Čtvrtek 1. prosince 1927

Oceňuji podněty a práci ministerstva obchodu, jak o nich pan ministr obchodu referoval v rozpočtovém výboru, směřující k úpravě, to je k uskutečnění živnostenských požadavků. Míním omezování práce řemeslné v trestnicích, rozšíření živností koncesovaných, určení živnostenských oprávnění, řešení otázky učňovské, pokračovací školství živnostenské a tak dále. Cením si této práce tím více, že ministerstvo obchodu se nevyhýbá v úpravě těchto otázek součinnosti kruhů živnostenských, a jsem přesvědčen, že nyní, kdy byla pro živnostenské věci v ministerstvu obchodu utvořena zvláštní sekce, budou oprávněná přání živnostenských kruhů ještě bedlivěji sledována a respektována. Máme ještě mnoho doháněti.

Kol. Pekárek ve schůzi rozpočtového výboru při debatě o ministerstvu školství a nár. osvěty se přimlouval za postátnění odborových škol, jak žádá naše strana jménem živnostnictva. Zdůrazňuji žádost kol. Pekárka poukazem, že živnostenské podnikatelství prosperuje proti hromadné výrobě a velkoprůmyslu specialisací a kvalifikovanou výrobou. Také obchod ve velikých městech, kde jde o tuhou konkurenci, se specialisuje, to jest zabývá se jediným artiklem, který nabízí v největším možném výběru a ve všech cenách, nebo se zase specialisuje naopak - prodává všechno možné za jednotnou cenu (obchody storové) na splátky. Druhý způsob specialisace není u nás zaveden a nelze zatím říci, že by vyhovoval potřebě a vkusu našeho obecenstva. Budiž však tomu jakkoliv, je nepochybno, že specialisace v živnostech i v obchodech vyžaduje cviku rukou i hlav. Odborné školství jako školství vůbec se vyplatí a přinese dobré plody, uvážíme-li, že živnostenské dílny dodávají průmyslu kvalifikované dělnictvo. Čím má stát zdatnější a větší výrobu, tím více musí věnovati na školské vzdělávání svého obyvatelstva. Ostatně zřizování živnostenských odborových čili specielních škol vyžadují také důvody sociální. Důkladné vzdělání pro zaměstnání jest největším a často jediným majetkem, se kterým mladí lidé vstupují do života. Nezapomínejme kromě toho, že moderní doba stále více a více zrušuje dřívější rodinný vztah mezi učněm a zaměstnavatelem. Moderní vedení obchodu a živnosti řemeslné bere mnoho času mistrům a šéfům, takže se nemohou svým svěřencům věnovati úplně jako dříve. Jejich osobní součinnost se zmenšuje. Tu však musí nastoupiti se svými úkoly škola. Poukazuji, abych uvedl konkretní případ, na specielní školy učňovské v Německu, které vynikají mezi odbornými školami vůbec. Tak v Berlíně působí přes 20 let škola Hermanna Tietze, vzdělávající obchodní prodavačky. Škola ministerstvem schválená je postavena na roveň městským. Má dva semestry a vzdělává letošního roku v 77 třídách přes 2000 prodavaček. Vyučuje v ní 52 profesorů, kteří mají vzdělání pedagogické a akademické. Vystudovali všichni vysokou akademii a musili se vykázati, nežli mohli vyučovati, praktickou činností buď v obchodě nebo v bance. Tito profesoři však - a to jest velmi důležito - musejí nejen učit ve škole, nýbrž musejí 12 hodin týdně prodávat v obchodě, oni musejí sami ještě dnes, kdy jsou již profesory, býti v živém styku s obchodem, aby naprosto dokonale ovládali všechno, čeho nová doba od obchodu žádá. Přeji si, aby jak živnostnictvo, tak příslušné orgány státní věnovaly pozornost specialisaci maloživnostenské výroby i vzdělání, neboť věřím, že touto cestou může drobné živnostnictvo podniknouti úspěšný zápas s velikým podnikáním a ukázati, že i v naší době může řemeslo míti zlaté dno.

Pokud jde o velká břemena daňová a těžký konkurenční zápas živnosti obuvnické s velkoprůmyslem obuvi, připojuji se k návrhu Zemské jednoty obuvnických společenstev v Praze a v Brně, aby daň z obratu u obuvi byla paušalována, a to tím způsobem, že by se paušál vybíral ve formě přirážky k dosavadnímu paušálu u koží. Prohlašuji, že daň z obratu je při živnosti obuvnické největším břemenem daňovým, který velkou měrou zatěžuje náklady výrobní a kterou maloobuvník při dnešní konkurenci započítávati nemůže a platí tuto daň ze svého nepatrného zisku. (Výborně! Tak jest!) U nejmenšího obuvníka předpisuje se daň z obratu již do několika set korun čsl. a obnosy tyto se ve velmi častých případech při nejlepší vůli zaplatiti nemohou, což má za následek nucené vymáhání a ochuzování těch hospodářsky nejslabších. Jest pravda, že i způsobem, jak návrh uvádí, bude daň z obratu v míře nezmenšené placena, avšak bude se tak díti hned při nákupu a tudíž v menších obnosech podle výše nákupu a obnosy tyto budou započítány do ceny nákupní, budou placeny ihned a zatížení toto bude pro malého obuvníka mnohem snesitelnější.

Jsou však i jiné, nejen pro obuvníky, nýbrž i pro státní pokladnu a berní úřady značné výhody, z nichž bude vyplývati značný prospěch, bude-li v této věci vše zařízeno tak, jak návrh uvádí, k čemuž podávám toto dobrozdání:

Jelikož daň z obratu by byla, jak návrh podává, vybírána přímo od výrobců koží, tedy paušalována, odpadlo by do tisíců jdoucí předpisování platebních rozkazů, dále vymáhání nezaplacených daní a jiných prací administrativních.

Dnes možno říci, že značné procento samostatných obuvníků placení této daně se vyhne ovšem jen tím způsobem, že i nucené vymáhání je v četných případech bezvýsledné.

Dále nutno přihlížeti k tomu, že daň se předpisuje jen samostatným obuvníkům, což při nynějším zařízení nelze ani jinak provésti. Dnes vidíme, že tisíce fušerů, mezi které zahrnouti možno všechny dělníky ve svém bytě pracující (t. zv. štukverkáři), dále osoby, které se obuvnictví vyučily a jsou v povolání jiném, tito všichni více méně hotoví buď obuv novou nebo opravy pro své příbuzné i jiné osoby a činí mnohdy větší nákupy koží než některý samostatný obuvník, při čemž žádnou daní zatíženi nejsou. Je samozřejmé, že tyto osoby, jsouce ušetřeny od placení daní, pracují levněji a poškozují oprávněné obuvníky.

Bude-li daň z obratu u obuvi paušalisována, a to tím způsobem, že by paušál se vybíral ve formě přirážky k dosavadnímu paušálu u koží, pak všechny osoby bez rozdílu, ať oprávnění obuvníci nebo jiní, činíce nákupy, stanovenou přirážku by platiti musily. (Tak jest!)

Z uvedeného lze souditi, že nastalo by spravedlivé rozvržení při placení této daně. Dále státní pokladna dosáhla by mnohem většího příjmu na dani z obratu a bylo by snad možno paušál u koží do jisté míry snížiti a ulehčiti tak břemenu daňovému při živnosti obuvnické, která je dnes nejvíce hospodářsky ohrožena.

Žádám ministerstvo obchodu jménem veškerého obuvnictva celé Čsl. republiky, aby učiněný návrh stal se pokud možno nejdříve předmětem jednání, aby tak vyhověno bylo dlouholetému přání celého obuvnického stavu, malých i středních obuvníků.

Bude-li zničen střední stav, bude zničeno v dozírné době i soukromé podnikání velkokapitalistické, poněvadž lidé, kteří mají býti anebo budou hospodářsky zničeni a o svou samostatnost připraveni, nebudou míti ani chuti ani příčiny chrániti zájem těch, kteří jim hospodářský pád připravili. Živnostnictvo upozorňuje, že je si dobře vědomo, že otázka živnostenská je především starostí jeho vlastní a proto snaží se všemožnou konkurencí a dobrou jakostí výrobků čeliti velkokapitalistické výrobě tovární. Nežádá tedy nic než zákonnou ochranu hospodářsky slabých proti hospodářsky silným jedincům na spravedlivém podkladě a podle platných zákonů.

Z uvedených příčin obuvnictvo a s ním všechno ostatní živnostnictvo žádá:

1. Přesné dodržování průkazu způsobilosti při provozování výroby po živnostensku.

2. Kdo provozuje výrobu po továrnicku, nesmí provozovati tutéž živnost po živnostensku.

3. V konkretním případě fy. T. a A. Baťa nechť jsou správkárny obuvi považovány za živnost provozovanou po živnostensku a v důsledku toho jejich zřizování zakázáno a ty, jež jsou již zřízeny, buďtež úředně uzavřeny, poněvadž uvedená firma vyrábí obuv po továrnicku a majitel její Tomáš Baťa není žádným obuvnickým mistrem.

4. Žádáme zákonnou ochranu malého živnostnictva proti velkokapitalismu tím, že zákonem bude omezen počet filiálek a prodejen maximálně na 10. Zřizování na sta filiálek neurčuje národohospodářský důvod, nýbrž velkokapitalistická chamtivost hospodářsky silného jedince. Sjednocené živnostnictvo prohlašuje, že boj na ochranu své existence provede do důsledků, a v případě, že by mu jeho hospodářská existence byla znemožněna, nemohlo by plniti vůči státu, zemi a obci svých povinností, poněvadž by bylo nuceno své živnosti složiti a živiti sebe a svoje rodiny způsobem jako tisíce jiných činí, fušerstvím, čímž by byl náš stát zkrácen o velmi značný příjem na daních.

Snažíme se, aby nedošlo k nejhoršímu, a doufáme, že se nám to podaří, ovšem jen v tom případě, že dojde konečně k uskutečnění spravedlivých požadavků obuvnického těžce trpícího stavu.

Vážená sněmovno, je mně velice líto, že musím s tohoto místa žalovati, poněvadž u nás v republice prosbami se ničeho nedokáže a poněvadž, kdo nežaluje a nekřičí, není slyšen. Jako mistr obuvnický, k čemuž se hrdě hlásím, jsem zástupcem obuvnického stavu a chci jej do krajnosti obhajovati a křivdy na tomto stavu páchané odstraňovati. Obuvnickému stavu v našem státě se děje bezpráví, které nutno odstraniti, nemá-li tento stav vůbec vyhynouti. Vážená sněmovno! Ve starém Rakousku dařilo se obuvníkům tak, že přes malé výdělky byl přece jen každý se svým řemeslem spokojen a rád pracoval. Dokladem toho je obrovské rozšíření průmyslu obuvnického vůbec. Každý národohospodář musil věděti, že jsme měli ve starém Rakousku téměř 86% obuvnické výroby, a to hlavně v Čechách a na Moravě. Těchto 86% obuvnického průmyslu jsme také převzali při našem osvobození od Rakouska, a to rovněž měli naši státníci po převratě věděti a sledovati a jmenovitě to měl věděti náš první pan ministr zásobování, (Hlasy: Najman!) Najman ne, ten to nemohl věděti, on má železnice.

Ministr zásobování - a měl zaříditi vše možné, aby tento stav tak početný nebyl vehnán do slepé uličky, jako se stalo - ke škodě veškeré výroby a také státu. Naše malá a střední výroba, zabývající se zbožím vývozním, byla za Rakouska odkázána velkým procentem na vídeňské exportéry, kteří zboží toto exportovali přes hranice do států okolních a docela i přes moře. Odbyt tento byl zastaven tím okamžikem, kdy jsme obdrželi svobodu a utvořili svůj vlastní stát. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

A co se stalo? Velkoprůmysl obuvnický, který do té doby vyvážel většinou svoje výrobky přes hranice, vrhl se na trh tuzemský, a byl to jmenovitě závod p. Bati, který spekulativně zařizoval ve velkých městech svoje prodejny. Když viděl, že bez překážek se dílo daří, začal svoje prodejny zařizovati všude tak, že dnes snad není městečka a ani větší dědiny, kde by ničící kořeny nebyl zasadil k ochuzení a zničení malého a středního obuvníka. Celý obuvnický stav se udiveně díval a čekal, co vláda a povolané úřady učiní ve prospěch téměř 60.000 příslušníků obuvnického stavu a samostatně výdělečných mistrů obuvnických a jejich rodin. Nestalo se však nic se strany úřadů ani vlády. Za to však Baťa dělal ohromný obrat na základě své dryáčnické reklamy a mistři obuvničtí přestali prodávati, neboť neměli komu. Mnozí výrobci pracovali do zásoby, jsouce k tomu i úřady nabádáni, a to prý proto, aby se brzdilo nezaměstnanosti, do zásob vložili poslední své úspory v tom domnění, že snad přece svůj závod udrží. Obuvníci se radili, schůzovali a svolávali veřejné manifestace, rozesílali miliony memorand a resolucí a prosebných žádostí všem poslaneckým klubům a ministerstvům. Pro chudé ševce nebylo však nikde sluchu, nikde porozumění, naopak všechny noviny všech stran přinášely celostránkové inserty Baťovy za ohromné peníze. A to byl důvod k tomu, že vedle inserce ocitaly se v těchže novinách celé sloupce doporučení a chvály pana Bati a jeho bot. To ovšem se děje i dnes.

V této insertní a reklamní záležitosti zachovaly se jedině a správně časopisy strany živnostensko-obchodnicko-středostavovské a ani jediný se nepropůjčil za peníze do služeb Baťových, což naši obuvníci dobře vědí a jsou za tento postup naší straně povděčni. Obuvníci vědí, že jen ona jediná jest, která se za ně bije a má pro ně porozumění. Avšak dílo zkázy tímto postupem Baťovým nebylo ještě dovršeno. Baťa ve své nenávisti proti všemu obuvnictvu začal zřizovati správkárny při svých prodejnách. Že by tak daleko se odvážil, žádný z obuvníků neočekával, poněvadž neměl k tomu živnostenské oprávnění. A proto celý stav obuvnický se proti této smělosti ohradil a všechny kompetentní úřady upozornil - mezi nimi hlavně ministerstvo obchodu - se žádostí, aby zřizování správkáren firmě Baťa bylo zakázáno. Zřizování správkáren firmě Baťa zakázáno nebylo, zato však bylo poraděno panu Baťovi, aby si podal žádost o dispens, kterou jistě dostane - a také dostal. A tak se stal pan Tomáš Baťa mistrem obuvnickým, ovšem že způsobem zcela neobvyklým a v tomto případě ojedinělým. Tím se mu dala možnost, že poslední zbraň obuvníkům z ruky vyrazil.

To ovšem dokáže v naší republice jen ten, kdo je bohatým fabrikantem, neboť chudákovi se tak lehko nepovolí. O panu Baťovi se často píše a vypráví, že je velice dobrým vlastencem. A snad tomu dosti lidí věří, já však tomu nevěřím a věřiti nemohu, uvážím-li, co podniká proti našim obuvníkům - těm, kteří nikdy nezapřeli své národnosti. Kdo to byl, jenž dobýval našich menšin v uzavřeném území, ať kdekoliv? Byli to obuvničtí mistři a jejich dělníci, kteří se zúčastňovali vždy předních průpravných prací v ohroženém území, tedy jistě konali vlasteneckou povinnost. Jděte a ptejte se v různých městech, kdo byli průkopníky našich menšin, ze kterých se namnoze dnes již staly většiny. To byli ševci, a tito lidé mají býti úplně vyhlazeni vlastencem Baťou. Baťa ve svém vlastenectví vyráží našim obuvníkům poslední skývu chleba tím, že všude zřizuje správkárny a sběrny.

Velké procento obuvníků živilo sebe a svoji rodinu pouze jen správkami a tato poslední výživa se jim béře velkofabrikantem Baťou. Celý stav obuvnický proklíná vlastence Baťu a bohužel i republiku. Uvážíme-li to, pánové, není se co diviti, proklíná-li některý zoufalec tohoto stavu svoje řemeslo a všechno to, co jej a jeho rodinu ničí. Uvažoval jsem o výchově takových rodin neštěstím postižených a prohlašuji, že není možné, aby výchova mohla býti vedena tak, aby náš stát mohl spokojeně uznati prospěch této výchovy pro republiku.

Pana Bati bychom si velice vážili a za vlastence považovali, kdyby to, co se v jeho závodě vyrobí, dovedl z vlasti naší vyvézti a naši republiku cizí valutou obohatiti. To by byl vlastenec, ale z vlastenecké lásky ničiti celé rodiny, ba celý stav, to se přece nemůže nazvati vlastenectvím.

Vážená sněmovno, měl bych mnoho vyprávěti o obuvnickém stavu. Jelikož rovněž i mne je vyměřena doba, omezím se na nejnutnější a prosím, aby mi ještě bylo dovoleno ke konci zmíniti se o tom, co se mohlo státi a na co máme ještě dnes právo se tázati. R. 1919, kdy byla nouze o kůži, byly zřízeny létací komise, které prováděly revise, a tam, kde byl nadbytek kůže, byla tato jistým procentem zabavena a rozprodána ve prospěch státu malým a středním obuvníkům. Do detailů nebudu to probírati, je to úřední akt, ale prohlašuji, že v roce 1919 bylo zabaveno komisí, o čemž byl sestaven protokol, 40% zásob, o kterých žádný neví, a máme také právo dnes se ještě tázati, kam těch 40% přišlo. Zde mám opis tohoto protokolu (čte):

"Protokol sepsaný komisí vyslanou podle usnesení ministerské rady ze dne 17. října 1919 intimovaným výnosem presidia ministerské rady ze dne 18. října t. r., č. j. 20.848/19 m. r. u firmy T. A. Baťa, továrna na kůže a obuv ve Zlíně, za účasti podepsaných:

Fa. T. A. Baťa učinila přihlášku ve smyslu nařízení ze dne 27. května 1919, čís. 267 Sb. z. a n. ku dni 28. května 1919. V přihlášce této hlásila sklad kůže spodkové, kůže svrškové, obuvi v díle se nalézající a obuvi hotové. Kůže surové a kůže v díle se nalézající hlášeny nebyly.

Prohlídkou záznamů shledáno, že dne 28. května 1919 nalézalo se v díle: 18.729 hovězin, 5737 teletin, 560 kusů konin.

Podrobnou prohlídkou bylo zjištěno, že v době od 28. května do 30. září t. r. firma prostřednictvím svých prodejen v různých místech republiky se nalézajících a pokoutních činitelů v 92 případech nakoupiti nechala surové kůže hovězí, telecí a koňské za ceny při teletinách až za 63 Kč za kus, při hovězinách až 6 Kč 50 hal. za 1 kg."

Podrobnou prohlídkou celého závodu zjištěno bylo zboží, které nebudu podrobně předčítati, poněvadž bych tím jen prodlužoval svůj referát, ale ještě jednu větu si dovolím pře čísti, která zní: "Ve smyslu plné moci udělené vedoucímu komise zabavuje se 40% nalezeného hotového spodkového zboží, jakož i 40% svrškového materiálu."

Staral jsem se o to, abych se dověděl kam přišel tento materiál, ale nemohl jsem to vypátrati a plným právem žádám, aby povolané úřady vyšetřily, kam to zboží přišlo.

Spis je kolkován a ověřen soudně a prosím, aby bylo vzato na zřetel, že to není jen osobní poznámka.

Ke konci oznamuji, že vzhledem k tomu, že počítáme, že na naše požadavky bude vzat zřetel, mám prohlásiti, že naše strana bude hlasovati pro rozpočet. (Potlesk poslanců čsl. strany živnostensko-středostavovské.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. dr Korláth. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Korláth (maďarsky): Dámy a pánovia! Pán posl. Nečas vo svojej reči minulého týždňa útočil na Sdruženie maďarských strán v Podkarpatskej Rusi preto, lebo Sdruženie sa nezúčastnilo v akcii proti Rothermereovi. Nezamýšľam u tejto príležitosti zabývať sa touto otázkou detailne, lebo veď môj kol. dr Szüllö vyložil tu už po tejto stránke zahranično-politické stanovisko maďarských strán a s týmto stanoviskom i ja, vzhľadom na Podkarpatskú Rus, v plnej miere sa ztotožňujem. Len skrovne chcem poznamenať, že ako sa domnievam, pán zahraničný minister Beneša celá vláda dnes už ľutuje toho, že aranžovali demonštráciu proti akcii Rothermereovej, lebo veď tieto demonštrácie napriek použitiu najväčšieho násilia a teroru doznaly hanobnú porážku, o čom sa anglickí záujemci, ktorí tu boli, priamo presvedčili, a zaiste odvodia dôsledky ohľadom tých dôverných prejavov, ktoré na rozkaz dali notári a učitelia podpisovať školskými dietkami, alebo správnejšie rečeno, boli by ich dali podpisovať, keby na niektorých miestach tieto boly vedely písať. Taktiež mohli si vytvoriť priame predstavy o tých "oduševnelých demonštráciach", ktoré v nedostatku iného obecenstva aranžovali medzi obecenstvom vychádzajúcim z kostolov. Nepomohlo tu ani vydávanie výhodných železničných lístkov za polovičnú cenu.

Musím s tohoto miesta odmietnuť tvrdenie pána posl. Nečasa, podľa ktorého vraj Sdruženie maďarských strán, ako rusínsky exponent režimu Horthyho, rozširovaním poplašných zpráv hatí konsolidáciu. Práve tak sa musím ohradiť proti tej zabalenej pomluve, podľa ktorej vraj Sdruženie maďarských strán pod mojím vedením vydržuje bez akýchkoľvek príjmov obrovskú administráciu, lebo tvrdenie toto chce povedať toľko, že ja operujem neprípustnými maďarskými konexiami.

Vážený pane posl. Nečas! Čo ste tu povedali, to nie je pravda. Ani vláda ani štátne zastupiteľstvo neostýchaly sa túto otázku voči mne už vyšetriť. Dva týždne som bol pre podobné pomluvy zavretý, a v tejto dobe len v Užhorode vykonali po dobu môjho vyšetrovania na 12 miestach vopred stanoveného dňa, hodiny a minúty domové prehliadky a rovnako tak postupovali v tejže hodine v ostatných mestách Podkarpatskej Rusi. Všade zhabali knihy našej strany, prevádzali inkvizíciu proti darcom a na koniec po dvoch týždňoch pustili ma zo žalára na slobodu.

Ctený pane Nečas! Po takomto jednaní nemajte mi za zlé, že od týchto čias knihy nevediem a tak nemôžem uspokojiť vašu zvedavosť, z čoho my naše organizácie vydržujeme. No a ostatne, veď my, ako viem, ani nie sme v tak dobrom pomere, aby som ja voči vám alebo niekomu inému účtoval, lebo ja účtujem len voči tomu a o tom, kto koľko môže alebo mohol k pokračovaniu nášho obranného boja dať zo svojich peňazí, zbyvších mu po vašej daňovej politike.

Obidve tvrdenia pána posl. Nečasa sú obžalobou z vlastizrady, i keď nie otvorenou, tak aspoň obžalobou zaobalenou. Nie je to obžaloba prvá, avšak ani nie posledná, a to nielen voči mne, ale voči všetkým maďarským politikom, ba čo viac, proti univerzálnemu celku Maďarstva, lebo veď nielen tuná, ale zaiste i vo všetkých nástupníckych štátoch vyhadzujú to každému Maďarovi na oči. A tieto obviňovania budú trvať dotiaľ, kým pomery Maďarov nebudú usporiadané nielen v štátoch nástupníckych, ale v celej strednej Europe.

Avšak, dámy a pánovia! Či môže byť Maďar v štáte nástupníckom dnes vlastizradcom, jestliže vy mu nedovolíte, aby tu mal vlasť a domov? Nuž čože môže zapredať? Nuž či vari nečiníte Maďara vy v jeho vlastnej domovine "vogelfrei", ktorého slobodno a možno čo len z osobnej chúťky obrať o majetok, ktorého budovy ešte i v desiatom jubilárnom roku možno zhabať, ako sa to stalo mne pred troma týždňami, ktorého možno s 12hodinovou lehotou z domoviny vyhostiť, ako to urobili pred dvoma týždňami s Ľudvikom Szabóvom, dekanom a farárom v Mukačeve. A všetko to musíme vytrpieť len preto, lebo sme Maďari. Avšak takto zachádzate vy s každým. Keď nie dnes, tak zajtra, keď nie tak, tak onak, bez ohľadu na to, či je to človek malý alebo veľký, či politizuje a či mlčí.

Avšak načo by som o tom toľko hovoril, dámy a pánovia! Viete to i vy, i my, že my tuná nemôžeme byť vlastizradcami len z uvedených príčin, ale i preto, lebo my nedovedieme byť vlastizradcami, my nemáme k tomu povahy. My trpíme, pracujeme a nanajvýš si sťažujeme, úprimne, zo srdca. Ponajprv u vás, snáď že nás vyslyšíte, potom u každého, kto nás vyslyší. Len vtedy, keby ste nás ani vy ani iní nevyslyšali, doviedli by sme sa rozohniť, avšak dotiaľ pracujeme a ak bude treba, i hrdinsky zomrieme, ešte i za záujmy cudzie, ako to urobil František Kiss v Olomúci. Tak tomu bolo vždy, ako v bojoch proti Turkovi na záchranu Europy, tak vo spojenectve s Rakušanmi a Nemcami proti celému svetu. Tak tomu bude i na budúce, v prospech toho, kto sa ujme tohoto národa bez brata. Ťažko je vyvolať oheň z roztrpčenia maďarského ľudu, avšak vy i keď znáte túto našu povahu, nesmiete toho využívať a nesmiete toho očakávať.

S útoky pána posl. Nečasa na anglických novinárov nebudem sa zabývať, lebo títo sú synmi tak mocného národa, že nie sú odkázaní na moju ochranu a útoky pána posl. Nečasa veľmi ľahko snesú. Áno, títo páni boli tiež mojimi hosťami, avšak nie je pravdou, že by sa boli zúčastňovali shromaždení. Oni interesovali sa však o našu situáciu a ja podľa svojho najlepšieho vedomia a cti vo veľkých rysoch, avšak všetko dátami som dokazoval, lebo na to som učinil posviatný sľub mojím voličom a Maďarom. I na budúce vypoviem každému, koho to bude zaujímať, všetko, čo nás bolí a čo je nespravodlivé avšak vždy podľa skutočnosti.

Pane posl. Nečas! Vy viete veľmi dobre, lebo veď, ak sa dobre pamätám, vy ste práve vtedy z jara 1922 pracovali v kancelárii pána prezidenta republiky, že nás v tej dobe asi 250 prišlo do Prahy z Podkarpatskej Rusi, aby sme prejavili hold pánu prezidentovi republiky a aby sme mu predniesli naše sťažnosti. On nás neprijal. V tejže dobe sme prejavili úctu u tehdajšieho min. predsedu - pána ministra zahraničia, ktorému sme odovzdali naše sťažnosti vo forme memoranda a pred ktorým sme prejavili, že nakoľko sťažnosti tie nebudú sanované, zašleme ich Spoločnosti národov a pražským zástupcom veľmocí. Pán dr Beneš nemal času k tomu, aby naše sťažnosti sanoval, ale mal času k tomu, aby nám pre tento náš krok pohrozil. A tak sa stalo, že sme boli donútení, aby sme našu vec predniesli veľmociam. (Posl. dr Kubiš: To je vlastizrada!) My nejednali sme potuteľne, my jednali sme otvorene, poctive v záujme nášho ľudu, pre ktorý čin nemáte práva na nás sa ani hnevať, ani nás obviňovať. (Posl. dr Kubiš [maďarsky]: Ako sa opovážite sťažovať si u cudzích veľmocí?) Každopádne sťažujeme si tam, kde možno, a tie veľmoci, ktoré nás sem poslaly, musia sa postarať, aby sa nám dostalo spravodlivosti. My už potom nie sme príčinou toho, že vy sa obávate kritiky a že vaša demokracia nesnesie kritiky objektívnej cudziny. (Výkřiky posl. dr Kubiše.)

Áno, dámy a pánovia, títo naši anglickí hostia sú objektívnymi pány, ktorí sa nedali do reči len s nami vedúcimi maďarskými politiky, ale informovali sa u ľudu priamo o všetkom, vlastnýma očima a ušima presvedčili sa o všetkom, a boli práve tak hosťami pána ministra Beneša ako našimi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP