Středa 19. března 1930

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu o obou osnovách pánům zpravodajům; nejprve zpravodaji výboru zahraničního, panu posl. Hrušovskému.

Zpravodaj posl. Hrušovský: Velactená snemovňa! Jediný rečník, ktorý zúčastnil sa tejto debaty proti samej osnove úmluvy a dodatočnej úmluve, ako aj proti zákonu, ktorým táto úmluva má sa prevádzať, nepredniesol vlastne žiadnych námietok, naopak i ako opozičník vyslovil tiež svoj súhlas s usporiadaním vecí tak, ako stalo sa tou to úmluvou. Jedine vyzdvihol svoju žiadosť, aby patrični penzisti so strany ministerstva financií pokiaľ možno najrýchlejšie vybavení boli tak, ako to úmluva nakladá. Je samozrejmé, že toto nemôže sa stať so strany ministerstva financií preto, lebo jedná sa tu vlastne o samosprávné sbory, o samosprávné úrady a nemôže sa to stať ani skôr preto, kým táto úmluva nebude ratifikovaná nielen posl. snemovňou, ale i senátom. Je samozrejmé, že my by sme si priali, aby táto vec čím skôr prišla do poriadku. To je myslím samozrejmá vec, proti ktorej snáď ani u jednej strany tohoto parlamentu námietok nebude.

Navrhujem preto znova, aby slávna snemovňa schválila úmluvu, ako aj vládny návrh zákona, ktorým táto úmluva sa prevádza. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru ústavně-právního, panu posl. Richtrovi.

Zpravodaj posl. Richter: Vzdávám se slova.

Předseda: Pan zpravodaj posl. Richter vzdává se slova.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru rozpočtového, panu posl. Remešovi.

Zpravodaj posl. Remeš: Vzdávám se slova.

Předseda: Rovněž pan zpravodaj posl. Remeš se vzdává slova.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Nyní provedeme oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov a budeme hlasovati nejprve o osnově, která jest uvedena na pořadu jako odst. 1:

Ad 1. Hlasování o schvalovacím usnesení, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé 1. Úmluva mezi Rakouskem, Italií, Rumunskem, královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o úpravě pensí zemských, obecních a okresních, sjednaná ve Vídni dne 30. listopadu 1923 a 2. Dodatečná úmluva mezi Československou republikou a republikou Rakouskou k úmluvě pod 1 uvedené, podepsaná ve Vídni dne 3. února 1929 (tisk 280).

Schvalovací usnesení má 2 odstavce a dám o něm hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Nyní budeme hlasovati o odst. 2 pořadu:

Ad 2. Hlasování o osnově zákona, kterým se provádí úmluva mezi Rakouskem, Italií, Rumunskem, královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem ze dne 30. listopadu 1923 a dodatečná úmluva mezi Československem a Rakouskem ze dne 3. února 1929 o úpravě pensí zemských, obecních a okresních (tisk 281).

Osnova zákona má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Ježto není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovat i najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, o jest s jejími 2 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízeny jsou prvé dva odstavce pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu schůze.

Sděluji, že z důvodů formálních, aby mohly býti přikázány výborům vládní návrhy dnes tiskem rozdané, bude nutno konati dnes ještě jednu schůzi.

Navrhuji proto podle usnesení předsednictva, aby se příští schůze konala dnes za 5 minut, t. j. ve 3 hod. 20 min. odpol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 30. schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Schůze skončena ve 3 hod. 15 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP