Čtvrtek 10. června 1926

Konstatujeme-li jen prosté skutečnosti, vidíme, že po vypuknutí anglické generální stávky nedostalo se od rozhodujících instancí mezinárodních dělnických organisací nic jiného, než spousty projevů sympatie a veliké množství slibů. Nemůžeme se zde vymlouvati na více méně skutečnou slabost těch či oněch mezinárodních dělnických sdružení. To, co se mělo učiniti v rozhodné chvíli a co by ještě bylo lze učiniti, to vidíme na příkladu, co podnikl v zájmu anglického dělnictva proletariát sovětské Unie. O tom podává rozhodující poučení tato zpráva: "Ústřední výbor námořníků a dopravních organisací Sovětské Unie zaslal všem místním skupinám v sovětských přístavech telegram, v němž prohlašuje částečnou stávku všech námořníků a přístavních dělníků, kteří pracují pro vývoz do Anglie, dále vydává pokyny, aby nenakládali hořlaviny na parníky, jež lze míti v podezření, že by jejich náklad mohl býti dále přeložen do Velké Britanie. Všechny parníky, které přijímají náklad všeho druhu pro Velkou Britanii, musejí ihned zastaviti práci. Všechny sovětské parníky, které jsou na cestě do Anglie, jakmile obdrží radiovou zprávu, musí se ihned, jakmile připlují do nejbližších britských přístavů, připojiti k britské stávce, zabrániti vyložení parníků, a vyložení jednotlivého zboží dovoliti jen po schválení Ústřední rady britského sjezdu odborových organisací." Jest úplně jasné: Kdyby bylo podobným způsobem došlo k jednotné akci proletariátu v ostatních kapitalistických státech mimo Anglii, byla by také generální stávka anglického proletariátu měla větší účinek. Co se tedy mělo a má ještě podniknouti? Musíme výslovně upozorniti na to, že pokládáme za nutné přes význam celní akce, která jest vesměs namířena proti zájmům dělnictva, upozorniti zvláště na to, že se již nyní ohlašuje možnost ofensivy československé buržoasie proti dělnictvu. Chceme-li posilniti československé dělnictvo v jeho obraně, jde o to, abychom nyní učinili vše, co můžeme učiniti, aby nynější boj anglických horníků dopadl vítězné. Klademe-li konkretní otázky, co se na př. má státi v Československu, musíme říci, že jest a bylo třeba postarati se o to, aby na základě jednotných akcí všech dělnických stran, jež jest bráti vážně, zabránilo vyvážení uhlí. Tyto akce nebyly podniknuty, ačkoli komunistická strana a odborové organisace MVS. učinily pokus, aby k takovýmto akcím došlo na základě porad s ostatními dělnickými organisacemi. Vznášíme-li dotaz po významu takovýchto akcí, ihned pochopíme, proč k této jednotnosti nedošlo. Vážná akce k zamezení vývozu uhlí znamená ovšem nepřímo zahájení boje proti československé buržoasii a proti československé vládě. To jsou důvody, jimiž lze vysvětliti naše úsilí o vybudování jednotné fronty proletariátu v Československu. To jsou však také podstatné důvody, jimiž lze vysvětliti, že ostatní dělnické organisace odmítly vážné dorozumění, pokud jde o zřízení proletářských jednotných akcí.

Pokládáme za nutné prohlásiti v této souvislosti: české socialistické strany dělají si to poněkud příliš lehké, když mimo tuto sněmovnu chtějí odůvodniti, proč zamítají každý vážnější společný boj s komunisticky orientovanými dělníky. Vedle mnoha jiných obratů jest to fráze, která ostatně jest rozmazována také v dnešním "Českém Slově", že s komunistickou stranou a komunistickým hnutím nelze proto podnikati společnou akci mimo sněmovnu, poněvadž komunistické hnutí jest především hnutí proti státu a poněvadž každá akce komunistické strany otřásá základy československého státu. (Posl. Schmerda [německy]: To je demagogie!) Jistě je to demagogie, avšak musíme na ni dáti náležitou odpověď, prohlašujeme tedy: Není to jen komunistickým poznáním, nýbrž marxistickým, že kapitalistický stát, pokud trvá kapitalistický společenský řád, nemůže býti a není nic jiného, než nejdůležitější a nejmocnější nástroj v rukou vykořisťující menšiny k potlačení ohromné většiny pracujícího obyvatelstva ve státě. Jest zcela jasné, že vykořisťující menšina používajíc státního zařízení a všech jeho činitelů k hospodářskému vykořistění a k politickému zotročení pracujícího obyvatelstva chrání nejen své zájmy, to jest zájmy vykořisťující menšiny, a že hájíc zájmy této menšiny, musí naopak nutně zraňovati zájmy ohromné většiny obyvatelstva. Obráceně: Kdo se pokouší chrániti zájmy pracujícího obyvatelstva proti příživnické menšině, musí bojovati proti politickým zájmům této menšiny a proti kapitalistickému třídnímu státu. Kdo, jako vůdce dělnictva, odváží se tvrditi, že lze hájiti hmotné hospodářské a politické zájmy proletariátu a zároveň také chrániti politické zájmy vykořisťující menšiny, to jest tedy zájmy kapitalistického státu, ten jest buď nevědomec nebo chce zcela úmyslně klamati dělnickou třídu. Kdo chce chrániti zájmy dělnictva, musí zahájiti boj proti této vykořisťující menšině kapitalistického společenského řádu, která používá státu, aby mohla vésti boj proti dělnické třídě a řekněme tedy pro ty, kteří snad ještě nevědí, že komunisté zůstávají to, co byli: úhlavní nepřátelé kapitalistického společenského řádu a úhlavní nepřátelé kapitalistického třídního státu. (Potlesk na levici.)

Musím si dovoliti ještě několik slov o způsobu, jak se jednotlivé tak zvané dělnické strany pokusily podporovati ohromně důležitou akci mezinárodního proletariátu ve prospěch anglického dělnictva. Nemluvím již o svazu zemědělců. Že svaz zemědělců nemá co činiti s akcí, která podporuje zájmy dělnictva, o tom netřeba se šířiti. Avšak, jak známo, němečtí národní socialisté dělají zde trochu oposici. Hrají si zde na stranu, která nemá s německým Svazem nic společného, která se neúčastní oněch svinstev, jejichž účelem jest umožniti útok spojených německých a českých agrárníků. Musíme zde předložiti otázku, zda taková událost jako jest anglická generální stávka nebo nynější boj anglického dělnictva, jest otázkou, která zajímá dělnictvo celého světa. Víme, že generální stávka byla vyhlášena 1. května, a teprve 4. května mohla většina časopisů zaujmouti k této události stanovisko. Ústřední orgán německých národních socialistů dne 4. května generální stávku vůbec ignoroval. Dne 5. a 6. května uveřejnil ústřední orgán této tak zvané dělnické strany jen dvě oficielní nenávistné zprávy o anglické dělnické stávce. (Německé výkřiky: Slyšte! Slyšte!) Od 6. do 12. května - nehledě ke dvěma prázdným článečkům - ústřední orgán německých národních socialistů generální stávku v Anglii vůbec ignoroval. Dne 12. května, jak známo, byla generální stávka ukončena. Za tři dni po té, dne 15. května překvapil ústřední orgán národních socialistů veřejnost touto novinkou: "V Anglii zuří generální stávka. Časopisy, většinou vůči dělnictvu nepřátelsky zaujaté, přinášejí odporující si zprávy." Pak se dále praví v ústředním orgánu národně-socialistické dělnické strany: "Jest to tedy holý nesmysl a ničemná demagogie, jestliže se komunistické časopisy rozčilují, že nyní stoupá ve střední Evropě vývoz uhlí. Zajisté na Kladné, avšak také v Porýní a Poruří, na mnohém místě budou nyní míti dělníci opět pět až šest směn týdně, místo dosavadních čtyř. Opět více vydělají. Máme nad tím naříkat?" A pak: "My, Němci, musíme při takovýchto hospodářských bojích především mysliti vždy na naše dělníky a naše nejbližší, na naše německé národní hospodářství a jeho opětné vybudování, pak zlomíme také nejlepším způsobem jednak moc mezinárodního finančního kapitálu, jednak frázovité mlhoviny." (Výkřiky.) Tak smýšlí ústřední orgán národně-socialistické strany dělnické o nutnosti vážných a upřímných solidárních akcí mezinárodního proletariátu ve prospěch anglických dělníků. Tato zpustlá politická morálka, která dýše z každé řádky těchto článečků, shoduje se také úplné s teorií a s praksí žlutého stávkokazectví.

Musím si také dovoliti pronésti ještě několik slov o taktice tak zvaných aktivistických stran. Dnes lze již do jisté míry sestaviti bilanci. Dne 18. prosince učinil zde p. posl. dr Spina prohlášení v řeči, právě v řeči německého nacionalismu: "Slavná sněmovno! Jako zvolení zástupci sudetsko-německého lidu obnovujeme jménem svazu zemědělců, německé křesťansko-sociální strany lidové, německé národně-socialistické strany dělnické a německé strany živnostenské na počátku druhého zasedání slavnostně prohlášení, jež jsme učinili ve sněmovně 2. a 4. června 1920." Podobné prohlášení učinil také klub německé strany národní. Obě prohlášení dovolávala se ostatně řeči, kterou zde přednesl r. 1920 pan dr Lodgman. Tyto strany prohlásily slavnostně, že spatřují svůj nejpřednější úkol v tom, aby pokračovaly v odhodlaném boji v zájmu práva sebeurčení národů. Hned v prvých schůzích předvedly prvé dějství tohoto hrdinného boje, odevzdavše tak zvanému českému dědičnému nepříteli hlasy německého svazu pro volbu předsedy této sněmovny. A druhé dějství tohoto odhodlaného boje v zájmu národního práva sebeurčení záleží ve vyloženém sbratření německých občanských stran s českými občanskými stranami, které uznávají zcela správně, že ve skutečnosti ve všech hospodářských a politických otázkách mezi německými a českými vykořisťovateli není vůbec žádného rozdílu a žádné odchylky. Nelze pochybovati a každý ví, že český stát a všechny jeho orgány, policie a militarismus jsou neméně k disposici německým podnikatelům v boji proti dělníkům než českým podnikatelům. Zveme strany německého svazu, aby uplatnily svůj vliv na vládu v tom směru, aby vláda rozepsala co možná nejdříve nové volby do sněmovny. Chceme s panstvem promluviti před širokými vrstvami o obsáhlých dějích aktivistické politiky. Chceme míti možnost pohnati je tam k odpovědnosti, nikoliv před nějakou cháskou, před nějakou klikou, nýbrž před širokými vrstvami pracujících lidí z tak zvaného sudetsko-německého území Československa. Obyvatelstvo tohoto území otevře na to oči dokořán až nyní uhlídá, že pánové Windirsch, Bobek, Malypetr a Švehla a všichni ti ostatní vůdci nového bloku se sbratřili a společně ruce v rukou hospodaří a snaží se hájiti politické zájmy pracujícího obyvatelstva národních menšin. Ostatně "Prager Tagblatt", který není špatně informován o poměrech v německých občanských stranách, prohlašuje již předem co se stane: že dojde ke společné práci německého svazu s českou vládou za každou cenu. Všem, kdo přicházejí s otázkami, co dostane německý svaz za tuto pomoc, kterou poskytuje české vládě - všem těmto zvědavcům můžeme říci, že podle našeho mínění v této chvíli nekvete nic jiného, než koncese v otázce cel. Avšak co chtějí měšťáci z německého svazu? Nechtějí nic jiného než hospodářské koncese v zájmu německého velkostatku a v nejlepším případě v zájmu německých kapitalistů. V prvých schůzích této sněmovny zapěly zde strany německého svazu tak slavnostně, jak to právě dovedou, známou píseň "Deutschland, Deutschland über alles". Zatím musí se však snažiti, aby našly nějaký jiný text, který odpovídá zásadě, že nade všemi tak zvanými ideály stojí špinavé zájmy měšce německého kapitálu. (Různé výkřiky.)

Domníváme se, že tak zvanou oposici národně-socialistické strany netřeba bráti vážně a nemusíme to ani zvláště zdůrazňovati. Mnohem důležitější jest však, jak pojímají oposici české socialistické strany, které se k ní nyní hlásí. Nuž, budeme viděti, jak daleko přijdeme. Na konec opakuji ještě jednou: Nikomu se nepodaří oklamati československý proletariát o účelu a obsahu nynější parlamentní oposice. Vůdcové českých socialistických stran vědí právě tak dobře jako my, že česká vláda, dříve ještě než tyto strany přešly do oposice, zajistila si kupčením s německými občanskými stranami pro všechny hospodářské útoky ve sněmovně potřebnou většinu proti pracujícímu lidu v Československu. Vůdci českých socialistických stran vědí tedy právě tak dobře jako my, že na parlamentní půdě těchto útoků nelze již vůbec zameziti. Účinný a úspěšný boj lze vésti jen mimo tuto sněmovnu. Jak se zachovají vůdcové socialistických stran k tomu, co prohlásil dr Kramář o této otázce na sjezdu nár.-demokratické strany? Tam prohlásil: "Bylo by největší chybou, kdyby někdo v koalici dal socialistům pocítiti, že jsou slabší. Socialismus nebude nikdy tak silný jako byl, ale socialisté mohou býti opět silnější, jmenovitě nebudou-li koketovati s komunisty. Na druhé straně socialisté nesmí to posuzovati jako útok proti sobě, jestliže agrárníci žádají vyřízení jednotlivých životních otázek. Kdyby byli socialisté přijali loni náš návrh na pohyblivá cla, nebylo by došlo k dnešní krisi. Také v jiných státech jsou zavedena agrární cla, která prospívají také průmyslu. Chápu," prohlašuje dr Kramář, "boj socialistů proti agrárním clům. Ale musí se uměti dělat politika. Lépe jest sjednávati dohody, než dáti se poraziti. Chceme-li své věci vyřizovati sami, musíme se opět sejíti. Nesejdeme-li se, co se stane? Socialisté jsou velmi neopatrní. Až přijde ke státnímu rozpočtu, ukážeme, že stát musí žíti a nepůjde-li to s parlamentem, půjde to bez parlamentu."

Dovolte mi jen několik slov o této poslední neslýchané frázi. Nepřeceňujeme hysterické výroky toho či onoho fašistického vůdce. Pozorujeme raději reálné mocenské podklady těch vrstev československých vykořisťovatelů, kteří mají zájem na fašistickém puči. A tu říkáme pánům z vládních stran, že mají pravdu, úplně pravdu, jestliže se spoléhají na generály a přivlastňují si generály jako své přátele. Tak tomu asi bude. Generálové jsou přátelé reakčních stran v Československu. Avšak nezapomínejte, že našimi přáteli jsou vojáci. (Potlesk komunistických poslanců.)

Jestliže tedy české socialistické strany chtějí jednotný boj mimo parlament, pak se to shoduje s požadavky a přáním dělnictva, které za nimi stojí a nikoli s přáním pana Kramáře. Většina československých dělníků chce jednotný společný boj československého proletariátu proti celkové hospodářské politice té či oné kapitalistické vlády.

Proto ke konci prohlašujeme: Odmítáme demagogii, která se projevuje v tom, jestliže se říká, že boj proti celně politickým záměrům československé vlády jest jen hospodářská otázka a jen hospodářský boj, který nemá s politickým bojem nic společného. Prohlašujeme, že pro každého socialistu, který k marxismu byť i jen přičichl, jest samozřejmou věcí, že každý ekonomický, národohospodářský boj jest ovšem také bojem politickým a že jest tedy zcela jasné, že jestliže československý proletariát chce zvítěziti ve svém odporu proti celní politice této vlády, proti hospodářské politice československé buržoasie a československé vlády, musí své vůdce nutiti, aby umožnili jednotný, společný nástup dělnictva. Hlubší smysl proletářského hnutí v jednotné frontě projevuje se v požadavku, aby se působilo a pracovalo k tomu, aby velká většina československého proletariátu přišla k jasnému poznání svého třídního postavení, aby většina československého proletariátu pochopila, že nepostačí vésti ten či onen mzdový boj, uzavříti tu či onu smlouvu s kapitalisty, nýbrž že konec konců proletariát může zvítěziti jen po velkých úspěšných politických bojích.

Prohlašujeme tedy zcela jasně, zřetelně a upřímně, že československý proletariát dostane se kupředu a bude míti úspěchy jen tou měrou, jakou se mu podaří zlomiti odpor svých vůdců proti jednotnými proletářským akcím a prohlašujeme dále zcela otevřeně a upřímně, že nejdůležitějším úkolem proletariátu a také nejdůležitějším úkolem jeho vůdců bude, připraviti příští hospodářské a politické boje a vésti je tak, aby proletariát v Československu byl způsobilý poraziti buržoasii hospodářsky a politicky a znemožniti nejen koaliční vládu, nýbrž každou kapitalistickou vládu a připraviti podmínky a předpoklady pro zřízení vlády dělníků a rolníků (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze. Dříve než schůzi ukončím, učiním některá presidiální sdělení.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

Do výboru soc.-politického vyslal klub poslanců čsl. strany lidové posl. dr Mičuru za posl. dr Jos. Nováka; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Mondoka za posl. Schmerdu, posl. Wünsche za posl. Dědiče a posl. Landovou-Štychovou za posl. Kollárikovou; klub poslanců "Deutsche nat.-soz. Arbeiterpartei" posl. Patzela za posl. Simma; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. G. Navrátila a posl. Votrubu za posl. Ježka a dr. Hajna; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Hackenberga za posl. Grünznera.

Do výboru živnostenského vyslal klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Roschera za posl. Schustera; klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Petroviče za posl. dr Zadinu.

Do výboru zemědělského vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. inž. Jana Černého za posl. Mašatu a posl. Nejezchleba-Marchu za posl. Křemena.

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. Ježka za posl. dr Matouška; klub poslanců komunistické strany v Československu posl. Jílka za posl. Haruse, posl. Chloubu za posl. Landovou-Štychovou, posl. Kreibicha za posl. Zápotockého; klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" posl. Tauba a Dietla za posl. Schweichharta a Leibla; klub poslanců "Deutsche nat.-soz. Arbeiterpartei" dne 10. června dopoledne posl. Patzela za posl. Krebse, odpoledne posl. Krebse za posl. Patzela.

Klub poslanců komunistické strany v Československu vyslal do výboru kulturního posl. Hakena za posl. Buriana, do výboru branného posl. Hakena za posl. Bolena.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu návrhy.

Sněm. tajemník dr Říha (čte):

368. Návrh posl. Špatného a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelnými pohromami ve Vlkánčicích a okolních obcích na Černokostelecku.

369. Návrh posl. Knejzlíka a spol. na poskytnutí pomoci postiženým živelnými pohromami v obcích: Bohuňovice, Starnov, Mor. Huzová, Trusovice, Mor. Loděnice a j.

370. Návrh posl. Světlíka, Fr. Navrátila, Janovského a druhů na poskytnutí pomoci živelní katastrofou postiženým krajům okresů Olomouckého, Štemberského a Unčovského.

371. Návrh posl. Vičánka, Sedláčka, Stanislava a druhů na poskytnutí podpory povodní poškozeným krajům na Slovácku.

Předseda (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 11. června 1926 v 9 hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu (tisk 320) posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se částečné mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

2. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

3. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňuje § 81 zákona o vojenských požitcích zaopatřovacích (tisk 312).

4. Druhé čtení osnovy zákona o provedení úmluvy mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsané v Římě dne 6. dubna 1922, jakož i dodatečné dohody k této úmluvě, sjednané mezi uvedenými státy v Římě dne 23. února 1925 (tisk 314).

5. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s 1. Úmluvou mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsanou v Římě dne 6. dubna 1922, 2. Dodatečnou dohodou k úmluvě podepsané v Římě dne 6. dubna 1922 mezi Rakouskem, Italií, Polskem, Rumunskem, Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců a Československem o převodu pohledávek a deposit z hospodaření poštovní spořitelny ve Vídni, podepsanou v Římě dne 23 února 1925 (tisk 315).

6. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců (tisk 333 a k 333).

7. Zpráva výborů soc.-politického, kulturního a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 101) zákona o úpravě platových a služebních poměrů učitelstva obecných a občanských škol (učitelského zákona) (tisk 334).

8. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o vládním návrhu (tisk 102) zákona o platových poměrech státních obecních (městských) a obvodních lékařů (tisk 335).

9. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 277) zákona o dani z cukru.

10. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 278) zákona o zvýšení daně z lihu.

Jsou proti tomuto mému návrhu nějaké námitky? (Hlásí se posl. Buříval.)

Pan posl. Buříval má slovo k námitkám.

Posl. Buříval: Činím námitku proti tomu, aby na pořad zítřejší schůze posl. sněmovny dáno bylo urychlené projednání osnovy o celním sazebníku (tisk 360), a žádám, aby tento odstavec na pořad zítřejší schůze dán nebyl.

Předseda (zvoní): Pan posl. Buříval ve své námitce navrhuje škrtnutí 2. odstavce pořadu mnou navrženému.

Dám o návrhu p. posl. Buřívala hlasovati.

Sněmovna jest schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem p. posl. Buřívala, prosím, aby zdvihl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jeho je zamítnut.

Jiných námitek proti návrhu mému vzneseno nebylo.

Tím je můj návrh přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

(Konec schůze v 5 hod. 26 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP