Pátek 23. března 1928

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Osnova zákona má 23 paragrafů, nadpis zákona, nadpisy jednotlivých paragrafů a úvodní formuli zákona. Jelikož nebyly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati o celé osnově najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitky proti tomu nejsou.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 23 paragrafy, s nadpisem zákona a nadpisy ostatními v zákonu se vyskytujícími i s úvodní formulí zákona ve znění doporučeném panem zpravodajem a shodném s předchozím usnesením senátu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení provedeme při vyřizování odst. 4 pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle § 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen je 3. odst. dnešního pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Návrh, aby řízením zkráceným podle § 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů:

a) zákona, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů 6%ní půjčky města Opavy z r. 1922 v úhrnné jmenovité hodnotě 25,000.000 Kč k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 1463),

b) o cestovních pasech (tisk 1529),

c) o směnečném poplatku (tisk 1527).

Návrh na zkrácené projednávání těchto osnov činím z toho důvodu, aby mohla býti zkrácena 24 hodinová lhůta, která normálně má uplynouti mezi prvním a druhým čtením, a aby nebylo nutno ještě v sobotu nebo příští týden konati plenární schůzi.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby jmenovaným osnovám přiznáno bylo zkrácené řízení, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Přistoupíme tedy ihned ke druhému čtení všech tří osnov.

Ad 4 a) Druhé čtení osnovy zákona, kterým se povoluje užíti dílčích dlužních úpisů 6%ní půjčky města Opavy z r. 1922 v úhrnné jmenovité hodnotě 25,000.000 Kč k ukládám nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 1463).

Zpravodajem výboru ústavně-právního je pan posl. Ostrý, který se vzdal slova, zpravodajem výboru rozpočtového je pan posl. Rýpar.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Rýpar: Oprav není.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Žádných opravných návrhů a textových změn není. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Přistoupíme ke druhému čtení další osnovy.

Ad 4 b). Druhé čtení osnovy zákona o cestovních pasech (tisk 1529).

Zpravodajem výboru ústavně-právního jest p. posl. dr Fritz.

Zpravodaj posl. dr Fritz: Slávna snemovňa! Navrhujem opravu tlačových chýb, a to:

1. v §e 7, odst. 2., riadok 3 zdola má miesto "vyhověli" s mäkkým "i" v koncovke stáť správne "vyhověly" s tvrdým "y" v koncovke,

2. v §e 16, odst. 1., riadok 3 zdola za slovom "nařízení" má miesto "z" stáť správne "ze dne".

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravami p. zpravodajem uvedenými, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění odchylném od předchozího usnesení senátu.

Rozhodneme nyní ještě o resolucích.

Žádám p. zpravodaje, aby se o nich vyjádřil.

Zpravodaj posl. dr Fritz: Navrhujem, aby rezolúcia vytlačená vo zpráve výborovej prijatá bola vo znení, usnesenom senátom, a ďalej doporúčam, aby rezolúcia navrhnutá pp. posl. Heegerom a súdr. bola zamietnutá.

Místopředseda inž. Dostálek: Kdo souhlasí s resolucí otištěnou ve zprávě výborové a doporučenou panem zpravodajem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce je přijata.

Kdo dále souhlasí s resolucí posl. Heegera a soudr., aby vláda předložila do 4 týdnů zákon o úpravě drobného pohraničního styku, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jest zamítnuta.

Přistoupíme ke druhému čtení poslední osnovy.

Ad 4 c). Druhé čtení osnovy zákona o směnečném poplatku (tisk 1527).

Zpravodajem výboru rozpočtového jest p. posl. dr Hnídek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Hnídek: Není žádných oprav.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Plzni v trestní věci posl. Dědiče (tisk 1329).

Zpravodajem jest p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Košek: Zpráva o žádosti krajského soudu v Plzni za souhlas s trestním stíháním posl. Dědiče byla rozdána tiskem a výbor imunitní navrhuje, aby posl. Dědič pro zmíněné přečiny k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Dědiče.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Dědiče.

Tím vyřízen jest 5. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trestní věci posl. Majora (tisk 1330).

Zpravodajem jest p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Majora byla rozdána tiskem a imunitní výbor usnesl se doporučiti posl. sněmovně, aby posl. Major pro zmíněný přečin vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Majora.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Majora.

Tím vyřízen jest 6. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Napajedlích v trestní věci posl. Mikulíčka (tisk 1331).

Zpravodajem jest p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Okresní soud v Napajedlích žádá za souhlas s trestním stíháním posl. Mikulíčka pro přestupek urážky na cti podle §u 487 tr. z. výrokem namířeným proti Tom. Baťovi jako bývalému předsedovi okresního silničního výboru ve Zlíně: "Vyřazení komunistické strany z okresních správních komisí jest nezákonné, komunisté odkryli svinstvo, jak byl stát okrádán správní komisí zlínskou". Dále pak výrokem: "Stát byl okraden o desítitisíce Baťou ve správní komisi".

Podobná obvinění není možno pokládati za oprávněnou kritiku veřejného života, nýbrž jde o nařknutí velmi těžké, které velmi se dotýká cti a bezúhonnosti nařknutého. Jestliže tudíž takový výrok učiní poslanec, musí míti i povinnost pravdivost svého výroku dokázati před soudem.

Navrhuje tudíž imunitní výbor, aby posl. Mikulíček pro zmíněný trestní čin, z něhož jest obviněn, byl k trest. stíhání vydán.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci, zahájíme proto rozpravu.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami. (Námitky nebyly).

Námitek není. Navržená lhůta jest přijata.

Ke slovu je přihlášen "proti" pan posl. Mikulíček. Dávám mu slovo.

Posl. Mikulíček: Všechny imunitky jak včera tak dnes, v nichž okresní, resp. krajské soudy o moje vydání žádají, týkají se sporu s firmou T. A. Baťa. Co je uvedeno v žádosti o mé vydání, projednávané dnes jako odst. 7. pořadu, kdy nanovo mám býti vydán - už to přečetl, ale jen pro sebe, pan zpravodaj posl. Košek - řekl jsem na ustavující schůzi II. správní komise. Prvá byla na žádost pana Tomáše Baťi rozpuštěna, ačkoli nebylo absolutně žádného důvodu.

My, jako zástupci celé pětiny... (Výkřiky.) Hloupými vtipy tento protidemokratický čin nijak nezahladíte, neboť když jste byli, pánové, (obrácen na pravici) tam na zadku, v oposici, reklamovali jste pro sebe práva jako každý druhý a třetí občan. Co je to za demokracii, co je to za parlamentarismus, když určitá politická skupina dostane se náhodně do vládního chomoutu a už má právo na vše, a jakmile z něho vyletí, nemá práva na nic, jen povinnosti? (Výkřiky.)

My jsme se na tuto schůzi ustavující dostavili, aniž jsme byli úředníkem okresní správy politické pozváni. Proč? Poněvadž jsme zástupci více než pětiny těch nejpoplatnějších vrstev na okrese zlínském. (Výkřiky. - Řečník obrácen k posl. Matikovi.) Tisovi ruksak nositi nebudu, jako tys ho nosil, buď bez starosti. Kdybych ho chtěl nositi Baťovi, tak bych dnes nepotřeboval mluviti o tom, že jsem v takové a takové situaci. Když podle návrhu šéfa okresní politické správy dr Januščíka byli jsme při jmenování správní komise opomíjeni, řekl jsem toto: Vyřazení komunistické strany z okresních správních komisí - poněvadž to nebyl první případ na Moravě - je nezákonné. Změňte ústavu a pak bude zákonné, ale pokud v ústavě jsou zaručena stejná práva všem vrstvám jakékoli kategorie občanské, nemůžete tvrditi, že opomíjení pětiny občanů je zákonné. Vy jste ústavu dosud nezměnili. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Dále jsem řekl: Komunisté odkryli svinstvo, jak byl stát okraden správní komisí zlínskou o desetitisíce. To je žalováno. Včera jsem už o tom mluvil, jak mé tvrzení o okrádání státu pánové z ministerstva železnic chtějí dokázati jako nepravdu. Nebudu to opakovati.

Dále ke druhé imunitce. Nechá-li mě p. předseda, překročím-li lhůtu, vymluviti, shrnu do toho i druhou imunitku. Jinak budu povinen, abych se podruhé zase hlásil o slovo na 15 minut.

Ve druhé imunitce je toto: V době, kdy fa T. A. Baťa odebírala kámen pro svoji potřebu, který byl zasílán na adresu: "Silniční výbor ve Zlíně", nabízel šéf firmy Tomáš Baťa okr. cestmistrovi 10.000 Kč najednou a 1000 Kč měsíčně. Tato morálka se nehodí mezi slušné lidi. Nevím, pánové, hodí-li se to, když v době, kdy určitá milionářská firma manipuluje nesprávně s tarifními doklady, nabízí se úřadujícímu cestmistrovi pod pláštíkem, že prý má ten cestmistr malý plat, 10.000 Kč a 1000 Kč měsíčně příplatku. (Posl. Srba: To bylo podplácení úředních osob!) Ne, pane kolego, on to dělal naprosto nevinně. On ne aby se byl přičinil jako předseda správní komise - ten náš cestmistr nemůže za 790 Kč měsíčně s rodinou, máť jedno dítě, ženu a tchýni žíti - nýbrž šel na to naprosto lidumilně. Vždyť on má svou lidumilnost potvrzenou rozsudkem nejvyššího soudu v případě pře s redaktorem Tobiášem v Přerově, kde se nejvyšší soud vyslovil, že Baťa je osvědčený lidumil. Když církev katolická prohlásila za světce Karla Velikého - Slovanobijce, jest svatý a ti katoličtí Slované se k němu modlí, ačkoli to byl prasprostý vrah, který potloukl tisíce a desítky tisíců tehdy ještě pohanských Slovanů, myslím, že akorát podle výroku nejvyššího soudu je zrovna takovým lidumilem Tomáš Baťa Zlínský, jako byl svatým ten Karel Veliký - Slovanobijce.

Kdo by neodsoudil toho, který místo aby se jako předseda silniční komise správnou cestou přičinil, aby ten cestmistr - nota bene význačný funkcionář lidové strany na našem okrese, dokonce tuším je okresním jednatelem - měl správný plat, aby z něho mohl žíti, pod pláštíkem lidumilnosti v době, kdy on se topí ve špinavé aféře, dává mu 10.000 Kč, aby si přilepšil, a 1000 Kč měsíčně. Nevím, pánové, jsme do těchto korupcí tak vžiti, že je těžko někde najíti u nás hranici, kde přestává poctivá činnost a kde začíná korupce. Už se to příliš vžilo. Panu Baťovi přes to všechno, že to bylo dokázáno, ve všech otázkách jdou na ruku vyšší a i nižší státní úřady. (Hlasy: Ba celý hrad!) To nevím, ale úřady okresní a zemské ano. Představte si, že asi před 5 nedělemi byla jmenována správní komise do dělnické okresní pojišťovny ve Zlíně. Jestliže vysloveně dělnické strany na Zlínsku dostaly při volbách do Národního shromáždění 30% hlasů, pak musí každý přiznati, že při takovém poměru hlasů ve volbách do Národního shromáždění musí býti z pojištěnců nejméně 60% příslušníků stran dělnických, poněvadž ostatní všichni, advokáti, faráři, sedláci, živnostníci atd. měli právo voleb do Národního shromáždění, ale nemají práva volebního do představenstva okresní pojišťovny. A co se stalo? Na návrh šéfa okresní politické správy nebyl jmenován do představenstva okresní nemocenské pojišťovny ani jeden komunista, ani jeden čsl. socialista, ani jeden sociální demokrat (Slyšte!), ale za to tam bylo jmenováno 6 Baťovců a ti svatí byrokrati šli na to ještě tak pitomě, že si nedali zaslat informace od správy okresní nemocenské pojišťovny a jmenovali tam do představenstva za t. zv. Baťovce 4 lidi, kteří vůbec již půl roku nejsou členy okresní nemocenské pojišťovny. Na protest správy okresní nemocenské pojišťovny, která tuto nezákonnost ovšem nemohla připustiti, Ústřední sociální pojišťovna musila tyto 4 úplně protizákonně do představenstva okresní pojišťovny jmenované vyřaditi a na jejich místo nastoupili náhradníci, a tak se tam šťastnou náhodou dostal také jeden náhradník za soc. demokratickou stranu. Za národně sociální stranu je tam jedině obchodník Tůma v dozorčím výboru, ale v představenstvu nikdo. Za komunisty, kteří mají největší posice mezi dělnictvem na Zlínsku, není tam vůbec nikdo. Nemám důkazu, že to bylo na rozkaz Tomáše Bati, ale myslím, že každý nepředpojatý člověk musí uznati, že toto jmenování nestalo se pod vlivem tamějších socialistických poslanců nebo kohokoli jiného, když tak dopadlo.

Dále: Baťovi se dovoluje ničiti hospodářsky všechno kolem sebe. Baťa je švec a je koželuh, ale v jeho závodním konsumu dostanete koupit půl kila masa, plátno, železné a dřevěné potřeby, všecko. Na Zlínsku máme "Svépomoc", konsumní družstvo. Stalo se několik případů, že konkurence poslala do tohoto družstva koupiti nečlena, dítě, za korunu cukrovinek a prodavač musel zaplatiti ponejprv 50, po druhé 100 a po třetí 300 Kč pokuty. U Bati nakupuje v konsumu, ač prodejna Baťova používá při zdanění výhod konsumu, kdo chce, a marně to ohlašujete, nic to nepomůže. Baťa dokonce se odvážil letošního školního roku, poněvadž má v zastupitelstvu i v místní školní radě většinu, přesídliti mladé muže ze svého internátu, kde vštěpuje svoji methodu do hlav mladým hochům od 14 let, do místností budovy školní, postavené před 30 lety, která již dnes stejně nevyhovuje, poněvadž jest tam 16 tříd, kdežto ve Zlíně jest potřebí 32 tříd, a děti ze školy přesídlil do místností, které mají cementové, před zimou nijak nekryté podlahy, v nichž je zima, v nichž děti se nastudily. Intervenoval jsem u ministerstva školství, ale tamější referent byl návštěvami se strany Baťovy a Baťových exponentů tak zpracován, že v tom neviděl naprosto žádné závady, aby předseda místní školní rady školní dítky přestěhoval - ovšem se schválením své většiny v místní školní radě - z budovy, která jest oficielně školní budovou, do budovy, o níž žádný odborník nemůže se vysloviti, že by byla pro školství způsobilá, aniž by škodila zdraví dítek a zájmům vyučování.

Když toto všechno je dovoleno, nedivím se, že ministerstvo přimhuřuje oči, když zemská politická správa přání takového polypa, který snaží se vše kolem sebe zadusiti, okamžitě vyhovuje, nedivím se soudci Teplíčkovi, o němž jsem včera mluvil, že vydá takový verdikt, nedivím se, že okresní hejtman podle přání takového kapitalistického žraloka jmenuje i do čistě dělnického ústavu, jako je dělnická sociální pojišťovna, kreatury, které budou každou chvíli Baťovi po vůli.

To není první a také ne poslední případ, kdy se imunitní výbor bude zabývati záležitostmi poslanců, kteří jsou v boji s Baťou. Jako jste postupovali v mém případě včera, hodláte postupovati i dnes. Jak jsem včera vytkl sociálně patriotickým stranám v ohledu správy silniční komise, že nezaujaly nejostřejší stanovisko k bagatelisování jedné politické strany, dočkáte se i toho, že do situace, v níž jest dnes komunistická strana k tomu kapitalistickému žralokovi, jemuž se ponechaly všechny nahrabané a nakeťasované zisky přes válku, dostane se i mnohá jiná strana, která dnes hlasuje pro vydání poctivých bojovníků proti tomuto ožebracovacímu a nedemokratickému baťovskému systému. Dělejte, co umíte. Pravím to také proto, že pomalu bude v Československé republice tato tribuna jedinou tribunou, s níž bude lze taková svinstva, která Baťa a jeho zaprodaní korteši páší, kritisovat, jinak se člověk vydává v šanc, že bude sedět v kobkách kriminálních a, má-li barák, že ho prosoudí.

My této tribuny neopomineme vždy ve vhodné chvíli použíti. (Potlesk poslanců komunistické strany.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava jest skončena.

Dávám slovo k doslovu panu zpravodaji posl. Koškovi.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Okresní soud v Napajedlích žádá za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka, který řekl, že stát byl Baťou okraden o desetitisíce ve správní komisi. Imunitní výbor nemůže se zabývati a nezabývá se tím, má-li komunistická strana s Baťou spor čili nic, (Výkřiky posl. Hakena.), imunitní výbor zkoumá pouze, stala-li se urážka. Myslím, že všichni malí živnostníci v celé Československé republice budou panu kol. Mikulíčkovi velmi povděčni, když před soudem dokáže, že skutečně Baťa stát o desetitisíce okradl. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Já nemohu jinak nežli trvati na svém návrhu, který jsem učinil jménem imunitního výboru, aby posl. Mikulíček pro tyto výroky, v nichž je těžká urážka na cti soukromého žalobce, k trestnímu stíhání vydán byl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Byl jsem požádán p. posl. Burianem, abych dal sečísti hlasy.

Vyhovuji tomuto přání a žádám pány zapisovatele posl. Ježka, Petroviče, dr Petersilku a Rýpara, aby spolu s úředníky sněmovny sečetli hlasy, a to pan posl. Ježek v prvém a druhém úseku, pan posl. Petrovič ve třetím a čtvrtém úseku, pan posl. dr Petersilka v pátém a šestém úseku a na presidiální tribuně, a pan posl. Rýpar aby spolu s tajemníkem sněmovny sečetli výsledky hlášené z jednotlivých úseků.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Mikulíčka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle provedeného sčítání hlasů vyslovilo se pro návrh pana zpravodaje 84 hlasů, proti němu 61 hlas.

Tím je přijat návrh výboru imunitního, aby posl. Mikulíček k trest. stíhání vydán byl a vyřízen je tím odst. 7. pořadu schůze.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu ve Zlíně v trest. věci posl. Mikulíčka (tisk 1332).

Zpravodajem jest p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP