Pátek 4. prosince 1936

Nyní vykonáme hlasování o finančním zákoně republiky na rok 1937 podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s celým finančním zákonem, jeho nadpisem, jeho třiceti články a úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Nyní přistoupíme ke hlasování o doplňovacích návrzích.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Kopřivy ke čl. III finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí se třemi doplňovacími návrhy posl. Kopřivy ke čl. XVI finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Kopřivy ke čl. XVIII finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Kopřivy ke čl. XXIII finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo konečně souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Kopřivy ke čl. XXVI finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Finanční zákon s nadpisem a úvodní formulí jest přijat podle zprávy výborové.

Tím sněmovna přijala finanční zákon a státní rozpočet na rok 1937, který jest přílohou finančního zákona, ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově státního rozpočtu a finančního zákona na rok 1937 bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Druhé čtení státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro r. 1937 (tisk 685).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Remeš: Dovoluji si sděliti, že do návrhu státního rozpočtu na str. 96 se vloudila tisková chyba. V kap. 16, tit. 2, § 3, A "Osobní výdaje" ve sloupci nadepsaném "Úhrn" místo 209.900 má správně státi 209.200. Opravuji tuto chybu a prosím, aby tato oprava byla také pojata do stenografického protokolu.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou státního rozpočtu a finančního zákona na rok 1937 tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravou právě uvedenou, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu také ve čtení druhém.

Přistoupíme k hlasování o resolucích.

Žádám pana zpravodaje, aby se o nich vyslovil.

Zpravodaj posl. Remeš: Doporučuji slavné sněmovně, aby schválila pět resolucí přijatých rozpočtovým výborem s tím, že u 5. resoluce v čís. 2, druhá řádka za slova "Státní geologický ústav" patří ještě slova "Státní ústav geofysikální", kterážto slova při tisku vypadla. Prosím, aby resoluce byly přijaty s touto opravou.

Pokud jde o podané návrhy resoluční, dovoluji si doporučiti slavné sněmovně, aby přijala dvě resoluce p. posl. Ježka ke kap. 13. K ostatním resolucím se však připojiti nemohu. (Souhlas.)

Místopředseda Langr (zvoní): Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s pěti resolucemi, otištěnými ve zprávě výborové s opravou v 5. resoluci v čís. 2, navrženou panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce výboru rozpočtového jsou přijaty.

Nyní budeme hlasovati o podaných návrzích resolučních.

Resoluce posl. Kopeckého ke kap. 3. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Kopeckého, Schenka, Śliwky a Borkaňuka ke kap. 3:

Vláda se vybízí, aby převzetím i věcných nákladů všeho školství ulehčila finančním poměrům samosprávy.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuta.

Resoluce posl. Ježka ke kap. 4. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Ježka ke kap. 4:

Vládě se ukládá, aby

1. byla provedena revise naší zahraniční propagandy, zejména pokud ji mají prováděti naše vyslanectví a konsuláty, a aby této zahraniční propagandě byla věnována zvýšená péče a aby byla prováděna způsobem, úměrným částkám na ni vynaloženým,

2. aby na místa konsulů byli dosazováni opravdu kvalifikovaní národohospodářští odborníci,

3. aby bylo vykázáno, jakým způsobem a podle jakého klíče se rozdělují vyslanecké přídavky per 22 1/2 mil. Kč.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuta.

Resoluce posl. dr. Jar. Dolanského ke kap. 4. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. dr. Jar. Dolanského ke kap. 4:

Vládě se ukládá, aby v nejkratší době ujednala vzájemnostní úmluvy republiky Československé s Francií, Belgií a Holandskem ve věci sociálního zabezpečení československých příslušníků, bydlících v těchto zemích, a to: v nemoci, při úrazu, v invaliditě a stáří, v nezaměstnanosti, při specielním léčení, při poskytování cestovného a dopravy svršků k repatriaci. Podle této úmluvy buďtež všechny nároky na nemocenské, úrazové, invalidní a starobní pojištění, jichž zaměstnanec v té které zemi placením příspěvků nabyl, plně započítány při jeho přesídlení do druhé země. Důchodcům nechť se při dobrovolném nebo nuceném přesídlení dostane nezkráceného důchodu do místa pobytu. Podpory v nezaměstnání buďtež všem nezaměstnaným příslušníkům republiky Československé, žijícím ve Francii, Belgii a Holandsku, vypláceny ve stejném rozsahu a ve stejné výši, jaké se dostává příslušníkům té které země. Při přesídlení do Československa budiž všem zaměstnancům, kteří byli v té které zemi odborově organisováni, vyplacena podpora v nezaměstnání ihned po jejich přijetí do příslušné odborové organisace se započítáním zaplacení let členství bez půlroční čekací lhůty.

U vlády Německé říše budiž zakročeno, aby upustila od praxe, kterou je příslušníkům československým při návratu do republiky Československé upíráno vyplácení sociálních rent, obzvláště z důvodů politických.

Všem brancům předvolaný k odvodním komisím v zahraničí budiž konsulárním úřadem poskytnuta náhrada cestovních výloh do místa odvodu i zpět a nezaměstnaným brancům budiž poskytnuto stravné. Lékařská prohlídka budiž pro brance vykonána bezplatně.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuta.

Resoluce posl. Smetánky ke kap. 5. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Smetánky a Holečka ke kap. 5:

Vládě se ukládá, aby - poněvadž vojenským gážistům přibývá stále povinností a také proto, poněvadž stouply ceny denních potřeb - byly co nejdříve zrušeny všechny platové srážky v plném rozsahu;

aby v čase nejkratším byla podána osnova zákona o předvojenské výchově a tato plně svěřena orgánům národní obrany;

aby s urychlením byla provedena organisace stráže obrany státu podle vlád. nař. č. 270 Sb. z. a n.;

aby zákon na obranu státu byl energicky prováděn při jednání o koncese hostinské pro objekty na hřebenech pohraničních hor a při povolování koncesí uzavíracích a hlídacích společností ve všech strategicky a průmyslově důležitých místech;

aby se při provádění fortifikačních prací umožňovala spoluúčast také menších podnikatelů při zachování požadavku kvality, výkonu a plné spolehlivosti;

aby příznivě byly vyřizovány žádosti branců o přidělení do nejbližších posádek, jestliže jde o brance, jejichž žádosti o zařadění do náhradní zálohy nemohlo býti vyhověno jenom proto, že kontingent pro náhradní zálohu byl vyčerpán;

aby co nejdříve bylo zjednodušeno vnitřní úřadování armády za účelem, aby důstojníci útvarů nebyli přetěžováni kancelářskými pracemi a mohli se věnovati svému hlavnímu poslání velitelskému;

aby vláda učinila příslušná opatření, na základě kterých by skutečně všichni délesloužící poddůstojníci dostali odpovídající místa ve veřejné službě a na základě kterých při stejné kvalifikaci měl by vždy přednost vojín před nevojákem;

aby obnosy věnované soukromníky a podnikateli na opatření protiplynových masek pro členy rodiny nebo zaměstnance byly odčitatelnou položkou pro stanovení základu daně důchodové a výdělkové;

aby v dohodě se samosprávou a koncesionáři dopravy došlo k opatření, podle kterého by vojenské osoby ve stavu mužstva měly nárok na zlevněnou jízdu elektrickými drahami a autobusy v obvodu rayonu posádek.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuta.

Pět resolucí posl. Vodičky ke kap. 5. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Vodičky ke kap. 5:

a) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, podle něhož by ministerstvo nár. obrany bylo povinno předkládati plenu branného výboru každým měsícem přesný výkaz zadaných vojenských dodávek a zejména zisků, plynoucích z nich kapitalistickým podnikům a jednotlivcům, a aby předložila posl. sněmovně návrh zákona, kterým by tyto zisky byly vydatně zdaňovány.

b) Vládě se ukládá, aby energicky a důsledně stíhala jakékoliv hrubé jednání (spílání, pohlavkování atd.) nadřízených proti podřízeným ve vojenské službě.

c) Vládě se ukládá, aby učinila všechna opatření, aby fašističtí a protidemokratičtí generálové a jiní takoví důstojníci byli neprodleně vyloučeni z armády. Činnost reakčních důstojníků budiž vyšetřena branným výborem, který by vypracoval návrhy na propuštění fašistických protidemokratických důstojníků z armády a bude povinen vyšetřiti oznámení každého svého člena.

d) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by všem vojákům byla v státních a veřejných službách započítána vojenská služba v plném rozsahu a kterým také ve službách soukromých by byla vojenská služba plně zhodnocena.

e) Vládě se ukládá, aby předložila posl. sněmovně návrh zákona, jímž by všem vojákům bylo zaručeno plné volební právo aktivní i pasivní do všech zákonodárných a samosprávných sborů, právo svobodné četby tisku, svobodné účasti na legálních schůzích a volného členství v legálních organisacích.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s těmito pěti resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.).

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Resoluce posl. Ježka ke kap. 6. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Ježka ke kap. 6:

Vládě se ukládá, aby ihned provedla revisi seznamu zaměstnaných úředníků a dělníků v průmyslu na našem pohraničí ve smyslu zákona na obranu státu, podle jehož ustanovení nemají býti v pásmu 25 km od hranic zaměstnáváni v průmyslu lidé státně nespolehliví.

Místopředseda Langr (zvoní): Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Zamítnuta.

Dvě resoluce posl. Krosnáře ke kap. 6. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Resoluce posl. Krosnáře ke kap. 6:

a) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona o novelisaci zákona čís. 77/27 Sb. z. a n., o finančním hospodářství obcí, okresů a zemí, zejména v tom směru, že by přirážky k daním a dávky mohly býti spravedlivě vyměřovány i odstupňovány podle majetkových a příjmových poměrů poplatníkových; že by výnos daňových přirážek a dávek byl dostatečný ke krytí výdajů obcí, okresů a zemí; že by obce mohly ukládati filiálkám a prodejnám velkých továrních podniků vlastní daně nebo dávky.

Dále se vládě ukládá, aby poslanecké sněmovně předložila návrh zákona, jímž by byla zrušena ustanovení zákona čís. 125/27 o organisací politické správy, která odporují zásadám demokratické samosprávy.

b) Vládě se ukládá, aby posl. sněmovně předložila návrh zákona, jímž by bylo zaručeno plné právo asylu všem osobám, které byly pro své pokrokové smýšlení nuceny emigrovati z fašistických států.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP