Čtvrtek 17. června 1926

Posl. Pik: Slavná sněmovno! Při hlasování o celním sazebníku použil p. předseda §u 57 jedn. řádu tím, že nechav hlasovati o předloze, dal zásadně negativním způsobem rozhodnouti o návrzích, jichž bylo více než 1000, Proti tomuto způsobu hlasování klub soc.-demokratický podal písemné námitky předsednictvu poslanecké sněmovny, žádaje. aby vícekráte nebylo takového způsobu použito, ježto se znemožňuje projev vůle poslanců a stran, znemožňuje se docíliti změny předlohy, jak to bylo minule a jak to snad má býti v budoucnosti.

Nevím ještě, jakým způsobem chce provésti dnes pan předseda hlasování, avšak podle zpráv má býti použito téhož způsobu podle §u 57 jedn. řádu, jak ho bylo použito při hlasování o celním sazebníku. Proti tomuto úmyslu musíme protestovati zvláště proto, poněvadž jde o velmi důležitou předlohu, která se týká statisíců státního a veřejného zaměstnanectva. Kdyby pan předseda dal hlasovati stejným způsobem jako při celním sazebníku, znemožnilo by se poslancům a stranám zmírniti ostrosti a nespravedlnosti této předlohy, znemožnila by se vůle poslanců a stran a znemožnilo by se vůbec. aby v tak závažné věci uplatňováno bylo mínění, jak je vtěleno v návrhy zde předložené.

Z těchto příčin apeluji na předsednictvo sněmovny, aby nepoužilo takového způsobu hlasování jako minule, nýbrž aby respektovalo svobodu a vůli poslanců, aby respektovalo ten velký počet návrhů, které byly podány. Kdyby předsednictvo nechalo hlasovati způsobem jiným, pokládali bychom to za znásilnění vůle v poslanců a poslanecké sněmovny. (Výborně! Potlesk čsl. a něm. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dovoluji si jménem předsednictva tlumočiti, že o způsobu hlasování při projednávaných třech osnovách nebylo doposud v předsednictvu rozhodnuto a že se tak stane ve schůzi předsednictva, která bude bezprostředně nyní následovati.

Nebude-li s rozhodnutím předsednictva o způsobu hlasování část poslanců spokojena, má ovšem možnost vznésti proti usnesení předsednictva námitky.

Aby se mohlo předsednictvo sestoupiti k poradě a aby se mohly vyvětrati místnosti, přerušuji schůzi na 40 minut.

(Schůze přerušena v 1 hod. 30 min. ráno v pátek dne 18. června 1926 - opět zahájena ve 2 hod. 52 min. ráno.).

Místopředseda Slavíček (zvoní): Zahajuji přerušenou schůzi.

Přistoupíme ke hlasování o 1. odstavci pořadu:

1. Hlasováni o zprávě výborů soc.-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (tisk 333 a k tisku 333).

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Poněvadž bylo podáno množství pozměňovacích návrhů, míním dát hlasovati takto:

Nejprve budeme hlasovati o § 1 podle zprávy výborové, potom o novém odstavci, jehož vsunuti navrhují shodné návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O §u 2 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 3 budeme hlasovati nejprve podle zprávy výborové, potom o novém paragrafu, jehož vsunutí navrhují pp. posl. Landová-Štychová, Kirpalová a druzi.

Při §u 4 budeme hlasovati o odst. 1 podle zprávy výborové.

Pak budeme hlasovati o odst. 2, a to nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, dám o odst. 2 §u 4 hlasovati podle zprávy výborové.

Při odst. 3 a 4 §u 4 budeme hlasovati nejprve o návrhu na škrtnutí obou odstavců, jak to navrhují pp. posl. Taub, Grünzner a druzi a pp. posl. Čermáka druzi.

Potom, bude-li tento negativní návrh zamítnut, dám hlasovati o obou odstavcích podle úpravy shodných prvních eventuálních návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

Nebude-li ani tato úprava přijata, dám hlasovati podle shodných druhých eventuálních návrhů týchž navrhovatelů.

Nebude-li konečně ani tato úprava přijata, dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 5 budeme hlasovati o celém najednou, a to nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl, Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů, bude-li zamítnuta, podle shodných eventuálních návrhů týchž navrhovatelů, nebude-li ani tato úprava přijata, dám hlasovati podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů a teprve v případě jejího zamítnutí podle zprávy výborové.

O §u 6 budeme hlasovati nejprve podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů, Nebude-li přijata, dám hlasovati podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

Při §u 7 budeme hlasovati nejprve o odst. 1, a to podle zprávy výborové.

Pak o odst. 2, a to podle úpravy shodných návrhů pp. posl. dr. Srdínka, G. Navrátila, inž. Dostálka, Vávry a spol. a pp. posl. Bergmanna, Brodeckého, Buřívala, V. Beneše, Procházky a spol. Nebude-li tato úprava přijata, podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím byly by vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O odst. 3 §u 7 budeme hlasovati podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba a soudr. a pp. posl. Čermáka a soudr.

O odst. 4 §u 7 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O odstavci 5 §u 7 budeme hlasovati nejprve podle shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

Nebude-li úprava ta přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O odst. 6 až 8 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 8 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle úpravy pp. posl. Simma a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 9 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 10 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, o úpravě podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li ani tato přijata, podle zprávy výborové.

O §u 11 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 12 budeme hlasovati nejprve v úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle návrhu pp. posl. Simma a druhů. Nebude-li tento návrh přijat, v úpravě podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tento návrh přijat, podle zprávy výborové.

O §u 13 bude se hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tento návrh přijat, podle úpravy pp. posl. Simma a druhů. A nebude-li ani takto přijat, podle zprávy výborové.

O §u 14 dám hlasovati podle zprávy výborové. Potom o novém odstavci k tomuto paragrafu, jak jej navrhují shodné návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O §u 15 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných pozměňovacích návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. poslanců. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 16 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 17 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Simma a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O § 18 budeme hlasovati nejprve podle shodných pozměňovacích návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 19 bychom hlasovali nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 20 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 21 a 22 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 23 bychom hlasovali nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Při §u 24 dal bych o úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů hlasovati jen, bude-li přijat návrh týchž pp. poslanců k §u 4, poněvadž tento pozměňovací návrh je od prvého závislý. Jinak dal bych hlasovati hned podle zprávy výborové.

O §u 25 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, v úpravě shodných eventuálních návrhů týchž poslanců. Nebude-li ani tato úprava přijata, dám hlasovati podle shodných návrhů pp. posl. Brodeckého, Buřívala, V. Beneše, Bergmanna a spol. a pp. posl. inž. Dostálka, G. Navrátila, dr. Srdínka, Vávry a spol. Kdyby ani tato úprava nebyla přijata, budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 26 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 27 bychom hlasovali nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 28 budeme hlasovati podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů, pp. posl. Čermáka a druhů a pp. posl. Simma a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 29 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů., Nebude-li tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 30 až 33 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 34 dám hlasovati podle zprávy výborové, Přijetím nebo nepřijetím vyřízeny budou též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O §u 35 budeme hlasovati nejprve v úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 36 až 39 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 40 dám hlasovati nejprve podle úpravy pp. posl. dr Fritze a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných návrhů pp. posl. inž. Dostálka, G. Navrátila, dr Srdínka, Vávry a spol. a pp. posl. dr Meissnera, dr Patejdla, Brodeckého, Bergmanna a spol. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 41 až 66 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 67 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů, Nebude-li přijata, podle zprávy výborové,

O §§ 68 až 76 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 77 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 78 až 80 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 81 dal bych hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 82 až 87 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 88 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů, Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 89 a 90 dám hlasovati. podle zprávy výborové.

O § 91 dám hlasovati nejprve podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů, Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 92 až 138 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 139 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 140 bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Malíka, Vávry, inž. Dostálka, G. Navrátila a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 141 budeme hlasovati podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O §u 142 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 143 dám hlasovati podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

Při §u 144 dal bych hlasovati takto:

O odst. 1 nejprve v úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O odst. 2 podle zprávy výborové a pak o vsuvce pp. posl. Horpynky a druhů.

O odst. 3 podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O odst. 4 podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li přijat, podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O odst. 5 a 6 podle zprávy výborové.

Při odst. 7 dám nejprve hlasovati o návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů na škrtnutí tohoto odstavce.

Nebude-li tento návrh přijat, budeme hlasovati o prvém eventuálním návrhu týchž pp. navrhovatelů, nebude-li přijat, o druhém eventuálním návrhu týchž pp. navrhovatelů, nebude-li přijat, o třetím eventuálním návrhu týchž pp. navrhovatelů, nebude-li přijat, o shodných pozměňovacích návrzích pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů, nebudou-li přijaty, o shodných eventuálních návrzích týchž poslanců, nebudou-li ani tyto návrhy přijaty, podle zprávy výborové.

Pak budeme hlasovati o novém odstavci 8, jejž navrhují pp. posl. Landová-Štychová, Kirpalová a druzi.

Při §u 145 budeme hlasovati nejprve o dodatku k nadpisu tohoto paragrafu, jak jej navrhují pp. posl. Landová-Štychová, Kirpalová a druzi.

Pak o odst. 1, a to podle zprávy výborové.

O odst. 2 nejprve podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li přijata ani tato úprava, dám hlasovati o odst. 2 §u 145 podle zprávy výborové.

O odst. 3 nejprve podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li úprava ta přijata, o eventuelním návrhu týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li ani tento návrh přijat, podle zprávy výborové.

Konečně bychom hlasovali o novém odstavci k tomuto paragrafu, který navrhují pp. posl. Landová-Štychová, Kirpalová a druzi.

O §u 146 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 147 bych dal hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Při §u 148 budeme hlasovati takto:

O odst. 1 nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O odst. 2 až 4 podle zprávy výborové. Pak o novém odst. 5, jak jej navrhují pp. posl. Hrušovský, inž. Nečas, Bergmann, dr Gagatko, dr Dérer, Brodecký a spol. (Hluk.)

Prosím dámy a pány o klid!

O §u 149 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 150 bude se hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 151 nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuelních návrhů týchž pánů navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 152 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 153 nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové. Pak o novém odst. 2 k tomuto paragrafu, jak jej navrhují pp. posl. Horpynka a soudr.

O §u 154 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 155 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 156 nejprve podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li přijat, podle zprávy výborové.

O §u 157 nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle úpravy shodných návrhů pp. posl. inž. Dostálka, G. Navrátila, dr Srdínko, Vávry a spol. a pp. posl. Bergmanna, Brodeckého, Buřívala, Tayerleho, Tučného a spol. Nebude-li ani tato úprava přijata, dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 158 nejprve podle návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 159 podle zprávy výborové.

Při §u 160 budeme hlasovati o odst. 1 podle zprávy výborové - přijetím nebo nepřijetím vyřízeny budou též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů - pak o odst. 2 až 4 podle zprávy výborové.

O §u 161 nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 162 nejprve v úpravě shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. poslanců. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové. Pak o doplňovacím návrhu pp. posl. Landové-Štychové, Kirpalové a druhů.

O §u 163 dám hlasovati nejprve podle shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li úprava tato přijata, podle zprávy výborové.

O §u 164 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 165 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 166 podle zprávy výborové.

O §§ 167 až 170 podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 171 bychom hlasovali nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 172 až 191 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 192 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 193 se bude hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 194 a 195 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 196 bychom hlasovali nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §u 197 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 198 až 205 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 206 budeme hlasovati podle zprávy výborové a pak o dodatku, který shodně navrhují pp. posl. Taub, Grünzner a druzi a pp. posl. Čermáka druzi.

O §§ 207 až 209 budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 210 dám hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li přijata, v úpravě podle shodných návrhů posl. Brodeckého, Buřívala, Bergmanna, Tučného, Kleina a spol. a pp. posl. dr Srdínka, inž. Dostálka, G. Navrátila, Vávry a spol. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 211 dám hlasovati podle zprávy výborové. Přijetím nebo nepřijetím budou vyřízeny též shodné negativní návrhy pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů.

O §u 212 budeme hlasovati nejprve podle úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li přijata, podle návrhu pp. posl. Kleina, Bergmanna, Brodeckého, Brožíka, Tučného a druhů. Nebude-li přijata, podle prvého eventuálního návrhu týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li přijata, podle druhého eventuálního návrhu týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li přijata, podle třetího eventuálního návrhu týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové. (Nepokoj. Hluk. - Místopředseda Slavíček zvoní.)

Pánové, činím vás pozorny, že téměř všechny kluby podaly návrhy k této osnově. Hlasování je komplikované, jedná se o návrzích téměř všech klubů a vzhledem k tomu prosím o vaši pozornost.

O §u 213 budeme hlasovati nejprve podle v úpravy shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li přijata, podle shodných eventuálních návrhů týchž pp. navrhovatelů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

O §u 214 dám hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 215 bychom hlasovali nejprve podle návrhu pp. posl. Horpynky a druhů. Nebude-li tato úprava přijata, podle shodných návrhů pp. posl. Tauba, Grünznera a druhů a pp. posl. Čermáka a druhů. Nebude-li ani tato úprava přijata, podle zprávy výborové.

Konečně o nadpise a úvodní formuli zákona, dále o nadpisech úvodní části a ostatních částí, o nadpisech jednotlivých dílů a částí, dále o nadpisech jednotlivých skupin a o nadpisech jednotlivých paragrafů dám hlasovati podle zprávy výborové.

Jsou proti tomuto právě sdělenému způsobu hlasování námitky? (Nebyly.)

Námitek není. Přistoupíme tudíž ke hlasování, při němž bude vzat zřetel i na opravy tiskových chyb, které doporučil v ústní své zprávě pan zpravodaj.

Kdo tedy souhlasí s §em 1 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo nyní souhlasí se vsunutím nového odstavce, navrhovaného pp. posl. Taubem a soudr. a pp. posl. Čermákem a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s §em 2 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.

Kdo souhlasí s §em 3 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijato.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP