Čtvrtek 14. října 1926

Na kolik zůstává takto otevřen problém nezaměstnanosti a projevuje se střídavá krise, na kterou gentský systém dnešního formátu nestačí, neuzavírá se vláda rozšířiti jeho působnost, aby vyhovoval lépe, avšak základní myšlenka gentského systému musí zůstati pevnou. Myšlenka svéodpovědnosti a myšlenka společenské solidarity se zde vzájemně doplňují. Možná, že by bylo dobře při gentském systému vybudovati solidaritu dělnictva na širší basi, nežli jest jednotlivý odbor, poněvadž se i při větší nezaměstnanosti, jako jest přítomná, ukazuje, že v rámci celého zaměstnanectva jest i dnešní procento nezaměstnaností úplně mizivé.

Obraz, který jsem takto slavné sněmovně předvedl, není dojista zrovna růžový, avšak jeho předností, myslím, jest, že jest pravdivý. I v úplném přiznání pravdy jest síla a myslím, že jsme dospělí ve své finanční konsolidaci tak daleko, že si můžeme a musíme říci pravdu, abychom provedli správnou diagnosu a našli správné prostředky a cesty do budoucna. Nazval jsem finanční období, ve kterém žijeme, obdobím konsolidačním, avšak tato konsolidace nebude jen dílem vlády a parlamentu, poněvadž předpokládá spolupráci celého národa. Leč k úspěchům je především třeba, aby každý jasně viděl a znal pravdu. Jsem pln naděje do budoucna. Čerpám ji z obětí, které jsme v minulu přinesli pro svou svobodu, pro stát, pro finance i měnu, čerpám ji z bohatství země a z pracovitosti i ukázněnosti lidu. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Bylo mně podáno pět návrhů na zahájení rozpravy.

Jsou to návrhy:

1. návrh posl. Šamalíka a Bradáče, aby o obou vládních prohlášeních zahájila se rozprava v zítřejší schůzi posl. sněmovny,

2. návrh posl. Remeše a soudr., aby o obou vládních prohlášeních zahájena byla rozprava ihned,

3. návrh posl. Bolena, aby o prohlášení pana min. předsedy byla zahájena rozprava, a to ihned,

4. návrh posl. dr Czecha, aby o prohlášení pana předsedy vlády byla ihned zahájena rozprava,

5. návrh posl. Jílka, aby o prohlášení pana ministra financí zahájena byla rozprava, a to ihned.

Dám o těchto návrzích hlasovati v tom pořadu, jak jsem je přečetl. (Nebylo námitek. )

Není námitek.

Žádám paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa, a konstatuji, že sněmovna jest způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem pp. posl. Šamalíka a Bradáče, aby o obou vládních prohlášeních zahájila se rozprava v zítřejší schůzi, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijat a tím jsou vyřízeny též všechny ostatní podané návrhy.

Aby se mohla představiti nová vláda v dnešní schůzi senátu, přerušuji pro pokročilost doby další jednání a ukončím schůzi. Sděluji ještě, že mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte)

585. Naléhavá interpelace posl. dr Czecha, Pohla, Dietla a druhů vládě o hospodářské krisi a drahotě.

586. Naléhavá interpelace posl. Tučného, Zeminové a spol. vládě o zdražování potravin.

587. Naléhavá interpelace posl. Tučného, Lance a spol. vládě o výrobní krisi a jejích následcích.

588. Naléhavá interpelace posl. Tučného a spol. vládě o nezaměstnanosti a jejích důsledcích.

591. Naléhavá interpelace posl. Tomáška, Tayerle, Hampla, Kleina, Brodeckého a soudr. vládě o hospodářské krisi.

592. Naléhavá interpelace posl. Bradáče, dr Dolanského, dr Tiso, dr Lukavského, Anděla, Windirsche, dr Luschky a spol. vládě o současných hospodářských poměrech.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 15. října 1926 v 10 hodin dopoledne s

pořadem:

1. Volba místopředsedy poslanecké sněmovny.

2. Rozprava o vládním prohlášení ministerského předsedy a ministra financí.

3. Zpráva výborů zemědělského, soc.-politického a rozpočtového o návrzích, týkajících se živelných pohrom (tisk 519/I-IV).

4. Zpráva výboru zahraničního a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o vládním návrhu (tisk 424), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k schválení prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a republikou Tureckou, sjednaná výměnou not v Angoře dne 11. dubna 1926 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 21. května 1926, č. 77 Sb. z. a n. (tisk 518).

5. Zpráva výboru kulturního k vládnímu návrhu (tisk 490) zákona o reorganisaci vysoké školy obchodní v Praze (tisk 524)

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 48 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP