Čtvrtek 17. června 1926

Místopředseda inž. Dostálek: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

373. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Práška, Sladkého, Knejzlíka a spol. předsedovi vlády a všem ministrům ve věci oficielní účasti ministrů při oslavách Husových letošního roku.

374. Naléhavá interpelace posl. Tučného, Procházky, Laubeho a spol. ministru soc. péče a ministru financí o penízi 130,000.000 Kč pro účely sociálního pojištění.

402. Naléhavá interpelace posl. dr Gáti, Sedorjaka, Mondoka a soudr. vládě o vládním nařízení, jímž se zamýšlí zrušení žup v Podkarpatské Rusi a jich sloučení ve velkou župu.

403. Naléhavá interpelace posl. Remeše, Koudelky, R. Chalupy a soudr. vládě o opatřeních proti lichvářskému zdražování potravin.

414. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Tučného, Lance, Sladkého a spol. ministru zásobování o zákazu dovozu vepřového dobytka do republiky.

415. Naléhavá interpelace posl. Zeminové, Slavíčka, Tučného a spol. ministrovi obchodu o nemožnosti uzavříti s Maďarskem obchodní smlouvu.

416. Naléhavá interpelace posl. Hampla a soudr. vládě o událostech na Havlíčkově náměstí v Praze.

418. Naléhavá interpelace posl. Tauba, Schustera a druhů ministrovi vnitra, že se zakazují oslavy na pamět Matteottiho.

419. Naliehavá interpellácia posl. dr Korlátha a súdr. min. predsedovi, ministrovi vnútra a celej vláde o vládnom nariadení, vydanom ohľadne veľžupy, ktorá má byť udajne sriadená dňom 1. júla 1926 v Podkarpatskej Rusi.

445. Naléhavá interpelace posl. dr Czecha a druhů ministrovi vnitra o postupu policie proti klidným demonstrantům.

Místopředseda inž. Dostálek: Mezi schůzí byly tiskem rozdány odpovědi.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

451. Odpovědi:

I. min. vnitra a spravedlnosti na interp. posl. Mondoka, Sedorjaka, dr Gáti a soudr. o zrušení stát. občanství dr Alexandra Badana, advokátního koncipienta a redaktora "Karpatské Pravdy" v Užhorodě (tisk 332),

II. předsedy vlády a min. školství a nár. osvěty na interp. posl. Hrušovského, Zeminové a spol. ve věci odstranění vnucené státní správy církevních velkostatků na Slovensku (tisk 372),

I

II. vlády na interp. posl. Štětky, Hrušky, Haruse a soudr. o propouštění dělnictva textilních továren a o poměrech textilního průmyslu (tisk 365),

IV. vlády na interp. posl. Tučného, Lance a spol. o výrobní o odbytové krisi průmyslové (tisk 364),

V. min. vnitra na interp. posl. Kršiaka, Čulena a soudr. o provokačním postupu policie v Prešově a v Košicích (tisk 356),

VI. min. spravedlnosti na interp. posl. Šliwky, Petera a soudr. o konfiskaci sbírky básní "Zpěv horníka Losuda" (tisk 352),

VII. min. sociální péče a min. financi na interp. posl. Simma, Patzela, Krebse a druhů o výplatě státního příspěvku k podporám nezaměstnaných (tisk 337),

VIII. vlády na inte. posl. Gregorovitse a druhů o okamžité podpoře obyvatelům při řekách Ipole a Nitře, postiženým povodní (tisk 375),

IX. vlády na interp. posl. Jílka, Hakena a soudr. o katastrofální povodni v oblasti říčky Mrliny a Blatnice (tisk 366),

X. vlády na interp. posl. Simma, Krebse, L. Wenzela a druhů o škodách, které způsobily v severních Čechách živelní pohromy dne 5. a 6. června 1926 v údolích Nisy, Ploučnice, Kamenice, Labe a Ohře (tisk 367).

Místopředseda inž. Dostálek: Mezi schůzí byly tiskem rozdány Zápisy o 23. až 25. schůzi posl. sněmovny.

Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 18. června 1926 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy, a to:

Sněm. tajemník dr Říha (čte): Výboru soc.-politickému:

348. Návrh posl. Vobecké, Kollárikové a soudr. na vydání zákona o domácích zaměstnancích.

359. Návrh posl. Hampla, Tayerle, Kleina a soudr. na změnu zákona ze dne 19. července 1921, č. 267 Sb. z. a n., o státním příspěvku k podpoře nezaměstnaných.

391. Návrh posl. Simma, Patzela a druhů na změnu zákona ze dne 31. března 1925, č. 61 Sb. z. a n., o zachování pracovních (služebních) poměrů po dobu cvičení ve zbrani.

398. Návrh posl. Vávry, Kyncla, Jiráčka a soudr. na doplnění zákona ze dne 9. října 1924, č. 221 Sb. z. a n., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří.

399. Návrh posl. Pekárka, dr Lukavského, Staňka, inž. Dostálka a druhů na neprodlené vydání zákona o stavebním ruchu (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Výboru rozpočtovému:

353. Návrh posl. Szent-Iványho a spol. na prevedenie revizie dávky z prírustku na majetku.

Výborům zemědělskému a rozpočtovému:

357. Návrh posl. Mikulíčka, Bolena, Chlouby, Čulena a soudr. na vydání zákona o daněprostém existenčním minimu při dani pozemkové a o osvobození malorolníků od paušalované daně z obratu.

368. Návrh posl. Špatného a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami ve Vlkančicích a okolních obcích na Černokostelecku.

369. Návrh posl. Knejzlíka a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v obcích: Bohuňovice, Starnov, Mor. Huzová, Trusovice, Mor. Loděnice a j.

370. Návrh posl. Světlíka, F. Navrátila, Janovského a druhů na poskytnutí pomoci živelní katastrofou postiženým krajům okresů Olomouckého, Šternberského a Unčovského.

371. Návrh posl. Vičánka, Sedláčka, Stanislava a druhů na poskytnutí podpory povodní poškozeným krajům na Slovácku.

390. Návrh posl. Krumpeho, Greifa a druhů, aby byla poskytnuta pomoc osobám poškozeným živelní pohromou v severočeských okresích.,

393. Návrh posl. Tománka, Pavlačku, Macháčka a spol. na poskytnutie pomoci roľníkom navštíveným povodňou v obciach: Uhorská Skalica, Holíč, Gbely, Kúty, Unín, Brocko, Moravské Sväté Jány, Malacky, Leváre, Dimburg, Jakubov, Uhorská Ves, Devínská Nová Ves atď.

394. Návrh posl. Koudelky, Bechyně, A. Chalupy, Srby a soudr., aby byla bezodkladně poskytnuta pomoc chudým zemědělcům postiženým posledními živelními pohromami a aby energicky a soustavně učiněna byla opatření k zmírnění podobných pohrom v budoucnosti.

396. Návrh posl. Staňka, dr inž. Botto, Bradáče, Mašaty, Dubického, Hintermüllera, Janalíka, Tománka, dr Lukavského, Petrovického, dr Matouška, Najmana a soudr. na pomoc postiženým živelními pohromami.

397. Návrh posl. Jílka, Hakena a soudr. na okamžité poskytnutí pomoci postiženým živelními pohromami v povodí říček Mrliny, Klenice, Bystřice a Blatnice v okresích libáňském, soboteckém a nymburském.

400. Návrh posl. Schweichharta, Grünznera, Kirpalové a druhů, aby byla ihned poskytnuta pomoc oblastem postiženým bouří dne 5. června 1926.

401. Návrh posl. Szent-Iványho a spol. o rychlej podpore obyvateľov Slovenska a Podkarpatskej Rusi povodňou poškodených.

425. Návrh posl. Pechmanové, Davida, Laube a druhů na poskytnutí pomoc postiženým živelními pohromami v okrese soboteckém, libáňském, poděbradském a mladoboleslavském.

444. Návrh posl. dr Tisu a spol. na poskytnutie podpory pohorelcom v obci Štiavniku.

Výboru zemědělskému:

395. Návrh posl. Staška, Čuříka, Koška, Bezděka, Sedláčka a druhů, aby vláda učinila opatření proti spekulativnímu zdražování potravin.

421. Návrh posl. Hrušovského, Špatného a spol., aby sněmovnám byl předložen seznam poslanců a senátorů, jimž byly přiděleny zbytkové statky.

Výboru živnostenskému:

420. Návrh posl. Petrovického, Malíka, Sedláčka, Slavíčka a spol., aby pro živnost hostinskou a výčepní byl zaveden průkaz způsobilosti.

Schůze ústavně-právního výboru, svolaná na dnešek na 9 1/2 hod. dopol., bude se konati až o 11. hod. dopol.

Schůze výboru rozpočtového koná se místo o 1 210 hod. dopol. až o 11 hod. dopol.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní):

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala dnes ve 2 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o návrhu posl. inž. Dostálka, dr Mičury, Zocha, Petroviče, dr Tiso a druhů (tisk 323), aby byl vydán zákon o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společností státem uznaných (tisk 429).

2. Návrh, aby řízením podle §u 55 jedn. rádu zkráceným projednána byla osnova zákona o úpravě platů duchovenstva církví a náboženských společností státem uznaných (tisk 429).

3. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 277) zákona o dani z cukru.

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 278) zákona o zvýšení daně z lihu.

5. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích (tisk 312).

6. Druhé čtení osnovy zákona o provedení úmluvy mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922, jakož i dodatečné dohody k této úmluvě, sjednané mezi uvedenými státy v Římě dne 23. února 1925 (tisk 314).

7. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s 1. Úmluvou mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsanou v Římě dne 6. dubna 1922, 2. Dodatečnou dohodou k úmluvě podepsané v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni podepsanou v Římě dne 23. února 1925 (tisk 315).

Pan posl. Pik v námitce navrhuje, aby byl škrtnut odst. 1 a 2 mnou navrženého pořadu.

Kdo souhlasí s tím návrhem, aby byl škrtnut odstavec první a druhý mnou navrženého pořadu, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Jsou ještě nějaké námitky proti mému návrhu? (Hlásí se posl. dr Dérer.)

Uděluji slovo k námitce p. posl. dr Dérerovi.

Posl. dr Dérer: Ja nesúhlasím s návrhom pána predsedu a navrhujem vzhľadom k tomu, že paní a páni poslanci po 20hodinovom nepretržitom jednaní sú značne vyčerpaní a nutne potrebujú dlhšieho odpočinku, a vzhľadom k tomu, že sú i pred poľudňom svolané rôzné výbory, ktoré musia prejednať ešte ich penzum, menovite výbor ústavne-právny, ktorý musí prejednať návrh zákona o udelení štátneho občianstva niektorým osobám, navrhujem, aby najbližšia schôdza zahájená bola dnes po poľudní o 6. hodine.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dám napřed hlasovati o návrhu pana posl. dr Dérera, aby dnešní schůze byla svolána na 6. hodinu. Kdo s tímto návrhem p. posl. dr Dérera souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnut. (Různě výkřiky.)

Jsou ještě nějaké námitky proti mému návrhu? (Nebyly.)

Jiných námitek není a je tudíž můj návrh stran doby a pořadu příští schůze přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 50 min. ráno v pátek dne 18. června 1926.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP