Pátek 16. května 1930

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 415.

Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila v příští schůzi.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu a aby rozprava tato dle návrhu podatelů zahájila se v příští schůzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

Nikdo. Tím rozprava přiznána nebyla.

307. Naléhavá interpelace posl. dr Hassolda a druhů ministrovi vnitra o námitkách proti jihlavským obecním volbám.

Žádám za přečtení závěrečných otázek.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Podepsaní táží se pana ministra vnitra:

1. Ví pan ministr o rekursu proti jihlavským obecním volbám?

2. Jest pan ministr ochoten znovu napraviti těžké poklesky proti zákonům, které se staly při obecních volbách v Jihlavě a vinníky pohnati k odpovědnosti?

3. Jest pan ministr ochoten naříditi, aby rekurs německých stran proti naříkaným volbám byl ihned vyřízen a aby se mu vyhovělo?

4. Co zamýšlí pan ministr učiniti, aby při nových volbách pomohl zákonu k jeho právu a aby i v Jihlavě byla konečně učiněna přítrž velkým volebním podvodům?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 416.

Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila v příští schůzi.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu, a aby rozprava tato dle návrhu podatelů zahájila se v příští schůzi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

Nikdo. Tím rozprava přiznána nebyla.

318. Naléhavá interpelace posl. Hodinové, Čižinské a soudr. ministru vnitra o hrubém a surovém jednání policie proti dělníkům a jejich ženám při bourání kolonie Zahrádek u Edenu ve Vršovicích dne 25. a 26. března t. r.

Žádám za přečtení závěrečných otázek.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Ptáme se:

Je pan ministr vnitra ochoten okamžitě naříditi přísné vyšetřování a nejpřísnější potrestání všech vinníků bourání kolonie Zahrádky?

Je pan ministr vnitra ochoten pohroziti nejtěžšími tresty do budoucna každému, kdo by se odvážil naříditi nebo prováděti podobné případy stěhování?

Je pan ministr vnitra ochoten postarati se, aby všem vystěhovaným kolonistům byla dána řádná náhrada nejen jejich zbouraných baráčků, ale i za škody způsobené stěhováním a policejním, surovým týráním?

Je pan ministr vnitra ochoten postarati se o bezodkladné řádné ubytování vystěhovaných kolonistů?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 438.

Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu a aby rozprava tato dle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

319. Naléhavá interpelace posl. Majora, Steinera a soudr. ministru spravedlnosti o surovém nakládání s uvězněným posl. Sedorjakem.

Žádám za přečtení závěrečných otázek.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Ptáme se pana ministra spravedlnosti:

1. Zná p. ministr spravedlnosti tento neslýchaný a surový čin spáchaný na poslanci Sedorjakovi?

2. Nařídí pan ministr spravedlnosti okamžité propuštění nemocného poslance Sedorjaka?

3. Dá pan ministr spravedlnosti ihned vyšetřit a přísně potrestat původce a vykonavatele tohoto surového činu?

4. Nařídí pan ministr spravedlnosti svým podřízeným orgánům pod nejpřísnějšími tresty zákaz opakování podobného případu?

Předseda: Odpověď na tuto naléhavou interpelaci byla rozdána jako tisk 439.

Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle jedn. řádu a aby rozprava tato dle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolené dal jsem: dodatečně na včerejší, jakož i na dnešní schůzi pp. posl. Krosnářovi a Jos. Svobodovi; na dnešní schůzi pp. posl. Gottwaldovi, Haiblickovi, Klimentovi, Kubačovi, Steinerovi, Vallo - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvil se posl. Zápotocký.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Klub poslanců "Deutsche christl.-soz. Volkspartei" vyslal do výboru kulturního posl. dr Petersilku za posl. Krumpeho; do výboru imunitního posl. Bobka za posl. dr Mayr-Hartinga.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Dotazy:

posl. Koška a druhů ministru železnic o překládání výtopny z Klatov do Plzně (č. D 239-III),

posl. dr Patejdla, Davida, Richtra, Jaši ministru železnic o zařazení průvodčích vlaků býv. legionářů u dopravního úřadu v Přívoze k službě vlakvůdcovské (č. D 240-III).

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

403. Odpověď min. vnitra na interp. posl. Jurana a soudr. o balkánských methodách brněnské policie (tisk 286).

404. Odpověď vlády na interp. posl. Suroviaka a druhů o nespravedlivém provádění revise systemisace na čsl. státních drahách (tisk 284).

414. Odpověď min. soc. péče na interp. posl. Jurana a soudr. o porušování 8 hodinné doby pracovní (tisk 285).

415. Odpověď min. financí na interp. posl. inž. Kalliny a druhů, že karlovarský berní úřad bezohledně vymáhá daně (tisk 291).

416. Odpověď min. vnitra na interp. posl. Krebse a druhů o volebních podvodech při obecních volbách v Jihlavě (tisk 138/XIX) a posl. dr Hassolda a druhů o námitkách proti jihlavským obecním volbám (tisk 307).

438. Odpověď min. vnitra na interp. posl. Hodinové, Čižinské a soudr. o hrubém a surovém jednání policie proti dělníkům a jejich ženám při bourání kolonie Zahrádek u Edenu ve Vršovicích dne 25. a 26 března t. r. (tisk 318).

439. Odpověď min. spravedlnosti na interp. posl. Majora, Steinera a soudr. o surovém nakládání s uvězněným posl. Sedorjakem (tisk 319).

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána Těsnopisecká zpráva o 44. schůzi posl. sněmovny.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 20. května t. r. o 3. hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a zahraničního o vládním návrhu (tisk 293) ústavního zákona o úpravě státních hranic s Německem, Rakouskem a Maďarskem (tisk 389).

2. Zpráva výborů technicko-dopravního, zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 326), jímž se předkládá Národnímu shromáždění smlouva mezi republikou Československou a republikou Rakouskem o úpravě technickohospodářských otázek na hraničních tratích Dunaje, Moravy a Dyje, podepsaná v Praze dne 12. prosince 1928 se závěrečným protokolem z téhož dne (tisk 385).

3. Zpráva výborů zemědělského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 327), kterým se předkládá Národnímu shromáždění Smlouva mezi republikou Československou a republikou Polskou o rybolovu a ochraně ryb v hraničních vodách a ve vodách jejich povodí, sjednaná v Katovicích dne 18. února 1928 (tisk 390).

4. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy:

a) ústavního zákona o úpravě státních hranic s Německem, Rakouskem a Maďarskem (tisk 389),

b) schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí se Smlouvou mezi republikou Československou a republikou Rakouskem o úpravě technicko-hospodářských otázek na hraničních tratích Dunaje, Moravy a Dyje, podepsanou v Praze dne 12. prosince 1928, i se Závěrečným protokolem z téhož dne (tisk 385),

c) schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí se Smlouvou mezi republikou Československou a republikou Polskou o rybolovu a ochraně ryb v hraničních vodách a ve vodách jejich povodí, sjednanou v Katovicích dne 18. února 1928 (tisk 390).

5. Druhé čtení zprávy výborů soc.-politického a rozpočtového:

a) k usnesení senátu (tisk 421) o vládním návrhu (tisk sen. 165 a 184) zákona, kterým se upravují odpočivné a zaopatřovací platy některých státních a jiných zaměstnanců a učitelů, jakož i pozůstalých po nich, jakož i

b) k usnesení senátu, kterým byla zamítnuta poslaneckou sněmovnou schválená osnova (tisk 1413 a 1452-II) zákona, kterým se mění §§ 2 a 5 zákona čís. 194 z r. 1920 o zaopatřovacích nárocích bývalých vojenských gážistů a §§ 3 a 16 zákona čís. 288/1924 o změně některých předpisů o zaopatřovacích požitcích vojenských osob a pozůstalých po nich (tisk 430).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Jablunkově v trest. věci posl. Śliwky (tisk 366).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Č. Těšíně v trest. věci posl. Śliwky (tisk 367).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Fedora (tisk 368).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

(Konec schůze ve 3 hod. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP