Pátek 4. dubna 1930

O kapitole 2. Zákonodárné sbory a kanceláře sněmoven;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 1, § 2, pol. 12, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 2, § 2, pol. 12, o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 3. Předsednictvo ministerské rady;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí celé kapitoly, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 1. § 4, pol. 1, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 1, § 4, pol. 1, pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 4. Ministerstvo zahraničních věcí;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí celé kapitoly, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí titulu 3, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 4, § 1. o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 4, § 3, pol. 1, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 5, pol. 1, pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové s event. při jatou změnou.

O kapitole 5. Ministerstvo národní obrany;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí celé kapitoly, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 2. pol. 1, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 21, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 3, pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 6. Ministerstvo vnitra:

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí celé kapitoly, o návrhu sen. Nedvědaa druhů na škrtnutí tit. 2, § 3. o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 3, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, pol. 1, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 5, pol. 1. pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 7. Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí celé kapitoly, pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitolách 8. až 9. Ministerstvo pro sjednocení zákonův a organisace správy - Nevyšší správní soud a Volební soud;

při těchto kapitolách budeme hlasovati: o celém jejich obsahu podle zprávy výborové.

O kapitole 10. Ministerstvo školství a národní osvěty;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí výdajů fakulty bohoslovecké německé university v Praze, obsažených v tit. 4, § 1, o návrhu sen. dr. Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 1, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí výdajů Husovy čsl. evang. fakulty bohoslovecké v Praze k tit. 4, § 1, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí výdajů Cyrilo-methodějské fakulty bohoslovecké v Olomouci tit. 4. § 1. o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí výdajů Čsl. katolické fakulty v Bratislavě k tit. 4, § 1. o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 2, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 2, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na vložku za tit. 5. o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 6, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 6, § 24. o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 7, § 1 až 4. o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 7, § 2. o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 9, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit, 9. o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14. o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14, § 1, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14, § 2, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit 14, § 3, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14, § 4, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14, § 5, o návrhu sen. Nedvěda a druhů na škrtnutí tit. 14, § 6, pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou zmčnou.

O kapitole 11. Ministerstvo zemědělství;

při této kapitole budeme hlasovati takto: nejdříve o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 2, § 4, pol. 5, pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 12. Státní pozemkový úřad;

při této kapitole budeme hlasovati o celém jejím obsahu podle zprávy výborové.

O kapitole 13. Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 2. pol. 3, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 2, pol. 4, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2,. § 2, pol. 5, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 2, pol. 3. o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 2. pol. 8, o návrhu sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 4. pol. 2, pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 14, až 16. Ministerstvo veřejných prací - Ministerstvo pošt a telegrafů - Ministerstvo železnic;

při těchto kapitolách budeme hlasovati: o celém jejich obsahu podle zprávy výborové.

O kapitole 17. Ministerstvo sociální péče;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 1, § 4, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 1, § 5, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 1, § 5, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 2, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, § 2, o dalším návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit 5, § 2, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, § 4, o návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 5, § 4, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, § 5, pak o celém obsahu kapitoly 17 podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitole 18. Ministerstvo pro zásobování lidu;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 1, pak o celém obsahu této kapitolypodle zprávy výborové s eventuelně přijatou změnou.

O kapitole 19. Ministerstvo veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 1, § 6, pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové s eventuelně přijatou změnou.

O kapitole 20. Odpočivné a zaopatřovací platy;

při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 1, § 2, o návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 2, o dalším návrhu sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 2, pak o celém obsahu této kapitoly podle zprávy výborové s event. přijatou změnou.

O kapitolách 21. až 23. Ministerstvo financí - Všeobecná pokladní správa Nejvyšší účetní kontrolní úřad:

při těchto kapitolách budeme hlasovati: o celém jejich obsahu najednou podle zprávy výborové.

O skupinách II až IV.

§ 1 Tabáková režie - § 2 Státní loterie - § 3 Státní mincovna v Kremnici - § 4 Československá pošta - § 5 Československé státní dráhy - § 6 Státní lesy a statky - § 7 Uhřiněvský školní závod zemědělský - § 8 Školní závod zemědělský v Děčíně-Libverdě - § 16 Žabčický školní závod zemědělský - § 9 Státní báňské a hutnické závody - § 10 Vojenská továrna na letadla - § 11 Vojenské lesní podniky - § 13 Státní tiskárny b) v působnosti ministerstva národní obrany § 12 Státní lázně - § 13 Státní tiskárny v působnosti předsednictva ministerské rady - § 14 Úřední noviny v Praze a v Bratislavě - § 15 Československá tisková kancelář - Podíl samosprávných svazků a fondů a Podíl silničního fondu na státních daních, dávkách a poplatcích - Správa státního dluhu;

při těchto kapitolách budeme hlasovati: najednou o celém jejich obsahu podle zprávy výborové.

O celkovém přehledu státního rozpočtu pro rok 1930 u všech čtyř skupin jak co do příjmů, tak i výdajů jednotlivě i úhrnem, jakož i o sumáři podle zprávy výborové.

O finančním záhoně hodlám dáti hlasovati vzhledem k podanému pozměňovacímu návrhu takto:

o článku I až VIII podle zprávy výborové;

o článku IX. podle návrhu sen. dr Hilgenreinera a druhů, bude-li zamítnut, podle zprávy výborové;

o článku X až XXIII, o nadpisu zákona a jeho úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? (Nebyly.)

Nejsou. Budeme tedy tak postupovati. Budeme hlasovati ve čtení prvém a podotýkám, že dám nejprve přečísti vždy při každé kapitole podané pozměňovací návrhy, a to každý zvlášť.

Skupina I.

Kapitola 1.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Kap. 1 budiž celá škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 2.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Bude-li zamítnut náš návrh na škrtnutí celé kap. 1, navrhujeme škrtnutí úhrnných výdajů 464.650 Kč vojenské oddělení kanceláře presidenta republiky.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s obsahem kap. 1 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kapitola tato se přijímá.

Kapitola 2.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 1, § 2, pol. 12.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čtc):

Položka >tisky sněmovní< zvýšena budiž na 1,700.000 Kč, aby bylo možno obstarávati německé překlady všech návrhů i s důvodovými zprávami.

Předseda: Kdo s tímto návrhem sen. dr Hilgenreinera a druhů souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 2, § 2, pol. 12.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >tisky senátní< zvýšena budiž na 600.000 Kč, aby bylo možno obstarávati německé překlady všech návrhů i s důvodovými zprávami.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem sen. dr Hilgenreinera a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Kdo souhlasí s obsahem kap. 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Kapitola 2 se přijímá.

Kapitola 3.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Navrhujeme škrtnutí celé kap. 3.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 1, § 4, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Bude-li zamítnut náš návrh na škrtnutí celé kap 3, navrhujeme, aby v §u 4 >na fond pro nepředvídané výlohy< vlády podle §u 5, odst. 2 zák. ze dne 20. března 1919, č. 175 Sb. z. a n., byl obnos 12,000.000 Kč škrtnut.

Předseda: Kdo s tímto návrhem sen. Nedvěda a druhů souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se).

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 1, § 4, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Fond pro nepředvídané výlohy vlády< snížena budiž ze 12 mil. Kč na dosavadní stav 8,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem sen. dr Hilgenreinera a druhů souhlasí, nechť zveme ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s obsahem kap. 3 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je schválen.

Kapitola 4.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Navrhujeme škrtnutí celé kap. 4.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Řádné výdaje na Společnost Národů ve výši 7,400.000 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Bude-li zamítnut náš návrh na škrtnutí celé kap. 4, navrhujeme, aby byly škrtnuty řádné i mimořádné výdaje 10;600.000 Kč na službu informační a propagační.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 3, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Všeobecné výdaje na fond pro službu, zpravodajskou a propagační z disposičního fondu ministerstva zahraničí v obnose 14 mil. Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výdaje na podporu ruských a ukrajinských bělogvardějských uprchlíků 8 mil. Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Kdo souhlasí s obsahem kap. 4 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh schvaluje se.

Kapitola 5.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Kap. 5 budiž celá škrtnuta.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž dále přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 2, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka na žold a stravu vojáků budiž tak zvýšena, aby žold pro každého muže stanoven byl na 10 Kč denně, na stravu 30 Kč denně, a stravuje-li se voják a bydlí mimo kasárny, 40 Kč denně.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Budiž přečten návrh sen. Tschapka a druhů k tit. 2, § 21.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Následkem neustále zasedajících konferencí pro zabránění intervencím se zbraní v rukou a následkem smluv již sjednaných nelze v dozírné době očekávati válečné nebezpečí, z kteréžto příčiny by beze všeho mohla částka určená pro střelivo býti zkrácena o 25 milionů Kč, kteréžto částky bylo by lze užíti pro produktivní účely. Z tohoto důvodu račiž se slavný senáte usnésti:

Částka určená pro střelivo snížena budiž o 25 milionů Kč.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Nebude-li škrtnuta celá kap. 5, navrhujeme: Veškeré výdaje na francouzskou vojenskou misi obnosem 2,993.000 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Kdo souhlasí s obsahem kap. 5 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh tento je přijat.

Kapitola 6.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte): Celá kap. 6 budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 2, § 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Bude-li zamítnut náš návrh na škrtnuti celé kap. 6, navrhujeme: Položka >Policejní úřady a orgány osobní a věcné výdaje< 159,946.110 Kč budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž dále přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Četnictvo osobní i věcné výdaje< 281,200.000 Kč podle §u 3 budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 5, pul. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka na vyživovací příspěvky pro členy rodin povolaných vojínů k vojenskému cvičení budiž zvýšena ze 4,800.000 Kč na 100 mil. Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 5, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka pro vyživovací příspěvky zvýšena budiž na 7,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 6 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 7.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Navrhujeme, aby celá kap. 7 byla škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 7 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 8. a 9.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 8 a 9 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímají se.

Kapitola 10.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Veškeré výdaje osobní i věcné na bohosloveckou fakultu německé university v Praze buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Částka 8,161.500 Kč, zařaděná pro věcné výdaje německé university v Praze, zvýšěna budiž na 10,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Veškeré výdaje osobní i věcné na Husovu československou evangelickou fakultu bohosloveckou v Praze buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Veškeré výdaje osobní i věcné na Cyrilomethodějskou fakultu bohosloveckou v Olomouci buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 4, § 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Veškeré osobní i věcné výdaje na československou katolickou fakultu v Bratislavě buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 2.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte)

Částka 2,308.000 Kč, zařaděná pro věcné výdaje německé techniky v Praze, zvýšena budiž na 3,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. dr Hilgenreinera a druhů k tit. 4, § 2.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Částka 1,395.000 Kč, zařaděná pro věcné výdaje německé techniky v Brně, zvýšena budiž na 2,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 5.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Za položku >výdaje na střední školství< budiž vložena nová položka 50 mil. Kč, jichž použije výbor, zvolený proletářskými studenty, k bezplatnému ubytování, stravování, ošacení proletářských studentů, jakož i k zaopatření školních pomůcek pro ně a na jiné podpory.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 6.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Veškeré výdaje na živnostenské pokračovací školy buďtež zvýšeny na 50 mil. Kč, kterých bude použito výborem, zvoleným proletářskými učni k bezplatnému ubytování, stravování a ošacení učňů proletářských, jakož i k zaopatření školních pomůcek pro tyto.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Tschapka a druhů k tit. 6, § 24.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Nedostatečným placením učitelstva na živnostenských pokračovacích školách trpí beze vší pochybnosti výcvik živnostenského dorostu. Právě v přítomné době, kdy technické vybudování dílen a podniků nabývá stále většího rozsahu a kdy konkurenční boj vyžaduje také přiměřeného theoretického výcviku živnostníků, jeví se naléhavá potřeba toho, aby dobrým zaplacením bylo lze získati skutečně odborné síly pro vychovávání živnostenského dorostu, z kteréžto příčiny je bezpodmínečně zapotřebí vyšší podpory. Tento výdaj by se později vyplatil zvýšenou produkcí a s tím spojenými vyššími daněmi, pročež, se navrhuje: Slavný senáte, račiž se usnésti:

Částka pro příspěvek k osobním výdajům živnostenských škol pokračovacích zvyšuje se o 25 mil. Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh se zamítá.

Budiž přečten návrh sen. Nedvěda a druhů k tit. 7, § 1 až 4.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Řádné výdaje věcné a osobní buďtež zvýšeny ze 250,400.000 Kč na 2 miliardy. Peníze toho budiž použito na vybudování a zdokonalení škol pro všechny národnosti, pro zlepšení platů učitelů a všech školských zaměstnanců, zejména pro bezplatné ubytování, stravování a ošacení proletářských žáků (opatření učebných pomůcek a jiných podpor proletářským žákům).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP