Úterý 21. června 1932

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování. Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 7 článků, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž byly podány pozměňovací návrhy, míním dát hlasovati takto:

Nejprve o celé osnově výborové v úpravě návrhů posl. Hodinové a soudr.

Nebude-li takto přijata, budeme hlasovati o celé osnově ve znění zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s celou osnovou výborovou v úpravě návrhů posl. Hodinové a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou, to jest s jejími 7 články, nadpisem a úvodní formulí ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu ve znění zprávy výborové ve čtení prvém.

Tím jest vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu této schůze.

Pan posl. Štětka podal mi podle §u 70 jedn. řádu dotaz, v němž polemisuje s enunciací pana místopředsedy Tauba, který ve 193. schůzi konané dne 3. t. m. nepřipustil hlasování o návrhu tazatelově, aby na denní pořad příští schůze zařazen byl iniciativní návrh posl. Bečko tisk 1479 na vydání zákona, kterým se rozšiřuje působnost zákona ze dne 25. února 1920, č. 144 Sb. z. a n., o závodních a revírních radách pro báňské území Podkarpatské Rusi, projednaný ve schůzi soc. politického výboru dne 2. června t. r.

Pan posl. Štětka se mne táže, zda jsem o zmíněném návrhu ochoten dáti hlasovati podle odst. 3 §u 10 jedn. řádu.

V odpověď nemohu než poukázati na enunciaci pana místopředsedy Tauba, která správně upozorňovala na to, že o věci nelze jednati, poněvadž zpráva - byť i ve výboru hotová - nebyla do té doby nejen tiskem rozdána, nýbrž ani vytištěna. Pan posl. Štětka dovolává se odstavce 2 §u 42, ze kterého vyrozumívá, že o návrzích vlády a poslanců může se jednati, když uplynuly 24 hodiny od jich rozdání tiskem. To nelze však vykládati tak, že by o návrzích mohlo býti vždy jednáno, jakmile uplynuly 24 hodiny po rozdání tiskem, nýbrž že za žádných okolností, ani v případě, kdy možno o návrhu jednati beze zprávy výborové, nesmí býti jednáno v plenu dříve, než uplynuly 24 hodiny od jich rozdání.

Jednací řád jednak upravil pravidelný postup projednávání návrhů v §§ 20 až 34, jednak stanovil výjimky z tohoto postupu zejména v §u 35 a §u 55. Při pravidelném projednávání možno v plenu jednati o návrhu teprve na podkladě zprávy výborové (§ 33 a § 18, č. 5) tiskem rozdané a po 24 hodiny vyložené (§ 42, odst. 2). Poněvadž návrhu tisk 1479 nebyl přiznán výjimečný postup podle §§ 35 nebo 55 jedn. řádu, může býti o něm podle §u 42 jedn. řádu v plenu jednáno teprve 24 hodiny po rozdání zprávy o něm tiskem, jak na to pan místopředseda Taub ve své enunciaci správně poukázal.

Z týchž důvodů nemohu vyhověti také požadavku tazatelů, abych podle §u 10, odst. 3 jedn. řádu navrhl projednávání tisku 1479 na pořad schůze příští.

Sdělení předsednictva.

Omluvil se

nemocí posl. dr Hajn.

Dovolenou

dala sněmovna k návrhu předsedovu hlasováním posl. Slušnému do konce tohoto měsíce z rodinných důvodů.

Změny ve výborech.

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. Bečko za posl. dr Markoviče; klub poslanců čsl. strany nár.-socialistické posl. Lance za posl. Richtera.

Do výboru zásobovacího vyslal klub poslanců "Vereinigter parlam. Klub des Bundes der Landwirte und der Deutschen Arbeits- u. Wirtschaftsgemeinschaft" posl. Viereckla za posl. Halkeho.

Rozdané tisky

mezi schůzí:

Zpráva tisk 1880.

Naléhavé interpelace tisky 1648, 1664, 1695, 1696.

Podle usnesení předsednictva navrhl předseda, aby se příští schůze konala ve středu dne 22. června 1932 o 1/2 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů zahraničního a živn.-obchodního o vládním návrhu (tisk 1710), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Francií ze dne 2. července 1928, sjednaná dne 23. března 1932 v Paříži a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 6. dubna 1932, č. 45 Sb. z. a n. (tisk 1730).

2. Zpráva výborů ústavně-právního a zemědělského o usnesení senátu N. S. R. Č. (tisk sněm. 1789) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 725 a 740) o knihovním provedení přídělů a směn ze zabrané půdy v obvodech, v kterých se provádí řízení scelovací (tisk 1840).

3. Návrh, aby jednáním zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona, kterým se prodlužují zákony týkající se bytové péče (tisk 1875).

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích v trest. věci posl. Kaliňáka (tisk 1617).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti adv. komory v Turč. Sv. Martině v disciplinární věci posl. dr Reisze (tisk 1621).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Grebáče-Orlova (tisk 1746).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Šaláta (tisk 1758).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Šaláta (tisk 1763).

Tento návrh byl přijat a schůze skončena v 7 hod. 4 min. večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP