Čtvrtek 23. ledna 1930

Ad 1. Hlasování o opatření Stálého výboru NSRČ podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929 (k tisku 1, příl. A), kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu (tisk 136).

Dám hlasovati o návrhu výborů soc.-politického a rozpočtového, předneseném pp. zpravodaji, aby posl. sněmovna toto opatření Stálého výboru schválila.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna schválila opatření Stálého výboru ze dne 11. října 1929, kterým se doplňuje zákon ze dne 28. března 1928, č. 43 Sb. z. a n., o stavebním ruchu, a to v ústavou předepsané lhůtě.

Nyní budeme hlasovati o 2. odstavci pořadu.

Ad 2. Hlasování o opatření Stálého výboru NSRČ podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929 (k tisku 1, příl. B), kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 44 Sb. z. a n., o ochraně nájemníků (tisk 137).

Dám hlasovati o návrhu výborů soc.-politického a rozpočtového, předneseném pp. zpravodaji, aby posl. sněmovna toto opatření Stálého výboru schválila.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna schválila opatření Stálého výboru ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 44 Sb. z. a n., o ochraně nájemníků, a to v ústavou předepsané lhůtě.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Nyní vykonáme hlasování o odst. 3 pořadu.

Ad 3. Hlasování o opatření Stálého výboru NSRČ podle §u 54 úst. listiny ze dne 11. října 1929 (k tisku 1. příl. C), kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností (tisk 116).

Dám hlasovati nyní o návrhu výboru soc.-politického, předneseném panem zpravodajem, aby posl. sněmovna toto opatření Stálého výboru schválila.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna schválila opatření Stálého výboru ze dne 11. října 1929, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 28. března 1928, č. 45 Sb. z. a n., o odkladu exekučního vyklizení místností, a to v ústavou předepsané lhůtě.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Zbývá nám ještě hlasovati o resolučním návrhu posl. Horpynky a druhů, aby vláda předložila návrh zákona o otázkách bytových.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Přerušuji projednávání pořadu a přistoupím k ukončení schůze.

Posl. Stříbrný podal mi podle §u 23, odst. 3 jedn. řádu návrh, aby sněmovna změnila usnesení iniciativního výboru, jímž tento výbor ve schůzi dne 16. ledna 1930 zamítl návrh posl. Stříbrného, dr Perglera, Gajdy a druhů (tisk 32), aby obvinění přednesená posl. Stříbrným ve schůzi sněmovny dne 18. prosince 1929 vyšetřena byla zvláštním 24členným vyšetřujícím výborem.

Poněvadž návrh posl. Stříbrného podán mi byl v předepsané lhůtě, předkládám jej posl. sněmovně, aby o něm rozhodla bez rozpravy prostým hlasováním.

Dám o návrhu hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Stříbrného na změnu zamítavého usnesení výboru iniciativního o návrhu tisk 32, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut. (Výkřiky posl. Stříbrného a dr Perglera.)

Před ukončením schůze učiním ještě presidiální sdělení.

Ze senátu došla sdělení. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Předseda senátu sdělil přípisy ze dne 15. ledna 1930, že senát usnesl se v 8. schůzi dne 15. ledna 1930, aby o 3 měsíce prodlouženy byly lhůty dané §em 43 úst. listiny k projednání usneseni posl. sněmovny o vládních návrzích:

1. zákona, kterým se mění §§ 2 a 5 zákona č. 194/1920 Sb. z. a n. o zaopatřovacích nárocích bývalých vojenských gážistů a §§ 3 a 16 zákona č. 288/1924 Sb. z. a n. o změně některých předpisů o zaopatřovacích požitcích vojenských osob a pozůstalých po nich (tisk 1 sen.),

2. zákona, ktorým sa doplňujú a menia niektoré ustanovenia zákonov o súdnom pokračovaní vo veciach občianskych a o pokračovaní exekučnom (tisk 2 sen.),

3. zákona o četnickém kázeňském a kárném právu, odnětí četnické hodnosti, přeložení do výslužby v řízení správním a o umísťování superarbitrovaných četnických gážistů mimo služební třídy (tisk 3 sen.). (Hluk. Výkřiky posl. Stříbrného.)

Místopředseda Špatný (zvoní): Prosím o klid.

Pan předseda výboru imunitního svolává schůzi výboru imunitního na dnešek po plenární schůzi do jeho výborové místnosti.

Došlo oznámení o změně ve výboru rozpočtovém. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců "Bund der Landwirte und der Deutschen Arbeits- und Wirtschaftsgemeinschaft" posl. dr Peterse za posl. dr Kafku a posl. Windirsche za posl. Böllmanna.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 24. ledna 1930 o 10. hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového stran opatření Stálého výboru NSRČ podle §u 54 úst. listiny ze dne 22. října 1929 (k tisku 1, příl. H) o nemocenském ošetření důchodců podle zákona ze dne 21. února 1929, č. 26 Sb. z. a n., o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách (tisk 135).

2. Volba 16 členů a 16 náhradníků Stálého výboru podle §u 54 úst. listiny.

3. Volba komise pro kontrolu dávky z majetku a přírůstku na majetku.

4. Definitivní volba předsednictva, zapisovatelů a pořadatelů.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 50 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP