Z toho důvodu byl předložen tento návrh,
o němž jednal výbor soc. politický a
výbor živnostensko-obchodní. Veškeré
paragrafy této vládní osnovy byly jednomyslně
schváleny a sociálně-politický výbor
schválil v zájmu nerušené výchovy
pekařského dorostu i vsuvku živnostensko-obchodnického
výboru za § 2, totiž aby v malých podnicích,
kde není možnost několika směn, bylo
dovoleno, aby i osoby mladší 18 let, které
jsou v posledním půl roce učebného
poměru, byly zaměstnávány v přípravných
pracích v pekárnách i v době noční.
Dále byly další vsuvky v § 4, kde šlo
pouze o jasné vymezení placení prací
přes čas, a to jak prací nočních,
tak i prací mimořádných. Konečně
i v § 6 shodli jsme se na minimálních výměrách
trestu - dosud v původní osnově byly jenom
výměry maximální - aby byly úměrné
předcházejícím trestům peněžitým.
S tím souvisí i návrh na trest případného
odnětí živnostenské koncese okresními
národními výbory, kde odbor komise živnostensko-obchodnické
přistoupil na požadavek výboru soc. politického
s minimální dobou jednoho měsíce,
nejvýš jednoho roku.
Doufáme, že tímto zákonem doplňujeme
svou obecnou snahu, aby sociální spravedlnost patřila
v budoucnosti všem občanům naší
republiky. (Souhlas.)
Podpredseda dr Böhm: Zpravodajcom za výbor
živnostensko-obchodný je pán posl. Přeučil.
Dávam mu slovo.
Zpravodaj posl. Přeučil: Paní a pánové!
Řečník, který mluvil přede
mnou, uvedl stanovisko soc.-politického výboru.
Za výbor živnostensko-obchodní konstatuji,
že zákon o úpravě pracovní doby
v pekárnách, tak jak je nám vládou
předložen, je opravdu zákonem naprosto nutným
a potřebným, poněvadž vnáší
bezpečný řád a jasno, i když
by se snad v některém směru mohl zdáti
tvrdým, zejména pokud jde o ustanovení, že
noční klid v pekárnách je stanoven
od 22. hod. do 6. hod. ranní. Vzhledem k tomu, že
zákon pamatuje na výjimky a dává příležitost
a možnost, aby přípravné práce
u bílého pečiva byly konány již
od 3. hod. ranní a při výrobě chleba
již od půlnoci, je i hledisku odborné a praktické
potřeby vyhověno, takže se stanoviska živnostensko-podnikatelského
můžeme v tomto směru prohlásit, že
zákon zcela a plně vyhovuje. Jak už řečník
přede mnou uvedl, živnostensko-obchodní výbor
poukazoval pouze na skutečnost, že v odst. 5, §
2 není výjimka, která by učňům
mladším 18 let dovolovala v případě,
že by byli vyučeni před 18. rokem, naučit
se také t. zv. přípravné práce,
když v pekárnách není dvojí směna.
Proto jsme doporučili a navrhli onu větu, kterou,
jak už řečník přede mnou přednesl,
také soc.-politický výbor schválil.
Další zvláštní výjimky vypočítává
§ 3, právě tak jako i § 4, který
stanoví předpoklady platové.
§ 5 mluví o dozoru a kontrole, která je v tomto
případě naprosto nutná.
Konečně § 6 určuje výši
trestu, při čemž postihuje nejenom zaměstnavatele,
ale také i zaměstnance, který by navrhovaný
zákon eventuelně porušoval. Také zde
živnostensko-obchodnický výbor, stejně
jako soc.-politický, shodl se na spodní hranici
trestu, a to jak pro provinilce, tak i pro dozorčí
osoby a orgány, kdyby neplnily své povinnosti.
Živnostensko-obchodnický výbor zkoumal jednotlivá
hlediska zaměstnanců i zaměstnavatelů,
a to jak podniků malých, soukromých, tak
i podniků velkých, případně
kolektivních, a doporučuje schválení
osnovy, tak jak je předložena s oněmi uvedenými
menšími změnami. Případné
námitky z řad spotřebitelů, že
snad není možné dostat čerstvé
pečivo před 1/2 8 hod. ranní,
jsou vlastně odstraněny skutečností,
že otvírací hodina obchodů potravinářských
je u nás určena právě také
na hodinu 1/2 8. Stanovené přípravné
práce a stanovené provedení skutečných
prací od 6. hod. ranní postačí jak
v podnicích velkých, tak i malých k tomu,
aby do hodiny 1/2 8 bylo zavčas čerstvé
pečivo do krámů a prodejen dodáno.
Z těchto důvodů prosím také
jménem živnostensko-obchodnického výboru
slavnou sněmovnu, aby předložený návrh
zákona schválila. (Souhlas.)
Podpredseda dr Böhm: K tejto veci je prihlásený
pán posl. Křepela. Udeľujem mu slovo.
Posl. Křepela: Slavná sněmovno, paní
a pánové!
Zákon o úpravě pracovní doby v pekárnách
vítám co nejsrdečněji, neboť
zavádí pořádek v tomto živnostenském
a průmyslovém odvětví. Jelikož
začátek pracovní doby v pekárnách
podle tohoto zákona je určen na 6. hod. ranní,
byly vysloveny obavy, že konsument nedostane k snídani
čerstvé pečivo. Tyto obavy jsou částečně
opodstatněné, neboť zaměstnanci, jdoucí
do zaměstnání před 6. hod. ranní,
čerstvé pečivo dostati nemohou. Dostanou
je však v závodních jídelnách
k přesnídávce. Ostatní konsumenti,
zvláště pak školní mládež,
dostanou je převážně již o 1/2
8 hod. ranní, kdy je také otvírací
hodina v potravinářských obchodech. Naproti
tomu je po stránce sociální ustanovení
této pracovní doby velkým přínosem,
neboť pekařský mistr i jeho zaměstnanci
mají rovněž nárok na noční
odpočinek. Stížnosti konsumentů, že
pečivo z předchozího dne je tvrdé,
plně potvrzuji, ale vada nespočívá
v tom, že pečivo je z předchozího dne,
ale v materiálu, především v náhražce
tuku. Budeme-li moci dávati do pečiva tuk, bude
daleko lepší a déle vydrží čerstvé.
Zvýšení věkové hranice pro zákaz
noční práce u mladistvých ze 16 na
18 let nutno uvítat, neboť pracovní podmínky
v pekárnách jsou skutečně obtížné,
avšak musíme mít na zřeteli také
to, že učni musí se naučiti rovněž
přípravným pracím, které podle
§ 2 tohoto zákona mohou být vykonávány
v době od 12. hodiny noční při výrobě
chleba a od 3. hodiny ranní při výrobě
bílého pečiva.
Proto přijaté ustanovení, že učni
v posledním půlletí učební
doby budou přidrženi k těmto přípravným
pracím, i když věková hranice bude nižší
18 let, lze uvítati, neboť potřebujeme z nich
vychovati pracovníky dobré a zkušené.
K § 6, který jedná o trestání
přestupků ve věci pracovní doby, mohu
prohlásit, že jde o tresty skutečně
vysoké, avšak jsou spravedlivé tam, kde pracovní
doba bude vědomě porušována. Naprosto
nutno souhlasit i s tím, že rovněž tak
vysoké tresty stanoví zákon pro úřední
osoby určené ke kontrole a neplnící
své povinnosti.
U příležitosti tohoto zákona musím
poukázati rovněž na celou řadu otázek,
jež se hluboce dotýkají živnostenského
stavu.
Je zejména naprostý nedostatek pracovních
sil v živnostech řemeslných a obchodech. Síly,
které v době okupace byly odvolány, se většinou
na svá místa nevrátily; zůstaly z
části v továrnách, odešly za
národní správce nebo do státní
a veřejné služby. Při tom všem
provádějí v těchto dnech zájmové
korporace zjišťování pracovních
sil v tomto odvětví pro nasazení do zemědělství
a uhelných brigád. Výsledek celé vyčerpávající
práce je negativní, neboť podle zapsaných
protokolů se projevuje opak: naprostý nedostatek
pracovních sil.
Příliv dorostu do učení je tak nepatrný,
že je nutno učiniti vše, aby později nenastal
katastrofální nedostatek odborných sil v
živnostenském podnikání.
Nutno rovněž věnovati větší
péči živnostenskému učňovskému
školství, které je značně zanedbáno
a potřebuje lepšího vybavení jak po
stránce učitelské, tak i věcné.
Jednou z příčin značného zatížení
živnostníků a obchodníků je náš
dosavadní systém potravinových lístků,
bodů, poukazů atd. Desetitisíce lidí
je zaměstnáno evidencí, stříháním
a lepením těchto lístků, ministerstvy
a národními výbory počínajíc
a živnostníky a konsumenty končíc. Ptám
se, slavná sněmovno, proč není tento
systém, 15 měsíců po osvobození,
zjednodušen? Proč v jiných státech,
na př. ve Švýcarsku, má konsument pouze
jediný potravinový lístek na celé
zásobovací období na všechny druhy vázaných
potravin? Když to jde jinde, proč by to nešlo
také u nás? Zastaralý lístkový
systém nemůže zůstat déle. Jinak
bychom se museli domnívat, že u nás má
někdo zájem na tom, aby setrval. Na příklad
na přiděl cukru musí býti lepeny a
stříhány 4 druhy ústřižků,
na 19 dkg margarinu rovněž čtyři druhy
ústřižků atd.
Kdyby náš statistický úřad nám
zjistil číslo neproduktivních sil, zabývajících
se různými výkony při tomto systému,
bylo by to číslo velmi úctyhodné.
Jde o desítky tisíc lidí. Při tom
mohu prohlásit, že již dnes je řada potravin
a zboží, které není třeba těžkopádně
obhospodařovat, jako ovoce, zelenina, mléko, sýr,
marmeláda a j. Existence trhových svazů a
k nim připojených různých výsadních
společností je značně pochybná.
Je zde řada oprávněných stížností
potravinářských prodejen a možno již
dnes mluvit o krisi tohoto odboru. Nedostatečné
obchodní rozpětí u řady potravin je
vyvažováno nadlidskou prací, která není
8 hodin denně, ale mnohdy 14 až 16 hodin. Je poukazováno
na to, že obhospodařovací předpisy jsou
příčinou mnohých nesnází.
Ku př. obchodník je povinen přejímati
brambory za maximální ceny, kdežto zemědělci
přijíždějí do města a
nabízejí je přímo spotřebitelům
pod nákupní cenou maloobchodu. Těchto předpisů
nedodržují závodní tržnice znárodněných
podniků, které si brambory kupují přímo
od velkostatku a prodávají je potom pod cenou. Maloobchodníkům
se takovýto přímý nákup zabraňuje
a ti potom v očích konsumentů vypadají
jako zdražovatelé.
Potravinářští maloobchodníci
těžce nesou dvojí kolej ve výdeji zboží
UNRRA, neboť družstevní prodejny dostávají
toto zboží až 6 týdnů dříve,
čímž mají velký soutěžní
náskok před soukromým obchodem.
V distribuci mléka to také neklape. V době
okupace bylo uzavřeno mnoho mlékáren. Ty,
které zůstaly, nejsou zařízeny na
zvyšující se produkci a proto se volá
po otevření těchto zavřených
mlékáren. Tento stav se zhorší ještě
více, jakmile dodávky mléka budou zvýšeny.
Tendence budovat jenom veliké monopolní mlékárny
není účelná, doplácí-li
na to konsument. Při tom všem tyto mlékárny
fungují jako sběrny a velkorozdělovači
másla a vajec.
Máme nadprodukci sýrů. Tím, že
drahé sýry odčerpávají tukové
jednotky, dostává konsument mléko odstředěné.
Na příklad cena sýru roquefort je vyšší
než cena másla, při čemž v tomto
sýru je jen 50 % tukových jednotek oproti máslu.
Při tom všem jsou tyto sýry obhospodařovány
a rozdělovačům a maloobchodníkům
přímo vnucovány. Bylo by na čase,
aby zde byla učiněna rychlá náprava,
neboť na to doplácejí nejen obchodníci,
ale především konsumenti.
V distribuci lahvového piva to také neklape, zvláště
na Ostravsku. Tam dělník a horník nedostane
koupit lahvové pivo proto, že jediný pivovar
nestačí na distribuci. Mohl by si ulehčit
situaci tím, že by do distribuce zařadil stáčeče
piva, jejichž provozovny byly uzavřeny za okupace.
Ti se však marně domáhají jakékoli
náhrady aneb zařazení do celého distribučního
procesu. Vidíme nežádoucí zjev ve vzrůstu
pití lihovin. Jednou z příčin toho
je nedostatek lahvového piva a potom velmi často
chabá jakost piva vůbec. Nemyslím, že
stanovení dřívější uzavírací
hodiny v živnostech hostinských a kavárenských
tento stav zlepší. Na př. expositura ZNV v
Ostravě ustanovila ve své oblasti zavírací
hodinu všech restauračních a kavárenských
místností o nedělích na 22. hodinu.
Majitelé těchto živností nemohou býti
trestáni za něco, na čem sami viny nenesou.
Celý týden čekají na sobotní
a nedělní obchod, který se jim nyní
omezuje. Vypadá to jako omezení ve válečném
stavu. Co tomu řekne cizinec, když v celé oblasti,
která je převážně turistickou,
neboť jsou zde Beskydy a Jeseníky, nedostane o nedělích
po 22. hodině ani jídla ani nápoje, protože
veškeré podniky tohoto druhu jsou uzavřeny?
Zcela právem přilehlé okresy při slovenské
hranici poukazují na odlišné poměry
v zásobování na Slovensku. Namnoze volná
distribuce na Slovensku je příčinou toho,
že se jezdí na Slovensko na nákup a podporuje
se černý obchod.
Dále se poukazuje na vysoké bodování
některých druhů zboží UNRRA,
takže na př. zeleninové konservy se stávají
neprodejnými.
Se značnými obavami pohlížejí
na situaci za nadcházející zimy obchodníci
s uhlím. Stanovené snížení dávek
v přídělu uhlí pro otop v domácnostech,
které jsou pro tuto zimu nižší než
v roce předchozím, může býti
příčinou toho, že mnoho našich
rodin bude v zimě mrznout. Proto je nejvýše
nutné, aby vláda této okolnosti věnovala
zvýšenou pozornost.
Volání po zjednodušení daňového
systému, zvláště pak po paušalisaci
daně obratové, nutí nás k tomu, aby
v tomto směru byly provedeny veškeré práce
urychleně.
Veškeré obchodnictvo vítá přípravné
práce ministra vnitřního obchodu, směřující
k reorganisaci Ústředního svazu obchodu a
jeho složek. Doufá, že v brzké době
bude moci demokratickou volbou ustanoviti své zástupce
ve svých zájmových korporacích.
Mohu prohlásit, že živnostníci a obchodníci
jsou připraveni na úkoly, které jim ukládá
budovatelský dvouletý plán vlády,
avšak nutno také věnovati více pozornosti
jejich nesnázím a odstraňovati je. (Potlesk.)
Podpredseda dr Böhm: Ku slovu nie je už nikto
prihlásený, rozprava je skončená.
Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi za výbor
soc.-politický, posl. dr Bláhovi.
Zpravodaj posl. dr Bláha: Nemám žádných
dalších připomínek a navrhuji, aby zákonná
osnova byla schválena tak, jak je vytištěna.
Podpredseda dr Böhm: Dávam slovo k doslovu
p. zpravodajcovi za výbor živnostensko-obchodný,
posl. Přeučilovi.
Zpravodaj posl. Přeučil: Připojuji
se k návrhu soc.-politického výboru.
Podpredseda dr Böhm: Pristúpime k hlasovaniu.
Osnova má 8 paragrafov, nadpis a úvodnú formulu.
Pretože nie je pozmeňovacích návrhov,
dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy
výborovej.
Námietok niet. (Námietok nebolo.)
Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona,
to je s jej 8 paragrafmi, nadpisom a úvodnou formulou podľa
zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)
To je väčšina. Tým ústavodarné
Národné shromaždenie prijalo túto
osnovu zákona podľa zprávy výborovej
v čítaní prvom.
Z usnesenia predsedníctva podľa § 54, odst. 1
rokovacieho poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.
Ad 3. Druhé čítanie osnovy zákona
o úprave pracovnej doby v pekárňach (tlač
75).
Sú nejaké návrhy opráv lebo zmien
textových?
Zpravodaj posl. dr Bláha: Nemám oprav.
Zpravodaj posl. Přeučil: Nemám připomínek.
Podpredseda dr Böhm: Kto v druhom čítaní
súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju ústavodarné
Národné shromaždenie prijalo v čítaní
prvom,
nech zdvihne ruku! (Deje sa.)
To je väčšina. Tým ústavodarné
Národné shromaždenie prijalo túto
osnovu zákona tiež v čítaní druhom.
Tým je vybavený 3. odstavec poriadku.
Teraz prikročíme k prejednávaniu štvrtého
odstavca poriadku, ktorým je.
4. Zpráva výborov soc.-politického a zemedelského
(podľa § 35 rokov. poriadku) o vládnom návrhu
zákona (tlač 54), ktorým sa doplňuje
zákon zo dňa 16. mája 1946, č. 121
Sb., o zaistení pracovných síl pre poľnohospodársku
výrobu v rámci národnej výstavby štátu
(tlač 74).
Zpravodajcom za výbor soc.-politický je pi posl.
Hodinová-Spurná, udeľujem jej slovo.