Čtvrtek 14. července 1927

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor zemědělský p. posl. Dubickému.

Zpravodaj posl. Dubický: Slavná sněmovno! Debata soustředila se ve větší míře kolem neštěstí, kterým postiženo bylo obyvatelstvo Rudohoří. Nemám, čím bych doplnil zprávu, kterou o rozsahu neštěstí a pomocné akci podal ve včerejší schůzi zemědělského výboru pan ministr vnitra. Lituji pouze, že z některých stran bylo této debaty použito ke kritice politické a stranické a méně ke kritice věcné. Věřím, že vláda učiní všechno, aby v rámci, daném finanční schopností státu, podala postiženému obyvatelstvu pomocnou ruku a způsobené rány snažila se zaceliti.

Jinak vyslovuji se proti podaným pozměňovacím a doplňovacím návrhům, o nichž jednáno bylo v zemědělském výboru, a také proti přijetí navržených resolucí. Prosím, aby návrh byl přijat tak, jak vyšel ze schůze zemědělského výboru. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu druhému zpravodaji - za výbor rozpočtový - p. posl. Hanckovi.

Zpravodaj posl. Hancko: Slávna snemovňa! Pripojujem sa k dôvodom predrečníka zpravodajca posl. Dubického a navrhujem, aby osnova bola podľa zprávy výboru v pôvodnom plnom znení slávnou snemovňou schválená a aby pozmenovacie, doplnovacie i rezolučné návrhy boly zamietnuté. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Poněvadž byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

O §u 1 bychom hlasovali nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Koudelky a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě eventuálního návrhu posl. Koudelky a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Mikuláše a druhů; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. dr Koberga a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 2 bychom hlasovali nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Kirpalové a soudr., který se shoduje s návrhem posl. Koudelky a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o novém paragrafu, který za § 2 navrhují vložiti posl. Chlouba a soudr.

O §u 3 hlasovali bychom nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Koudelky a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 4, jakož i o nadpisu a úvodní formuli zákona hlasovali bychom podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Přistoupíme tedy ke hlasování, jak jsem uvedl.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Koudelky a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě eventuálního návrhu posl. Koudelky a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Mikuláše a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě pozměňovacího návrhu posl. dr Koberga a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 1 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 jest schválen podle zprávy výborové.

§ 2. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Kirpalové a soudr., která se shoduje s úpravou navrženou pozměňovacím návrhem posl. Koudelky a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava jest zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 jest schválen podle zprávy výborové.

Kdo nyní souhlasí s novým paragrafem, který za § 2 navrhují posl. Chlouba a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržený dodatek jest zamítnut.

§ 3. Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Koudelky a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava jest zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 3 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, § 3 jest přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 4, jakož i nadpisem a úvodní formulí zákona podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4, jakož i nadpis zákona a úvodní jeho formule jsou přijaty podle zprávy výborové.

Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové, a to ve znění souhlasném s usnesením senátu.

Ke čtení druhému přistoupíme při projednávání odstavce pátého pořadu, bude-li osnově této přiznáno zkrácené projednávání podle §u 55 jedn. řádu.

Nyní dokončíme jednání a provedeme hlasování postupně o 1. až 3. odstavci pořadu.

Nejprve dokončíme odst. 1, to jest:

Ad 1. Zpráva výboru rozpočtového o usnesení senátu (tisk 1138) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 447 a 467) o silničním fondu (tisk 1176).

Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru rozpočtového, p. posl. Bečákovi.

Zpravodaj posl. Bečák: Slavná sněmovno! Během včerejší a dnešní schůze měla sněmovna příležitost projednati návrh zákona o silničním fondu, vládní návrh zákona v senátě podaný, tisk 467. Mým úkolem jako zpravodaje je hájiti názor a návrh rozpočtového výboru. Věc a úkol můj je snadný, poněvadž v celé debatě nebyly proti zákonu předneseny námitky zásadní, ba naopak, zákon jako takový byl vítán, až na § 4, který byl takovým úhelným kamenem, kolem kterého se celá debata točila.

Padla zde v parlamentě slova: Zákon o silničním fondu je přímo konfiskací dělnických grošů, získaných z těžké práce, z hubené mzdy dělníků. Padla zde slova o expropriaci, padla zde slova: silnice opravují se z těžce nadřených peněz dělníků. Nemohu než projeviti nesouhlas s těmito názory, poněvadž především k opravě silnic nebude použito peněz dělníků, nýbrž peníze dělníků budou k tomuto účelu jen zapůjčeny. O vyvlastnění nemůže býti teprve řeči, jak již konečně zákon sám v §u 4 povídá, poněvadž jde o půjčku, která bude řádně úrokována, řádně amortisována a státem zaručena.

A konečně, pánové, neliší se tato půjčka nijak od výpůjček, které už dříve byly stanoveny a které právě sociální pojišťovna také podle zákona dává k jiným účelům státu k disposici. A konečně není věc tak zlá a vážná, poněvadž Ústřední sociální pojišťovna sama, jak p. kol. Johanis v rozpočtovém výboru řekl, jak představenstvo, tak i výbor sociální pojišťovny téměř jednohlasně souhlasí, aby půjčka pro tyto účely byla umožněna.

Konečně není obavy, slavná sněmovno, že by 100 mil. Kč ročně, které na tyto účely budou zapůjčeny, nějak ohrožovaly pokladnu a fondy sociální pojišťovny, které přece do roka budou činiti částky mnohem větší.

Je na místě, slavná sněmovno, aby při hospodaření s fondy sociálních pojišťoven nehledělo se jen z hlediska soukromohospodářského na jejich rentabilitu, ale aby též těchto peněz, těchto zdrojů bylo použito k účinné podpoře národohospodářské produktivity ve státě.

Zákon sám, slavná sněmovno, řeší pouze otázky rázu finančního a je si přáti, aby vláda s největším urychlením připravila řádný nový silniční zákon, který by odpovídal právě projednávané osnově zákona o reformě veřejné správy, t. j. unifikoval silniční zákony a účelně včlenil okresní a zemskou správu, které po stránce hospodářské budou zachovány, také do silniční správy. Zajisté že vláda a vládní činitelé neopominou, aby při přípravě těchto zákonů mohli spolupůsobiti zástupcové samosprávných svazků, zemských zastupitelstev, zemských komisí, okresních zastupitelstev, okresních výborů, odborníků atd.

Věřím, že tímto zákonem vyřeší se... (Posl. Mikulíček: Zasloužili byste karabáčem!) Myslím, že by se ten karabáč hodil na záda někoho jiného. Jsem přesvědčen, že se tím vyřeší celá řada otázek, které v debatě o tomto návrhu byly ventilovány.

K zákonu tomuto bylo podáno 50 pozměňovacích návrhů obdobných s návrhy podanými v rozpočtovém výboru. Poněvadž většina z nich rušila by kostru celého zákona, a poněvadž proti nim byly i jiné důvody, pro které rozpočtový výbor je přijmouti nemohl, nemohu ani já je k přijetí doporučiti. Zákon sám je dílem lidským; možná, že má nějaké chyby, ale není důvodu, aby chyby, které snad by se příště v zákoně objevily, nebyly napraveny. Zákonem měly se opatřiti peníze, aby těžce poškozené silnice mohly býti upraveny. To se zákonem tímto chtělo a myslím, že se toho i dosahuje, a proto nemohu nic jiného než jménem rozpočtového výboru přimluviti se a doporučiti slavné sněmovně, aby osnovu zákona přijala tak, jak ji rozpočtový výbor navrhl. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování. (Výkřiky komunistických poslanců.) Prosím o klid.

Osnova tato má 28 paragrafů, nadpis zákona a nadpisy jednotlivých částí, jakož i úvodní formuli zákona.

Poněvadž byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati v tomto pořadí:

O §u 1 hlasovali bychom v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; ne bude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li ani ta přijata, podle zprávy výborové.

O §u 2 hlasovali bychom v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího ná vrhu posl. Chlouby a soudr.; bude-li i ta zamítnuta, podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o doplňovacím návrhu posl. inž. Nečase a soudr. k §u 2.

O §u 3 hlasovali bychom nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Nato o doplňovacím návrhu posl. Schäfera a soudr. k tomuto §u 3.

Při §u 4 bychom hlasovali nejprve o návrzích na škrtnutí, které shodně podávají posl. Schäfer a soudr. a posl. Chlouba a soudr. Nebudou-li tyto návrhy přijaty, budeme o §u 4 hlasovati v úpravě eventuálního návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě prvého pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě druhého pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Poté bychom hlasovali o doplňovacím návrhu posl. inž. Nečase a soudr. k tomuto §u 4.

O §u 5, k němuž není pozměňovacích návrhů, hlasovali bychom podle zprávy výborové.

O §u 6 budeme hlasovati nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 7 bychom hlasovali v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li ani tato přijata, podle zprávy výborové.

O §u 8, k němuž není pozměňovacích návrhů, hlasovali bychom podle zprávy výborové a pak o doplňovacím návrhu posl. Chlouby a soudr. k tomuto §u 8.

O §u 9 budeme hlasovati v úpravě doplňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li ani ta přijata, podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o doplňovacím návrhu posl. Schäfera a soudr. k tomuto §u 9 a pak o doplňovacím návrhu posl. Chlouby a soudr. k témuž paragrafu.

O §u 10 bychom hlasovali podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O §u 11 bychom hlasovali nejprve v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů; nebude-li přijata, v úpravě doplňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li ani ta přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 12, 13 a 14 hlasovali bychom v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr. k §u 13; nebude-li přijata, o §§ 12, 13 a 14 podle zprávy výborové.

O §u 15 budeme hlasovati ve znění pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijato, podle zprávy výborové a pak o doplňovacím návrhu posl. Chlouby a soudr. k tomuto §u 15.

O §u 16 budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O §u 17 bychom hlasovali v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 18 hlasovali bychom v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 19 budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů, a pak o doplňovacím návrhu posl. Chlouby a soudr. k tomuto paragrafu.

O §u 20 budeme hlasovati v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 21 bychom hlasovali podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O §u 22 bychom hlasovali v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr.; nebude-li přijata, podle zprávy výborové a pak o doplňovacím návrhu posl. Schäfera a soudr. k tomuto §u 22.

O §§ 23 a 24 budeme hlasovati v úpravě pozměňovacích návrhů posl. Chlouby a soudruhů; nebude-li přijata, v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Při §u 25 budeme hlasovati nejprve o škrtnutí, jež souhlasně navrhují posl. Schäfer a soudr., posl. inž. Nečas a soudr. a posl. Zeminová a druzi. Budou-li tyto shodné návrhy zamítnuty, budeme o §u 25 hlasovati nejprve v úpravě eventuálního návrhu posl. Schäfera a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě eventuálního návrhu posl. inž. Nečase a soudr.; nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 26, 27 a 28, o nadpisu zákona, nadpisech jednotlivých oddílů, jakož i o úvodní formuli zákona budeme hlasovati podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s §em 1 v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s §em 1 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové.

§ 2. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Schäfera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s doplňovacím návrhem k tomuto paragrafu, který podali posl. inž. Nečas a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Doplňovací návrh je zamítnut.

§ 3. Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. inž. Nečase a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Chlouby a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě pozměňovacího návrhu posl. Zeminové a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 3 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí nyní s doplňovacím návrhem k tomuto paragrafu, který podali posl. Schäfer a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Doplňovací návrh je zamítnut.

§ 4. Kdo souhlasí s návrhem na škrtnutí tohoto paragrafu, jejž souhlasně podávají posl. Schäfer a soudr. a posl. Chlouba a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Shodné návrhy na škrtnutí jsou zamítnuty.

Kdo s tímto §em 4 souhlasí v úpravě eventuálního návrhu posl. Schäfera a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP