Pátek 4. dubna 1930

Schůze zahájena v 10 hodin 12 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Soukup.

Místopředsedové: Donát, dr Heller, dr Hruban, Luksch, Trčka.

Zapisovatelé: dr Karas, Pichl.

104 senátoři podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Bechyně,

dr Dérer, inž. Dostálek, dr Engliš, dr Slávik, dr Viškovský.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič, jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že dal jsem dovolenou na dnešní schůzi sen. Doudovi, Ďurčanskému,Hakenovi, Jančekovi, Janíkovi, Kellovi, Lokotovi, Rovňanovi, Stránskému, Šolcovi.

Navrhuji, aby dána byla dodatečně zdravotní dovolená za schůze minulé a na dobu až do 15. dubna sen. dr Kloudovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Z předsednictva bylo přikázáno:

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výboru ústavně-právnímu:

Tisk 161. Vládní návrh zákona k ochraně osob oprávněných požadovati výživu, výchovu a zaopatření.

Výborům zahraničnímu, technicko-dopravnímu a rozpočtovému:

Tisk 162. Vládní návrh, jímž se předkládá Národnímu shromáždění Smlouva mezi republikou Československou a republikou Rakouskou o úpravě technicko-hospodářských otázek na hraničních tratích Dunaje, Moravy a Dyje, podepsaná v Praze dne 12. prosince 1928, se Závěrečným protokolem z téhož dne.

Výborům zahraničnímu a národohospodářskému:

Tisk 163. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění Smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o rybolovu a ochraně ryb v hraničních vodách a ve vodách jejich povodí, sjednaná v Katovicích dne 18. února 1928.

Výborům ústavně-právnímu a rozpočtovému:

Tisk 164. Vládní návrh zákona o poštovní spořitelně.

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

Tisk 165. Vládní návrh zákona, kterým se upravují odpočivné a zaopatřovací platy některých státních a jiných zaměstnanců a učitelů, jakož i pozůstalých po nich.

Předseda (zvoní): Přikročíme nyní k projednávání pořadu jednání.

1. Zpráva rozpočtového výboru o usnesení poslaneckej snemovne (tisk 125) k vládnemu návrhu štátneho rozpočtu republiky Československej a fi nančného zákona pre rok 1930. Tisk 160.

(Pokračování.)

Prohlašuji, že rozprava je skončena.

Byly mně podány dostatečně podporované pozměňovací a resoluční návrhy ke státnímu rozpočtu i k finančnímu zákonu.

Návrhy ty jsou předmětem jednání.

Není-li námitek, dám předčítati pozměňovací návrhy jednotlivě teprve před hlasováním o nich, aby byl každému znám jejich obsah. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl návrhy resoluční.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Ke kap. II:

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

1. Vláda se vybízí, aby pečovala o to, by všechny předlohy podávané v poslanecké sněmovně a v senátě vydávány byly také v jazyce německém.

Sen. Nedvěda a druhů:

2a). Předsednictvo senátu se vyzývá, aby neprodleně zařídilo technickou kancelář senátní tak, aby všechny návrhy jak vládní, tak iniciativní, interpelace atd. byly dány senátorům v jejich mateřské řeči.

2b) Předsednictvo senátu se vyzývá, aby neprodleně zařídilo jak v plenu, tak ve výborech, aby senátoři pronášené řeči slyšeli ve svých mateřských jazycích (viz vzor mezinárodních konferencí).

3. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů vydala návrh zákona, kterým by byla zaručena a ničím neomezena imunita proletářských senátorů a poslanců, aby každé porušení imunity proletářských senátorů a poslanců se strany policie, u četnictva a soudci bylo trestáno nejpřísnějším způsobem.

4. Vládě se ukládá, aby neprodleně zrušila ustanovení jednacího řádu obou sněmoven, kterým jsou dovolovány konfiskace řečí senátorů a poslanců jak ve výborech, tak i v plenu.

Ke kap. III:

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

5. Vláda se vybízí, by pečovala o to, aby ve všech oborech správních, a to jak ve vnitropolitických ústředních úřadech a u ostatních správních úřadů, tak také v zahraniční službě přihlédnuto bylo k národnostnímu klíči obyvatelstva.

6. Vláda nechť pečuje o to, aby se menšinovým institucím ze všech přídělů a subvencí, jež zařaděny jsou do státního rozpočtu, dostávalo přiměřeného podílu, jenž odpovídá národnostnímu klíči obyvatelstva.

7. Vláda se vybízí, aby ihned zrušila nařízení ze dne 4. května 1920, č. 321 Sb. z. a n., o výjimečném stavu na Hlučínsku.

8. Vláda se vybízí, aby pečovala o to, aby se při přijímání nových čekatelů do státní služby bral zřetel k národnostnímu klíči obyvatelstva.

9. Vláda se vybízí, aby podala zprávu o tom, jakým způsobem bylo použito obnosů na odškodnění za škody, způsobené při boji o těšínské území, a aby co nejdříve poskytla náhrady škod, dosud nevyplacené.

10. Vláda se vybízí, aby co nejdříve vydala prováděcí nařízení k § 142, odst. 2 platového zákona ze dne 24. června 1926 č. 103 Sb. z. a n.

11. Vláda se vybízí, aby vydala status úřednictva všech ministerstev a oborů, v němž seznamenáni jsou všichni státní zaměstnanci podle jmen a hodnosti.

Sen. Nedvěda a druhů:

12. Vládě se ukládá, aby ihned přiznala státní příslušnost československou všem na území ČSR. pracujícím.

Ke kap. IV:

13. Vládě se ukládá, aby okamžitě zahájila jednání s SSSR. o navázání obchodních styků s SSSR. a uznala SSSR. de jure.

14. Vládě se ukládá, aby okamžitě předložila návrh zákona o rozluce církve od státu a o okamžitém přerušení styků s Vatikánem.

15. Vládě se ukládá, aby ihned uveřejnila a vyhlásila veřejně všechny tajné smlouvy s imperialistickými státy.

Ke kap. V:

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

16. Vláda se vybízí, aby bezodkladně podala vládní osnovu zákona, kterým se zavádí původní zákonitá 14měsíční vojenská doba služební.

17. Vláda se vybízí, aby bývalé poddůstojníky z povolání, kteří konali v Československu činnou službu vojenskou a bez příčiny byli zbaveni své hodnosti anebo pro neznalost jazyka státního byli propuštěni, na jejich přání převzala do státní služby (k četnictvu atd.).

Sen. Nedvěda a druhů:

18. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují vojenské soudy a vojenský trestní zákon.

19. Vládě se ukládá, aby ihned předložila senátu návrh zákona, kterým byli by podnikatelé a zaměstnavatelé donuceni přijmouti zpět do zaměstnání všechny, kdož se vrátili z vojenské služby.

20. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by byli plně odškodněni, a to úplně vyživeni a úplně zaopatřeni všichni ti, o které se k vojenské službě povolaný staral, anebo by je měl vyživovati.

21. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by byli úplně zaopatřeni ti, kdož utrpěli v činné službě vojenské úraz anebo se stali jinak ku práci nebo zaměstnání nezpůsobilými.

22. Vládě se ukládá, aby ihned předložila senátu návrh zákona, kterým by bylo zakázáno jakékoliv hrubé zacházení (pohlavkování, nadávání, spílání atd.) vyšších proti nižším ve vojenské službě.

23. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o důvěrnických sborech v armádě, složených z prostých vojínů ve všech vojenských tělesech, hájících zájmy mužstva.

24. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují disciplinární tresty ve vojsku, jako nasluhování, cvičení z trestu, odnímání stravy a žoldu, odmítání dovolené a vycházek. Rovněž budiž zakázána veškerá persekuce vojínů.

25. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se opravňují příslušníci branné moci k podávání kolektivních stížností.

26. Vládě se ukládá, aby ihned odstranila prohlídky kufrů a provádění tělesných prohlídek vojínů.

27. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, který by umožňoval volnou účast proletářských příslušníků branné moci v třídně proletářských organisacích a zaručoval jim plnou koaliční svobodu za účely politickými a odborovými. Vojíni mohou býti politicky a odborově organisováni, jakož i mohou volně čísti dělnický, proletářský tisk.

28. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o zákazu používání vojska v politických a hospodářských zápasech proti dělnictvu.

29. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zavádí v armádě teritoriální systém a složení vojenských těles podle národností, aby tak mohla býti uplatněna práva národnostních menšin a aby velení a služební styk mohl se díti v mateřské řeči vojínů.

30. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zavede aktivní i pasivní volcbní právo příslušníků branné moci.

Sen. Tschapka, Tichiho a druhů:

31. Obuvníkům jest nemožno zúčastniti se dodávání obuvi pro vojsko z té příčiny, že nemají potřebného provozního kapitálu, aby mohli nakoupiti velké množství kůže a příslušenství.

Slavný senáte račiž se tudíž usnésti:

Ministerstvo národní obrany se vybízí, aby pro dodávky obuvi, jež se zadávají živnostníkům, samo nakupovalo kůži a dávalo ji výrobcům k zpracování.

Ke kap. VI:

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

32. Ministerstvo vnitra se vybízí, aby žádosti za udělení státního občanství konečně vyřizovalo nestranně a s urychlením.

33. Ministerstvo vnitra se vybízí, aby vypracovalo osnovu zákona, kterou se úprava domovského práva staví na základy dnešní době odpovídající.

34. Poněvadž sám nejvyšší správní soud rozhodl, že řada ustanovení jazykového nařízení odporuje jazykovému zákonu, že tedy jsou nezákonná, nechť ministerstvo vnitra zruší jazykové nařízení a osnovu nového jazykového nařízení před jeho vydáním předloží k dobrozdání parlamentní komisi, ve které zastoupeny budou také všechny jazykové menšiny.

Sen. Nedvěda a druhů:

35. Vládě se ukládá, aby učinila všechna nutná opatření na zrušení veškeré censury tisku a uměleckých děl, všeho druhu censury divadelní a filmové a aby do jednoho měsíce předložila příslušný návrh zákona o zrušení censury senátu.

36. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, který by na základě neomezeného koaličního a shromažďovacího práva pro pracující odstraňoval zejména každou povinnost hlášení shromáždění, demonstrací, schůzí, konferencí, slavností atd., každou účast zástupců vlády na nich a státních špiclů a jich zákazy znemožnil, každé omezování stávkového práva, stavění stávkových hlídek, porady stávkujících a projevy, stejně jako každé omezování, tvoření a činnosti bojovných organisací dělníků všeho druhu (odbory, sportovní a kulturní organisace atd.), každé znemožňování jich účasti na politickém boji proletariátu, každé pronásledování pro činnost na schůzích a omezování koaličního práva, pronásledování pro organisaci stávek a účast na nich pod nejpřísnějšími tresty zapovídal.

37. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se znovu zavádí pasivní i aktivní volební právo příslušníků branné moci a četnictva.

38. Vládě se ukládá, aby okamžitě zrušila censuru proletářského tisku.

39. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se ruší všechna zákonná ustanovení, která dělají rozdíl mezi jazykem státním a jiným.

40. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 125 z r. 1927 o organisaci politické správy a jakákoliv omezování samospráv státními úřady se odstraňují.

41. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zakazuje použití četníků a policie proti pracující třídě v boji, zejména proti stávkujícím, při demonstracích atd.

42. Vládě se ukládá, aby okamžitě předložila senátu návrh zákona, jímž se ruší zákon na ochranu republiky, zákon o tisku a o teroru.

Ke kap. VII:

43. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zaručuje právo asylu cizincům, uchýlivším se do ČSR. před pronásledováním pro politické delikty, spáchané v boji pracujících.

44. Ve všech trestnicích, věznicích a polepšovnách buďtež zrušeny tak zv. korrekce a temnice. Tělesné tresty buďtež zakázány a osoby, které se proviní proti tomuto zákazu, co nejpřísněji stíhány. Trestanci, vězňové anebo zatčení nechť mají právo na náležité odškodné od státu za poškození zdraví špatným umístěním, stravou nebo špatným zacházením ať při zatýkání, ve vazbě nebo při výkonu trestu. Každému trestanci budiž ponechána svobodná volba zaměstnání v trestnici a budiž mu dána možnost opatřiti si vše, co k němu potřebuje (pracovní náčiní, knihy, vlastní psací potřeby atd).

45. Vládě se ukládá, aby okamžitě odstranila jakékoliv omezování práv politických vězňů a vyšetřovanců, při čemž musí býti dbáno zásady, že každý čin spáchaný v boji pracujících musí býti považován za čin politický, vedle toho, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o úplné amnestii pro všechny proletářské politické delikty, kterým se ruší všechny tresty za tyto a zastavuje jich vyšetřování.

Ke kap. X:

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

46. Vláda se vybízí, aby předložila výkaz o tom, jakým způsobem bylo dosud použito peněžitých obnosů pro menšinové školy, jakož i seznam zřízených škol s uvedením počtu žáků dotyčného jazyka.

47. Vláda se vybízí, aby co nejdříve předložila osnovu zákona o platech učitelských, která přihlíží ke kvalifikaci odborných učitelů a zastupujícím odborným učitelům dává stejný plat, jako definitivním.

48. Vláda se vybízí, aby pečovala o to, by částky zařaděné v kap. 10, tit. 9 pro sociální péči o studentstvo rozdíleny byly podle národnostního klíče obyvatelstva.

49. Částka 5,042.100 Kč zařaděná v kap. 10, tit. 12 pro občanskou výchovu, rozdílena budiž podle národnostního klíče obyvatelstva.

50. Vláda se vybízí, aby na městské hudební školy v Přísečnici a Bečově nad Teplou pamatováno bylo ve státním rozpočtu pro rok 1930 částkami po 50.000 Kč.

51. Vláda se naléhavě vybízí, aby ihned do ministerstva školství a národní osvěty dosadila také německé úředníky, jak toho vyžaduje rozsah agendy německého školství.

52. Vláda se vybízí, aby v t. zv. Hlučínsku všude tam, kde se obecní zastupitelstvo většinou na tom usnese, zřizovala německé školy.

53. Vláda se vybízí, aby předložila osnovu zákona, kterým se německé odbory zemských školních rad v zemi České a Moravsko-slezské stávají samostatnými a podřizují německému předsedovi.

54. Vláda se vybízí, aby z částky 2,533.000 Kč zařaděné v kap. 10, tit. 12, pol. 15, poskytla:

100.000 Kč Lidovému svazu >Volksbund der deutschen Katholiken< se sídlem v Liberci,

100.000 Kč katolickému ženskému spolku >Katholischer Frauenbund< se sídlem v Bečově nad Teplou,

50.000 Kč katolickému spolku mládeže >Katholischer Reichsjugendbund< se sídlem v Liberci,

50.000 Kč katolickému vzdělávacímu spolku >Katholischer Bildungs-und Wanderbund< se sídlem v Praze,

50.000 Kč katolickému spolku >Katholischer Volksbund< se sídlem v Bruntále.

Sen. Nedvěda a druhů:

55. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na zrušení všech veřejných i soukromých konfesijních škol.

56. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují všechny theologické fakulty.

57. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by bylo zakázáno vyučování náboženství ve všech veřejných a soukromých školách v ČSR.

58. Vládě se ukládá, aby ihned předložila senátu návrh zákona, kterým se zrušují pro nemajetné studenty na všech veřejných školách všechny studijní poplatky a taxy.

59. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by byla všemu nemajetnému žactvu a studentstvu veškerých škol a všem účastníkům dělnických a rolnických exkursí umožněna v době prázdnin návštěva pozoruhodných míst v ČSR. volnou jízdenkou na drahách a bezplatným ubytováním a stravováním.

60. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by všechno nemajetné žactvo na všech školách mělo právo volné jízdy na všech čsl. drahách do místa škol a zpět za účelem návštěvy vyučovacích hodin.

61. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona na zřízení učitelských ústavů pro výchovu maďarských učitelů, poněvadž v republice dosud žádného takového není.

62. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým by se zrušilo vedení matrik narozených a zemřelých u církevních úřadů a zavedly by se jednotné matriky občanské vedené v každé obci; obce resp. starostové buďtež pověřeni uzavíráním sňatků občanských.

63. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se ruší soukromé učitelské ústavy, zejména náboženských společností. Od toho dne budiž odepřeno všem absolventům těchto ústavů právo vyučovati jako učitelé na všech školách.

64. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona o vybudování a organisaci škol podle těchto zásad: V každé obci anebo osadě musí býti zřízena nejméně jedna škola té národnosti, ke které patří většina obyvatelstva obce. Pro nejméně 10 žáků jiné národnosti musí býti zřízena třída jejich národnosti. Pro nejméně 30 žáků kterékoliv národnosti musí býti zřízena škola jejich národnosti. Počet žáků ve třídě nesmí býti v žádné škole větší než 20.

Sen. Teschnera a druhů:

65. Vláda se vybízí, aby dvoutřídní státní obchodní školu v Opavě proměnila ve čtyřtřídní obchodní akademii.

Sen. Nentvicha a soudruhů:

66. Vládě se ukládá, aby úspor ve státním rozpočtu na rok 1930 bylo užito na výstavbu menšinových škol i škol národních v chudobných krajích republiky.

Ke kap. XI:

Sen. Stolberga a druhů:

67. Ministr zemědělství se vybízí, aby co nejdříve obsadil místo presidenta slezské zemědělské rady, jež od 2 1/2 let zůstalo neobsazeno.

68. Vláda se vybízí, aby zřídila komisi, která má věcně přezkoumávati hospodaření na státních statcích. Tato komise má se skládati ze 12 členů, kteříž jmenováni buďtež z poloviny na návrh profesorských sborů technických a zemědělských i lesnických vysokých škol a z druhé poloviny na návrh zemědělských a lesnických odborových organisací všech národností. Dobrozdání této komise předloženo budiž do jednoho roku parlamentu.

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

69. Vláda se vybízí, aby věnovala více pozornosti pěstování lnu a aby plně vyhověla oprávněným přáním pěstitelů lnu a jejich organisací, aby povznesena byla výnosnost pěstování lnu.

Sen. Nedvěda a druhů:

70. Vládě se ukládá, aby odepsala dlužné daně za minulá léta všem drobným zemědělcům, jichž roční důchod nepřesahuje 20.000 Kč a aby v takových případech, kde nedoplatky daňové byly vtěleny do knih, byly na účet státní správy vymazány.

71. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se ruší všechny daně pro malozemědělce, kteří nemají větší příjem než 20.000 Kč ročně.

72. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se nařizuje škrtnutí všech hypotekárních dluhů drobných zemědělců.

73. Vládě se ukládá, aby ihned vzala zpět návrh zákona o polním pychu a zemědělské stráži a do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, který by zaručoval svobodu odstřelu zvěře a svobodné sbírání klestí, steliva, trávy a lesních plodin pracujícím lidem, a jímž by se rušily všechny zákony svobodu tuto omezující.

74. Vládě se ukládá, aby provedla sčítání lidu takovým způsobem, aby bylo možno zjistiti rozdělení majetku mezi jednotlivce, zejména rozdělení půdy mezi malorolníky, velké sedláky a velkostatkáře atd., dále rozdělení příjmů, zatížení daňové, rozdělení a velikost bytů a počet místností v bytě pro jednotlivé vrstvy.

75. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se stanoví okamžité a bezplatné zaknihování přidělené půdy malozemědělcům a bezplatné používání obecních a velkostatkářských pastvin pro domkáře a malorolníky.

76. Vládě se ukládá, aby ihned zavedla režijní tarify na drahách pro dopravu uhlí a hospodářských potřeb pro malozemědělce, jakož i dodávání ušlechtilých semen a umělého hnojiva malozemědělcům za režijní cenu.

77. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se zavede bezplatné sociální a živelní pojištění malozemědělců na účet kapitalistů a jejich státu.

78. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, jímž se zakazuje jakékoliv zavírání polních a lesních cest a každý zákaz jich užívání.

79. Vládě se ukládá, aby do týdne předložila senátu návrh zákona, kterým sc stanoví, aby všichni malozemědělci a pracující vůbec, poškození živelními pohromami dostali okamžitě plnou náhradu celé způsobené škody; každé podporování velkostatkářů a bohatých sedláků, jakož i bohatých vůbec z veřejných prostředků budiž přísně zakázáno.

Ke kap. XII:

Sen. Stolberga a druhů:

80. Vláda se vybízí, aby během roku 1930 předložila účetní výkaz o veškerém peněžním hospodářství pozemkového úřadu do konce roku 1929, a aby budoucně každoročně předkládala parlamentu účetní závěrku o peněžním hospodářství pozemkového úřadu.

Sen. dr Hilgenreinera, Stolberga a druhů:

81. Vláda se vybízí, aby bezodkladně učinila všechna technická a správní opatření, aby ve smyslu zákona složena byla dozorčí rada pozemkového úřadu na základě poměrného parlamentního zastoupení.

Sen. Nedvěda a druhů:

82. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, kterým se nařizuje vrácení trhové ceny všem malým zemědělcům, kterým byla přidělena půda přídělovým řízením podle zákona ze dne 30. ledna 1920 č. 81.

Ke kap. XIII:

Sen. Tschapka, Tichiho a druhů:

83. Právě přijímáním a prováděním oprav na obuvi u filiálek továren na obuv způsoben byl úpadek živnosti obuvnické, je tudíž povinností vlády pomoci obuvnictvu v jeho tísni, z kteréžto příčiny račiž se slavný senáte usnésti:

Ministerstvo obchodu se vybízí, aby působilo k tomu, by na ochranu obuvnické živnosti přesně zachovávána byla ustanovení § 38 a) živnostenského řádu.

84. Technický rozvoj poslední doby způsobil, že živnostníci a ti, kdož provozují domácký průmysl na venkově, nemají však dosud elektrického proudu, nemohou již s jinými soutěžiti, z kteréžto příčiny račiž se slavný senáte usnésti:

Ministerstvo se vybízí, aby při provádění elektrisace venkova vzalo zřetel obzvláště k těm obcím, ve kterých domácký průmysl a řemeslo potřebují proudu jakožto hnací síly, aby byly schopny soutěže.

Ke kap. XIV:

Sen. Nedvěda a druhů:

85. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila senátu návrh zákona, jímž se upraví pracovní a služební poměry dělníků a zaměstnanců ve státních podnicích k získávání a zpracování radia. Tento návrh budiž vybudován na těchto zásadách:

1. šestihodinná doba pracovní,

2. zákaz práce žen a mladistvých dělníků,

3. pravidelná kontrola zdravotních zařízení a

4. pravidelné lékařské prohlídky dělníků ohrožených smrtí radiem, jakož i bezplatné léčení v sanatoriu, onemocní-li,

5. osmitýdenní placená dovolená,

6. poskytnutí pracovních oděvů a nutných ochranných prostředků zdarma,

7. plné pensijní požitky ve výši posledně docílené mzdy po uplynutí 10 let služebních,

8. stoprocentní zvýšení mezd všem dělníkům a zaměstnancům nižších kategorií státních radiových podniků a zaopatřovacích prostředků provisionistům a jich příslušníkům,


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP