Poukazujeme zejména a to z velmi naléhavých
důvodů na velmi nebezpečné míchání
přídavku do mouky, který ohrožuje zdraví
občanů. Pan ministr zdravotnictví mluvil
před nedávnem v rozpočtovém výboru
posl. sněmovny o tom, jak hrozivá je číslice
těch, kdo trpí srdečními a vnitřními
chorobami, a poukázal, že je třeba, aby se
tyto choroby se vší rázností i se strany
státní správy potíraly. Prohlásil
při tom velmi rázně a resolutně, že
se všemi silami bude snažiti, aby nemoce byly potírány
v zárodku. V Americe a v tisku americkém jsou jako
příčina rozšířené
rakoviny a kožních nemocí označována
okysličující činidla, která
se přidávají do mouky. My se ptáme
při této příležitosti p. ministra
zdravotnictví, zda ví o zákulisním
boji velkomlýnů, které nechtějí
upustiti od přidávání prudce okysličujících
činidel, jako jsou bromičnany, persirany, perboritany
a jiné silně okysličující,
sliznici leptající preparáty. Právě
v této době jednala několikráte státní
zdravotní rada o to, je-li zapotřebí do naší
mouky tyto přídavky přimíchávat.
T. zv. moučný zákon č. 32 z r. 1930
v §u 2, odst. 1 praví toto (čte): "Jakékoliv
chemické upravování mouky, jako bílení
a pod., aby dodáno bylo jí lepšího vzhledu,
než má mouka vyrobená obvyklým mechanickým
způsobem, je považovati za falšování.
Upravovati takto mouku a uváděti ji do oběhu
je trestné podle zákona ze dne 16. ledna 1896, č.
89 ř. z., tedy podle zákona o obchodu potravinami
a některými předměty užitečnými.
Rovněž je zakázáno takovou mouku dovážeti
za účelem živnostenského podnikání."
To říká zákon. A jaká je praxe?
Když k nám byla v r. 1931 dovezena z Kanady americká
mouka, tu ministerstvo zdravotnictví vydalo výnos,
kterým se dovoluje tuto mouku výjimečně
k nám dovézti, aby dovozcům nevznikly velké
výlohy a ztráty, kdyby musila být pozastavená
mouka vrácena. A tohoto výnosu, jediného
výnosu ministerstva zdravotnictví, který
byl vydán právě pro tento případ,
využívají naše velkomlýny, aby
soustavně míchaly do mouky bromičnany, persirany
a perboritany. Při tom poukazují na to, že
prý tyto chemické prostředky nemají
vůbec bělicího účinku, protože
dobře vědí, že je bělení
mouky zakázáno. Avšak obchodní cestující,
kteří tyto chemické prostředky nabízejí,
lákají mlynáře k jich koupi jedině
slibem, že mouka, do které je přimísí,
se zbělí. Říkají na př.
našim moravským mlynářům, kteří
melou mouku často z pšenice horší jakosti:
Kupte ten prostředek, kupte bromičnan, budete míti
mouku jako křída! Ale při tom velkomlýny
tvrdí, že tyto přípravky nemají
bělicího účinku! Páni inženýři,
chemikové ve státní potravinářské
radě řekli však, že tyto chemické
prostředky nemají vůbec bělicího
účinku, nýbrž že mají účinek
kypřicí, to znamená, že prý pečivo
pečené z této zušlechtěné
mouky je větší, má krásnější
vzhled a podporuje také chuť spotřebitelů.
Uvádím zde, slavná sněmovno, že
do 1 kg pšeničné mouky se přimíchává
pouze 3 až 8 g těchto chemických prostředků,
ale zákon sám stanoví, že se nesmí
míchat více než 5‰, zejména pokud
jde o mouku kanadskou. Jenom připomínkou uvádím,
že mně také bylo na obranu těchto chemických
prostředků řečeno, že naši
páni chemikové upekli z této mouky buchty
a ty prý byly krásné, mnohem krásnější
než z mouky obyčejné. My jsme provedly také
zkoušku: daly jsme upéci buchty z mouky obyčejné
a ze zušlechtěné a naše hospodyně
řekly, že nejlepší kypřící
prostředek na pečivo jsou dobré kvasnice
a na chléb dobrý kvásek, tedy látky
organické; pečivo, jak říkají
naše hospodyně, je kypřejší tenkrát,
když se dobře zadělá a dobře
zpracuje, a záleží tedy na tom, jak pekař
s těstem nakládá, a podle toho potom také
pečivo vypadá. Odmítáme tedy co nejdůrazněji
tuto pochybnou péči našich velkomlýnů
a proto upozorňujeme slavnou sněmovnu na to, že
se rozmáhá také bělení mouky
elektřinou, t. j. ozonisací. U nás je tento
způsob bělení mouky zakázán.
Mám však doklady, že při řadě
velkých mlýnů jsou laboratoře, kde
jsou postaveny elektrické stroje, jimiž se mouka umělým
způsobem, ozonisací, bělí, a jakmile
přijde kontrola, okamžitě se stroje zastaví,
poněvadž je podobné bělení mouky
zakázáno. V pozadí zde stojí nikoliv
zájem o spotřebitele, nýbrž zájem
zisku a prospěchu.
Upozorňujeme dále, že mouka má býti
vymílána na 60%, velkomlýny však ji
vymílají na 70% a bělí uměle,
ozonisací, t. j. zbavují ji karotinového
barviva. Nejzajímavější je, že
se taková mouka neprodává jako mouka vymletá
na 70%, nýbrž jako mouka na 60% vymletá, to
znamená, že se zde náš spotřebitel
šidí i na ceně.
Odmítáme proto také co nejdůrazněji
i tuto pochybnou péči našich velkomlýnů
o kypřivost a bělivost našeho pečiva.
Jsme také informováni, že také malé
a střední mlýny jsou zde v prudkém
odporu jak proti míchání bromičnanů,
tak proti bělení naší mouky, a veřejně
zde prohlašujeme, že se proti chemickému bělení
a kypření mouky co nejdůrazněji stavíme,
protože víme, že velkomlýny použily
tohoto způsobu k zvýšení ceny pšeničné
mouky o 20 až 30 hal. na 1 kg, a tedy pochopitelně
máme povinnost zde velmi otevřeně tuto skrytou
stránku šizení našich spotřebitelů
co nejdůrazněji odmítnouti.
Naše hospodyně si stěžují, že
nikdy jejich děti netrpěly tolik střevními
katary, obtížemi žlučníkovými,
potížemi žaludečními jako od té
doby, kdy naše velkomlýny projevují starostlivý
zájem o kypření a bělení mouky.
A je, podle úsudku našich přednostů
ze státních výzkumných ústavů,
i tento způsob výroby, tento způsob zušlechťování
lidskému zdraví nebezpečný. (Výkřiky
posl. Zeminové.) Já bych zde mohla citovat projev
význačného potravinářského
experta, dr Kabrhela, který bez jakýchkoliv ohledů
velmi přísně kritisuje činnost našich
velkomlýnů a zejména odsuzuje zlepšování
mouky chemickými prostředky. Proto také se
domáháme, aby státní potravinářská
a zdravotní rada, která v těchto dnech bude
jednati, má-li být povoleno nebo nemá-li
být povoleno míchání bromičnanu
a zlepšování mouky, vyslovila se zamítavě
se zřetelem na zájem spotřeby a na zájem
širokých vrstev lidových.
A ještě jednu připomínku bych k té
věci chtěla říci. My jsme se na Moravě
nespokojili jenom s jednoduchým zjištěním
chemiků, nýbrž vzali jsme tři druhy
mouky, čisté nebílené mouky moravské,
mouky smísené s bromičnanem a mouky smísené
s persiranem a šli jsme do Státního výzkumného
ústavu potravinářského. Šly se
mnou tři význačné pracovnice z našeho
veřejného života a daly jsme provésti
zkoušku. Po zkoušce jsme poznaly účinek
příslušných chemických prostředků.
Mouka nebílená, nezušlechtěná
zůstala krásná, nažloutlá, v
mouce zušlechtěné persiranem objevily se narudlé
skvrny, kopečky a tečky a u mouky zušlechtěné
bromičnanem byly to nepěkné skvrny žluté,
červené, fialové, nažloutlé,
byl to pohled tak nepěkný, že, věřte,
slavná sněmovno, 14 dní jsem se vždycky
s velkým podezřením dívala na housky,
koláče a všechno naše pečivo a
sáhla jsem raději po černém samožitném
chlebě, o nějž naše velkomlýny
tak velký zájem nejeví. Je třeba zdůraznit,
že i tu projevuje se nedostatek ochrany státní
správy, pokud jde o zájem spotřebitele, a
my se prostě musíme také proti tomuto nedostatku
co nejdůrazněji ohradit.
Zušlechťujeme mléko ne s ohledem na zájem
spotřebitelů, nýbrž s ohledem na zisk
a prospěch výroby a proto také my, kdo známe
celé pozadí těchto zušlechťovacích
akcí, jsme povinni na to upozorniti, že i zde se zájmu
spotřebitele neslouží. Slouží se
tím velkomlékárnám k ovládnutí
trhů mlékem a zotročení spotřebitelů.
Poukazuji na to, že právě v posledních
dnech přinesly časopisy ověřené
zprávy, že v pasteurisovaném mléce byly
nalezeny střepiny ze skla, hmyz a jiné nečistoty.
To bylo, prosím, mléko pasteurisované, tedy
ani tu není záruky zdravotní ochrany spotřebitelů
a to je nejlepším dokladem, že pasteurisace není
prováděna v zájmu ochrany zdraví spotřebitelů
a proto s ní nesouhlasíme.
V závěru svého projevu bych chtěla
poukázati, jak se u nás falšují potraviny.
Ministerstvu zdravotnictví je podřízeno 5
státních ústavů pro zkoumání
potravin, a jsou to nesmírně významné
a jasnou řečí mluvící číslice,
které říkají, že r. 1936 vyšetřilo
těchto 5 ústavů 12.429 vzorků. Z tohoto
počtu bylo shledáno celkem 4934 vzorků závadných,
to je plných 39.4%. To znamená, že falšování
je prováděno ve velkém. Bylo vyšetřeno
1441 vzorků mléka, 972 různých výrobků
z masa, 586 vzorků tuků, 355 vzorků vod,
142 vzorků potravinových náhražek a
1468 různých vzorků všeho druhu potravin
a předmětů potřeby. Trestních
oznámení bylo těmito ústavy v důsledku
zjištění závad podle předpisů
o potravinách učiněno za rok na 3000.
A jaké potraviny jsou falšovány? Mléko,
smetana, sýry, jedlé tuky, máslo, margarin,
sádlo, maso, masové výrobky, konservy, mouka,
mlýnské výrobky, chléb, pečivo,
med, cukroví a cukrovinky, káva, čaj, kakao,
čokoláda, limonády, ovocné šťávy,
syrupy, koření, ocet, tresti, lihoviny, pivo, víno,
vody pitné a minerální a rozličné
jiné potraviny. Bylo by jen záslužné,
kdyby se z tohoto místa jednou velmi otevřeně
promluvilo o tom, jakým způsobem jsou různé
potraviny, sloužící k lidské potřebě,
znehodnocovány. Tak na př. med a cukrovinky, které
jsou požívány nejvíce našimi dětmi,
jsou velmi nebezpečně poškozovány t.
zv. pěnícími prostředky, saponiny,
o nichž je známo, že rozpouštějí
červené krvinky. U dětí, které
rády mlsají turecký med a vůbec cukrovinky
s orientální náplní, se velmi často
projevuje chudokrevnost a nedostatek červených krvinek.
O kávě a čaji mluvili jsme v posledním
cenovém sboru, kde bylo zdůrazněno, že
spotřebitelé jsou šizeni tím, že
místo 18% propalků je 14 až 16% a že se
míchají ke škodě spotřebitele
různé druhy. Státní správa
je povinna dozor nad potravinami dobudovat. Proto bude musit věnovat
velkou pozornost všem institucím, které dbají
o ochranu potravin. Máme jen 5 ústavů pro
zkoumání potravin, zatím co to malé
Rakousko má 20 takových ústavů. Podívejte
se do okolních států a všude uvidíte,
že je tam věnována velká pozornost péči
o potraviny. Je pravda, že máme městské
potravinové ústavy, jako na př. v Praze,
Plzni, Brně, Olomouci, Mor. Ostravě, Bratislavě,
Karl. Varech, Duchcově a jiných městech,
ale všechna vydání s tím spojená
jsou přesunuta na samosprávu, kdežto státní
správa ochraně jakosti potravin věnuje co
nejmenší peníz. Finský prof. Wendt prohlásil,
že budoucnost náleží těm národům,
které si dovedou z moderní vědy o výživě
osvojit to nejlepší poučení. Náš
stát nesmí býti v poslední řadě
států, které o výživu a zdraví
lidu plánovitě pečují.
Proto se s tohoto místa v zájmu spotřebitelů
velmi naléhavě dožadujeme, aby zejména
u nás na Moravě byl vybudován státní
ústav pro zkoumání potravin, jak to zájem
věci vyžaduje.
Slavná sněmovno, byla jsem se s delegací
svých spolupracovnic podívat ve stát. výzkumném
ústavu v Brně a shledaly jsme, že ústav,
který má pečovat o ochranu potravin v celé
zemi Moravskoslezské, je umístěn ve 4 malinkých
světničkách, kde lidé klopýtají
jeden o druhého pro naprostý nedostatek místa,
zatím co jiné výzkumné ústavy
mají dostatek krásných a světlých
místností, ve kterých úředník
může pracovat, aniž se musí ohlížet
na to, že je jeho zdraví nebo život při
provádění zkoumání v nebezpečí.
Domáháme se toho, aby byl tento nedostatek odstraněn,
jak to bylo slíbeno v odpovědi na interpelaci, adresovanou
ministerstvu zdravotnictví.
Domáháme se také toho, aby resystemisace,
jejíž návrh byl ministerstvem zdravotnictví
předložen ministerstvu financí před
2 lety, se konečně dostala k projednání.
Mluvíme, slavná sněmovno, o tom, že
všechny tyto úhradové osnovy přijímáme
proto, aby byla zvýšena bezpečnost našeho
státu, aby byla zabezpečena obrana našeho národa.
Nejlepší přípravou k zabezpečení
obrany našeho národa je také okolnost, že
se postaráme o náležitou výživu
a ochranu zdraví našich spotřebitelů
před znehodnocováním a falšováním
potravin, že dáme službě, která
tomuto zájmu slouží, to, čemu se těší
jiné obory ochrany naší výroby, našeho
obchodu a jiných složek našeho hospodářského
života. (Výkřiky posl. Zeminové.)
Snad bychom také potřebovali takové opatření
jako ve středověku, kdy se v koších
do Vltavy ponořovali ti, kdož zdražovali nebo
falšovali potraviny. Jistě však máme povinnost,
abychom na ty falšovatele - nereelní výrobce
velmi otevřeně upozornili také v zájmu
reelních výrobců a proto jako poslanec-žena,
jako zástupce spotřebitelů a hospodyň
použila jsem této příležitosti,
abych zdůraznila, že bereme-li odpovědnost
za to, že budou přijaty a uplatněny úhradové
osnovy o nových spotřebních daních,
že za to vyžadujeme protihodnotu pro spotřebitele,
a tou jest zvýšená ochrana jeho zájmů.
(Potlesk.)
Místopředseda dr Markovič: Dávam
slovo ďalšímu rečníkovi, ktorým
je pán posl. Borkaňuk.
Posl. Borkaňuk (malorusky): Slavná
sněmovno!
Vládními návrhy zákonů, které
právě projednáváme, zavádějí
se v r. 1938 nové daně ve výši přes
1.150 mil. Kč. Převážná většina
těchto daňových břemen se přesunuje
na pracující obyvatelstvo a pouze nepatrná
část na kartely a kapitalisty. S vládní
strany se říká, že toho vyžaduje
obrana republiky a že tato velká břemena jsou
spravedlivě rozdělena. Při generální
rozpravě rozpočtové a o těchto osnovách
v rozpočtovém výboru moji klubovní
kolegové jasně vyslovili stanovisko nás,
komunistů k obraně republiky, ke způsobům,
kterými chce vláda republiku hájiti. Chci
zdůrazniti, co budou znamenati tato daňová
břemena pro pracující obyvatelstvo Podkarpatí.
Na Podkarpatí i nyní pracující obyvatelstvo
úpí pod velkými daňovými břemeny.
Páni exekutoři jsou i nyní stálými
hosty u dělníků, sedláků, drobných
řemeslníků a obchodníků. A
snad nikde nepostupují exekutoři tak krutě,
jako při vymáhání daní od chudého,
na poloožebračeného podkarpatského obyvatelstva.
Jako příklad uvedu několik případů,
které to potvrzují.
V obci Trnovu nad Teresvou přišel dne 19. minulého
měsíce exekutor Richter od berního úřadu
k vdově Anně Koptoliové, která kromě
malé koliby, jednoho jitra verchovinské půdy
a šesti dětí nic jiného nemá.
Pan exekutor provedl u této vdovy prohlídku a nenašel
nic více než kousek plátna a děravé
domácí koberce, kterými se vdova s dětmi
v noci přikrývá. Exekutor sebral vdově
tyto věci a odnesl je na notářský
úřad, a když vdova přišla prositi,
aby jí je vrátil, exekutor ji zavřel v kanceláři
a ztloukl. Nelze pochybovati, že takové jednání
exekutora pobouřilo celou ves
Týž exekutor vzal v Nižní Apši od
sedláka Vasila Opriče, když nebyl doma, z chaty
skříni. Skříni dal odvézti
ke starostovi, tam ji vylomil a sebral 1000 Kč. Konečně
se ukázalo, že Oprič řádně
platí daně, ale exekutor vylomil jeho skříni
a vzal 1000 Kč za daně jiného sedláka.
V Iršavě exekutor zabavil chudému sedláku
Vasilu Kucikovi i šatstvo i obuv. Děti se neměly
do čeho obléci a nechodily do školy, dokud
na zakročení posl. Fuščiče
jim nebylo vráceno šatstvo a obuv. Takových
případů bychom mohli uvésti spoustu
z každé podkarpatské obce.
Od pracujících vrstev exekutoři nemilosrdně
berou za daně to poslední, ale akciová společnost
Latorice dluží obcím přes 15 milionů
Kč dávky z přírůstku na majetku,
proti ní se však exekuce nevedou. Na mou interpelaci
v této věci odpověděl pan ministr
dr Černý, že při odevzdání
velkých schönbornských statků ministerstvo
zemědělství uzavřelo s Latoricí
smlouvu, podle které ona není povinna platiti dávku
obcím.
Tak se věc má s přímými daněmi,
pro které přicházejí k pracujícím
páni exekutoři, nemluvě již o nepřímých
daních, jimiž se zvyšuje hlad a nouze pracujícího
obyvatelstva. Ale příště bude ještě
hůře. V r. 1938 připadá podle státního
rozpočtu na Podkarpatí přes 100 mil. Kč
na daních. Podle těchto daňových osnov
připadne na Podkarpatí dalších 50 až
60 milionů Kč na rozličných daních.
Táži se, bude moci podkarpatské pracující
obyvatelstvo unésti tak velká daňová
břemena? Může vláda takovou politikou
konsolidovati poměry v nejvýchodnější
části republiky? Co vláda dosud učinila
pro to, aby podkarpatské pracující obyvatelstvo
mělo z čeho platiti tak veliké daně?
Při projednávání zákona o právech
podkarpatského guvernéra jsem ukázal, v jaké
hospodářské a kulturní zaostalosti
jest tato země, v jaké chudobě žije
její pracující obyvatelstvo. Zde připadá
na průmysl pouze 2˙2 % národního hospodářství.
Zde pracují dělníci za nejnižší
mzdy v republice, ale ceny výrobků pro všeobecný
užitek jsou nejvyšší. Zde nezaměstnaní
nedostávají ani tak mizernou podporu, jaká
se vyplácí nezaměstnaným v jiných
zemích republiky. Zde se přes dvě třetiny
celého obyvatelstva živí zemědělstvím,
ale režim agrární reakce tak provedl pozemkovou
reformu, že nyní 700 velkých vlastníků
půdy má dvakrát tolik polí, lesů
a pastvin než všichni sedláci.
Při tomto křiklavém rozdělení
pozemkového majetku připadá zde pouze 19
% celé pozemkové plochy na ornou půdu, a
úrodnost jest o 2/3 nižší než úrodnost
v českých zemích. Letos postihlo celou zemi
katastrofální sucho, a škody jím způsobené
i vládní činitelé odhadovali na 1/4
miliardy Kč. Nyní převážná
většina selského obyvatelstva nemá ani
chleba pro sebe, ani krmiva pro dobytek. Nejen na Verchovině,
nýbrž i v nížinách chudším
vrstvám hrozí hlad v pravém slova smyslu.
Z čeho mohou tyto vrstvy platiti velké daně?
Při projednávání zákona o právech
podkarpatského guvernéra podali jsme konkrétní
návrhy, jaké reformy by měla vláda
provésti na Podkarpatí pro hospodářské,
sociální a kulturní povznesení podkarpatského
lidu. Nevyslovili jsme nic nemožného, pouze jsme uvedli
nejpalčivější požadavky lidu, které
by vláda mohla ihned splniti a jejichž splněním
by se oslabily iredentistické síly, sblížil
by se podkarpatský lid s českým lidem a zesílily
by se obranné síly v tomto velmi důležitém
úseku. Ale vláda dosud zůstává
hluchou ke spravedlivým požadavkům podkarpatského
lidu. O tom svědčí i státní
rozpočet na rok 1938.
Na Podkarpatí je nutno provésti velké investiční
práce, kterými by bylo zvelebeno hospodářství
země, vybudováno zajištění pro
obranu republiky a dělníkům by byly zajištěny
řádné výdělky. Podle velikosti
země a počtu obyvatelstva připadalo by na
Podkarpatí aspoň 8 % celostátní částky,
která jest určena k těmto účelům.
Ale všechny výdaje ministerstva veřejných
prací na Podkarpatí činí 18 milionů
Kč, zatím co 8% všech jeho výdajů
činí přes 40 milionů Kč.
Všeobecně nutno přiznati, že na Podkarpatí
je poměrně největší nezaměstnanost,
hlad na Verchovině, a časopisy vládních
stran stále křičí, že se zde
mladé pokolení degeneruje a hyne rozličnými
nemocemi. Ale ministerstvo soc. péče určilo
v r. 1938 pro Podkarpatí 18 milionů Kč všech
výdajů, zatím co 8% jeho celostátních
výdajů činí přes 70 milionů
Kč.
Všeobecně je známo, že se na Podkarpatí
zemědělství provozuje převážně
předpotopními způsoby, že podkarpatští
sedláci jsou tak zchudli, že nemohou ze svých
skromných prostředků obnovovati inventář,
kupovati hnůj, semena dobré jakosti a dobrý
dobytek na chov. Stát jest zde povinen pomoci sedlákům,
aby přešli k intensivnímu hospodaření.
Ale ministerstvo zemědělství dává
pro Podkarpatí v r. 1938 4 mil. Kč, zatím
co podle počtu obyvatelstva a velikosti země by
mělo dáti přes 15 mil. Kč.
Uváděl jsem již data úřední
statistiky, která potvrzují, že na Podkarpatí
do roku umírá 17 % dětí, které
se narodily živé, že je zde největší
úmrtnost i u dospělého obyvatelstva, že
ani polovina úhrnného počtu obcí nemá
vůbec lékaře ani lékárny. Ale
ministerstvo veřejného zdravotnictví dává
v r. 1938 na Podkarpatí 5 milionů Kč, a kdyby
dalo příslušných 8 % celostátních
výdajů, mělo by dáti 12 milionů
Kč. Můžeme probrati všechny státní
fondy určené k podpoře hospodářských,
sociálních a kulturních účelů
a všude najdeme právě takový poměr
k Podkarpatí. Vláda dále provozuje politiku,
která udržuje Podkarpatí v hospodářské
a kulturní zaostalosti, která i dále trvá
následkem svévolného režimu agrární
reakce na Podkarpatí.