Pátek 26. června 1936

Místopředseda Taub (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava jest skončena.

Žádám o přečtení podaných pozměňovacích návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Pozměňovací návrhy posl. Procházky:

Ke čl. I:

Slova "§ 3 se ruší" se škrtají.

§ 12 nechť zní:

"Provise invalidní přísluší bez průkazu neschopnosti k povolání jako provise starobní:

a) členu, který dokonal 55. rok věku a byl 30 let zaměstnán v podniku povinném pojištění u bratrské pokladny;

b) členu, který dokonal 60. rok věku a byl 15 roků zaměstnán v podniku povinném pojištění u bratrské pokladny."

V § 24 nechť odst. 1 a 2 znějí:

" (1) Za dobu příspěvkovou považuje se i doba povinné vojenské služby jak v míru, tak i za války. Pojišťovací příspěvky za tuto dobu uhradí stát. Podrobnosti o zúčtování pojistného upraví ministerstvo veřejných prací v dohodě s ministerstvem národní obrany a ministerstvem financí.

(2) Za dobu příspěvkovou považuje se i doba nemoci podle ustanovení o povinném pojištění dělníků pro případ nemoci, pokud nemoc jest spojena s neschopností ku práci a trvá více jak jeden měsíc. Pojišťovací příspěvky za dobu nemoci uhradí podnikatel."

Ustanovení o změnách §§ 32 až 65 se škrtají a tyto paragrafy zůstávají ve znění zákona č. 242/1922.

§ 82b) znějž:

"Sanační příspěvek za člena činí po dobu prvních 10 let účinnosti tohoto zákona za každý příspěvkový měsíc 1% pracovního výdělku dosaženého za měsíc, zaokrouhleného dolů na celé čs. koruny. Tento příspěvek se vyměřuje zároveň s příspěvkem nemocenského pojištění, při čemž jest použíti ustanovení § 9 zákona ze dne 22. června 1928, č. 103 Sb. z. a n., o soustavě drobných mincí. Tento příspěvek platí stát."

Ke čl. II: Odst. 2 v §u 1 se škrtá.

Ke čl. IV:

§ 4, odst. 1 znějž:

"(1) Osoby, které 30. června 1936 mají podle §u 23, odst. 1 zák. č. 242/1922 Sb. z. a n. právo zachovávati si nároky na dávky provisního pojištění placením uznávacího poplatku a pro které nenastala povinnost Ústřední bratrské pokladny k převodu podle čl. II, mohou vykonávati toto právo i za účinnosti tohoto zákona placením uznávacího poplatku 3 Kč měsíčně."

V §u 6, odst. 1 místo roku 1937 budiž uveden rok 1936.

Čl. VI budiž přečíslován na čl. VII a čl. VI znějž takto:

"Článek VI.

§ 1.

Provisionistům z radiových podniků zvyšuje se provise jak základní, tak zvyšovací částky, uvedené v §u 12a) a státní příspěvek podle §u 18a) o 100%.

§ 2.

Pro zaměstnance radiových a s těmito ve výrobě spojených podniků snižuje se hranice pojišťovací a věková pro starobní provisi s 30 let na 15 let zaměstnání v podniku povinném pojištění u bratrské pokladny a místo 55 roků věku snižuje se tato hranice na 35 roků věku pro dosažení starobní provise.

§ 3.

Náklady vzniklé s provedením § § 1 a 2, čl. VI tohoto zákona uhradí zplna státní pokladna Ústřední bratrské pokladně."

Místopředseda Taub (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru soc.-politického, p. posl. Brožíkovi.

Zpravodaj posl. Brožík: Slavná sněmovno!

Při zahájení své zprávy jsem včera úvodem řekl, že projednávaná osnova zákona je dílem velmi významným. To bylo potvrzeno v celé diskusi, která zde byla provedena. Ale tato debata je sama o sobě významnou také především v tom, že ani jeden z řečníků, kteří zde mluvili" se nevyslovil proti navrhované osnově zákona, že všemi zúčastněnými bylo souhlasně konstatováno, že dosavadní stav je neudržitelný a že navrhované řešení, které zabezpečuje hornickému pojištění jeho existenci a vývoj, je nevyhnutelné.

Proto se nechci také zabývat jednotlivými námitkami, které byly proneseny v diskusi. Vyzdvihuji znovu okolnost, která je velmi důležitá při řešení tohoto problému, že osnova je dílem dohody všech zúčastněných skupin a že vyžaduje od všech zúčastněných skupin značné oběti. Proto, poněvadž tu jde o dohodu, musím se vysloviti proti všem pozměňovacím návrhům a navrhnouti přijetí osnovy zákona nezměněně podle zprávy výboru soc.-politického.

Prosím kolegy z levého břehu, aby při kladení svých pozměňovacích návrhů si vzpomněli, že jejich zástupci hlasovali pro tento návrh v sanační komisi, že pro tento návrh hlasovali jejich zástupci na celostátní konferenci horníků, a jestliže někdo pro určitý návrh hlasuje, tak to zavazuje, a není možno, aby se zase později dohoda, která byla učiněna, mařila podáváním pozměňovacích návrhů. To by mohlo znamenati, že tento návrh nebude moci býti proveden, poněvadž neodpovídá dohodě.

Nechci se dále zabývat těmito pozměňovacími návrhy a končím svoji zprávu přáním, což doufám hlasováním bude potvrzeno, nejenom že bude osnova zákona schválena nezměněně podle zprávy soc.-politického výboru, nýbrž že bude schválena jednomyslně celou posl. sněmovnou. (Potlesk.)

Místopředseda Taub (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru rozpočtového, p. posl. Lancovi.

Zpravodaj posl. Lanc: Slavná sněmovno! Vážení pánové!

V rozpravě o sanaci hornického pojištění promluvilo celkem 14 řečníků. Všichni mluvčí, ať již byli z tábora koaličního nebo oposičního, uznali nutnost sanace hornického pojištění a vyslovili se pro osnovu.

Děkuji všem pánům řečníkům za objektivní posuzování osnovy zákona a doporučuji posl. sněmovně, aby osnovu zákona o pojištění u báňských bratrských pokladen přijala v tom znění, jak ji doporučil výbor soc.-politický a výbor rozpočtový. (Potlesk.)

Místopředseda Taub (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 6 článků, z nichž některé jsou rozděleny na paragrafy, dále má nadpis zákona, nadpisy některých článků, jakož i úvodní formuli a záhlaví.

Poněvadž byl podán pozměňovací návrh, mám v úmyslu dáti hlasovati takto:

Nejprve budeme hlasovati o celé osnově v úpravě návrhu posl. Procházky.

Nebude-li přijata, budeme hlasovati o celé osnově podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto pořadu hlasování nějaké námitky? (Námitek nebylo.)

Není jich.

Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona v úpravě návrhu posl. Procházky, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími šesti články, nadpisem zákona, nadpisy článků, s úvodní formulí a záhlavím, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Předsednictvo usneslo se podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Vykonáme proto ihned čtení druhé.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona o pojištění u bánských bratrských pokladen (tisk 536).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Brožík: Není jich.

Zpravodaj posl. Lanc: Nejsou.

Místopředseda Taub (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Předseda (ujav se předsednictví-zvoní): Přistoupíme nyní ke společnému jednání o dalších dvou odstavcích, jimiž jsou:

2. Zpráva výboru rozpočtového o návrhu posl. Teplanského, dr inž. Brdlíka, dr Meissnera, dr Klapky, dr Nováka, Ostrého, Tauba a Viereckla (tisk 448) na změnu zákona ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb. z. a n., o dani z masa (tisk 541).

3. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 266) zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o přímých daních (tisk 542).

Zpravodaji jsou: o odst. 2 pořadu p. posl. dr inž. Brdlík; o odst. 3 pořadu p. posl. dr Novák.

Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečtení návrhů pozměňovacích a doplňovacích, podaných k oběma osnovám.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

K osnově tisk 541:

I. Pozměňovací návrh posl. Teplanského, Remeše, Mikuláše, Vičánka, Rodovského, Tauba a Viereckla:

1. Čl. I nechť zní:

"Čl. I.

V § 1 zákona ze dne 14. dubna 1920, č. 262 Sb. z. a n., buďtež vloženy tyto nové odstavce:

(2) Dani z masa nepodléhají porážky dobytka drobného (telat, hříbat, dobytka skopového a kozího a dobytka vepřového), které konají nebo vykonati dají pro spotřebu ve své domácnosti a pro osoby trvale zaměstnané v jejich zemědělském hospodářství, chovatelé dobytka, kteří neprovozují živnost řeznickou, uzenářskou nebo hostinskou, hospodaří na zemědělské půdě a jsou z toho důvodu povinni platiti daň z obratu. Totéž platí o porážkách, které konají nebo konati dají pro spotřebu své domácnosti osoby trvale zaměstnané v zemědělství, pokud chovají drobný dobytek v rámci svých služebních smluv.

(3) Osoby, které obhospodařují zemědělskou půdu a podléhají z toho důvodu dani z obratu, jsou povinny platiti bez ohledu na to, zda porážky konají či nikoli, paušální částku 1.50 Kč z každého hektaru jimi obhospodařované zemědělské půdy (rolí a luk) kromě pastvin. Tato paušální částka se vyměřuje zároveň s daní z obratu a podle ustanovení platných pro tuto daň. U zemědělců podléhajících paušalované dani z obratu u drobných zemědělců se vyměří paušální částka vždy zároveň s daní z obratu za předcházející daňové období. Pokud tento zákon nestanoví jinak, platí o paušální částce všechna ustanovení zákona dne 21. prosince 1923, č. 268 Sb. z. a n., o dani z obratu a dani přepychové ve znění zákonů ze dne 16. prosince 1926, č. 246 Sb. z. a n., ze dne 19. prosince 1930, č. 188 Sb. z. a n., ze dne 28. dubna 1932, č. 56 Sb. z. a n., a ze dne 21. prosince 1935, č. 265 Sb. z. a n

(4) Nebude-li masa vytěženého z porážky použito k účelu uvedenému v odst. 2, musí býti zdaněno podle sazby uvedené v § 3 zákona.

(5) Osoby uvedené v odst. 2, které použijí masa z porážek drobného dobytka k jiným účelům než uvedeným v tomto odstavci, dopouštějí se těžkého důchodkového přestupku zkrácení daně z masa."

2. V článku III škrtá se poslední věta: "Paušál daně z masa" ... až "zemědělců."

3. Čl. IV nechť zní:

"Ustanovení §u 12 zákona č. 262/1920 Sb. z. a n. se ruší."

4. Vsunuje se nový článek V tohoto znění:

"Ustanovení § 13 zákona se nevztahuje na porážky uvedené v §u 1, odst. 2 zákona."

5. Dosavadní čl. V se přečísluje na čl. VI.

II. Doplňovací návrh posl. Nepomuckého, Schenka a Kopřivy:

V § 3 budiž za odst. 2 vložen nový odst. 3 tohoto znění:

"(3) Od daně z masa z domácích porážek, určených pro domácí potřebu, jsou osvobozeny všechny osoby, jejichž roční důchod nepřekročil 15.000 Kč."

K osnově tisk 542:

A. Pozměňovací a doplňovací návrhy posl. Kopřivy a Schenka k osnově tisk 542 a k zákonu čís. 76/1927: i

1. V § 2 budiž odst. 4 doplněn ustanovením:

"Dále jsou od důchodové daně osvobozeny požitky válečných poškozenců, invalidů práce."

2. V §u 3 nechť odst. 1 zní:

" (1) Od důchodově daně jsou dále osvobozeny osoby, jejichž veškerý v době pro zdanění rozhodný (§ 7) dosažený důchod nepřesahuje 12.000 Kč; u osob s třemi příslušníky rodiny (§ 5) zvyšuje se tato částka na 13.200 Kč; u osob se čtyřmi takovými příslušníky rodiny na 14.400 Kč a konečně u osob s pěti a více takovými příslušníky rodiny na 15.600 Kč; tento pro prosté minimum stanovený počet příslušníků rodiny (§ 5) snižuje se u vdovců (vdov) vždy o jednoho takového příslušníka."

3. V § 18 nechť odst. 1 zní:

" (1) Daň důchodová činí ročně:

Ve stupni

Z důchodu přes

až včetně do

procentech z důchodu

1

12.000

16. 000

1/2%

2

16. 000

20. 000

3/4%

3

20. 000

25. 000

1%

4

25. 000

30. 000

2%

5

30. 000

40. 000

3%

6

40. 000

50. 000

4%

7

50. 000

60. 000

6%

8

60. 000

70. 000

7%

9

70. 000

80. 000

8%

10

80. 000

90. 000

9%

11

90. 000

100. 000

10%


Od 100.000 Kč do 500.000 Kč z každých dalších 100.000 Kč 30%; od 500.000 Kč do 1,000.000 Kč z každých dalších 100.000 Kč 40%; od 1,000.000- Kč do 5,000.000 Kč z každého dalšího milionu 50%; přes 5,000.000 Kč z každého dalšího milionu 70%."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP