Čtvrtek 9. června 1927

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána usnesení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1037. Usnesení senátu o vládním návrhu zákona (tisk sen. 123 a 364), kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákonů o soudním řízení ve věcech občanských a o řízení exekučním.

1038. Usnesení senátu o vládním návrhu (tisk sen. 333 a 399) směnečného zákona.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány Těsnopisecké zprávy:

o společné schůzi posl. sněmovny a senátu ze dne 27. května 1927,

o 75. až 77. schůzi posl. sněmovny.

Počátkem schůze byla tiskem rozdána publikace Mezinárodní informační služby parlamentní "Z cizích parlamentů", ročník VIII, č. 5 a 6.

Počátkem schůze byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

1022. Návrh posl. Horpynky a druhů na poskytnutí státní podpory pohořelým z obce Chlumu na Šumavě.

1023. Návrh posl. Krebse a druhů na změnu a doplnění některých ustanovení zákona ze dne 29. února 1920, č. 123 Sb. z. a n., kterým vydává se řád volení do posl. sněmovny a senátu.

1024. Návrh posl. Jílka, dr Sterna, Kršiaka, dr Gátiho, Mondoka, Šliwky a soudr. na vydání zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon ze dne 29. února 1920, č. 121 Sb. z. a n.

1025. Návrh posl. Dědiče, Štětky, Haiplicka a soudr. na vydání zákona o způsobu vyplácení a účtování mezd a platů.

1026. Návrh posl. dr Wollschacka, inž. Junga a druhů na okamžitou státní pomoc

obětem živelné katastrofy na severní Moravě a ve Slezsku.

1027. Návrh posl. Matznera, dr Koberga a druhů o povodni v okolí Praděda dne 5. a 6. května 1927.

1028. Návrh posl. Staňka, Molíka a druhů na okamžité poskytnutí pomoci poškozeným katastrofální průtrží mračen a povodní na Třebíčsku.

1029. Návrh posl. Křemena a druhů na okamžité poskytnutí pomoci poškozeným katastrofální průtrží mračen a povodní v okrese Tábor, Pelhřimov, Sedlčany a Kamenice n. L.

1030. Návrh posl. Staňka, Nejezchleba- Marchy, Pelíška, Bečáka, E. Vencla, Haupta a druhů na pomoc postiženým živelními pohromami v okrese Bystřice n. Pern., na Olomoucku a Opavsku.

1033. Návrh posl. Jos. Petera, Vrtaníka, Šliwky, Schmerdy a soudr. na poskytnutí pomoci osobám a obcím postiženým živelními pohromami na Opavsku, Hlučínsku, Bruntálsku, Šumpersku a Rýmařovsku.

Předseda: Výboru imunitnímu přikázal jsem žádosti.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Žádosti:

okr. soudu ve Strakonicích ze dne 17. května 1927, č. T 370/27, za souhlas s trest. stíháním posl. Školy pro přestupek podle §u 3 a §u 19 shromažďovacího zákona (č. J 383-II),

okr. soudu v Podbořanech ze dne 13. května 1927, č. T 169/27/1, za souhlas s trest. stíháním posl. Haiplicka a Zoufalého pro přestupek podle §u 19 shromažďovacího zákona (č. J 384-II),

kraj. soudu v Mor. Ostravě ze dne 23. května 1927, č. Tk XIV 2235/27, za souhlas s trest. stíháním posl. Haiplicka pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (č. J 387-II).

Předseda: Zápisy o 77. až 81. a 83. schůzi byly ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyloženy, a poněvadž nebyly proti nim podány písemné námitky, jsou schváleny podle §u 73 jedn. řádu, byly podle téhož . paragrafu vytištěny a počátkem dnešní schůze tiskem rozdány.

Přistoupíme k projednávání 1. odstavce pořadu, jímž je:

1. Zpráva výborů zahraničního, ústavněprávního a rozpočtového o vládmm návrhu (tisk 699) zákona o provedení úmluvy mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 29. května 1925 a úmluvy mezi Československou republikou a královstvím Italským ze dne 4. května 1926, o plnění smluv o pojištění na život a důchody (tisk 784).

Zpravodajem výboru zahraničního je pan posl. dr Blaho, výboru ústavně-právního p. posl. dr Hajn a výboru rozpočtového p. posl. dr Samek.

Uděluji slovo prvnímu zpravodaji, za výbor zahraniční, p. posl. dr Blahovi.

Zpravodaj posl. dr Blaho: Vážená snemovňa! Zahraničný výbor dňa 9. decembra 1926 prejednal vládny návrh zákona o úmluve medzi Rakúskou republikou a Československou republikou, ktorá týka sa právnej úpravy poistencov rakúskych u naších poisťovňách československých a navzájom reciprotne naších poistencov v Rakúsku.

Podobná úmluva uzavretá bola s kráľovstvom Italským.

Poneváč sa tým zabezpečuje právna istota poistencov a tento vládny návrh zákona smeruje k hospodárskej konsolidácii medzi námi a medzi Rakúskom a kráľovstvom Italským, navrhuje zahraničný výbor slávnej snemovni, aby tento návrh schválila v pôvodnom znení. (Souhlas.)

Předseda (zvoni): Dávám slovo druhému zpravodaji, za výbor ústavně-právní, p. posl. dr Hajnovi.

Zpravodaj posl. dr Hajn:Ctěná sněmovno! Jako zpravodaj ústavně-právního výboru navrhuji, aby osnova zákona tisk 784 byla slavnou sněmovnou přijata.

Předseda (zvoni): Dávám slovo třetímu zpravodaji, za výbor rozpočtový, p. posl. dr Samkovi.

Zpravodaj posl. dr Samek:Slavná sněmovno! Úmluva mezi Československou republikou a republikou Rakouskou ze dne 29. května 1925 o plnění smluv o pojištění na život a důchod, kterážto úmluva byla již sněmovnou schválena, obsahuje normy, které podle povahy své jsou omezením smluvního práva soukromých stran, omezením to, které ukázalo se nutným, když bylo jasno, že přesné splnění smluv není možné, poněvadž znehodnotila se měna, ke které měly obě smluvní strany zřetel, když smlouvu uzavíraly.

Znehodnocení měny bylo způsobeno válkou a událostmi poválečnými.

Dále slibuje úmluva opatření, jichž důsledkem je zvětšení dluhů republiky, neboť mají býti do výše při jednání stanovené uznány dlužné papíry státu zaniklého, papíry, k jejichž valorizaci republika podle mírových smluv povinna není.

Podobná ustanovení má také úmluva uzavřená mezi republikou Československou a královstvím Italským ze dne 4. května 1926 o plnění smluv o pojištění na život, které sjednaly italské pojišťovny s pojistníky československými a československé pojišťovny s italskými, kterážto úmluva rovněž již byla Národním shromážděním schválena.

Aby nevznikly spory, tvoří-li takováto mezinárodní úmluva současně normy objektivního práva u nás, vláda navrhuje, aby Národní shromáždění usneslo se na zákoně, že ustanovení úmluvy, pokud vztahují se na otázky vyhrazené zákonodárství Československé republiky, mají moc zákona.

Současně se vyslovuje v §u 2, že vláda může opatření prováděcí k provedení úmluv potřebná rázu podružného, technického učiniti vládním nařízením.

Jménem rozpočtového výboru kladu si za čest poslanecké sněmovně navrhovati schválení osnovy beze změny. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): K tomuto odstavci pořadu jsou přihlášeni řečníci. Zahájím proto rozpravu.

Dříve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta stanovena byla 20 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není, stanovená lhůta je přijata.

Přihlášeni jsou řečníci na straně "proti" pp. posl. Knirsch a Haken.

Dávám slovo p. posl. Knirschovi.

Posl. Knirsch (německy): Dámy a pánové! Předem prosím pana předsedu o prominutí, že se nebudu přísně držeti denního pořadu. Ale v posledních dnech bylo v naší zemi provedeno mnoho zatčení, domovních prohlídek u našich straníků a jiných krajanů, jejichž podnět, forma a zřejmý úmysl mi ukládají povinnost, abych použil první příležitosti a promluvil o tom s tohoto místa.

Jako podnět k těmto zatčením uvádí se ve většině případů účast v tajných spolcích nebo spojení s tajnými organisacemi zahraničními, jejichž účelem jest podkopati český stát nebo násilně změniti jeho ústavu. (Výkřiky posl. inž. Junga a dr Schollicha.) Z pamětí českých státníků a politiků, z dějin jejich národní revoluce víme, že před převratem každý jejich národní obranný spolek, Národní rada, sokolské spolky, věnovaly se hnutí za svobodu jejich lidu. A nyní stejnou věc předpokládáte také u obranných spolků, tělocvičných spolků a jiných národních spolků německých. V této své starosti, v úzkosti (Posl. dr Schollich [německy]: Špatné svědomí!) a také ve svém špatném svědomí vidíte v každém odznaku, byť to byla jen zcela prostá jehlice do knoflíkové dirky, v každé stužce a mašličce symbol nějaké tajné organisace.

Nedávno jsem použil příležitosti, abych s tohoto místa obšírně vyložil, že organisace, které vaše vláda a její orgány označují jako tajné organisace, jsou ve skutečnosti spolky, jejichž úkolem jest pouze péče o národní a osvětové styky našeho lidu s bratry v cizině nebo naopak. S kol. Jungem podal jsem nedávno interpelaci panu ministru spravedlnosti Mayr-Hartingovi a prosil jsem jej o jasnou zprávu, na jakých podkladech nebo na jakém průvodním materiálu se zakládá toto domnění vlády. (Výkřiky posl. inž. Junga.) V interpelaci jsme žádali, aby materiál, který jest po ruce, byl oznámen sněmovnímu plenu nebo aby vláda odvolala pokyny, které vydala úřadům, není-li takového materiálu. Pan ministr spravedlnosti nám na náš dotaz odpověděl, že posuzování, má-li se ně jaká organisace považovati za tajnou organisaci, posuzování, spadá-li spojení s takovými organisacemi nebo činnost v nich pod trestní zákon, jest v každém jednotlivém případě věcí příslušného soudce (Výkřiky posl. dr Schollicha.) a praví v této odpovědi, že poněvadž podle ústavního zákona jest soudci za ručena nezávislost, není vládě možno zaujmouti stanovisko, jehož žádáme. To jest odpověď pana ministra spravedlnosti. Jak ve skutečnosti vypadá nestranné stanovisko vlády k těmto organizacím nebo k soudnímu řízení ?

Máme před sebou posudek ministerstva vnitra, jenž byl podán litoměřickému krajskému soudu (Výkřiky posl. inž. Junga.) na žádost advokátovu, a to stran toho, jak vláda posuzuje tyto tajné organisace. Posudek týká. se spolku pro Němce v cizině, tedy německého školského spolku se sídlem v Berlíně. Posudek ministerstva vnitra o činnosti tohoto spolku, s účelem čistě osvětovým, zní takto: "Ministerstvo spravedlnosti v dohodě s ministerstvem pro věci zahraniční postoupilo sem" totiž ministerstvu vnitra - "tamější přípis ze dne tolikátého a tolikátého, číslo tolikáté a tolikáté, týkající se dotazu o směru a působnosti spolku pro Němce v cizině s vedlejším názvem "Deutscher Schulverein" se žádostí, aby ministerstvo vnitra tamějšímu soudu udělilo žádanou informaci. Ministerstvo vnitra, vyhovujíc této žádosti, zasílá v příloze k nahlédnutí výtah ze stanov tohoto spolku, a to s poznámkou, že jde o spolek v Německu právoplatně trvající a vykonávající svou činnost pod titulem "Verein für das Deutschtum im Auslande (Deutscher Schulverein"), v kterýžto název byl proměněn původní název spolku, totiž "Allgemeiner deutscher Schulverein zur Erhaltung des Deutschtums im Auslande".

A nyní poslyšte! Stanovy obsahují sice výslovně ustanovení, že spolek nemá žádného politického, sociálně-politického nebo náboženského směru, avšak přece jest nutno vykládati toto ustanovení tak, že spolek nezamýšlí také politicky vázati se na jednu určitou politickou stranu, nýbrž jen neúčastniti se politických bojů stran mezi sebou, a spíše počítá se spoluprácí všech národně cítících Němců bez rozdílu strany. Ve skutečnosti jest činnost tohoto spolku vysloveně politická (Výkřiky posl. dr Schollicha) a přiznává se k zásadám všeněmeckým a irredentistickým. (Výkřiky na lcvici.) Tento spolek jest ve spojení s irredentistickými spolky, zvláště se sudetskoněmeckými vlasteneckými svazy (Výkřiky posl. dr Koberga.) a s německým ochranným svazem a s nimi činí projevy irredentistického rázu. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.) Při těchto manifestacích došlo několikráte k nenávistným, štváčským projevům proti Československé republice. (Výkřiky posl. Simma.) O irredentistické činnosti tohoto spolku, směřující proti Československé republice, svědčí jistě, a to stačí, to, že v projevech pořádaných tímto spolkem berou účast největší političtí odpůrci Československé republiky, zvláště bývalý československý poslanec Baeran. (Výkřiky na levici.) Avšak i na schůzích a slavnostech, na přenáškách a veřejných projevech, na nichž vystupují jen zdejší řečníci, útočí se proti Československé republice, zdůrazňuje se příslušnost k velkoněmectví, zvláště Němců z Československé re. publiky, posiluje se velkoněmecká idea a z projevů vysvítá, že konečným cílem jest zříditi velký německý stát, Velké Německo. (Výkřiky posl. dr Schollicha.) Tento spolek provádí propagandu také tiskem a vydává zvláštní brožury, časopisy, letáky atd. Tak spolek "Österreichische Südmark", jenž se r. 1925 spojil se Spolkem pro Němce v cizině, vydal mapu. na níž byl nápis: "Mírové smlouvy jsou jen dílem lidským, Bůh tomu chce jinak". a která představovala Německo a Rakousko s územími od nich odtrženými a na této mapě se jako odtržená také uvádějí veškerá území, ležící v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a obydlená Němci.

Již z uvedeného vysvítá, že "Spolek pro Němce v cizině" nejen provozuje politickou činnost a zabývá se politickými poměry v Československé republice, nýbrž že nepřátelsky vystupuje proti našemu státu a pracuje proti jeho samostatnosti a ústavní jednotě.

Ke konci se poznamenává, že obšírný posudek ministerstva o účelu, názvu a činnosti tohoto spolku jest obsažen již v rozsudku jihlavského krajského soudu ze dne 19. května 1926, týkajícího se trestní věci proti Ignáci Göthovi a druhům. (Výkřiky posl. inž. Junga.)

To jest úřední posudek vlády o Spolku pro Němce v cizině a když pan ministr spravedlnosti v odpovědi na naši otázku poukazuje, že nemůže zaujmouti stanoviska k otázce, jsou-li to tajné organisace, poněvadž by tím porušil soudcovskou nezávislost, pak se tážeme: Není-liž to stanovisko vlády, není-liž to vykonávání vlivu na soudce, předkládá-li ministerstvo krajskému soudu takovou úřední listinu? Pro soudce jest další provádění důkazu pravdy bezpředmětné a skutečně soudce také v takových případech odmítá provésti průkazní řízení. (Výkřiky posl. Simma.) V případě Krebsově, jehož příčinou byla táž událost, posl. Krebs navrhl provésti důkazy, avšak soudce odmítl je provésti bez dalšího vyšetřování těchto průkazních návrhů s odůvodněním, že pro něj jest rozhodující svědecký důkaz vlády, podle něhož se tyto organisace, mezi nimi tedy nejen vlastenecký svaz, Ústav pro zahraniční Němectví ve Stuttgartě, Spolek pro zahraniční Němectví v Berlíně atd. považují za tajné organisace. (Výkřiky posl. inž. Junga.) Průvodní řízení se odmítá a obžalovaný se odsuzuje k několikatýdennímu vězení.

Vážené dámy a pánové! Snad se stává, že v těchto velkých organisacích - a Spolek pro Němce v cizině má miliony členů - v některém projevu jednotliví členové spolku nebo řečníci, získaní jako hosté, vystupují a překračují meze vytčené účelem spolku. Můžeme za to činiti odpovědnou celou organisaci, jak se to skutečně stalo v tomto stanovisku, jež vláda zaujala? Jest prostě neslýchané, aby tak velké spolky, které, jak se dá prokázati, slouží čistě národně osvětovým účelům, jakým jest Spolek pro Němce v cizině, byly takto znamenány. Spolek pro Němce v cizině vytknul si jako úkol osvětovou podporu veškerých německých menšin, a po této stránce vyvinul skutečně uznání hodnou a záslužnou osvětovou činnost, kterou uznávají i vlády států, majících menšiny, k jejichž ochraně směřuje práce Spolku pro Němce v cizině. Ani v Rumunsku, ani v Maďarsku, ani v Polsku nebo v Rusku se nikdy nikdo nenašel, nenašel se úřad, který by pro to činil výtky Spolku pro Němce v cizině, jen Československá republika, totiž její vláda, přichází s takovým pronásledováním. A jako je tomu se Spolkem pro Němce v cizině, tak jest tomu i s jinými spolky, ať to jsou zahraniční ústav ve Štutgartu nebo naše sudetskoněmecké vlastenecké svazy. Již posledně jsem s tohoto místa prohlásil, že nepopíráme, že venku jest německá irredenta, sudetskoněmecká irredenta (Výkřiky posl. dr Schollicha.) a otevřeně a bez výhrad jsem se k této irredentě přiznal. My se nestydíme za své přesvědčení, my jako mužové se ho zastáváme, a kdybychom jednou měli státi před soudcovskou stolicí, vyvodili bychom z toho své důsledky. Ale zaváděti pronásledování tam, kde takové účasti naprosto není, jen v tom úmyslu, aby byly přerušeny a omezeny osvětové a národní styky s našimi bratry venku a s našimi krajany zde, to se vší rozhodností odmítáme a proti tomu budeme vždy a všude bojovati. Pokud jde o směr těchto organisací, zvláště vlasteneckých svazů ve Vídni, Berlíně a Pasově, poukazuji na poslední schůzi vlasteneckého svazu ve Vídni, na které bylo zaujato stanovisko k tomuto pronásledování československou vládou Valná hromada je s nejrozhod-nějším protestem odmítla a předseda spolku, tedy zajisté činitel nejvíce odpovědný za činnost a práci sdružení, jasně shrnul účely vlasteneckých svazů v .těchto slovech: "Vlastenecký svaz jest spolek ve všech zemích vybudovaný na základě úředně schválených stanov, který se nemusí báti žádné kontroly své vnitřní a vnější práce. My v Rakousku poukazujeme zvláště na prohlášení vlády podané dne 24. listopadu 1922 ve vídeňské Národní radě, podle něhož Československo "v ustanoveních čl. IV lánské mezinárodní smlouvy se zavázalo" - uvádím doslova - "že neučiní žádných opatření proti trvání a činnosti spolků, jejichž účelem jest pěstovati národní ráz a podporovati hospodářské a osvětové cíle krajanů. Pomoc, kterou si oba státy budou udíleti podle onoho článku, vztahuje se na každý pokus násilné změny nynější státní formy, nechť pokus ten pochází s kterékoliv strany. Vlastenecký svaz a já osobně, totiž jeho předseda, zásadně a zcela rozhodně odmítáme podporu podniků, které směřují k politickým násilnostem a podobným, se zřetelem na nynější situaci přímo dětinským myšlenkám. Jdeme přímou cestou přirozeného práva sebeurčení každého národa a poskytujíce pravdivé vysvětlení vlastnímu národu a veškerým národům chceme dosíci morální podpory pro těžký osvětový boj ve vlasti. Pevně spojeni bez rozdílu strany a stavu stojíme my členové vlasteneckého svazu v lásce k národu a vlasti a jako hlasatelé a obránci svých čistých práv před rozsudkem dějin a svědomím světa. To jest jasný cíl vlasteneckého hnutí, jejž valná hromada jednohlasně nejen vytýčila, nýbrž si jej také vzala za směrnici pro další práci."

Nuže pánové, jaké následky má stanovisko vlády k těmto zahraničním spolkům? Mohli jsme to již pozorovati v tolika a tolika procesech. Zdá se, že se v nejnovější době provádí znovu jakási razie, a to na základě nějakých denunciací, a jak se přímo směšně projevuje stíhací mánie úřadů, rád bych zde na několika případech uvedl.

V Opavě byl zatčen jakýsi Huber Glässer. Opavské státní zastupitelství podalo dne 8. února 1927 na tohoto Glässera žalobu, že patří k nizkému místnímu odboru sudetsko-německého vlasteneckého svazu. Žaloba opírá se o to, že Glässer jest jejím členem a že prý ve smyslu této, osvědčeně státu nepřátelské a btajné organisace, ohrožující trvání Československé republiky, byl činný, a slyšte jak: Poněvadž se dne 7. května 1925 jako hudebník účastnil národní slavnosti této organisace (Různé výkřiky. Hluk. - Místopředseda Slavíček zvoní.) a takto organisaci podporoval v jejím rozvratném úsilí. Žaloba tvrdí, že tato organisace jest notoricky tajnou, státu nepřátelskou organisací, která má účel podkopati samostatnost a ústavní jednotu Československé republiky a která ve svém konečném cíli rozšiřuje svou činnost také na území Československé republiky.

Další případ: Tři členové sandhýbelskeho tělocvičného spolku a to odpovědní členové představenstva byli zatčeni a od ledna nynějšího roku jsou ve vyšetřovací vazbě, poněvadž sandhýbelský tělocvičný spolek se účastnil projevu vlasteneckého svazu a uspořádal tam cvičení. Tělocvičný spolek byl rozpuštěn a tři členové představenstva jsou od ledna 1927 ve vyšetřovací vazbě. (Různé výkřiky. Hluk. - Místopředseda Slavíček zvoní.) Před několika dny byla provedena domovní prohlídka u rochlického starosty, člena naší strany Kleinerta. Soukromý byt byl převrácen na ruby, to však nestačilo, poněvadž se tam nic nenašlo, šli tedy do úřední místnosti starosty, otevřeli psací stoly ve starostenském úřadě a prošťourali tam korespondenci, hledajíce bůhví jaké státu nepřátelské listiny nebo průkazní materiál. Ovšem byla pročmuchána i soukromá korespondence a nějaký opěrný bod, nalezený v nějakém dopise, byl příčinou, že bylo zavedeno hrdelní vyšetřování. U Kleinerta byl na příklad v zásuvce nalezen nevinný dopis ode mne, v němž jsem se omlouval, že na dopis Kleinertův odpovídám teprve po několika dnech, poněvadž jsem byl v Budapešti a teprve jsem se vrátil. Hned se tázali: "Co dělal ten poslanec v Budapešti ?" (Výkřiky na levici.) Nuže - hlavní účel - dopisy byly sebrány a nyní se tato výměna dopisů stala ovšem předmětem hrdelního vyšetřování. Kdyby to v tomto případě nebyl býval starosta Kleinert, nýbrž nějaký krajan venku, byl by býval na místě zatčen a seděl by týdny a ještě déle ve vyšetřovací vazbě, až by vyšlo najevo. co posl. Knirsch dělal v Budapešti. (Místopředseda Slavíček zvoní.) Budu hned hotov. (Výkřiky na levici.) Náčelník dorostu jabloneckého kraje Schwarz byl předvolán a podroben hrdelnímu výslechu. Byl mu ukázán fotografický snímek jakési schůze, skupina venku z říše. Byla tak malá, že hlav nebo obličejů nebylo lze úplně rozeznati, a nyní trvali na tom, že jedním z těchto sta nebo dvou set osob, které byly fotografovány, musí býti náš krajský náčelník dorostu Schwarz. (Hluk.) Mohl provésti důkaz, že v těchto dnech nebyl vůbec venku, nýbrž jinde; nevěřilo se mu, a nyní bylo zajímavo pozorovati, jak se jednání vedlo. Jeden policista nebo státní zástupce tvrdil, že to musí býti on, neboť prý obraz přibližně s ním souhlasí. Druhý řekl, že to není tak jisté, že to může býti také někdo jiný. Poněvadž si nebyli tak docela jisti, byl krajský náčelník dorostu zase propuštěn. (Výkřiky na levici).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP