Pátek 4. listopadu 1932

Velmi se obáváme, že prostředky, které byly slíbeny ke zdolání krise, nejsou vhodné, aby mohly opět uvésti hospodářství do chodu.

V říjnu loňského roku konstatoval s jistou škodolibostí bývalý předseda vlády Udržal ve svém tehdejším vládním prohlášení, které obsahovalo spoustu vlastní chvály, zahalené do obvyklých frází, že se Československu daří lépe než jiným státům. A již po roce musí předseda nové vlády prohlásiti, že státní pokladny jsou úplně prázdné a že se musí sáhnouti ke krutým prostředkům, abychom dosáhli rovnováhy ve státním rozpočtu.

Československu, které při vzniku vlastního státu převzalo ohromné aktivní hodnoty, hrozí dnes přímo státní úpadek, s úplně vyssátým hospodářstvím. To jest zajisté nejzřetelnější známkou úplně pochybené politiky státu, který se v rozporu s naší přirozenou zeměpisně-politickou polohou pokládal až dosud stále jen za přívěsek Francie.

Místo, aby se dělala rozumná obchodní a finanční politika, dělala se právě naopak citová, prestižní, velikášská politika a tím se ovšem znemožnilo jakékoliv hospodářské sblížení s našimi sousedními státy, nebyly-li dokonce přinuceny k přímému nepřátelství. Nešvar, že u nás obchodně-politické úmluvy sjednává a uzavírá ministerstvo věcí zahraničních, místo jako ve všech jiných státech ministerstvo obchodu nebo zemědělství, způsobil, že jsme zabředli do úplně pochybeného hospodářsko-politického stavu.

Toto osamocení po stránce hospodářsko-politické zavinilo také jednostranné, stranické působení nejsilnější vládní strany, českých agrárníků.

Neboť jest přece jasné, že jestliže přehnaně bráníme dovozu agrárních výrobků z jiných států, nemůžeme ovšem od jiných států žádati, aby odbíraly naše průmyslové výrobky. Vůdcové dnešní vládní většiny měli by si také více než dosud všímati jedné věci, totiž že rozkvět průmyslu, obchodu a živností jest v úzkém spojení s prospěchem zemědělství, neboť vyšší pracovní způsobilost v průmyslu, obchodu a živnostech zvyšuje kupní sílu dělnictva a zaměstnanectva, největší části obyvatelstva. Poptávka se zvyšuje a nepřímo působí zvýšení cenové úrovně potravin, na které mají hlavní zájem vrstvy zemědělské. Zvláště důležité jest to právě pro německé zemědělce, vždyť přece německé krajiny jsou více proloženy průmyslem, obchodem a živnostmi než vnitro, část Čech a Moravy obydlená Čechy.

Jest příznačné, že naše státo-politické svazky jsou přímo v rozporu s hospodářsko-politickými požadavky, jak se to také jasně objevilo na konferenci ve Strese. Proto také postrádáme v prohlášení pana předsedy vlády zcela zvláště stanovisko, jaké chce zaujímati budoucí vláda. Třeba přece míti také odvahu poznati skutečnosti, i tehdy, jsou-li tyto skutečnosti nepříjemné povahy.

Jediná potěšitelná věc vládního prohlášení záleží v tom, že se snad konečně přece poznává, že se po celá léta žilo nad poměry, a jak to pan president státu sám přiznává v jednom ze svých posledních proslovů, že byly spáchány těžké chyby. Tyto těžké chyby, které spáchali dosavadní držitelé moci a které přivedly obyvatelstvo bez rozdílu národnosti na pokraj hospodářské zkázy, pociťujeme zvláště těžce my, sudetští Němci.

My jsme vždy varovali a neustále upozorňovali, že i v dosavadním systému přijde jednou doba a přijíti musí, kdy i vůdcové českého národa nebudou moci nalézti východisko z bídy. My, sudetští Němci, musíme ještě k tomu snášeti hospodářské zbídačení, zaviněné neblahou mocenskou politikou vládnoucího národa, dále neslýchané potlačování a olupování našeho národa o práva. Zvláště těžce postrádáme, že pan předseda vlády nepokládal tuto pronikavou otázku ani za hodnu zmínky ve vládním prohlášení, přestože ve vládě jsou zastoupeny také německé strany.

Vrhá to zvlášť příznačné světlo na tuto novou vládu a působí to tedy dojmem, jako kdyby se mělo pokračovati v nynější persekuci, kterou jest obdařen právě v poslední době sudetsko-německý národ.

Nechci se zmiňovati o jednotlivých případech směšných zákazů schůzí, zpěváckých hesel a jiných zlomyslných popichování, nýbrž chci jen poukázati na procesy, které již byly projednány a které se ještě projednávají, v nichž se mladým, nezkušeným lidem ukládají velmi těžké tresty a tím se vrhají celé rodiny do neštěstí. Na druhé straně však, jak vidíme z Horákova procesu, který se konal loňského roku, člověk české národnosti, který, jak bylo prokázáno, zavraždil a oloupil několik slovenských Židů, byl osvobozen.

Z toho lze docela zřetelně poznati, že se dokonce již i justice zneužívá k olupování menšinových národů o práva a k jejich rdoušení.

My vytýkáme hlavně to, co bylo ve vládním prohlášení zamlčeno.

U nás musili bychom především nejostřejšími prostředky sáhnouti na kobylku korupčnictví, abychom konečně jednou zjednali důvěru obyvatelstva ke státní správě. Neboť, jak má býti důvěra k nejvyšším místům, jestliže se nyní jen ze soudních sporů dovídáme, jak ohromných částek daní se používá na korupční účely.

Vždyť přece obyvatelstvu není neznámo, že v procesu pro urážku na cti jednatele německé mírové společnosti dr Küstera proti různým žurnalistům, který se konal v Berlíně loňského roku v září, byly také příznačně osvětleny metody českého ministerstva věcí zahraničních. Vždyť bylo tam zjištěno, že peníze na činnost německé mírové společnosti k její propagandě proti německé říšské obraně, proti národním organisacím v říši, ba dokonce proti volbě Hindenburgově presidentem státu, poskytly většinou zahraniční vlády. A při tom jest zajímavé, že také české ministerstvo věcí zahraničních poskytlo této společnosti podporu, a to 85.000 říšských marek, to jest 680.000 Kč. Rovněž tak mrhá se obrovskými částkami na časopisy nejhoršího domácího i zahraničního tisku, jen aby se u obyvatelstva vzbudily docela nesprávné názory.

Jest tedy pochopitelné, že nejen poplatníci, kteří jsou dnes vyssáváni až k vykrvácení, nýbrž i státní zaměstnanci, ohrožení snížením platů, jsou naplněni velkými obavami. Máme plné porozumění pro starosti méně placených státních úředníků, jimž se snížení jejich platů jako nevyhnutelné činí přijatelným dosti mnoha slovy.

Jest zvláštní, že se z velkého úsporného programu vlády pojímá do vládního prohlášení jen tato kapitola, kdežto snížení věcných výdajů přechází se mlčením. Pan předseda vlády nezmínil se ani slovem, k jakým úsporám má na příklad dojíti v ministerstvu nár. obrany a v ministerstvu věcí zahraničních. Jak se zdá, tito páni ministři nejsou ochotni provésti nutné úspory i ve svém resortu.

Mlčením pomíjí se rovněž také pro nás nejdůležitější otázka daňové politiky. Pan předseda vlády přestal na konstatování, že míry snesitelného zatížení obyvatelstva bylo téměř dosaženo. Proti tomuto mínění musíme se postaviti se vší rozhodností. Neboť dnes jest již zatížení daněmi daleko překročeno. Není tajemstvím, že většina podniků žije již ze své podstaty a skutečně nesnesitelné daně a sociální břemena lze vymoci jen použitím nejbezohlednějších metod.

Zvlášť krutě projevuje se toto vymačkávání daní u drobných živnostníků a drobných obchodníků, kteří nejsou již s to, aby uchránili veškeren svůj majetek před často neoprávněnými zásahy berních úřadů.

Nechci zde vypočítávati nesčetné případy do nebe volající daňové svévole, která vhání velkou část drobných řemeslníků a obchodníků v zoufalství.

Musím však vládu ještě jednou upozorniti, že míra snesitelného byla již překročena a že, nebude-li tomu co nejdříve učiněna přítrž, musí to vésti k pohromě pro živnostenský a obchodní stav.

Do jaké míry zneužívá finanční správa trpělivosti poplatníků, vysvítá z toho, že přes nynější hospodářskou krisi berní správy z vyššího rozkazu zvýšily daňové sazby za rok 1931 často dvakráte až třikráte. Finanční správa řídíc se zákonným ustanovením, že odvoláními, která zůstávají často tři až čtyři léta nevyřízena, neruší se platební povinnost, snaží se tímto způsobem vymačkati ze samostatného výdělečného středního stavu to poslední. Mohu vás dnes ubezpečiti, že tato zavržitelná spekulace ztroskotá a musí ztroskotati na trpělivosti poplatníků, poněvadž se zoufalství před ničím nezastaví.

Jestliže tedy vládní prohlášení o daňové politice mlčí a nemá odvahy přímo přiznati barvu, jest nejhorší nedůvěra k nové vládě až příliš odůvodněna. Neboť, pokud proskočily do veřejnosti zprávy o novém finančním plánu nové vlády, pomýšlí se na řadu nových daní jak přímých, tak nepřímých, daní, které má platiti především opět tvůrčí a výdělečný střední stav. Mají býti zvýšena cla na kávu a čaj, daně na líh, pivo, víno a maso, jakož i daň z motorových vozidel.

Tyto záměry nové vlády musí nás jako zástupce obchodu a živnosti naplniti nejtěžšími pochybnostmi a my varujeme vládní strany co nejdůrazněji, aby nedávaly svého souhlasu k těmto záměrům ministra financí. Troufati si v době nejtěžší hospodářské deprese přijíti s novými daněmi obyvatelstvu, jest pro národní hospodářství hrob.

Ze všeho toho vysvítá, že nemůžeme míti důvěry ani k nové vládě a nemůžeme tedy vzíti na vědomí přednesené vládní prohlášení. (Potlesk.)

Místopředseda Taub (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce, jakož i pořadu této schůze.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

obdrželi: dodatečně na včerejší schůze posl. Szentiványi, Dvořák, Kopecký, Russ; dodatečně na včerejší, jakož i na dnešní schůzi posl. Török a Vallo; na dnešní schůzi posl. Juran, Kliment, K. Procházka, Tyll - pro neodkladné záležitosti.

Omluvili se

nemocí dodatečně na včerejší, jakož i na dnešní schůzi posl. Babel; dodatečně na i včerejší, jakož i na dnešní schůzi posl. dr Stern a Kubač.

Změny ve výborech.

Klub poslanců čsl. nár. demokracie oznámil přípisem ze dne 4. listopadu 1932, že ve schůzi klubu dne 3. listopadu t. r. byly znovu provedeny volby a že byli zvoleni: I. místopředsedou posl. Špaček, II. místopředsedou posl. Ježek, III. místopředsedou posl. dr Hodáč; I. jednatelem posl. dr Ivanka, II. jednatelem posl. Petrovický.

Klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické vyslal do výboru zemědělského posl. Hynka za posl. Tykala.

Klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru ústavně-právního posl. Štětku za posl. Hadka a do výboru zahraničního posl. Hadka za posl. dr Sterna.

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru zahraničního posl. Siváka za posl. Onderčo.

Rozdané tisky

mezi schůzí:

Vládní návrh tisk 2020.

Zprávy tisky 2027 až 2029.

Imunitnímu výboru

přikázána písemná žádost posl. Hlinky, aby proti posl. Zeminové zakročeno bylo podle §u 51 jedn. řádu pro urážlivý výrok, jehož proti němu použila ve své řeči v dnešní schůzi poslanecké sněmovny.

Podal usnesení předsednictva navrhl místopředseda Taub, aby se příští schůze konala v úterý dne 8. listopadu 1932 ve 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Rozprava o prohlášení předsedy vlády, učiněném ve 211. schůzi posl. sněmovny.

2. Doplňovací volba člena Stálého výboru podle § 54 úst. listiny.

Tento návrh byl přijat a schůze skončena v 7 hod. večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP