevně jako se opírá o jednotu slovanskou. Už nikdy nesmí dojít k Mnichovu, to jest k tomu Mnichovu, který znamenal rozbití republiky zevnitř i z venku. Už nikdy nesmíme si dát vyrvat svou svobodu. Jen prosím vzpomeňme, paní a pánové, událostí před 10 lety. Nikdy nezapomenu, když jsem společně se svými politickými přáteli vedl 100 tisíc věrných vlastenců z továren, dílen a kanceláří do ostravských ulic, odhodlaných nepřijmouti mnichovský diktát a nepoddat se fašistickému násilí. Tehdy lid nemohl prosadit svou vůli. Pak přišly ty strašné časy. Jedni šli na popraviště, jiní do koncentráků nebo do exilu a miliony lidí trpěly pod okupantským režimem.

Paní a pánové! Prožil jsem hrůzy pádu Francie, viděl jsem naše vojáky bojovat a umírat, byl jsem s naší slavnou armádou v Sovětském svazu, prožil jsem s ní nezapomenutelné a strašlivé boje v Karpatských horách, byl jsem očitým svědkem povstání slovenského lidu a všude, všude jsem se přesvědčoval o tom, kolik utrpení, strádání, obětí, umírání, hrdinství i vlastenecké věrnosti je vepsáno na pohnutých stránkách naší historie posledních let. Nikdy nezapomenu strašných bojů v Karpatech, když naše československé vojsko po boku slavné Rudé armády rozbíjelo mříže vězení, v němž byl náš československý domov. Proč to připomínám? Proto, poněvadž právě tam, kde tekla drahocenná slovanská krev plným proudem, uzrálo a upevnilo se nezvratné přesvědčení, že už nikdy, nikdy nesmíme svou zemi a svou svobodu ztratit, neboť ztracená svoboda se dobývá zpět za nepředstavitelných obětí. Proto ji budeme střežit jako oko v hlavě, jako svůj nejdražší klenot proti všem úkladům, proti veškerému nepřátelství se všech stran. Upevníme svou svobodu především bratrstvím našeho lidu měst a venkova, tím velkým spojenectvím všech pracujících, v němž je naše velká záruka a naděje i do budoucna, a tato lidová demokracie československá, opírající se o věrné spojenectví se všemi slovanskými národy, bude nám provždy největší zárukou naší svobody a nezávislosti.

Budeme proto upevňovat a prohlubovat bratrství a spojenectví se slovanskými národy v čele s naším nejmocnějším spojencem, Sovětským svazem, který pro naši svobodu přinesl tak obrovské oběti, že nejen naše generace, ale celé generace budoucí budou vyjadřovat svou vděčnost Sovětskému svazu bratrskou láskou a spojeneckou věrností. A tak jako Sovětský svaz stál neochvějně za námi za války, tak je i dnes naší největší záštitou a oporou. Celý národ je si toho vědom.

Je to přímo symbolické, že rozprava o akčním programu vlády se koná právě ve výročí československo-polské spojenecké smlouvy, která je jednou z velkých záruk svobody československé i polské.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP