Úterý 18. února 1930

Zemědělec v dnešní krisi musí zápasiti ještě s dalším těžkým problémem, a to jest nedostatek zemědělského dělnictva. Tento nedostatek je velmi tíživým zjevem a je problémem, o který se musí starati všechny vrstvy, celá naše sněmovna a všechny naše politické strany. Depopulace venkova není zjevem, jejž by bylo lze snadno politicky rozřešiti. Co znamená příliv dělnictva do měst průmyslových, lehko si zodpovíte sami. Znamená zvýšení nezaměstnanosti, zvýšení bytové krise a pod. Zemědělský dělník musí zůstati na venkově. Ovšem musí zůstati na venkově za trochu lepších předpokladů a trochu lepších existenčních podmínek. Existenční podmínky zemědělského dělníka jsou neobyčejně těžké a svízelné. Jeho kulturní a bytová úroveň jest až zarážející. My jsme však přesvědčeni - a i vy všichni, kteří objektivně na tento problém se díváte - že zemědělec za dnešní situace nemůže dát zemědělskému dělníku nic více, než mu dává. Jestliže zemědělec bude moci správně řešiti problém zemědělského dělníka, bude to až tenkráte, až jeho hospodářská situace se zlepší, až jeho hospodářské poměry budou vypadati jinak než dnes. Zemědělec musí za svoji práci býti lépe honorován, musí býti náležitě odměněn, a potom také bude moci dát zemědělskému dělníku to, co mu patří, nebo co je potřebí k zvýšení jeho úrovně. Četli jsme dnes, že ve vládě bylo jednáno o jistém fondu, který má býti reservován na stavbu malých bytů. Ano, to bude vhodný doplněk našich bytových zákonů, stavba drobných bytů ať ve městě nebo na venkově. Budeme však žádati, aby tento fond byl také spravedlivější k vrstvám zemědělského lidu, aby také zemědělské vrstvy měly možnost stavěti malé byty pro své dělníky. Podali jsme v tomto směru resoluci ministerstvu zemědělství a žádali jsme, aby v příštím rozpočtu tohoto ministerstva bylo pamatováno na tento problém, aby bylo pamatováno větší položkou na výstavbu vzorných domku pro zemědělské dělnictvo. (Potlesk.) To je věc nutná, věc důležitá, s jejímž řešením se musí počíti velmi brzo. (Výborně! - Potlesk.)

Řekl jsem, že vláda naše doposud neudělala nic pro zemědělství a chtěl bych při této příležitosti jen letmo říci, co všechno udělaly a dělají státy jiné s velikou kulturní a hospodářskou tradicí, ať v Evropě, ať v Americe. Je známo, co udělala pro zemědělství Italie. Je známo, jaké obrovské pokroky v několika málo letech značí v kultuře zemědělské právě tento stát. Vážení pánové, co dělá Anglie ku podpoře svého zemědělství? To jsme nejlépe poznali na našem cukerním trhu. A co dělá Francie, ta Francie, která pracuje za těžších a svízelnějších podmínek než u nás naše republika - vždyť jsem nedávno četl ve vážném cizozemském tisku, že v úrodném území severní Francie přecházejí od zemědělské intensity k zemědělské extensitě, poněvadž tam není dostatek zemědělského dělnictva, že tento nedostatek je přímo katastrofální a že se nedá žádnou podporou vlády vyvážiti.

Vážení pánové! A co sousední Německo? Co toto dělalo ve prospěch svého zemědělství? Nebudu o těchto věcech meritorně mluviti, bylo již o nich mluveno zde několikráte, ale chtěl bych říci a uvésti doslovně krátký odstavec z proslovu říšského kancléře Müllera, jednoho z vůdců soc. demokratického Německa, který v debatě o zemědělské krisi řekl:

"Tíseň širokých kruhů německých zemědělců trvá nezměněně dále. Vrácení zemědělské rentability v zemědělském podnikání je předpokladem udržení zemědělství a tím zachování německého venkova, jehož německá říše v zájmu svého hospodářství a zdravé výstavby německého národa tak bezpodmínečně potřebuje. Trvající oslabení venkova jako odběratele na vnitrozemském trhu nezůstane bez působení na průmysl a živnosti. Rovněž i vzrůstající útěk z venkova, který by byl nutným důsledkem zemědělské krise, zatížil by nesnesitelně městské dělnictvo. Říšská vláda je si naprosto vědoma nebezpečí, že při snížení zemědělské produkce výživa Německa byla by ve větší míře závislou od ciziny a zvýšený dovoz životních potřeb zatěžoval by naši bilanci. Ke zdolání tohoto nebezpečí a k odstranění krise v zemědělství je nutno užíti všech oněch prostředků, které by byly schopny, aniž by zatížily konsumenta" - to říkáme my, vážení pánové, také - "přispěti k opětnému povznesení zemědělské rentability. Vedle podpory a zlepšení produkce musí nastoupiti i zlepšení trhových i odbytových poměrů německého zemědělství jakož i zahradnictví a německého dobytkářství."

Tak, vážení pánové, mluví vůdce soc. demokratů v Německu, říšský kancléř velké německé koalice, v níž strana soc. demokratická má vůdčí postavení. Poměry u nás doposud, žel bohu, nejsou takové. Přáli bychom si, aby i naše veliká strana socialistická následovala tohoto socialistického příkladu sousedního Německa. U nás, jak jsem již podotkl několikráte, nestalo se ke zmírnění těžkých poměrů v zemědělství doposud nic. Naši zemědělci zatím jen strádají a trpělivě čekají. Stojí však všichni na stráži. Věří ještě stále, že jejich republika bude k nim spravedlivou. Nezklamte proto, vážení pánové, tuto jejich důvěru. Byl by to nevděk a bylo by to neštěstí pro národ a stát. (Výborně! - Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP