Čtvrtek 9. června 1927

Před několika dny byl vzat do vazby náčelník našeho pořadatelského sboru Richter. Příčina není do dneška známa. Prý to byl také styk s tajnou organisací s vyzvědačským pozadím. S ním byli zatčeni dva další členové strany, Kretschmer a Köttner z Jablonce, asi proto, že nosili nepromokavé kazajky a někde byli činní jako pořadatelé. U jednoho byl zabaven prapor se skobovým křížem a prohlášen za průvodní materiál. Jistý pražský student byl před několika dny státní policií odveden z vyučovací hodiny, odvlečen k soudu a tam podroben hrdelnímu výslechu a byla u něho provedena domovní prohlídka. (Výkřiky posl. dr Schollicha, Simma a dr. Koberga.) A jaký jest účel těchto domovních prohlídek? Aby se ze soukromé korespondence nejen dostaly rozličné opěrné body pro politické pronásledování, nýbrž aby se dověděli také o politické práci jednotlivých stran. To jest účelem domovních prohlídek v sekretariátech, u jednotlivých členů strany, nechť patří ke kterémukoliv politickému oposičnímu směru, poněvadž se z tohoto materiálu vyvozují důsledky o činnosti stran. Místo aby se orgány pověřené domovní prohlídkou zabývaly skutečně jen materiálem, jenž má býti hledán, nebo předmětem, pro nějž se proti jednotlivcům podává žaloba, pročmuchávají celou korespondenci a soukromé dopisy a celé hromady soukromé korespondence politického rázu odnáší se prostě na úřad. Proti tomu se musíme ohraditi.

Jaký jest dále možný účel toho? Mluvím o Spolku pro Němce v cizině. Naše sudetskoněmecké obranné spolky, Svaz Němců, Kulturní svaz, jiná ochranná sdružení, ba dokonce vládní strany a jejich poslanci a snad i veškeré strany jsou v písemných a osobních stycích s tímto německým školským spolkem venku, a také naše ústředí v Praze. Ba, prohlásí-li ministerstvo vnitra nebo naše vláda tento Spolek pro Němce v cizině za nějakou irredentistickou tajnou organisaci, může zítra nebo pozítří napadnouti některému státnímu zástupci, aby zítra rozpustil naše německé politické pracovní ústředí, pozítří kulturní svaz a tělocvičný svaz a odůvodnil to tím, že měly styky s cizozemskými irredentistickými tajnými organisacemi.

Protestujeme tedy s tohoto místa proti této soustavě, proti tomuto uvalování vyšetřovací vazby ve zcela bezvýznamných případech, která často trvá celé týdny, dále proti tomu, aby se domovní prohlídky prováděly v takové formě, jak jsem vylíčil, a žádáme, aby tyto ministerské informace podávané soudům byly uvedeny na pravou míru. Odvoláváme se po této stránce především k německým vládním stranám, které nesmějí svým jménem krýti tak zpátečnické hanebné soustavy, která směřuje proti krajanům. Budeme proti ní bojovati a nedáme si takovou soustavou brániti ve své práci pro svobodu a národ. (Potlesk poslanců něm. nár. socialistické strany dělnické.)

Místopředseda Slavíček (zvoni): Dále má slovo p. posl. Haken.

Posl. Haken: Poslední vážné události na mezinárodním foru nás nutí, abychom ukázali na jejich spojitost s přípravami k válce a na bezprostřední válečné nebezpečí. Je to tím odůvodněnější, že československý zahraniční ministr o těchto vážných událostech mlčí. I tato okolnost je příznačná. Vláda úmyslně nedává možnosti debaty o zahraničních událostech, proto alespoň při této příležitosti na ně upozorňujeme krátkým prohlášením:

Ukázali jsme několikráte důrazně na příznaky blížící se války, jež ve svých důsledcích bude daleko strašnější poslední války světové.

Ač ještě nebyly odstraněny následky posledního masového vraždění a mrzačení, ač ještě nebyly zahlazeny ani strašlivé hospodářské zkázy světové války a ač ještě nevymizely zkázy a útrapy, jež přinesla, jsme uprostřed šíleného zbrojení a hrozných příprav k nové válce. Netřeba, abychom nazvedali poklice tajné diplomacie kapitalistických států. Vidíme již konkrétní přípravy k válce.

V čele imperialistických válečných štváčů je Anglie. Ona zcela plánovitě připravuje cestu svým imperialistickým choutkám, jež chce uplatňovati válkou. Anglie připravuje válku proti sovětskému svazu, a to zcela otevřeně provokativním, dobrodružným, zločinným způsobem. Její diplomacie i její exponenti pracují plnou parou. Anglie byla protektorem a finančníkem fašistického převratu v Litvě, jejž vyprovokovala právě v okamžiku, kdy litevská vláda chtěla smlouvou utvrditi přátelské styky se sovětským Svazem.

Vláda v Polsku je přímým exponentem Anglie. Ale když teď ani ona nemohla se vyhnouti přátelskému upravení hospodářských vztahů mezi Polskem a sovětským Svazem, najatý vrah vraždí vyslance proletářského státu na nádraží varšavském. Je zjištěno, že vrah nebyl pouze carským monarchistou, nýbrž přímo najatým vrahem anglických politických agentů.

V Rumunsku je vyvolávání provokací proti vládě sovětského svazu najatými anglickými exponenty na denním pořádku.

V Londýně porušuje reakční anglická vláda mezinárodní zvyklosti a nařizuje policejní prohlídky obchodního vyslanectví sovětského Svazu, uráží a provokuje sovětský stát.

Anglie vyvolala řadu provokačních činů proti zástupcům sovětského Svazu v Číně.

Anglie zřejmě provokuje sovětský Svaz k válce. Sovětský Svaz zachovává rozvahu a snaží se za každou cenu udržeti mír, nedává se vyprovokovati. Nečiní tak ze slabosti, nýbrž ze snahy po zachování míru nejen pro svůj stát, který potřebuje míru k socialistické výstavbě státu, nýbrž i pro proletariát celé Evropy.

Anglie činí přípravy k napadení sovětského Svazu. Provokační činy a válečné přípravy rostou den ze dne. Tempo příprav se stupňuje a pumový atentát v posledních dnech v Leningradě spáchaný je součástí snah anglických imperialistů, vyvolati paniku v proletářském státě.

Anglie má připravenu frontu na válečné tažení proti sovětskému Svazu. Ona chce ubíti ohromný výsledek ruské revoluce, vládu dělníků a rolníků. Chce restauraci carismu, jako pomocí fašistické Italie chce restauraci Habsburků v Uhrách. Zatím jen v Uhrách.

Anglie snaží se krvavými boji a násil nostmi dusiti revoluční hnutí v Číně i v jiných koloniích a polokoloniích. Anglie je v čele potlačování dělnického třídního hnutí.

Anglická konservativní vláda předkládá parlamentu předlohu na úplné ochromení odborového hnutí a dává signál buržoasii celé Evropy k následování jejího příkladu. Angličtí kapitalisté a jejich reakční vláda mají v plánu rozdrtiti revoluční proletářský stát, oporu všeho dělnického usilování, ubíti revoluční osvobozenecké hnutí v Číně a v ostatních koloniích - ubíti, rozdrtiti třídní dělnické hnutí v Evropě.

A cíl? Zvýšené vykořisťování všeho pracujícího lidu, zvýšené otroctví za účelem zajištění nadprávného postavení buržoasní třídy, vyplnění imperialistických choutek i za cenu nové světové války.

Pracující lid v Československu poznává jasně, že jeho zájem je těsně spjat s osudem sovětského Svazu i s revolucí v Číně. Osvobozenecké revoluční hnutí v Číně a v ostatních koloniích, sovětský Svaz a třídní dělnické hnutí celého světa je jediná fronta, fronta svými osudy a zájmy těsně spjata. Jako je proletářský sovětský stát záštitou a oporou bojů všeho proletariátu, pracující lid celého světa, ať pracuje v továrnách, dílnách, na polích nebo je oblečen ve vojenské stejnokroje kapitalistických armád, postaví se jako jeden muž proti imperialistické válce, postaví se na obranu sovětského Svazu i čínské revoluce.

Komunistická strana v Československu vyhlašuje válku imperialistické válce, prohlašuje, že učiní vše, aby chystaný útok imperialistů na dělnický stát byl odražen všemi prostředky. Komunistická strana volá do protiválečné fronty všecky pracující lidi a varuje československou vládu před účastí na válečném dobrodružství anglických imperialistů. Vyzýváme vládu důrazně, aby okamžitým uznáním SSSR de jure a navázáním pravidelných diplomatických i hospodářských styků s ním prokázala mírumilovné snahy a uskutečnila přání všeho pracujícího lidu v Československu.

Pokládáme v této situaci za naléhavé, aby se zahraniční ministr dr Beneš o těchto všech důležitých otázkách v plenu sněmovny otevřeně vyjádřil. Vyzýváme ho k tomu. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoni): Ke slovu není již nikdo přihlášen rozprava je skončena.

Uděluji závěrečné slovo panu zpravodaji výboru zahraničního, jímž je pan posl. dr Blaho.

Zpravodaj posl. dr Blaho: Vzdávám sa slova.

Místopředseda Slavíček: Uděluji závěrečné slovo zpravodaji výboru ústavně-právního, p. posl. dr Hajnovi.

Zpravodaj posl. dr Hajn: Ctěná sněmovno! V debatě promluvili dva řečníci, ale ani jeden ani druhý nemluvil o předmětu, který byl na pořadu schůze. Nechci zneužívati jednacího řádu tak hrubým způsobem, jak byl zneužit, tím méně, že jsem zpravodajem ústavněprávního výboru, který má specielně dbáti, aby se zachovával zákon a jednací řád.

Vracím se k původnímu svému návrhu a žádám, aby se slavná sněmovna vyslovila pro osnovu, jak ji všichni tři zpravodajové doporučili. (Potlesk.)

Místopředseda Slavíček: Uděluji závěrečné slovo zpravodaji výboru rozpočtového, jímž je pan posl. dr Samek.

Zpravodaj posl. dr Samek: Vzdávám se slova.

Místopředseda Slavíček (zvoní): Pp. zpravodajové posl. dr Blaho a dr Samek vzdali se slova. Přistoupíme tedy ke hlasování.

Osnova zákona má toliko tři paragrafy, nadpis a úvodní formuli. Jelikož nebyly podány pozměňovací návrhy, dám hlasovati o celé osnově najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, t. j. s jejími třemi paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném pány zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Čtení druhé navrhnu na pořad příští schůze.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 839) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 122 a 247), jímž se mění některá ustanovení trestních řádů a zř1zují soudní lékařské rady (tisk 974).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Má-li se posouditi návrh tento, nutno zdůrazniti veliký význam přesnosti právě těch předpisů, které mají zabezpečiti v trestním řízení účelný, správný a objektivní postup v otázkách, jichž na jisto postavení svěřeno má býti osobám majícím určité znalosti odborné.

Soud ke zjištění skutkové podstaty trestních činů potřebuje v určitých případech osob, které svými odbornými znalostmi mohou býti velmi nápomocny zvláště tam, kde znalost laika by nestačovala.

Zákon mluví o znalcích při ohledání. Dá se lehce vysvětliti, že úkolu znaleckému mohou nejlépe vyhovovati osoby, které jsou ustanoveny pro určitý obor odborných znalostí a to zvláště tehda, jsou-li specialisty, kteří se trvale obírají tou či onou materií ať lékařskou či jinou. Dosavadní platný trestní řád rakouský i uherský na Slovensku a předpis na Podkarpatské Rusi sice platí dosud, avšak obojí ustanovení v některých směrech diferují a jest prozatímně, než bude zavedeno nové řízení trestní novým zákonem, třeba unifikování předpisů všech území s různými předpisy zákona, kromě toho však třeba zdůrazniti, že některá ustanovení trestního řádu uherského na Slovensku po převratu nebyla uvedena v život a jest třeba v tomto smyslu doplnění. Nutno zdůrazniti dále, že novou osnovou se připouští, aby soud požádal za znalecký posudek bezprostředně veřejný ústav nebo úřad, který k tomuto účelu jest zvlášť povolán, a dojista bude tu bezpečnější záruka, že se využije všech potřebných znalostí pro znalecký posudek.

Podle dosavadního platného řádu nežádá se po znalcích, zvláště lékařích, zvláštní odborná kvalifikace. To je jistě nedostatek, zvláště jde-li o případy rázu choulostivého a pro obviněného významného.

Také delší pozorování duševního stavu dle předpisu býv. rakouského trestního řádu bylo nedostatečně vybaveno a, jak už shora bylo zmíněno, nebyla-li některá ustanovení bývalého uherského řádu na Slovensku provedena, jest úkolem osnovy odstraniti tyto nedostatky. Zákon vzhledem k požadavku zvýšené odborné kvalifikace znalecké přikazuje, aby byli přibíráni znalci trvale ustanovení a to jak u sborového soudu prvé stolice, tak také pro přezkoumávání posudků znalci u sborových soudů druhé stolice. Nově má zákon ustanovení o soudních lékařských radách, které mají nahrazovati fakultní posudky a o nichž mluví článek druhý. Pozoruhodné jest ustanovení, že v případě podezření otravy podávají posudek universitní ústavy pro soudní lékařství za přibrání chemiků. Duševní stav obviněného lze dle osnovy zkoumati, nelze-li jinak, ve zvláštních ústavech nebo na pozorovacích odděleních u soudu, delším pozorováním osob.

Nutno však zmíniti se o druhém článku osnovy zákona, který jedná o soudních lékařských radách, jež zříditi se mají v sídlech sborových soudů druhé stolice pro obvody těchto sborových soudů druhé stolice. Členy této rady mohou se státi osoby zapsané do stálých seznamů znalců u příslušného soudu, a to jak lékařů tak i chemiků, pak zvláštních odborníků, dále vysokoškolských učitelů soudního lékařství, psychiatrie, chirurgie, gynekologie a chemie.

Do seznamu u sborových soudů prvé stolice vedle shora jmenovaných mohou býti zapsáni i jiní lékaři, kteří dosáhli doktorátu a vykonali fysikátní zkoušku, v sídlech sborových soudů pak druhé stolice jen lékaři, kteří kromě jiných náležitostí vykonali aspoň jednoroční praxi v universitním ústavě pro soudní lékařství.

U sborových soudů druhé stolice vésti se bude seznam stálých znalců chemiků s náležitým odborným vzděláním. Osnova znamená v celku zvýšení bezpečnosti objektivity i správnosti posudků znaleckých v našem trestním soudnictví, znamená dále unifikaci těchto ustanovení trestního řádu v celém území republiky a doplnění zejména ustanovení, která nebyla po převratu v život uvedena.

Ústavně-právní výbor však při projednávání osnovy jako usnesení senátu učinil některé změny, jež považoval s hlediska účelnosti a dalšího zvýšení objektivity řízení za nutné.

Tak se usnesl, aby:

Ve čl. I, č. 3, odst. 3 byl připojen dodatek: "V takovém případě může býti vyžádán posudek jiné lékařské rady."

Ve čl. I, č. 3, odst. 4 dodatek:

"Posudek kterékoliv soudní lékařské rady se též vyžádá, pokládá-li to radní komora (žalobní senát) za nutné pro důležitost nebo pro obtížnost případu."

Ve čl. I, č. 4 aby poslední věta nahradila se větou:

"I v takovém případě podá však posudek o otravě universitní ústav pro soudní lékařství."

Ve čl. II, §u 1, odst. 1 aby byla učiněna změna, takže bude zníti:

"Pro obvod každého sborového soudu druhé stolice zřídí se v jeho sídle soudní lékařská rada."

Ve čl. II, §u 1, odst. 2 aby za slova "vysoko- školských učitelů...chemie" připojen byl dodatek "a jiných vynikajících odborníků".

Ve čl. II, §u 1, odst. 3, aby slova "zvláštního odborníka atd." byla nahrazena slovy: "zvláštní odborníky. Takoví odborníci budou míti, pokud jde o tuto věc, práva i postavení člena soudní lékařské rady."

Ve čl. II, §u 2, odst. 1, aby se spojily čís. 2 a 3 dohromady a zněly: "2. podávati a přezkoumati znalecké posudky v případech zákonem stanovených."

Ke čl. II, §u 2 aby byl připojen k odst. 1 nový odst. 2, který bude zníti:

"Soudní lékařské radě nepřísluší podati nebo přezkoumávati znalecký lékařský posudek v trestní věci proti některému jejímu členu nebo ve věci, ve které již podal některý její člen nález nebo posudek. V takových případech budiž za podání nebo přezkoumání posudku požádána jiná soudní lékařská rada."

Ve čl. II, §u 3, odst. 1, v 10. řádce věta:

"Do seznamu....."bude zníti: "Do seznamu stálých znalců lékařů u sborových soudů první stolice s trestní pravomocí v sídlech sborových soudů druhé stolice mohou však býti zapsáni toliko lékaři, kteří nad to vykonali aspoň jednoroční praxi v universitním ústavě pro soudní lékařství."

Ke čl. II, §u 3, odst. 4, budiž připojen dodatek:

"Stejně budiž škrtnut ten lékař (chemik), o němž se prokáže, že nemá dostatek odborných vědomostí."

S těmito změnami navrhuje ústavně-právní výbor přijetí osnovy zákona. (Souhlas.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahájím proto rozpravu.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla na 20 minut. (Námitek nebylo.)

Není námitek. Navržená lhůta je přijata.

Ke slovu je přihlášen p. posl. dr Dérer.

Posl. dr Dérer: Slávna snemovňa! Predložený návrh zákona slúži v prvom rade k unifikačným účelom, nakoľko matériu túto, ktorá je a bola rôznym spôsobom upravená v býv. rakúskom trestnom poriadku a ináč v býv. uhorskom trestnom poriadku - jednotí tak, že v tomto ohľade po prijatí tohoto zákona u nás na Slovensku a v historických zemiach platiť budú rovnaké právné pravidlá.

Z tohoto dôvodu my návrh zákona vítame a budeme preň hlasovať. Ovšem podržujeme si rozhodnutie ohľadom hlasovania pri druhom čítaní, lebo predložíme pozmeňovací, poťažne doplňovací návrh a od prijatia tohoto činíme odvislým naše ďalšie stanovisko.

Slávna snemovňa! Vo všeobecnosti možno povedať, že je to unifikácia vo smysle dobrom, nakoľko zásadou bolo pri spracovaní tohoto návrhu, aby to, čo v býv. uhorskom trestnom poriadku bolo dobré, prevzaté bolo pre celú republiku.

Ovšem, nemôžeme to tvrdiť úplne bezvýhradne, poneváč v osnove tejto ruší sa niečo, čo dosiaľ u nás na Slovensku platilo, čo podľa môjho názoru je škoda rušiť, poneváč bolo lepšie a modernejšie, ba čo podľa môjho názoru by bývalo potrebné rozšíriť pre celú republiku.

Týka sa to ustanovenia t. zv. kontrolných znalcov.

Na Slovensku platí dosiaľ § 228 uh. trest. poriadku, podľa ktorého obvinený, poťažne, keď je obvinených viac, všetci obvinení spolu môžu si ustanoviť kontrolného znalca v oči súdnemu znalcovi, znalca, ktorý má právo byť prítomným pri všetkých ohliadnutiach, pri prejednávaní učiniť svoje poznámky a návrhy, upozorniť na rôzné vady a nedostatky pokračovania. (Předsednictví převzal místopředseda Horák.)

Tých kontrolných znalcov ustanoviť bolo možné vtedy, keď rozhodovanie otázky záviselo od určitých odborných znalostí, ktorých ani súd, ani obhájci, ani stránky nemaly, a práve preto potrebné bolo ustanoviť v záujme obrany takých kontrolných znalcov.

Slávna snemovňa! Toto ustanovenie prišlo do uhorského trest. poriadku r. 1896 a vtedy v Uhorsku bolo to považované za veľký pokrok, za krok do predu, za moderné ustanovenie. Teraz toto ustanovenie sa ruší na Slovensku a nebude platiť ani v historických zemiach. Ja som toho názoru, že je škoda rušiť toto ustanovenie a že by malo byť ponechané, a v tomto smysle podávam pozmeňovací, poťažne doplňovací návrh.

Pri tejto príležitosti ovšem poukázať by som chcel na určité nedostatky v našej zákonodarnej technike. A chcem poukázať na to, akým spôsobom vystal tento § 228 z návrhu zákona.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP