Pátek 2. května 1930

2. Zpráva výborů zemědělského a zásobovacího o vládním návrhu (tisk 305) zákona, jímž se vláda zmocňuje, aby zavedla celní přirážky k celním sazbám u některých druhů obilí, mouky a mlýnských výrobků, a jímž se zakazuje chemická úprava mouky (tisk 384).

3. Zpráva výborů zemědělského a zásobovacího o vládním návrhu (tisk 329) zákona o dovozních listech (tisk 388).

Ke sloučené rozpravě o těchto dvou odstavcích pořadu není již nikdo ke slovu přihlášen. Rozprava je tedy skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

K osnově tisk 384:

1. Návrh posl. Novotného, Čižinské a soudr.:

Navrhujeme, aby se přešlo k pořadu přes jednání o vládním návrhu tisk 305 o celní přirážce k celnímu sazebníku.

2. Pozměňovací návrh posl. dr Hanreicha, Matznera a druhů:

§ 1 znějž:

"Poněvadž pro zemědělskou krisi ceny pšenice, žita, ječmene, ovsa a pšeničné a žitné mouky klesly pod výrobní náklady, zavádějí se k platným minimálním celním sazbám tyto celní přirážky:

Pro pšenici v takové výši, aby cena na plodinové burse v Praze dosáhla 220 Kč, pro žito 180 Kč, pro ječmen 175 Kč, pro oves 160 Kč.

Pro žitnou a pšeničnou mouku musí celní sazba činiti vždy dvojnásobek příslušného cla na žito a pšenici.

Resoluční návrhy posl. Čižinské, Novotného a soudr.:

3. Vládě se ukládá, aby do týdne předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se stanoví, aby všichni malozemědělci a pracující vůbec, poškození živelními pohromami, dostali okamžitě náhradu celé způsobené škody; každé podporování velkostatkářů a bohatých sedláků jakož i bohatých vůbec z veřejných prostředků budiž přísně zakázáno.

4. Vládě se ukládá, aby ihned zavedla režijní tarify na drahách pro dopravu uhlí a hospodářských potřeb pro malozemědělce, jakož i dodávání ušlechtilých semen a umělého hnojiva malozemědělcům za režijní cenu.

5. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se stanoví okamžité a bezplatné zaknihování přidělené půdy malozemědělcům a bezplatné používání obecních a velkostatkářských pastvin pro domkáře a malorolníky.

6. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se zavede bezplatné sociální a živelní pojištění malozemědělců na účet kapitalistů a jich státu. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

7. Vládě se ukládá, aby odepsala dlužné daně za minulá léta všem drobným zemědělcům, jichž roční důchod nepřesahuje 20.000 Kč a aby v takových případech, kde nedoplatky daňové byly vtěleny do knih, byly na účet státní správy vymazány.

8. Vláda se vyzývá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se nařizuje škrtnutí všech hypotekárních dluhů drobných zemědělců.

9. Vládě se ukládá, aby do 14 dnů předložila poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se ruší všechny daně pro malozemědělce, kteří nemají větší roční příjem než 20.000 Kč ročně.

10. Resoluční návrh posl. dr Hanreicha, Matznera a druhů:

Vláda se vybízí, aby neprodleně podala návrh zákona, jímž se mění celní položky všech zemědělských výrobků a celní sazby buďtež vyměřeny tak vysoko, jak byly zavedeny v sousedním Německu.

K osnově tisk 388:

11. Návrh posl. Novotného, Čižinské a soudr.:

Navrhujeme, aby se přešlo přes jednání o vládním návrhu tisk 329 o dovozních listech k dennímu pořadu.

12. Pozměňovací návrh posl. dr Hanreicha, Matznera a druhů k §u 1:

V odst. 1 budiž po slově "okurek" dodáno: "cibule, čerstvé zeleniny a luštěnin".

V odst. 2 buďtež v posledních dvou řádcích škrtnuta slova "nejnižší" a "bez případné celní přirážky".

13. Pozměňovací návrh posl. Scharnagla a druhů:

Navrhujeme, aby v §u 1, odst. 1 a 2 množství 50 q potřebné k získání dovozního listu, bylo sníženo na 20 q se zřetelem na drobný pohraniční ruch.

14. Pozměňovací návrh posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů k §u 1, odst. 1:

Místo "čerstvých okurek" má státi "okurek čerstvých nebo naložených ve slané vodě nebo v octě".

Místo "semene červeného a bílého jetele, má státi "semene červeného, švédského a bílého jetele,".

Místo "činí-li vývozní zásilka nejméně 50 q, u semene červeného a bílého jetele, másla a sýrů nejméně 5 q jednoho a téhož druhu zboží," má státi: "činí-li vývozní zásilka nejméně 50 q, u okurek, jetelového semene a másla nejméně 5 q a u sýrů nejméně 1 q jednoho a téhož druhu zboží,

§ 1, odst. 1 zněl by tudíž:

"(1) Při vývozu žita, ječmene, ovsa, okurek čerstvých nebo naložených ve slané vodě nebo v octě, semene červeného, švédského a bílého jetele, másla přírodního, čerstvého nebo soleného, též přepouštěného, a sýrů z volného oběhu v celním území do celní ciziny, činí-li vývozní zásilka nejméně 50 q, u okurek, jetelového semene a másla nejméně 5 q a u sýrů nejméně 1 q jednoho a téhož druhu zboží, vydá se vývozci na jeho návrh dovozní list v celní hodnotě určené množstvím vyvezeného zboží a sazbou uvedenou v § 2, odst. 1."

15. Pozměňovací návrh posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů k §u 2, odst. 1:

Místo "za 100 kg čerstvých okurek . . . . Kč 50.-," má státi "za 100 kg okurek . . . . Kč 30.-,

Místo "za 100 kg semene bílého jetele . . . . Kč 170.-," má státi "za 100 kg semene švédského a bílého jetele . . . . Kč 170.-".

16. Pozměňovací návrh posl. dr Hanreicha, Matznera a druhů:

V §u 3 buďtež škrtnuta slova "mouky a mlýnských výrobků" a nahrazena slovy "kávy a čaje".

17. Pozměňovací návrh posl. Berana, Knotka. Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů k §u 3:

Místo "čerstvých okurek," má státi "okurek čerstvých nebo naložených ve slané vodě nebo v octě,

Resoluční návrhy posl. dr Hanreicha, Matznera a druhů:

18. Vláda se vybízí, aby pečovala, aby plné zhodnocení dovozních listů bylo zaručeno nejlépe tím, že by bylo utvořeno místo, kde by bylo lze dovozní listy vyměniti za přiměřený peníz.

19. Ministerstvo financí se vybízí, aby svou dosavadní praxi při zacházení s mlýnskými dovozními listy přísně přizpůsobilo ustanovením zákona a ustanovením obchodní smlouvy s Maďarskem. Zboží, které se dováží na základě dovozních listů, budiž po překročení hraničních stanic srovnáno s jiným zbožím a osvobozeno od další kontroly.

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu o obou osnovách pp. zpravodajům, a to nejprve zpravodaji výboru zemědělského, p. posl. dr Zadinovi.

Zpravodaj posl. dr Zadina: Slavná sněmovno! (Výkřiky komunistických poslanců.)

Projednávané osnovy vládní, a sice jednak osnova o celních přirážkách k obilním clům a dále osnova o dovozních listech, přinášejí skutečně mimořádně důležitá opatření pro zmírnění krise obilní.

Osnova prvá, o celních přirážkách, má poskytnouti našemu obilnářství zvýšenou celní ochranu pro dobu cenové krise, proto očekáváme, až tento zákon vstoupí v účinnost, že skutečně zmírní nebo aspoň zabrzdí konkurenci z ciziny.

Druhá osnova o dovozních listech má posloužiti odvětvím přebytkovým, aby se clo uplatnilo náležitým způsobem a aby se usnadnil vývoz přebytkových zásob do ciziny. (Stálé výkřiky komunistických poslanců.)

Obě osnovy řeší tyto označené úkoly způsobem, který znamená podstatné zlepšení proti dosavadnímu stavu, ačkoliv musím konstatovat, že nebylo plně vyhověno požadavkům kruhů zemědělských a také ani ne podnětům kruhů odborných. Tuto charakteristiku musím přiznati oběma osnovám, poněvadž teprve prakse ukáže, do jaké míry obě osnovy, ve stylisaci takto upravené, osvědčí se pro pomoc domácímu zemědělství.

V debatě, provedené jak v zemědělském výboru, tak i v plenu poslanecké sněmovny (Výkřiky komunistických poslanců.) byla přednesena řada podnětů, doplňujících nebo pozměňujících text vládní osnovy a já jako referent zemědělského výboru mohu konstatovati, že bych mnohým těmto podnětům dopřál uplatnění v zájmu věci a v zájmu podpory našeho zemědělství. Avšak nebylo tak možno, poněvadž jiné ohledy tangované a jiné zájmy dotčené tomu odporovaly. Zejména u dovozních listů byla vyslovována řada přání pro doplnění exportní skupiny, pro rozšíření na zeleninu, konservy, šunky, škrob a ovoce. Také těmto požadavkům nebylo možno vyhověti, jednak z důvodů národohospodářských, poněvadž nebylo uznáváno toho po třebí nebo účelnost, jednak, a to hlavně z důvodů finanční úspornosti. Kromě toho bylo potřebí pečovati o udržení určitého poměru mezi skupinou exportní a skupinou importní, aby byla udržena rovnováha obou skupin. (Stálé výkřiky komunistických poslanců.)

Otázka zhodnocení dovozních listů, vážená sněmovno, zasluhuje zvláštního posouzení, a sice z toho důvodu, poněvadž ve veřejnosti i kruzích odborných, komorách a plodinových bursách byly přednášeny v tom směru vážné pochybnosti a obavy, a tu konstatuji, že za daných předpokladů chovám přesvědčení, že zhodnocením dovozních listů nastane podstatné zlepšení proti dnešnímu stavu.

Nutno uznati národohospodářskou zásadu, že jedině plně hodnotné dovozní listy plní svoji funkci národohospodářskou, to znamená v ohledu cenovém i vývozním, naproti tomu dovozní listy znehodnocené osvědčují se v pravém opaku, působí totiž na stlačování cen, tlumí export a usnadňují a podporují vlastně import, aniž by z toho kdo jiný měl prospěch. Proto je mimořádně důležitý úkol státu, který má pečovati, aby dovozní listy byly vždy a trvale plně zhodnocovány. Kruhy zemědělské hlavně doufají, že náš stát tento úkol plniti bude. Když roku loňského na podzim projevilo se určité mírné znehodnocení dovozních listů, učinil Stálý výbor opatření pro zhodnocení, rozšíření importní skupiny, a opatření toto dosti dobře posloužilo.

Když Národní shromáždění projednávalo toto opatření Stálého výboru ... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. dr Zadina (pokračuje): ... přijalo resoluci, kterou byla žádána vláda, aby pečovala o plné zhodnocení dovozních listů. V novém zákonu o dovozních listech má vláda v §u 4 zmocnění, podle kterého může učiniti každé vhodné opatření pro zajištění žádoucích hospodářských výsledků. Na to kladu velikou váhu, aby vláda zejména pečovala o vhodná opatření pro udržení plné hodnoty dovozních listů. Z těchto všech důvodů jako referent odpovědným způsobem chci zdůrazniti před širší veřejnosti, že náš zemědělec a náš obchod může plně důvěřovati ve zhodnocení dovozních listů a že bude dbát, aby byly tak zpeněžovány a ne nějakým disažiem.

Dotýkám se i těch zjevů, které vystupují na obzoru naší obchodní politiky, že totiž sousední Německo v poslední době přikročilo již ke třetí etapě výstavby své celní ochrany vydáním zákona, který dává vládě německé plnou moc ke zvyšování cel, a zákona, který také dává vládě plnou moc ke zvyšování celní hodnoty dovozních lístků v Německu. Z toho resultují pro naši vládu velmi neblahé a nepříznivé důsledky hospodářské. Na pšenici a ječmen zavedli Němci na př. clo 120 Kč na 1 q a také v té relaci na slad. Z toho resultuje důsledek že vývoz našeho ječmene a sladu do Německa je takřka úplně znemožněn.

Další nebezpečí hrozí z toho, že Německo si zvýšilo celní hodnotu na své dovozní listy a že ji může ještě zvyšovati dále, z čehož resoltuje nebezpečí pro nás, že se projeví dumpingový dovoz obilí z Německa k nám, jak jsme to viděli v minulých měsících u ječmene, u ovsa a jiných plodin. Z toho hrozí nám nebezpečí velmi vážné, a tu bych chtěl na svém odpovědném místě jako referent zemědělského výboru u obou těchto osnov na to klásti velkou váhu, aby vláda plnila svůj odpovědný úkol a pečovala o zabezpečení našeho zemědělství proti všem podobným zjevům konkurenčním a dumpingovým z ciziny.

V závěru zaujímám stanovisko k podaným návrhům. Především mohu doporučiti návrh kol. Berana a druhů na určité modifikace ve vládní osnově zákona ohledně dovozních listů, pokud se dotýká okurek, jetelového semene a sýru. Naproti tomu se vyslovuji proti všem ostatním návrhům, které byly podány.

Jako referent zemědělského výboru prohlašuji, že trvám na svém původním návrhu, aby poslanecká sněmovna dala svůj souhlas k oběma vládním osnovám, jak k osnově ohledně celní přirážky k obilním clům, tak i k osnově zákona o dovozních listech. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo k doslovu o obou osnovách druhému zpravodaji za výbor zásobovací, p. posl. Křemenovi.

Zpravodaj posl. Křemen: Slavná sněmovno! Projednávání vládního návrhu zákona tisk 305, jímž se vláda zmocňuje, aby zavedla celní přirážky k celním sazbám u některých druhů obilí, mouky a mlýnských výrobků, a jímž se zakazuje chemická úprava mouky, vyžádalo si věcné debaty, ve které návrh zákona podroben byl náležité kritice.

Je třeba jen litovati, že zákon tento, který byl včas předložen p. ministrem zemědělství a vládou, nebyl schválen dříve, aby se prospělo našemu zemědělství již při sklizni r. 1929. Když pozorujeme Německo, jak v poslední čas upravuje své dovozní a vývozní oprávnění na hospodářské výrobky, je jisto, že v našem státě nedostatečná úprava celní doposud byla jednou z příčin nynější krise hospodářské, a proto musíme litovati, že takováto úprava se nestala již r. 1926, kdy jsme navrhovali změnu zákona o úpravě celních sazeb některých zemědělských výrobků.

I tehdáž byly vyslovovány námitky, že zvýšení cla na zemědělské výrobky způsobí zdražení chleba. Nestalo se tak, neboť nebylo k tomu příčiny, a nestane se ták ani po vydání tohoto zákona, neboť žita máme zde v našem státě dostatek a upevnění cen může se projeviti pouze v míře nepatrné, což ještě neznamená zvýšení cen mouky ani chleba.

Z toho důvodu je nutno, máme-li opravdu dobrou vůli pomoci našemu zemědělství, aby také cla na dobytek a živočišné výrobky byla dostatečně zvýšena a ostatní čísla sazebníku podle potřeby upravena.

Revisi celého celního sazebníku na základě změněných poměrů nelze se vyhnouti a je třeba co nejdříve ji provésti.

Opatřeními, která se stanou podle tohoto zákona na ochranu naší zemědělské výroby, budou se stabilisovati poměry na našem obilním trhu. Žádáme vládu, aby bedlivě sledovala trhové poměry a podle toho vyrovnávala pokles cen zemědělských výrobků, abychom se dočkali té stabilisace, která by prospěla celému národnímu hospodářství.

Jménem zásobovacího výboru doporučuj i přijetí tohoto vládního návrhu beze změny, tak jak byl ve výboru zemědělském a zásobovacím přijat.

Z věcné debaty o vládním návrhu č. 329 zákona o dovozních listech na obilí, mlýnské výrobky a některé druhy živočišné produkce, jako máslo a sýr, možno souditi, že se všeobecně uznává důležitost nové úpravy dovozních listů. Očekáváme podle tohoto zákona lepší zhodnocení dovozních listů, rozšíření jich funkce na další okruh zboží, zlepšení ceny vývozních produktů na domácím trhu a usnadnění vývozu přebytkových zásob z minulé sklizně. Možno litovati jen toho, že této dohody nebylo docíleno dříve, aby se zemědělská krise nebyla tak zostřila, zvláště v této době.

Tento zákon je pouze částí ostatních zákonů, které budou zemědělskou krisi mírniti.

Bude potřeba ještě dalších zákonů a vládních opatření, aby bylo našemu zemědělství pomoženo. Zejména je nutno, aby byl již vydán, jak jsem již řekl, zákon na zvýšenou ochranu živočišné produkce. Dalším nutným opatřením, po kterém zemědělský lid volá, je zřízení živelní veřejné pojišťovny proti krupám, a je nutno, aby vláda v brzké době i tento návrh k sněmovnímu projednání obnovila. Loni byla již zahájena o něm debata, ale ze zemědělského výboru se návrh dále nedostal. Bez vyřešení tohoto risika zemědělce nebude vyřešena zemědělská krise, neboť pojištění u pojišťoven nynějších pro vysoké premie je nedostupné.

Jako referent zásobovacího výboru doporučuji slavné sněmovně, aby přijala návrh zákona a aby jej v plném znění schválila. Doporučuji také přijetí pozměňovacího návrhu pp. posl. Berana, Knotka, Mikuláše a druhů, ale nedoporučuj i přijetí ostatních pozměňovacích návrhů, které nevyhovují intencím předložených zákonů. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Nyní vykonáme oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona, jímž se vláda zmocňuje, aby zavedla celní přirážky k celním sazbám u některých druhů obilí, mouky a mlýnských výrobků, a jímž se zakazuje chemická úprava mouky (tisk 384).

Osnova zákona má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Ježto byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Novotného a soudr., aby se přešlo přes osnovu k pořadu.

Nebude-li tento návrh přijat, přikročíme k hlasování meritornímu, a to:

O §u 1 budeme hlasovati v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů; nebude-li přijata, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Pak o §§ech 2, 3 a 4, o nadpise a úvodní formuli zákona podle zprávy výborové, ježto není k nim pozměňovacích návrhů.

Jsou proti přednesenému způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Novotného a soudr. na přechod k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 1 osnovy zákona v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s §em 1 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Kdo souhlasí s §§ 2, 3 a 4, nadpisem a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 2, 3 a 4, nadpis a úvodní formule zákona jsou přijaty podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu. (Hluk komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Nyní vykonáme hlasování o druhé osnově.

Ad 3. Hlasování o osnově zákona o dovozních listech (tisk 388).

Osnova zákona má 7 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Ježto byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Novotného a soudr., aby se přes osnovu přešlo k pořadu.

Nebude-li tento návrh přijat, přikročíme ke hlasování meritornímu a hlasovali bychom takto:

O §u 1 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Scharnagla a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 1 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 2 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů; nebude-li přijata, hlasovali bychom o §u 2 podle zprávy výborové.

O §u 3 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů; nebude-li ani ta přijata, hlasovali bychom o §u 3 podle zprávy výborové.

O §§ 4 až 7, o nadpise a úvodní formuli zákona budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Jsou proti přednesenému způsobu hlasování nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Novotného a soudr. na přechod k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Přistoupíme nyní k hlasování meritornímu.

Kdo souhlasí s §em 1 osnovy zákona v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě návrhu posl. Scharnagla a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 1 v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů, jejíž přijetí doporučují pp. zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

§ 1 je schválen v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů.

Kdo souhlasí nyní s §em 2 v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů, jejíž přijetí doporučují pp. zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.) (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

To je většina.

§ 2 je schválen v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě návrhu posl. dr Hanreicha a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 3 v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů, jejíž přijetí doporučují pp. zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

§ 3 byl schválen v úpravě návrhu posl. Berana, Knotka, Mikuláše, Ostrého, Tauba, dr Lukavského, Koudelky, Böhma a druhů. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím opětně o klid.

Kdo nyní souhlasí s §§ 4 až 7, s nadpisem a úvodní formulí zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

§§ 4 až 7, nadpis a úvodní formule zákona jsou schváleny ve znění zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Nyní přistoupíme k odloženému hlasování o odstavci prvém pořadu.

Ad 1. Hlasování o osnově zákona, jímž se mění a doplňují některá ustanovení zákona ze dne 19. července 1921, č. 267 Sb. z. a n., o státním příspěvku k podpoře v nezaměstnání (tisk 391).

(Výkřiky poslanců strany komunistické. - Předseda zvoní.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP