Čtvrtek 12. prosince 1935

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

O státním rozpočtu a finančním zákoně na rok 1936 míním dáti hlasovati tímto pořadem:

Nejprve hlasovali bychom o dílčích rozpočtech vlastní státní správy, které jsou zařazeny do prvé skupiny rozpočtu a při hlasování postupovali bychom podle pořadí rozpočtových kapitol.

O jednotlivých státních podnicích, které tvoří skupinu druhou státního rozpočtu, budeme hlasovati vždy při kapitole onoho resortu, jenž nad tím kterým podnikem má zákonný dozor. Takto se postupně vykoná hlasování o druhé skupině státního rozpočtu při kapitolách prvé skupiny rozpočtové.

O třetí a čtvrté rozpočtové skupině budeme hlasovati při kap. 18. až 20.

Nakonec budeme hlasovati o nadpisu, celkových přehledech skupin a sumářích státního rozpočtu, které jsou přílohou finančního zákona.

Poněvadž nebyly podány pozměňovací návrhy, budeme hlasovati pouze podle zprávy výborové.

O finančním zákoně na r. 1936 budeme hlasovati podle zprávy výborové a pak odděleně o pěti doplňovacích návrzích posl. Zápotockého a soudr.

Jsou nějaké námitky proti pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s kap. 1 ze skupiny I, President republiky a kancelář presidenta republiky, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 1 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 2 ze skupiny I, Zákonodárné sbory a kanceláře sněmoven, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 2 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 3 ze skupiny I, Předsednictvo ministerské rady, s §em 13, lit. a), Státní tiskárny v působnosti předsednictva ministerské rady, §em 14, Úřední noviny v Praze a Bratislavě, a §em 15, Československá tisková kancelář, vesměs ze skupiny II, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 3 ze skupiny I a §§ 13a), 14 a 15 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 4 ze skupiny I, Ministerstvo zahraničních věcí, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 4 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 5 ze skupiny I, Ministerstvo nár. obrany, a ze skupiny II s §em 10, Vojenská továrna na letadla, §em 11, Vojenské lesní podniky, a §em 13. lit. b), Státní tiskárny v působnosti ministerstva nár. obrany, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 5 ze skupiny I a §§ 10, 11 a 13b) ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 6 ze skupiny I, Ministerstvo vnitra, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 6 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 7, 8 a 9 ze skupiny I, Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem, Ministerstvo pro sjednocení zákonů a organisace správy a Nejvyšší správní soud a Volební soud, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 7, 8 a 9 ze skupiny I jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 10 ze skupiny I a ze skupiny II s §em 7 Uhřiněveský školní závod zemědělský, s §em 8 Školní závod zemědělský v Děčíně-Libverdě, s §em 16 Žabčický školní závod zemědělský a s §em 17 Kuřímský školní závod vysoké školy zemědělské v Brně, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 10 ze skupiny I a § § 7, 8, 16 a 17 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 11 ze skupiny I, Ministerstvo zemědělství, a ze skupiny II s §em 6, lit. a), Státní lesy a statky, s §em 6, lit b), Státní statky zemědělských škol a výzkumných ústavů zemědělských, a s §em 6, lit. c), Státní diagnostický a serotherapeutický veterinární ústav v Ivanovicích, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 11 ze skupiny I a § 6, lit. a), b) a c) ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 12 ze skupiny I, Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 12 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 13 ze skupiny I, Ministerstvo veř. prací, a s §em 9 ze skupiny II, Státní báňské a hutnické závody, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 13 ze skupiny I a § 9 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 14 ze skupiny I, Ministerstvo pošt a telegrafů, a ze skupiny II s §em 4, lit. a), Československá pošta, a §em 4, lit. b), Poštovní spořitelna, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 14 ze skupiny I a § 4, lit. a) a b) ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 15 ze skupiny I, Ministerstvo železnic, a s §em 5 ze skupiny II, Československé státní dráhy, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 15 ze skupiny I a § 5 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 16 ze skupiny I, Ministerstvo sociální páče, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Kap. 16 ze skupiny I jest schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 17 ze skupiny I, Ministerstvo veř. zdravotnictví a tělesné výchovy, a s §em 12 ze skupiny II ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Kap. 17 ze skupiny I a § 12 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 18, 19 a 20 ze skupiny I, Odpočivné a zaopatřovací platy, Ministerstvo financí a Nejvyšší účetní kontrolní úřad, s §§ 1 až 3 ze skupiny II, Tabáková režie, Státní loterie a Státní mincovna v Kremnici, a se skupinami III a IV, Podíly na státních daních, dávkách a poplatcích a rozpočty státních fondů a Správa státního dluhu, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Kap. 18, 19 a 20 ze skupiny I, §§ 1 až 3 ze skupiny II a skupiny III a IV jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s nadpisem, celkovými přehledy rozpočtových skupin a sumářem rozpočtu na r. 1936 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je většina.

Nadpis, celkové přehledy rozpočtových skupin a sumáře státního rozpočtu jsou schváleny podle zprávy výborové.

Nyní vykonáme hlasování o finančním zákoně na rok 1936 podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s celým finančním zákonem, jeho nadpisem a úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je většina. Přijato podle zprávy výborové.

Nyní přistoupíme k hlasování o doplňovacích návrzích.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku III finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku XVII finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku XVIII finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku XX finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s prvním eventuálním doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku XX finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s druhým eventuálním návrhem posl. Zápotockého a soudr. k témuž článku finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem posl. Zápotockého a soudr. k článku XXI finančního zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Finanční zákon s nadpisem a úvodní formulí jest přijat podle zprávy výborové.

Tím sněmovna přijala finanční zákon a státní rozpočet na rok 1936, který je přílohou finančního zákona, ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle §u 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově státního rozpočtu a finančního zákona na rok 1936 bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Ad 1.

Druhé čtení osnovy státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1936 (tisk 150).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Remeš: Žádných návrhů nemám, pane předsedo.

Předseda (zvoní): Návrhů není.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou státního rozpočtu a finančního zákona na r. 1936 tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu také ve čtení druhém.

Přistoupíme k hlasování o resolucích.

Žádám pana zpravodaje, aby se o nich vyslovil.

Zpravodaj posl. Remeš: Vyslovuji se proti všem resolucím, které byly předloženy ke kapitolám rozpočtovým, a doporučuji přijetí resolucí výboru rozpočtového, které jsou připojeny ke zprávě rozpočtového výboru.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s osmi resolucemi, otištěnými ve zprávě výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce výboru rozpočtového jsou přijaty.

Resoluce posl. Zápotockého a soudr. ke kap. 5. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

1 až 3. Resoluce posl. Zápotockého a soudr. ke kap. 5:

1. Vládě se ukládá, aby předložila posl. sněmovně návrh zákona, jímž by všem vojínům bylo zaručeno plné volební právo aktivní i pasivní do zákonodárných a všech veřejných sborů, právo svobodné četby pokrokového tisku, svobodné účasti na legálních dělnických schůzích, volného členství v pokrokových organisacích.

Dále se vládě ukládá, aby neprodleně učinila opatření k tomu, aby vedle důstojnických delegací a vojenských misí byly organisovány vzájemné styky mezi vojíny československé a sovětské armády pomocí dopisování, vysílání delegací, sportovních soutěží a pod., které by přispívaly k vzájemnému sblížení a poznávání příslušníků spojeneckých armád.

2. Vládě se ukládá, aby učinila všechna opatření k tomu, aby fašističtí a fašismu naklonění generálové a všichni takoví důstojníci vůbec byli neprodleně vyloučeni z armády. Činnost reakčních důstojníků budiž vyšetřena parlamentní komisí, zvolenou podle zásady proporcionality, která by vypracovávala návrhy na propouštění fašistických živlů z armády. Komise by byla povinna vyšetřiti udání každého svého člena.

3. Vládě se ukládá, aby předkládala plénu branného výboru každý měsíc přesný výkaz zadaných vojenských dodávek, aby mohly býti vydatně zdaněny.

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s těmito třemi resolucemi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Jsou zamítnuty.

Resoluce posl. Kundta a druhů ke kap. 6. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

4 až 9. Resoluce posl. Kundta a druhů ke kap. 6:

4. Vláda nechť se prostřednictvím ministerstva vnitra postará, aby činovníci politické správy, četnictva a státní policie v zájmu řádného plnění svých služebních povinností a hladkého styku s obyvatelstvem úplně ovládali jazyk obyvatelstva svého služebního obvodu a užívali ho.

5. Vláda se vybízí, aby prostřednictvím ministerstva vnitra dala co nejdříve rozepsati nové volby ve všech politických obcích, ve kterých poměr stran v obecním zastupitelstvu již nesouhlasí s poměrem stran mezi voličstvem.

6. Vláda se vybízí, aby prostřednictvím ministerstva vnitra od nynějška, když bylo nutno rozpustiti obecní zastupitelstvo, zase podle příslušných ustanovení řádu volení do obcí a obdobných rozhodnutí nejvyššího správního soudu vždy do šesti týdnů rozepsala volbu tohoto obecního zastupitelstva a přísně bránila tomu, aby vládní komisaři nebo správní komise, dosazení na dobu mezi rozpuštěním a novým ustavením obecního zastupitelstva, nepřekračovali zákonitý obor působnosti.

7. Vláda se vybízí, aby prostřednictvím ministerstva vnitra ve všech politických obcích, ve kterých vládní komisař nebo správní komise úřaduje již přes 6 týdnů, do šesti týdnů rozepsala zákonité volby, které se již dávno měly konati.

8. Vláda se vybízí, aby prostřednictvím ministerstva vnitra do 3 měsíců rozpustila zemská a okresní zastupitelstva, zvolená dne 26. května a rozepsala nové volby, poněvadž při jmenováních do zemských a okresních zastupitelstev se nevyhovělo ani duchu ústavní listiny, ani jasnému znění zákona ze dne 14. července 1927, č. 125 Sb. z. a n., o organisaci politické správy.

9. Vláda nechť prostřednictvím ministerstva vnitra nařídí, aby v nejkratší lhůtě bylo provedeno nové složení obecních a okresních sociálních komisí a při tom se přihlíželo k volebním výsledkům z května 1935.

Předseda (zvoní): Kdo s těmito šesti resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jsou zamítnuty.

Resoluční návrhy posl. Kundta a druhů ke kap. 10. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Záděra (čte):

10 až 12. Resoluce posl. Kundta a druhů ke kap. 10:

10. Ministerstvo školství a nár. osvěty nechť při rozdělování subvencí přihlíží ve vyšší míře než dosud k německé akademii pro hudbu a výtvarná umění jakož i k německým hudebním školám v zemi České a Moravskoslezské, jimž připadá podstatný úkol při hudební výchově lidu, poněvadž by se jinak těmto kulturním ústavům znemožnilo dále plniti své úkoly.

11. Ministerstvo školství se vybízí, aby poskytováním přiměřených subvencí německým divadlům, stálým i kočovným, přispělo více než dosud k tomu, aby německé divadelnictví bylo zachráněno před zhroucením. Zvláště dlužno podporovati divadla, představení kočovných divadel a biografy v lázeňských místech a letoviskách, poněvadž se tím mimo výchovný úkol podporuje i cizinecký ruch v oblastech hospodářsky ohrožených.

12. Ministerstvo školství a nár. osvěty nechť rozšíří německou státní cenu tak, že se ročně bude rozdíleti po jedné ceně za básnictví, hudbu a výtvarné umění ve stejné výši jako nynější německá státní cena. Aby se zajistilo, že práci zhodnotí sudetskoněmečtí odborníci pro básnictví, hudbu a výtvarné umění, nechť jest sbor soudců složen ze členů Německé společnosti věd a umění v Československé republice.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP