Čtvrtek 1. prosince 1927

Tato opatření nejen vydráždila k rozhořčení socialistické dělnictvo, nýbrž i velkou část vašich vlastních voličů, jimž chcete namluviti svůj dobrý úmysl. Tak byl předseda sociálně-politického výboru pan Čuřík nucen napsati v "Budoucnosti": "Nesmí se připustiti, aby byla porušena zásada nynějšího zákona o sociálním pojištění, totiž povinné pojištění. Nikde na světě není dobrovolné pojištění. Sotva jeden hospodář dal by dobrovolně pojistiti svou služku. Musí k tomu býti donucen zákonem. K dobrovolnému pojištění není zapotřebí zákona. Kdo chce, aby pro čeleď zemědělcovu bylo zavedeno dobrovolné pojištění, ten nechce pro ni naprosto žádného pojištění, ten ji o pojištění olupuje". Nejsou-liž tato slova doznáním demagogie, kterou provozují vládní strany? Neotřásáte sami základy svého vlastního díla? Nepácháte snad loupeže, jak praví sám pan Čuřík?

Bude-li dovoleno, aby se zřídily nové zemědělské a společenstevní nemocenské pokladny, není to nic jiného, než že se vzdáváte soustavné sociální činnosti, že rozbíjíte všechny drobné náběhy k sociálnímu pojištění, jimiž jste se dosud stále chlubili a jimiž jste se pokusili smířiti dělníky s kapitalistickým světem. Při stabilisaci kapitalismu překáží vám i těch několik ústupků dělnické třídě. Proto musejí býti odstraněny.

Voláte po paritním zastoupení ve sborech sociálních pojišťoven, což neznamená nic jiného, než že olupujete pojištěnce o samosprávu a že je chcete vydati na pospas byrokracii. Zatím co všechna břemena přesunujete na dělníky, olupujete je o právo rozhodovati, chcete sami panovati. Jen těch několik faktů ukazuje, jak pečlivě dbáte o dělnictvo a jak se provozuje sociální politika v měšťáckém státě.

Zatím co v Československé republice buržoasie počíná vylučovati velké části pracujícího obyvatelstva ze sociálního pojištění, platí v SSSR zásada: Zachytiti sociálním pojištěním všechny, kdož dostávají mzdu. Zatím co zde chcete přesunouti všechna břemena na dělnictvo, abyste dosáhli zlevnění, v SSSR hradí všechny výdaje sociálního pojištění výhradně podnikatelé, ať to jest stát, obec, družstvo nebo soukromý podnikatel. Zatím co se připravujete k loupeži posledních zbytků samosprávy, mají v SSSR pojištěnci v orgánech sociálního pojištění úplnou samosprávu. Podle platného zákona o sociálním pojištění oloupili jste nemocné o nemocenské za první tři dny a za první dvě neděle. V SSSR platí se podpora od prvního dne neschopnosti k práci až do té doby, kdy se pojištěnec stane úplně schopným k práci. Podle platného zákona o sociálním pojištění dostává u nás těhotná žena své příslušné nemocenské 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po něm, ale jen tehdy, když vyhovuje podmínkám zákona. V SSSR vyplácí se dělnici plná mzda 8 týdnů před porodem a 8 týdnů po něm. V Československu dostává žena po porodu jen nepatrnou částku jako příspěvek na porod, kdežto v SSSR, kromě zmíněných podpor dostává šestinedělka jako výpomoc na porod obvyklou průměrnou měsíční mzdu. Platným zákonem o sociálním pojištění byla v Československu snížena výměra premií za kojení na nejnižší míru 12 neděl. V SSSR vyplácí se mladé matce po 9 měsíců jako vyživovací příspěvek čtvrtina měsíční mzdy. V Československu jsou to řídké případy, ve kterých by nemocní dělníci byli umístěni v sanatoriích a lázních, což podle novelisace bude skoro úplně vyloučeno, kdežto v SSSR 80% všech lázní a sanatorií jest vyhrazeno jen průmyslovým dělníkům. Sociální pojištění jest ovšem jen malou částí všech těch sociálních zařízení, prvního dělnického a selského státu SSSR. Nesčetné jsou všechny vymoženosti, jež byly vytvořeny v podnicích, obcích a státem. Zatím co se v proletářském SSSR vynakládá největší úsilí a přinášejí největší oběti, aby pro tvůrčí masy lidu byly vytvořeny všechny nutné předpoklady na ochranu dorůstajících dětí, žen, nemocných, invalidů a starců skutečně pečlivou sociální politikou, v měšťáckém státě jest masa tvůrčích lidí jen předmětem vykořisťování buržoasie, nutným inventářem k udržení soukromokapitalistického hospodářského řádu. Sociální politika v Československé republice jest pro kapitalistickou třídu nevyhnutelným zlem, jež jest diktováno dočasným třídním uvědoměním a bojovností vykořisťovaných a s druhé strany nutnými racionalisačními opatřeními kapitalistů. A když zesílené útoky dělnických nepřátelů nutí proletariát, aby se postavil do jednotné bojové řady, jest toho příčinou především to, že novelisace sociálního pojištění hluboko zasahuje do denního života dělnictva a ohrožuje jeho existenci.

Masy samy volají po společném boji a jsou ochotny hájiti těch několik málo špatných věcí, které jim byly v tomto státě poskytnuty jako sociální péče. Ale boj dělnictva nesmí se omeziti jen na obranu, nýbrž musí se změniti v útok proti hospodářskému řádu, jenž jest kletbou, příčinou vší nouze a vší bídy. Volání po právu musí přehlušiti všechny fráze demokracie a nacionalismu, musí se státi voláním na poplach, ke zboření soukromokapitalistického hospodářského řádu a jeho mocenského aparátu, měšťáckého státu, k uchopení moci, ke zřízení vlády dělníků a sedláků, jíž by byly dány všechny předpoklady pro provozování skutečné pečlivé sociální politiky. A k tomuto velkému boji voláme masy všech vykořisťovaných, k boji, jenž může býti úspěšně veden a ukončen jen pod praporem komunistické strany. (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto odstavce, jakož i pořadu dnešní schůze.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení.

Dovolenou udělil jsem dodatečně na schůze dne 28., 29. a 30. listopadu, jakož i na dnešní schůzi posl. Knejzlíkovi pro neodkladné záležitosti.

Nemocí omluvil se posl. dr Mičura na tento týden.

Lékařské vysvědčení předložil posl. Bartl.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace:

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

1081. Naléhavá interpelace posl. Schmerdy, Šafranko, Jurana a soudr. vládě o finanční krisi nemocenských pokladen.

1082. Naléhavá interpelace posl. Chlouby, Můni a soudr. vládě o tajném skladišti zbraní v domě předsedy organisace fašistů Jakubky v Lounech.

1083. Naléhavá interpelace posl. Štětky, Šafranko, Wünsche a soudr. vládě o vypsání voleb do nemocenských pojišťoven.

1084. Naléhavá interpelace posl. Špatného, dr Patejdla, Chvojky, Červinky, Knejzlíka a druhů vládě o vypsání voleb do okresních nemocenských pojišťoven.

1085. Naléhavá interpelace posl. Špatného, dr Patejdla, Chvojky, Červinky, Knejzlíka a druhů vládě o poškozování pojištěnců nemocenského pojištění ministerstvem sociální péče.

1089. Naléhavá interpelace posl. Chvojky, Špatného, Červinky, dr Patejdla a druhů vládě o finanční krisi nemocenských pojišťoven.

1094. Naléhavá interpelace posl. Simma a druhů vládě o stoupající drahotě a o nutných opatřeních proti ní.

1107. Naléhavá interpelace posl. Jílka a soudr. vládě o ruských emigrantech v ČSR.

1134. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Špatného, dr Patejdla, Bergmanna a druhů předsedovi vlády o službě na poštách dne 6. července 1927.

Předseda (zroní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 2. prosince t. r. v 9 hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 111. schůze.

Jsou snad proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 10 hod. 10 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP