Středa 14. prosince 1938

(Po sečtení hlasů:)

Konstatuji, že podle provedeného skrutinia bylo při prvém čtení odevzdáno celkem 162 hlasů, z toho "pro" 146 hlasů.

Toto číslo převyšuje požadovanou třípětinovou většinu všech poslanců, která je 139, čímž je vyhověno požadavkům ústavní listiny.

Poněvadž pak z těchto hlasů je 31 hlasů členů sněmovny, zvolených na území Slovenskej krajiny, což je přiměřená kvalifikovaná většina požadovaná §em 5 úst. zákona o autonomii Slovenskej krajiny, jest tím vyhověno i požadavkům tohoto zákona.

Je tedy osnova ústavného zákona o zmocnení ku zmenám ústavnej listiny a ústavných zákonov republiky Česko-Slovenskej a o mimoriadnej moci nariaďovacej přijata ve čtení prvém ve znění zprávy výborové.

Podle usnesení předsednictva vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 2. Druhé čtení osnovy ústavného zákona o zmocnení ku zmenám ústavnej listiny a ústavných zákonov republiky Česko-Slovenskej a o mimoriadnej moci nariaďovacej (tlač 1438).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Sokol: Nie.

Předseda (zvoní): Není jich.

Jak jsem již upozornil, budeme hlasovati stejným způsobem jako ve čtení prvém.

Žádám tudíž tytéž pány zapisovatele jako při čtení prvém, aby spolu s pp. členy sněmovní kanceláře sebrali a sečetli hlasy.

Jsou to pp. posl. Šalát, Vičánek a dr inž. Fulík.

Budeme hlasovati.

Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s touto osnovou ústavního zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť odevzdá do urny žlutý hlasovací lístek se svým jménem a vytištěným slovem "ano".

Kdo nesouhlasí, odevzdá modrý lístek s vytištěným slovem "ne". (Děje se.)

Pana posl. Bergmanna žádám, aby spolu s ostatními pány zapisovateli a s p. tajemníkem sněmovny provedl skrutinium a mně oznámil jeho výsledek.

(Po sečtení hlasů:)

Konstatuji, že podle výsledku hlasování při čtení druhém odevzdáno bylo celkem 164 hlasů, z toho pro osnovu 148 hlasů.

Toto číslo převyšuje požadovanou třípětinovou většinu všech poslanců, která je 139, čímž je vyhověno požadavkům ústavní listiny.

Poněvadž pak z těchto hlasů je 34 hlasů členů sněmovny, zvolených na území Slovenskej krajiny, což jest přiměřená kvalifikovaná většina požadovaná §em 5 ústavního zákona o autonomii Slovenskej krajiny, jest tím vyhověno i požadavkům tohoto zákona.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu ústavního zákona také ve čtení druhém.

Tím jest vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přerušuji schůzi na 20 minut a žádám, aby paní a páni poslanci neopouštěli budovu, poněvadž po přerušení bude nutno rozhodnouti hlasováním o lhůtách výborům pro nové vládní osnovy, jež budou rozdány.

(Schůze byla přerušena v 18 hod. 15 min. - znovu zahájena v 18 hod. 53 min.)

Místopředseda Langr (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Sněmovna je způsobilá jednati.

Výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému přikazuji mezi schůzí rozdané usnesení senátu NSRČS (tisk 1439) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 744) o zřízení parlamentního úsporného a kontrolního výboru (tisk sen. 745), a navrhuji, aby jmenovaným výborům byla k podání zprávy o tomto usnesení uložena lhůta do čtvrtka 15. prosince 1938 do 12. hod. polední.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo s navrženou lhůtou souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Výboru rozpočtovému přikazuji mezi schůzí rozdané vládní návrhy zákona:

kterým se prodlužuje účinnost zákona o dani z obratu a dani přepychové (tisk 1440);

kterým se s některými změnami prodlužuje účinnost zákona o přirážkách k dani z obratu a dani přepychové (tisk 1441), a navrhuji, aby byla jmenovanému výboru k podání zpráv o těchto návrzích uložena lhůta do čtvrtka 15. prosince 1938 do 14. hodiny.

Kdo s navrženými lhůtami souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Přerušuji projednávání pořadu této schůze.

Nemocí omluvil se posl. Bechyně.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 15. prosince 1938 o 15. hod. s

pořadem:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového podle §u 35 jedn. řádu o usnesení senátu (tisk 1439) k vládnímu návrhu zákona

(tisky sen. 744 a 745) o zřízení parlamentního úsporného a kontrolního výboru.

2. Zpráva výboru rozpočtového podle §u 35 jedn. řádu o vládním návrhu zákona (tisk 1440), kterým se prodlužuje účinnost zákona o dani z obratu a dani přepychové.

3. Zpráva výboru rozpočtového podle §u 35 jedn. řádu o vládním návrhu zákona (tisk 1441), kterým se s některými změnami prodlužuje účinnost zákona o přirážkách k dani z obratu a dani přepychové.

4 až 9. Nevyřízené odstavce 3 až 8 pořadu 157. schůze.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 18 hod. 58 min.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP