Čtvrtek 12. září 1946

Předseda (zvoní): Byl mně podán návrh poslanců Zápotockého, Fr. Langra, dr Nováka, Hladkého, Ursínyho, dr Šoltésze a druhů, aby o prohlášení pana předsedy vlády provedena byla rozprava a aby se rozprava tato zahájila v 11. schůzi ústavodárného Národního shromáždění ve středu dne 18. září 1946.

Dám o tomto návrhu hlasovati.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Zápotockého, Fr. Langra, dr Nováka, Hladkého, Ursínyho, dr Šoltésze a druhů, aby o prohlášení pana předsedy vlády provedena byla rozprava a aby se rozprava tato zahájila v 11. schůzi ústavodárného Národního shromáždění ve středu dne 18. září 1946, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Podle usnesení předsednictva navrhuji řečnickou lhůtu tak, aby pro celou rozpravu činila:

Pro každý klub tolik minut, kolik má klub členů. Hospitanti se počítají do počtu členů klubu.

Na poslance mimo kluby připadá 15 minut.

Jsou nějaké námitky proti tomuto návrhu? (Nebyly.)

Není jich. Řečnická lhůta je tedy podle tohoto návrhu stanovena.

Tím je pořad schůze vyřízen.

Před ukončením schůze sděluji, že úřad předsednictva vlády přípisem ze dne 6. září 1946 č. 33.424-I-6070/46 sdělil, že pan president republiky listem ze dne 28. 8. 1946 jmenoval pana posl. inž. Jana Kopeckého ministrem a pověřil ho řízením ministerstva techniky. (Potlesk.) Zároveň sdělil podepsaný úřad, že ministr techniky inž. Jan Kopecký složil dne 2. září 1946 do rukou pana presidenta republiky slib podle § 73 ústavní listiny. (Č. Ú 886).

Tímto si dovoluji ústavodárnému Národnímu shromáždění představiti p. ministra techniky inž. Kopeckého. (Potlesk. - Ministr inž. Kopecký povstává a uklání se.)

Navrhuji, aby byla stanovena lhůta do pátku dne 13. září 1946 do 10. hodiny k podání zpráv o vládních návrzích zákonů těmto výborům:

výborům živnostensko-obchodnímu, průmyslovému a rozpočtovému pro

vládní návrh zákona o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů (tisk 48);

výborům soc.-politickému a živnostensko-obchodnímu pro

vládní návrh zákona o úpravě pracovní doby v pekárnách (tisk 52);

výborům soc.-politickému a zemědělskému pro

vládní návrh zákona, jímž se doplňuje zákon ze dne 16. května 1946, čís. 121 Sb., o zajištění pracovních sil pro zemědělskou výrobu v rámci národní výstavby státu (tisk 54);

výborům zahraničnímu a sociálně-politickému pro

vládní návrh, kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé Akt o změně ústavy mezinárodní organisace práce, přijatý 27. Mezinárodní konferencí dne 5. listopadu 1945 (tisk 67). (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo s navrženou lhůtou jmenovaným výborům pro uvedené vládní předlohy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Sděluji, že dal jsem dovolenou podle § 2, odst. 4 jedn. řádu pro dnešní schůzi posl. Jarošovi, Vyškovskému, Matulovi, Šmidkemu; na tento týden posl. Caňkářovi, dr Vladimíru Procházkovi, Půčkovi, dr Bugárovi.

Posl. Fusek žádá za dovolenou od 10. do 12. t. m., a to z důvodu, že bude na obchodních cestách za hranicemi republiky,

posl. inž. dr Ješ žádá za dovolenou od 12. do 25. t. m., kdy bude účasten mezinárodního technického kongresu v Paříži,

posl. Komzala žádá za zdravotní dovolenou do 22. t. m., neboť se léčí v Tatrách.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolené jsou uděleny. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím znovu o klid.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 13. září 1946 o 10. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 51), kterým se zřizuje Společnost pro obnovu Lidic.

2. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 50) o udělení státního občanství krajanům z Maďarska.

3. Zpráva výborů soc.-politického a živnostensko-obchodního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 52) o úpravě pracovní doby v pekárnách.

4. Zpráva výborů soc.-politického a zemědělského (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 54), jímž se doplňuje zákon ze dne 16. května 1946, č. 121 Sb., o zajištění pracovních sil pro zemědělskou výrobu v rámci národní výstavby státu.

5. Zpráva výborů živnostensko-obchodního, průmyslového, rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 48) o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů.

6. Zpráva výborů zahraničního a soc.-politického (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu (tisk 67), kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Akt o změně ústavy mezinárodní organisace práce, přijatý 27. Mezinárodní konferencí dne 5. listopadu 1945.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 16 hod. 1 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP