Čtvrtek 17. června 1926

K osnově tisk 334:

222. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů k §u 1:

V odst. 1 buďtež ve 3. a 4. řádce škrtnuta slova "uvedených v 2. odstavci čl. XIV".

Odst. 2 budiž škrtnut.

223. Pozměňovací návrh posl. dr Dérera, Hrušovského, Bergmanna, Brodeckého a soudr.:

Odst. 2 §u 1 nechť zní:

"Obdobná úprava platových a služebních poměrů učitelstva ostatních veřejných škol obecných a občanských provede se zvláštním zákonem. Pro rok 1926 platí pro toto učitelstvo ustanovení tohoto zákona a dosavadní služební předpisy.",

224. Pozměňovací návrh posl. dr Štefánka, Zocha, dr Mičury, Šrámka, Hancko, dr Tiso, dr Reháka, G. Navrátila, Najmana, Pekárka a soudr.:

Odstavec 2 §u 1 nechť zní:

"Obdobná úprava platových a služebních poměrů učitelstva ostatních veřejných škol obecných a občanských provede se zvláštním zákonem. Až do té doby platí pro toto učitelstvo platová ustanovení tohoto zákona a dosavadní služební předpisy."

225. Pozměňovací návrh posl. Landové-Štychové, Blatné a soudr.:

Odst. 3 §u 1 mění se takto:

"Všechna ustanoveni tohoto zákona o učitelích platí stejnou měrou pro učitelky."

226. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §§ 2, 3, 4 a všude, kde se vyskytuje slovo "učitelský čekatel" budiž nahrazeno slovy "zatímní učitel".

227. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr.:

§ 2 nechť zní:

"(1) Učitelským čekatelem ve smyslu tohoto zákona jest učitel v počáteční službě s předepsanou kvalifikací (vysvědčení dospělosti pro obecné školy, způsobilost pro domácí nauku nebo nepovinný předmět), lhostejno, i působí-li na škole prozatímně, dočasně nebo na výpomoc.

(2) Výpomocným učitelem ve smyslu tohoto zákona jest učitel v počáteční službě, v který nemá předepsané kvalifikace, má však aspoň vysvědčení dospělosti ze střední školy nebo ústavu jí na roveň postaveného. Takovýto výpomocný učitel může býti ustanoven jen výjimečně a jen na dobu, pro niž není kvalifikovaných učitelů.

(3) Čekatelská doba činí pro všechny kategorie jeden rok. Pro definitivní jmenování čekatelů platí ustanovení zákona ze dne 9. dubna 1920, č. 306 Sb. z. a n., čl. I až III.

Ustanovení pro jmenováni definitivním učitelem bez určení služebního místa platí také pro učitele občanských škol. Nebyla-li služební doba přerušena dobrovolně, sečítají se všechny díly služební doby a posuzují se v jako celek.

(4) Za služební dobu čekatele a výpomocného učitele započítává se během školního roku do 5 měsíců 1 měsíc jako prázdniny, za služební dobu přes 5 měsíců však 2 měsíce. Byl-li čekatel nebo výpomocný učitel zaměstnán až do prázdnin, započítávají se mu a platí celé prázdniny jako služební doba."

228. Eventuální návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr.:

Bude-li zamítnut náš návrh na změnu §u 2, navrhujeme:

V odst. 1 budiž vloženo po slovech "zastává uprázdněné učitelské místo zatímně nebo definitivně" toto: "nebo zastupuje učitele na dovolené nebo učitele ve službě nepřítomného v z jiných důvodů."

Vedlejší věta "jsou-li příjmy z tohoto místa plynoucí volné" budiž škrtnuta.

Odst. 3 nechť zní:

"Čekatelská doba činí pro učitele všech kategorií jeden rok. Výpomocní učitelé nemohou býti ustanoveni bez nabytí předepsané kvalifikace ani prozatímně ani definitivně ani nemohou býti zařazeni do služební třídy. Nezaviněné přerušení počáteční služby nepřerušuje započtení dřívější služební doby."

229. Pozměňovací návrh posl. Landové-Štychové, Blatné a soudr.:

V §u 2, odst. 3 buďtež v řádce 12 škrtnu ta slova "a zvláštní učitelé náboženství" a v řádce 14 slovo "čtyři", věta pak nechť zní: "Čekatelská doba činí pro literní učitele a učitelky ručních prací (domácích nauk) "tři roky".

Poslední věta tohoto odstavce budiž škrtnuta.

230. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

Odst. 3 §u 2 nechť zní:

"Čekatelská doba činí výjimečně pro učitele všech kategorií jeden rok. Pro definitivní jmenování všech učitelů v počáteční službě platí předpisy zákona ze dne 9. dubna 1920, č. 306, články I až III. Dosavadních předpisů o jmenování definitivním učitelem bez určení místa, dosud platné jen pro učitele obecných škol, jest užíti také na učitele občanských škol. Při počítání začátku 2. služebního roku u učitelů, kteří nemají nepřerušené služební doby, sečtou se jednotlivé díly služební doby a po srážce přerušení služební doby se posuzují jako celek."

231. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr. k §u 3:

Odst. 1 nechť zní:

"Učitelským čekatelům náleží jako služební plat adjutum, rodinné přídavky a výchovné, nikoliv však činovné."

Odst. 2 nechť zní:

"Adjutum učitelských čekatelů na místo literního učitele na obecných a občanských školách nebo na místo zvláštního učitele náboženství činí v prvém služebním roce 11.200 Kč, od počátku druhého služebního roku 12.500 Kč."

Odst. 3 nechť zní:

"Výpomocní učitelé podle tohoto zákona jsou jen učitelé v počáteční službě, kteří nemají předepsané kvalifikace. Smějí býti ustanoveni jen výjimečně a jest je nahraditi ihned kvalifikovanými učiteli, jsou-li k disposici. Jako předběžné vzdělání vyžaduje se pro tyto výpomocné učitele aspoň vysvědčení dospělosti ze střední školy nebo ústavu jí na roveň postaveného."

V odst. 6 budiž škrtnuta poslední věta "ve skupině míst D částku o 12% menší."

232. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr. k §u 3:

Odst. 1 nechť zní:

"Učitelským čekatelům náleží jako služební plat adjutum, rodinný přídavek a přídavek na děti."

Odst. 3 nechť zní:

"Adjutum přísluší vždy i po dobu hlavních prázdnin. Výpomocní literní učitelé, kteří nemají zkoušky dospělosti učitelské, mají nárok na odměnu ve výši adjuta prozatímního učitele, mají-li vysvědčení dospělosti ze školy střední, na odměnu ve výši 75% této částky.

Totéž platí i pro nekvalifikované výpomocné učitele a učitelky ručních prací se změnou, že tyto za všech okolností dostávají 75% adjuta."

V odst. 5 v prvé řádce budiž škrtnuto "ne" ze slova "nečítá".

Jako nové ustanovení budiž připojeno v odst. 5:

"Odměna poskytne se také po dobu hlavních prázdnin, trvá-li služba až do prázdnin. Odejde-li učitel dříve, poskytne se - neodešel-li dobrovolně - jedna pětina měsíční prázdninové odměny."

Odstavec 6 budiž škrtnut.

233. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

§ 4 nechť zní:

"Učitelský čekatel zařadí se po vykonání učitelské zkoušky způsobilosti zároveň s provedením jeho definitivního jmenování rovněž se zpětnou platností od počátku 2. služebního roku do služební třídy státních úředníků a jest účasten časového postupu se změnami obsaženými v §u 7. Předpisy o vyloučení nebo odkladu a době účinnosti zvýšení služného učitelů vztahují se obdobně také na ustanovení čekatele učitelem."

234. Eventuální návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů:

K §u 4, odst. 1 budiž připojeno ustanovení,

"Ustanovení zákona č. 306/20, upravující tento postup a zpětnou účinnost tohoto jmenování, zůstávají nedotčena."

235. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 4 budiž za odst. 2 vložen nový odst. 3:

"Literní učitelé se zkouškou způsobilosti pro školy měšťanské, ustanovení na měšťanských školách na místech zatímně systemisovaných, budou po třech letech, ztrávených ve službě na těchto místech, jmenováni definitivními odbornými učiteli ad personam."

236. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

§ 5 nechť zní:

"Vedlejší učitelé s vysvědčením způsobilosti vyučovati nepovinným předmětům ustanovují se na obecných a občanských školách za služné, které se rovná služebnímu platu čekatelky na místo učitelky ženských ručních prací.

Po uplynutí počáteční služby jednoho roku ustanovují se vedlejší učitelé definitivně. Zařazují se a postupují jako učitelky ručních prací."

237. Eventuální návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů k §u 5:

V odst. 1 buďtež škrtnuta slova: "pro dobu potřeby bez jakéhokoliv nároku na definitivní ustanovení."

Odst. 3 nechť zní:

"Pro vedlejší učitele se zmenšeným počtem hodin platí ustanovení pro učitele nemající plný plat.

Předpisy o zařazení, postupu a definitivním ustanovení, které platí pro literní učitele, platí také pro plně kvalifikované vedlejší učitele."

238. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

Odst. 4 §u 5 nechť zní:

"Vedlejší učitelé nabývají definitivy s 18 hodinami."

239. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 5, odst. 4 buďtež slova "20 hodin" zaměněna slovy "18 hodin" (podle §u 12) a slova "může býti" slovem "bude".

240. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

§ 6 nechť zní:

"Služební plat definitivního učitele skládá se ze služného, činovného, rodinného a výchovného."

241. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

§ 7 nechť zní:

"a) Literní učitelé obecních škol začínají ve III. platové stupnici, postupují v ní 15 let, poté přestoupí do lI. platové stupnice, zůstanou zde 9 let, načež jsou zařazeni do I. platové stupnice C a postupují až do I e) (§ 74 vládního návrhu tisk 100).

b) Definitivně nebo prozatímně ustanovení odborní učitelé na občanské škole postupují 1. dnem měsíce následujícího po ustanovení na občanské škole o 2 platové stupnice vůči učitelům na obecných školách a jakmile dosáhnou I e), obdrží 2 služební přídavky po 3.000 Kč.

c) Učitelky ručních prací na obecných školách postupují jako literní učitelé na obecných školách a končí postup v I d).

d) Učitelkám ručních prací s vysvědčením způsobilosti pro školy občanské zkracuje se čekatelská doba vůči učitelkám ručních prací na obecných školách o jeden rok a postupují jako literní učitelé na obecných školách."

242. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 7 buďtež odst. 1, 3 a 4 nahrazeny zněním:

"(1) Literní učitelé obecních škol a zvláštní učitelé náboženství na těchto školách postupují ve třech stupnicích platných pro státní učitele (§ 74, odst. 1), a to: 15 roků po dokonané době čekatelské ve 3. stupnici, nebo ve 2. stupnici od stupně 2 c) do stupně 2 a) a potom v 1. stupnici od stupně 1 c) do stupně 1 e).

(2) Učitelky ručních prací (domácích nauk) a vedlejší učitelé na obecných školách postupují jako literní učitelé obecných škol až do stupně 1 d).

(3) Literní učitelé a zvláštní učitelé náboženství se zkouškou učitelské způsobilosti pro školy měšťanské a na nich vyučující postupují od 1. dne měsíce následujícího po přestupu na školu měšťanskou o 2 platové stupně zrychleně proti literním učitelům obecných škol a vyčerpávají 1. stupnici s oběma náslužnými přídavky.

(4) Učitelky ručních prací (dom. nauk) a vedlejší učitelé s vysvědčením pro měšťanské školy a na těchto vyučující postupují od 1. dne měsíce následujícího po přestupu na školu měšťanskou jako literní učitelé obecných škol za současného zkrácení čtyřleté čekatelské doby na jeden rok."

243. Eventuální pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 7, odst. 1:

Platová stupnice nechť počíná

a) pro literní učitele a učitelky takto:

I. stupeň 12.600 Kč, II. stupeň 14.400 Kč, III. stupeň 16.200 Kč, IV. stupeň 18.000 Kč, V. stupeň 19.800 Kč, VI. stupeň 21.600 Kč, VII. stupeň 23.400 Kč, VIII. stupeň 25.200 Kč, IX. stupeň 27.000 Kč, X. stupeň 27.200 Kč, XI. stupeň 27.400 Kč.

b) Pro učitelky ručních prací (domácích nauk) a vedlejší učitelé takto:

I. stupeň 12.600 Kč, II. stupeň 14.400 Kč, III. stupeň 16.200 Kč IV. stupeň 18.000 Kč, V. stupeň 19.500 Kč, VI. stupeň 21.000 Kč, VII. stupeň 22.500 Kč, VIII. stupeň 24.000 Kč, IX. stupeň 24.200 Kč a X. stupeň 24.400 Kč.

244. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr.:

§ 7 budiž přepracován podle těchto zásad:

"1. Jako náhrada, že nemůže býti učitel povýšen jmenováním (počítaje v to i vlastní učitele náboženství) do vyšší platové stupnice (služební třídy) poskytne se mu časový postup do vyšší stupnice (služební třídy).

2. Učitelé obecných škol postupují až do 4. služební třídy (platové stupnice) a sice zůstávají v VII. 6 let, v VI. 6 let, takže při jednoroční čekatelské službě postoupí po 25 letech do IV. služební třídy (platové stupnice) a tam postupují po 3 letech.

Po 28 resp. 30 služebních letech mohou pak učitelé obecných škol postoupiti do IV., po 31 nebo 33 letech do IV. c, po 34 resp. 36 služebních letech do IV. d jako nejvýše dosažitelného stupně.

3. Učitelé občanských škol (počítaje v to i učitele náboženství) jakmile vykonali odbornou zkoušku, zařazují se dobou, kdy byli přikázáni na občanskou školu, do nejbližšího vyššího stupně, jestliže však již dosáhli nejvyšší platové stupnice (služební třídy), určené pro učitele obecných škol do prvého stupně nejbližší vyšší platové stupnice. Pro další postup počítá se jim doba od této lhůty. Po tříleté čekatelské době v nejvyšším stupni dostanou přídavek 3000 Kč.

4. Učitelky ručních prací postupují v VII. platové stupnici (služební třídě) po 3 letech a dostanou se po 9 letech do VI. a, odtud postupují jako učitelé obecných škol."

Do odst. 5 §u 7 budiž vloženo: "... který dobrovolně přestoupí..."

245. Pozměňovací návrh posl. dr Srdínka, inž. Dostálka, G. Navrátila, Vávry a soudr.:

V odst. 1 §u 7 nechť 11. stupeň zni 27.600 Kč.

246. Pozměňovací návrh posl. Bergmanna, V. Beneše, Brodeckého, Pechmanové, Buřívala, Tučného a spol.:

V odst. 1 §u 7 při 11. stupni navrhujeme znění 27.600 Kč.

247. Pozměňovací návrh posl. dr Lukavského, inž. Dostálka, dr Srdínka, Vávry a spol.:

Odst. 3 §u 7 nechť zní:

"Literním učitelům a zvláštním učitelům náboženství se zkouškou učitelské způsobilosti pro školy občanské ustanoveným definitivními nebo zatímními učiteli na školách občanských se zvyšuje při přestupu služné o částku ročních 780 Kč, mají-li služné nejvýše šestého stupně, a o částku 1080 Kč, mají-li služné sedmého nebo vyššího stupně, při druhém postupu do vyššího stupně služného, který následuje po přestupu na občanskou školu, a při každém dalším postupu do vyššího stupně služného se zvyšují příslušné postupové částky vždy o 300 Kč, jde-li o postup až včetně do sedmého stupně, a vždy o 600 Kč, jde-li o postup do osmého nebo vyššího stupně."

248. Pozměňovací návrh V. Beneše, Bergmanna, Tučného, Brodeckého a spol.:

Navrhujeme toto znění odst. 3 §u 7:

"Literním učitelům a zvláštním učitelům náboženství se zkouškou učitelské způsobilosti pro školy občanské ustanoveným definitivními nebo zatímními učiteli na školách občanských, se zvyšuje při přestupu služné o částku ročních 780 Kč, mají-li služné nejvýše šestého stupně, a o částku 1080 Kč, mají-li služné sedmého nebo vyššího stupně, při druhém postupu do vyššího stupně služného, který následuje po přestupu na občanskou školu, a při každém dalším postupu do vyššího stupně služného se zvyšují příslušné postupové částky vždy o 300 Kč, jde-li o postup až včetně do sedmého stupně, a vždy o 600 Kč, jde-li o postup do osmého nebo vyššího stupně."

249. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

V odst. 1 §u 8 budiž při výpočtu skupin míst škrtnuto písmeno D a ve druhém odstavci "ve skupině míst D s částkou 2640 Kč", pak v odst. 3 slova "ve skupině míst D s částkou 2316 Kč."

250. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 8 ve skupině D a k ní příslušné částky činovného buďtež škrtnuty.

251. Pozměňovací návrh posl. Hodiny a druhů:

V odst. 1 §u 8 buďtež škrtnuty věty:

"Ve skupině míst D částkou 2640 Kč. Ve skupině míst D částkou 2316 Kč."

252. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr. k §u 8:

Činovné pro IV. skupinu míst D v částce 2640 Kč resp. 2316 Kč budiž škrtnuto.

Náleží-li ke školní obci oblasti několika místních obcí, přísluší všem učitelům této školní obce činovné podle místní obce s největším počtem obyvatelů.

253. Pozměňovací návrh posl. Landové-Štychové, Blatné a soudr. k §u 9:

"Výchovné činí při jednom nezaopatřeném dítěti 1800 Kč, pro druhé dítě 1200 Kč a pro každé další po 900 Kč ročně."

254. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

§ 9 nechť zní:

"Výchovné činí 1800 Kč na jedno dítě a budiž poskytnuto až do 6 dětí."

255. Pozměňovací návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů:

§ 9 nechť zní:

"Výchovné činí pro každé nezaopatřené dítě 1800 Kč. Rodinné činí 3000 Kč. Přísluší ženatému učiteli (učitelce), lhostejno, mají-li děti či nikoliv, dále svobodným učitelům a učitelkám za předpokladu uvedeného v §u 4, odst. 6, vládního nařízení 333/18.

Stejný přídavek dostanou také ovdovělí učitelé (učitelky), dokud některé z dětí nedovrší 14. rok věku."

256. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:,

§ 11 budiž škrtnut.

257. Doplňovací návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů k §u 12:

K §u 11 budiž připojen dodatek:

"Při opětném ustanovení jest započítati již dřívější služební dobu, ztrávenou ve školní službě do pense a do postupu, jestliže někdejší vystoupení ze služby nestalo se dobrovolně,

Došlo-li k vystoupení dobrovolně, lze čas před přerušením započísti k žádosti."

258. Pozměňovací návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů k §u 12:

V odst. 1 budiž na konci připojeno: "nejméně však 25%".

V odst. 2 v páté řádce budiž místo slov "započitatelná služební doba" až "platu" vloženo "při čemž se mu přiměřená část služební doby dovršené za platnosti tohoto zákona atd".

259. Pozměňovací návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů:

V §u 13 budiž k odst. 1 připojeno ustanovení:

"Stejné přídavky dostávají také učitelé na školách pro děti duševně méněcenné a slabomyslné a učitelé speciálních odborných škol, které snad později ještě budou zřízeny."

260. Pozměňovací návrh posl. Vávry, inž. Dostálka, G. Navrátila, dr Srdínka a spol,:

V odst. 1 §u 13 mění se číslice v 8. řádce 1800 Kč na 2100 Kč a číslice v 9. řádce 2400 Kč na 2700 Kč.

261. Pozměňovací návrh posl. V. Beneše, Bergmanna, Brodeckého, Buřívala, inž. Nečase, Pechmanové a spol,:

V odst. 1 §u 13 navrhujeme změnu číslice v 8. řádce 1800 Kč na 2100.Kč a číslice v 9, řádce 2400 Kč na 2700 Kč.

262. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

Odst. 1 §u 15 budiž nahrazen zněním:

Ředitelům měšťanských škol náleží funkční služné analogicky podle třetí stupnice tohoto služného, platného pro státní učitele a profesory, a to: ředitelům škol s třemi až čtyřmi třídami 2400 Kč, s pěti třídami 3000 Kč, se 6 až 8 třídami 3600 Kč, s 9 a více třídami 4200 Kč. Do počtu se čítají postupné i pobočné třídy na obecné škole spojené se školou měšťanskou. právcové škol a řídící učitelé škol dvojtřídních až čtyřtřídních obdrží funkční služné 1800 Kč, řídící učitelé 5třídních škol 2100 Kč, řídící uSčitelé více než 5třídních škol 2400 Kč."

263. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

K §u 15, odst. 1 připojuje se věta:

"Správcové jednotřídních škol mají stejný nárok jako správcové dvojtřídních škol."

264. Pozměňovací návrh poslance Tauba, Grünznera a druhů k §u 15:

V odst. 1 budiž číslo "600" nahrazeno číslem "1400", číslo "900" číslem "2000" číslo "150" číslem "200". Slova od "s omezením" až "2100 Kč ročně" buďtež škrtnuta.

V odst. 2 budiž škrtnuto závětí a nahrazeno ustanovením:

"Než ostatní příjmy vedoucích učitelů nesmějí býti z tohoto důvodu zkracovány."

265. Pozměňovací návrh posl. Hodiny a druhů:

K §u 15 budiž připojeno jako odst. 3 ustanovení:

"Správcům jednotřídních obecných škol náleží zvláštní roční přídavek 400 Kč." v

266. Eventuální návrh posl. Hodiny a druhů:

Bude-li zamítnut náš návrh k §u 15, navrhujeme jako 3. odstavec:

"Za každá tři služební léta ztrávená jako správce jednotřídní školy buďtež, pokud jde o připadnutí platu a přídavků, započtena čtyři služební léta, aniž by se k tomu přihlíželo při výši a době připadnutí výslužného."

267. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

§ 16 budiž podle §u 86 všeob. předlohy změněn takto:

"Vládní nařízení určí nejvyšší míru učební povinnosti a výši odměn za hodiny ji převyšující, jakož i za vyučování nepovinným předmětům."

Za § 16 budiž vsunut nový § 16 a):

"Ustanovení zatímních učitelů na systemisovaný stav. Pro případ mimořádné vyšší potřeby sil zajistí se rozpočtově úvěr, v jehož, mezích lze ustanoviti zatímní učitele mimo systemisovaná služební místa učitelů."

268. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

§ 16 nechť zní:

"Honorář za hodiny přes čas činí za jednu hodinu na obecných školách 300 Kč ročně, na občanských školách 400 Kč. Stejný honorář platí také za vyučování nepovinným předmětům."

269. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 17:

Odst. 1 nechť zní:

"Služební pragmatika učitelská budiž upravena zvláštním zákonem."

Odst. 2 budiž nahrazen textem:

"Učitelům národních škol přiznávají se v mezích tohoto zákona služební příjmy rovné oněm, které náležejí dvakrát povýšeným státním učitelům souhlasného předběžného vzdělání (§ 74, odst. 2 současného zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců)."

Odst. 3 nechť zní:

"Každá změna ustanovení současného zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (platový zákon), platných pro státní učitele souhlasného předběžného vzdělání, a jeho prováděcích nařízení a výnosů vztahuje se na učitele národních škol a na členy jejich rodin."

270. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr.:

V §u 17 budiž připojen jako nový 2. odstavec:

"Rovněž tak platí pro učitele obecných a občanských škol jak stran nároku na plat za zastupování, tak také náhrady za úřední výkony mimo tak zvané služební místo, jakož i stran nároku na náhradu nákladů při stěhování příslušné předpisy, platné pro státní učitele."

Dosavadní odst. 2 budiž přečíslován na odst. 3 s touto změnou:

Místo slov "v duchu parity" budiž vloženo v "při čemž se přesně zachovává parita".

K odst. 3 budiž připojen dodatek:

"Každá změna ustanovení, uvedených v odst. 2, platných pro státní učitele, má za následek tutéž změnu v nárocích učitelů na obecných a občanských školách. Ostatní ustanovení zemských a říšských zákonů, týkající se ustanovení, disciplinárního řízení a ostatních právních poměrů učitelů, zůstávají zachována."

271. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 20, odst. 1 buďtež škrtnuta slova "neb opětném".

272. Návrh posl. Malíka, Vávry, G. Navrátila, inž. Dostálka a spol.:

Do §u 21 budiž vsunut nový odstavec jako druhý ve znění:

"Pojistné podle zákona ze dne 15. října 1925,.čís. 221 Sb. zák. a nař., vyměří se ze služebního platu a přídavků na děti (§ 39). Měsíční částka příspěvku, připadající na učitele, zaokrouhlí se, pokud není vyjádřena v korunách bez haléřů, na nejblíže nižší částku v korunách, přesahuje-li tuto částku nejvýše o 50 hal., jinak pak na nejblíže vyšší částku v korunách. Zaměstnavatel hradí stejnou částku pojistného."

Další odstavce téhož paragrafu buďtež očíslovány číslicí o jednu vyšší.

273. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

První věta §u 22 nechť zní takto:

"Požitky se zvýší vždy prvním dnem měsíce, který následuje po dovršení postupové lhůty."

274. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr.:

§ 22 nechť zní:

"Požitky se zvýší vždy prvním dnem měsíce následujícího po uplynulé postupové lhůtě."

275. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 23 budiž konec odst. 1 od slov "se zrušují" nahrazen slovy "zůstávají v platnosti".

V odst. 3 buďtež slova "neb opětném" škrtnuta.

276. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr. k §u 23:

Odst. 1 nechť zní:

"Předpisy, jimiž se přiznává nárok na započtení určité doby pro postup do vyšších požitků, se zrušují a výjimkou předpisů o započtení válečných let a válečných pololetí a služby v československých legiích."

Odst. 2 nechť zní:

"Při převodu učitelů do nového platového zákona, ustanovených již v době, kdy tento zákon nabude účinnosti, nesmí býti zkrácena služební doba, kterou každý jednotlivý učitel nabyl pro pensi nebo postup - ať ji nabyl podle všeobecných předpisů nebo že mu byly přiznány individuální výhody."

Odst. 3 nechť zní:

"Pro započtení doby, na niž učitelé nemají právního nároku, jest třeba souhlasu ministerstva školství a národní osvěty."

277. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a soudr.:

Odstavec 1 §u 23 budiž škrtnut a má zníti:

"Předpisy, jimiž se přiznává nárok na započtení určitých dob pro postup do vyšších požitků, se zrušují s výjimkou předpisů o započtení válečných let a válečných pololetí a služby v československých legiích.

Při převodu učitelů již ustanovených v době, kdy tento zákon nabude účinnosti, do nového požitkového zákona a při dalším zacházení s nimi podle toho zákona, nesmí býti zkrácena pro pensi nebo postup služební doba získaná každým jednotlivým učitelem. Pro započtení dob, na které učitelé nemají právního nároku, vyžaduje se souhlasu ministerstva školství a národní osvěty."

278. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů:

V §u 24 buďtež škrtnuty odst. 3 a 7.

279. Eventuální návrh posl. Tauba, Grünznera a druhů k §u 24:

Bude-li zamítnut náš pozměňovací návrh, navrhujeme:

Odst. 3 budiž škrtnut.

Odst. 7 nechť zní:

"Svobodným učitelkám přísluší nárok na výchovné na osvojence za týchž předpokladů jako učitelům."

280. Pozměňovací návrh posl. Simma a soudr. k §u 24:

V odst. 6 budiž škrtnuta poslední věta tohoto odstavce.

Odst. 7 nechť zní:

"Provdaným učitelkám přísluší výchovné, hradí-li výživu dětí buď úplně nebo převážným dílem."

Odst. 8 nechť zní:

"Nemanželskému otci přísluší výchovné od doby, kdy hradí výchovu a výživu dítěte."

Odst. 9 nechť zní:

"Výchovné, které přísluší podle §u 24, budiž poskytováno při nezaopatřených dcerách do 24. roku věku, při nezaopatřených synech do 21. roku věku. Prokazatelně nezaviněné přerušení studia nemá za následek zastavení těchto přídavků."

281. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 24:

V odst. 1 buďtež slova "stanovené vládním nařízením" nahrazena slovy "8000 Kč ročně".

Odst. 3 budiž škrtnut.

Odst. 7 nechť zní:

"Výchovné přísluší za okolnosti jinak stejných na nezaopatřené děti učitelky, nepobírá-li jich rodina z titulu práce otcovy."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP