Sobota 29. listopadu 1930

Začátek schůze v 9 hod. 15 min. dopol.

Přítomni:

Předseda Malypetr.

Místopředsedové: Stivín, dr Lukavský, Roudnický, Špatný, Taub, Zierhut.

Zapisovatelé: Langr, Rýpar.

210 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři Bechyně, Bradáč, dr Czech, dr Dérer, inž. Dostálek, dr Engliš, dr Matoušek, dr Meissner, dr Spina, dr Šrámek, dr Viškovský.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška, dr Záděra.

Místopředseda Špatný (zvoní): Zahajuji 89. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem na dnešní schůzi posl. Böllmannovi z rodinných důvodů, posl. dr Buzkovi, Chobotovi, Hellerovi a Windirschovi pro neodkladné záležitosti.

Ze senátu došla sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Předseda senátu NSRČ. sdělil:

přípisem ze dne 24. listopadu k tisku 312 sen., že senát schválil v 61. a 62. schůzi dne 20. a 24. listopadu 1930 Úmluvu mezi republikou Československou a republikou Rakouskou o rozdělení odpočivných a zaopatřovacích požitků bývalých pragmatických zaměstnanců (pozůstalých) správy jmění druhdy vázaného pro rod Habsbursko-Lotrinský nebo pro některou jeho pobočnou větev, podepsanou dne 30. listopadu 1923, a Protokol z téhož dne;

přípisem ze dne 27. listopadu 1930 k tisku 334 sen., že senát přijal v 65. schůzi dne 27. listopadu 1930 zkráceným řízením podle §u 55 jedn. řádu osnovu zákona, kterým se mění zákon ze dne 23. května 1922, č. 168 sb. z. a n.

Místopředseda Špatný: Přikazuji výboru technicko-dopravnímu a rozpočtovému:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

808. Usnesení senátu NSRČ. k vládnímu návrhu zákona o nabytí úseku Zadunajské místní dráhy od stanice Bratislava-Nové Město ke státní hranici státem a o pachtu úseku Novohradské župní místní dráhy od stanice Lučenec ke státní hranici státem.

Místopředseda Špatný (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 640) státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1931 (tisk 780) a rozprava o prohlášení ministra financí, učiněném v 70. schůzi posl. sněmovny dne 25. září t. r.

Ve včerejší 88. schůzi byla rozprava skončena a přečteny návrhy pozměňovací.

Žádám nyní o přečtení návrhů resolučních, které podány byly ve stanovené lhůtě, mají náležitosti vyžadované jednacím řádem a budou tudíž předmětem jednání.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Ke kap. 1:

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

President republiky se vyzývá, aby neprodleně vyúčtoval obnos 20,000.000 Kč, který mu byl darován u příležitosti jeho 80. narozenin.

Ke kap. 2:

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

1. Předsednictvo posl. sněmovny se vyzývá, aby neprodleně zařídilo technickou kancelář sněmovny tak, aby všechny návrhy, jak iniciativní, interpelace atd. byly dodávány poslancům v jejich mateřské řeči.

2. Předsednictvo sněmovny se vyzývá, aby neprodleně zařídilo jak v posl. sněmovně tak ve výborech, aby poslanci pronášené řeči slyšeli každý ve své mateřské řeči (viz vzor mezinárodních konferencí).

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů vydala návrh zákona, kterým by každé porušení imunity proletářských poslanců a senátorů se strany policie, četnictva nebo jiných úřadů či soudů bylo trestáno nejpřísnějším způsobem.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby neprodleně vydala návrh zákona, kterým by byla zakázána konfiskace poslaneckých a senátorských řečí, pronesených jak ve výborech tak v plenu obou sněmoven - v tisku.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Předsednictvo Národního shromáždění se vybízí, aby se postaralo, aby se všechny vládní návrhy i s důvodovými zprávami rozdávaly německým členům hned v německém jazyku.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby zrušila následky jazykových zkoušek vykonaných bez úspěchu (jimiž jest špatná kvalifikace a její následky pro postup).

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby všechny návrhy zákonů, které se mají projednávati v posl. sněmovně a v senátě, byly vydávány i německy.

Resoluce posl. dr Törköly a druhov:

Inkompatibilitný výbor sa vyzýva, aby návrh o inkompatibilite prispením celej vlády bez odkladu vypracoval, zároveň sa vyzýva predsedníctvo min. rady, aby do lehoty jedného mesiaca predložilo posl. snemovni autentický výkaz o tom, ako sú jednotliví zákonodárci u štátu, resp. u toho kterého štátného podniku alebo u štátného podniku, súceho so štátom ve smluvnom pomere, akoľkovek zainteresovaní a aké hmotné výhody znamená táto ich zainteresovanosť ciferne.

Resoluce posl. dr Törköly a druhov:

V naprostej shode s intenciami, vyslovenými v jubilejnom poselstve prezidenta republiky usnáša sa Národné shromaždenie na revízii ústavy a za účelom príprav k tomu vysiela 30člennú komisiu. Komisia bude volená na základe zásady pomerného zastúpenia. Ministri sú členami komisie, avšak hlasovacieho práva nemajú. Prípravná komisia mimo usnesenia väčšinového je povinná predložiť plánu tiež stanovisko menšinové. Svoju prácu je prípravná komisia povinná súrne zahájiť a svoj konečný elaborát predložiť plénu poslaneckej snemovne dňa 1. marca 1931.

Resoluce posl. dr Törköly a druhov:

Príprava revízie teraz platných jednacích poriadkov snemovieň sveruje sa komisii pripravujúcej revíziu ústavného zákona s tým, že táto komisia je povinná svoj návrh predložiť plénu poslaneckej snemovne dňa 1 marca 1931.

Ke kap. 3:

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned přiznala státní příslušnost československou všem dělníkům, zřízencům, drobným zaměstnancům, malým rolníkům, živnostníkům, intelektuálům a pod., kteří bydlí na území Československé republiky a žádají o přiznání československé státní příslušnosti. Při tom buďtež vyloučeni kontrarevolucionáři pocházející z nynějšího území Svazu Socialistických Sovětských republik.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby zařídila, aby bylo zrušeno dvojí zdanění osobních vozidel daní z vozidel a zvláštní daní z jízdních lístků a aby bylo nahrazeno mírnou jednotnou dopravní daní. Při tom budiž upuštěno od dosavadního odstupňování od 5 do 30% z hrubého obratu jako vysokého a nespravedlivého.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vládě se ukládá, aby nařídila zúčastněným ministerstvům, že dvojité koncese pro dopravu osob osobními automobily dlužno omeziti. Jen kde provoz tratí toho vyžaduje pro příliš velkou dopravu, budiž výjimečně přikročeno k udílení dvojitých koncesí.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby prováděcím zákonem provedla ustanovení §u 3 úst. listiny, podle nichž se má zříditi autonomní zákonodárný sněm pro podkarpatoruské území, a předložila tento zákon co nejdříve oběma sněmovnám, aby jej konečně projednaly.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby konečně předložila oběma sněmovnám k usnesení prováděcí zákon k §u 79 úst. listiny o trestném stíhání předsedy a členů vlády.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby co nejdříve předložila oběma sněmovnám k usnesení přiměřený prováděcí zákon k §u 132 ústavní listiny, který ustanovuje, že přiměřený podíl na požitku a používání částek podle rozpočtu státního, rozpočtů obecních nebo jiných veřejných má býti vynaložen i na národní, náboženské a jazykové menšiny.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby zákon o zrovnoprávnění pensistů (č. 70/1930 Sb. z. a n.) v r. 1931 novelovala tak, aby etapy 3 a 4 byly spojeny a tedy pensistům těchto obou etap byly požitky stejně upraveny v roce 1932.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby všechny státní zaměstnance, kteří byli kdysi přeloženi do českého území, aby se naučili česky, v nejkratší době přeložila zpět do německého území, jakmile prokázali požadovanou znalost řeči tím, že vykonali jazykovou zkoušku.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby zpětné překládání německých úředníků a zaměstnanců z českého území do německého na jejich odůvodněnou žádost neztěžovala nebo nemožnými podmínkami nemařila.

Resoluce posl. inž. Junga a druhů:

Vláda se vybízí, aby při obsazování vedoucích míst ve státních ústředních úřadech v Praze i na venkově brala za základ číselný poměr jednotlivých národů.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby čekatele na všechna místa ve státní a železniční službě přijímala podle klíče obyvatelstva.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby žádosti všech podle ustanovení zákona č. 186/1926 Sb. z. a n. restringovaných státních a železničních zaměstnanců o zrušení restrikce, pokud byly zamítnuty, znovu prozkoumala. K tomuto prozkoumání buďtež přibráni zástupci organisací postižených.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby co nejdříve znovu zavedla časový postup.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda nechť pečuje, aby se ze všech přídělů a subvencí podle státního rozpočtu dostala přiměřená částka podle klíče obyvatelstva institucím menšinovým.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby nařídila ministerstvům, aby všechny návrhy zákonů, které se předkládají odborným organisacím k posouzení, byly zároveň zasílány i poslaneckým klubům, aby je vzaly na vědomí. Při dodatečném případném prohlášení klubu buďtež tato prohlášení zpracována a budiž k nim přihlíženo, než se návrh předloží sněmovně jako návrh vládní.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby připravila spojení ministerstva pošt a telegrafů a ministerstva železnic v jedno ministerstvo dopravy. Oběma sněmovnám buďtež předloženy příslušné návrhy zákonů.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Vláda se vybízí, aby zúčastněným ministerstvům nařídila, aby rychle a spravedlivě vyřizovala žádosti o koncesi k provozu autobusových tratí pro osobní dopravu a zvláště aby především přihlížela k urychlenému projednávání žádosti obcí.

Resoluce posl. inž. Kalliny a druhů:

Vláda se vybízí, aby působila k tomu, aby u všech státních úřadů, ale i u všech státních podniků (pošty, železnic atd.) při obsazování všech úřednických a zřízeneckých míst náležitě se přihlíželo k národnímu klíči obyvatelstva onoho služebního obvodu.

Resoluce posl. inž. Kalliny a druhů k §u 13 a) ze skupiny II:

Vláda se vybízí, aby předložila parlamentu originál smlouvy uzavřené mezi státní tiskárnou a časopiseckým nakladatelstvím v Žatci se všemi vedlejšími smlouvami.

Resoluce posl. dr Törköly a druhov:

Národné shromaždenie ukládá celej vláde, aby do konca tohoto roku predložila návrhy zákonov o ministerstvách, resp. o obore pôsobnosti ministerstiev, o organizácii súdov a sudcovskej neodvislosti, o sudcovskej zodpovednosti, o zvláštnom sudcovskom statu a s týmto spojenej platovej úprave sudcov, o práve spolčovacom a shromažďovacom.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby všem státním zaměstnancům státních podniků a fondů státem spravovaných přiznala ve světových lázních zvláštní přídavek a v průmyslových místech, známých zvláštní drahotou, vyrovnávací služební přídavek.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby, přijímajíc do státní služby nové zaměstnance, dbala toho, aby jmenováním příslušníků národní menšiny byl národnostní poměr upraven tak, aby odpovídal klíči obyvatelstva.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby pečovala o přiměřené zastoupení Němců vůbec a německého průmyslu, německého obchodu a německých živností zvláště ve státní statistické radě.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda nechť pečuje, aby menšinové instituce ze všech přídělů a subvencí, které jsou zařazeny do státního rozpočtu, dostaly přiměřenou část, odpovídající klíči obyvatelstva.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby činovné státních zaměstnanců, zaměstnanců státních podniků a fondů státem spravovaných podrobila revisi a podle odst. 7 §u 12 platového zákona přeřadila některá služební místa do vyšší skupiny činovného, pokud žádosti o přeřazení jsou odůvodněny mimořádnou drahotou, dále aby činovné v jednotlivých služebních místech jednotně upravila pro všechny státní zaměstnance, zaměstnance podniků a státem spravovaných fondů a vyrovnala všechny nesrovnalosti, které povstaly v oboru činovného.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby se postarala, aby byl vydán úřednický status všech ministerstev a odborů, v němž by bylo uvedeno jméno a hodnost.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby ihned zrušila nařízení ze dne 4. května 1920, č. 321 Sb. z. a n., o výjimečném stavu v Hlučíně.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí:

1. aby vedoucí místa ve všech odvětvích správy, a to jak v ústředních úřadech a v ostatních správních úřadech, tak také v zahraniční politické službě byla obsazována podle klíče obyvatelstva pro jednotlivá správní území,

2. aby byly zase napraveny četné krutosti, které se projevily při provádění jazykového zákona a při konání jazykových zkoušek, při kvalifikacích, při jmenování, postupu, překládání do výslužby, a pokud jimi byli poškozeni němečtí úředníci, kteréžto poškození nebylo odůvodněno jiným výkonem služby.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Ministerstvo nár. obrany se vybízí, aby pro civilní dělníky zaměstnané v podnicích vojenské správy vydalo služební řád, jímž by se upravovaly hmotné, sociální, právní a zaopatřovací poměry těchto zaměstnanců.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby zrušila 4. skupinu míst činovného, která jest ustanovena novým platovým zákonem ze dne 24. června 1926, č. 104 Sb. z. a n., poněvadž není vůbec oprávněná a vláda se vybízí, aby co nejdříve podala příslušný návrh zákona.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby co nejdříve vydala vládní nařízení k §u 142, odst. 2. platového zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. z. a n.

Ke kap. 4:

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned uveřejnila a rozvázala všechny vojenské smlouvy s Francií, Jugoslavií, Rumunskem a jinými imperialistickými státy.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby okamžitě zahájila jednání se Svazem Socialistických Sovětských republik o navázání obchodních styků s SSSR a SSSR uznala de jure.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned předložila posl. sněmovně návrh zákona o rozluce církve od státu a o okamžitém přerušení styků s Vatikánem.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby okamžitě vydala nařízení, kterým by bylo zakázáno vybírání jakýchkoli konsulárních a jiných poplatků od chudých československých vystěhovalců.

Resoluce posl. inž. Junga, Krebse a druhů:

Ministerstvo zahraničních věcí se vybízí, aby zjednodušilo zahraniční zastoupení.

Resoluce posl. inž. Kalliny a druhů:

Vláda se vybízí, aby co nejdříve připravila přiměřenou, odpovídající oprávněným požadavkům bývalých poddůstojníků z povolání, novelisaci všech zákonných ustanovení vztahujících se na předčasně mimo službu postavené nebo do výslužby přeložené poddůstojníky bývalého rakousko-uherského mocnářství, a to ve smyslu níže uvedených zásadních požadavků, a aby příslušné návrhy zákonů předložila sněmovně:

1. Bývalí poddůstojníci z povolání buďtež na roveň postaveni jiným státním zřízencům a budiž s nimi nakládáno podle restrikčního zákona;

a) poddůstojníkům z povolání, kteří mohou vykázati se jen do 10 započitatelných služebních let, budiž uděleno odbytné. Odbytné nechť odpovídá dnešním měnovým poměrům.

b) poddůstojníkům z povolání, kteří mohou vykázati více než 10 započitatelných služebních let, budiž uděleno přiměřené výslužné; válečná léta a léta válečného zajetí buďtež právě tak jako u jiných státních zaměstnanců započtena do pense.

2. Na ony bývalé poddůstojníky z povolání, kteří již měli ustanovovací certifikát nebo měli nárok na něj, nechť se vztahuje i nově vydaný zákon o ustanovování certifikatistů. Tito poddůstojníci z povolání musejí míti právo ucházeti se o vypsaná místa.

3. Nespravedlivě provedená zbavení hodnosti buďtež zrušena a bývalým poddůstojníkům z povolání budiž zase vrácena jejich bývalá hodnost.

Ke kap. 5:

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila posl. sněmovně návrh zákona, kterým se činná služba vojenská zkracuje na 6 měsíců.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se nejvyšší platy (pense) vysokých důstojníků a zaměstnanců vojenských úřadů stanoví 50.000 Kč ročně. Příslušné úspory buďtež použito ve prospěch chudých vojínů.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se zrušují vojenské soudy a vojenský trestní zákon.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým by podnikatelé a zaměstnavatelé byli donuceni přijmouti zpět do zaměstnání všechny, kdož se vrátili z vojenské služby, takže doba na vojně ztrávená byla by započítána při určení nároků na dovolenou a obcházení tohoto závazku (předčasné propouštění z práce a pod.) bylo trestáno jako zločin.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, podle kterého by byli zaměstnavatelé povinni dovoliti zaměstnancům před nastoupením činné vojenské služby 14denní dovolenou placenou, před nastoupením k vojenskému cvičení 2denní placenou dovolenou a obcházení tohoto závazku (předčasným propuštěním z práce a pod.) bylo trestáno jako zločin.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým by byli úplně odškodněni a to úplně vyživeni a úplně zaopatřeni všichni ti, o které se k vojenské službě povolaný staral, anebo je měl vyživovati.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým by byli úplně zaopatřeni ti, kdož utrpěli v činné službě úraz nebo se stali invalidními, k práci či zaměstnání nezpůsobilými.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým by bylo zakázáno jakékoliv hrubé jednání (pohlavkování, fackování, spílání, nadávky atd.) vyšších proti nižším ve vojenské službě.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby ihned předložila poslanecké sněmovně návrh zákona o důvěrnických sborech v armádě, složených z prostých vojínů všech vojenských těles a hájících zájmy mužstva.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se zrušují disciplinární tresty ve vojsku jako nasluhování, cvičení z trestu, odmítání stravy či žoldu, a odmítání dovolené a vycházek. Rovněž budiž zakázána veškerá persekuce vojínů.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se příslušníci branné moci opravňují k podávání kolektivních stížností.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů odstranila prohlídky kufrů a provádění tělesných prohlídek vojínů.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, který by umožňoval volnou účast proletářských příslušníků branné moci v třídně proletářských organisacích a zaručoval jim plnou koaliční svobodu na účely politickými a odborovými. Vojíni mohou býti politicky i odborově organisováni jakož i mohou volně čísti proletářský dělnický tisk.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, o zákazu používání vojska proti dělníkům a malým rolníkům, v jejich politických a hospodářských bojích proti buržoasii.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se zavádí v armádě teritoriální systém a složení vojenských těles podle národností, aby tak mohla býti uplatněna práva národnostních menšin a aby velení a služební styk mohl se díti v mateřské řeči vojínů.

Resoluce posl. Štětky a soudr.:

Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se znovu zavádí aktivní i pasivní volební právo příslušníků branné moci.

Resoluce posl. inž. Junga, Knirsche a druhů:

Presenční stav československého vojska budiž snížen na 100.000 mužů. Čas činné vojenské služby budiž z 18 měsíců snížen na 12 měsíců.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby podala návrh zákona, jímž se znovu zavádějí drahotní přídavky pro mužstvo.

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby bývalé poddůstojníky z povolání, kteří v Československu konali činnou službu a na základě utrhání na cti byli propuštěni, bezdůvodně zbaveni své hodnosti nebo byli propuštěni pro neznalost státního jazyka, buď přeložila do výslužby nebo, dávali tomu vláda přednost, převzala do státní služby (k četnictvu atd.).

Resoluce posl. dr Mayr-Hartinga a druhů:

Vláda se vybízí, aby neprodleně podala návrh zákona, jímž se zavádí zákonitá 14měsíční služební doba a postupně provádí další snížení služební doby.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP