Čtvrtek 10. června 1926

Slávna snemovňa! Podobná, ako u obilia a dobytka, sa robí obchodná politika aj pri iných produktoch zemedelských. Tak roku 1925 doviezli sme ovocia, zelenín a semien za cca 550 milionov Kč, tukov za 670 mil. Kč, iných potravín za 171 mil. Kč.

A tu tážem sa, nie je zbytočné dávať takéto ohromné obnosy do cudziny a zaťažovať našu obchodnú bilanciu? Nie je zdravšie zaviesť colnú ochranu a tým poskytnúť súčasne ochrany aj zemedelskej výrobe, aby nastal z toho prospech nielen pre zemedelstvo, ale aj celému štátnemu hospodárstvu? A či myslia niektoré strany, že vtedy bude dobre, keď nastane rozvrat vo výrobe zemedelskej?

Niekdy nezaškodí učiť sa aj od susedov. Nech sa idú pozrieť nepriatelia zemedelskej ochrany, ako si tam vážia zemedelstva, základu celého života. Vidíme, že temer vo všetkých štátoch a zvlášte v susedných, zavedená bola riadna colná ochrana snáď vyššia, ako je aj potrebná. Len u nás niet pre túto čiste národohospodársku vec všeobecného porozumenia!

Pri pšenici má Maďarsko clo 44 Kč, Jugoslávia 43 Kč, Nemecko 60 Kč. Okrem tohoto podporuje toto priemyslové Nemecko t. zv. "dovoznými listinami" svoje zemedelstvo. A u nás do tých čias ponechali sme voľný priechod pochybným živlom, aby špekulovali s t. zv. kĺzavými clami na pokútnych burzách, aby maďarskí, židovskí obchodníci hazardovali s prácou našich zemedelcov.

To isté je s clami za dobytok a zvieracie produkty v cudzích štátoch. Len u nás niet cla, alebo nedostatočného, takže bárskedy bárskto môže zasadiť smrteľnú ranu nášmu zemedelstvu a celému národnému hospodárstvu.

Slávna snemovňa! K tomuto stavu nášho slovenského zemedelstva, zapríčinenému bezcolnosťou, družia sa ešte iné bolesti, na ktoré nesmieme zabudnúť, aby sme tým ľahšie podali ruku nášmu zemedelstvu na obranu proti zahraničnej konkurencii.

Jedna z najboľavejších závad je otázka tarifná. Ako som už spomenul, je priamo poburujúce, že maďarské obilie požíva nižších sadzieb dopravných na našich dráhach, ako naše vlastné slovenské obilie. Hlas zástupcov roľníckeho ľudu už viacrazy sa ozval proti tejto nespravodlivosti, doteraz ovšem bez žiadaných výsledkov.

Upozorňujem dôrazne, aby sa v tomto ohľade čím skôr stala radikálna náprava, aby východné a stredné čiastky Slovenska podporované boly tarifnými sľavami na dopravu dobytka a obilia do konzumných stredísk v zemiach českých, lebo tieto krajiny stávajú sa čím diaľ, tým viac mŕtvymi nielen hospodársky, ale je oprávnená obava, že aj politicky.

O daňovom zaťažení slovenského zemedelstva odznely tiež s toho miesta varovné hlasy. Nebudem opakovať a vzpomínať všetkých bolestí pri vyrubovaní a platení rôznych daní. Spomeniem len okolnosť, že teraz sa vyrubuje daň dôchodková až za 6 rokov nazad, a to často podľa prehnaných dát. Z čoho bude roľník ohromné daňové obnosy platiť, keď nemá odbytu pre svoje výrobky a keď mu hrozí priamo katastrofa? Uvažovali a uvažujú o tom socialisti, ktorí kladú ináč na štát nové a nové požiadavky?

Nič menej nebolí slovenské zemedelstvo rozdiel burzovných cien pražských a bratislavských. Zatiaľ čo pražská burza znamená pšenicu za cca 200 Kč, bratislavská o 20 Kč nižšie a na východnom a strednom Slovensku sú tieto ceny o 20 až 40 Kč ďalej stlačené. A bolo by a je viac tých bolestí, ktoré by bylo možno povzpomínať, aby sme pomohli slovenskému zemedelstvu zavedením colnej ochrany v krušnom jeho postavení. Bude zapotreba ešte mnoho zákonitých opatrení: Lesný zákon, zcelovanie pozemkov, katastru atď. Vzpomínal ich aj p. kol. Koudelka. My sa len tešíme, že dostane sa nám pri týchto aj pomoci soc.-demokratov, ako nám pri záchrane slovenského zemedelstva teraz bolo odopreté.

Po tomto líčení pomerov slovenského zemedelstva vzhľadom na pevné zemedelské clá nech je mi dovolené venovať zvláštnu kapitolu zemedelskému robotníctvu.

Sociálne-demokratický rečník posl. Koudelka zabýval sa vlivom zemedelských ciel na mzdu zemedelského robotníka. Hovoril, že vraj "zemedelci hovoria, že budú tiež lepšie platiť robotníctvu, ak obdržia vyššie ceny za svoje výrobky". A dodal svojským spôsobom, že vraj "k tomu je třeba některých podmínek, které tu dosud nejsou".

Neviem, čo pán posl. Koudelka týmto myslel. Iste však to, že keby sa zemedelským zamestnávateľom pomohlo, oni predsa by sa nechceli deliť na zisku so svojim robotníctvom. To však pána Koudelku ako zkúseného organizátora by nemalo mýliť, ani sociálnu demokraciu. Ani socialistické strany vôbec. Veď ich to nemýlilo pri pojednávaní priemyslových ciel, trebárs iste vedeli, že ani priemysloví zamestnávatelia neplnia všetkých požiadavkov socialistických organizácií z lásky, ale že väčší kus chleba treba si vydobyť. (Potlesk.) Kto si však chce vydobýjať, môže si vydobyť len na tom, kto má. Kde niet, ani čert neberie. (Tak jest!) A že u zemedelca viac už niet, keď to aj nechce priznať pán Koudelka, priznávajú to sami aj v jeho organizácii organizovaní zemedelskí robotníci, ako to vyjadruje rezolúcia Poradného sboru pre zemedelské záležitosti zo dňa 5. mája. V tomto poradnom sbore zasadajú zamestnávatelia a zamestnanci. Rezolúcia táto prebehla niekoľkými novinami, aby bola však všetkým známa, dovoľte mi, aby som niečo z nej prečítal:

"Zemský poradní sbor pro záležitosti dělnictva zemědělského pro Čechy, v němž jsou paritně zastoupeny všechny české i německé zemědělské organisace jak podnikatelské, tak dělnické, jednal ve své plenární schůzi dne 14. dubna t. r. o žádosti smluvních organisací podnikatelských, o revisi mzdových "Směrnic" na rok 1926, kterou se domáhají snížení mezd na úroveň roku 1923. Žádost tuto odůvodňují nepříznivými poměry cenovými a odbytovými. Při projednávání této žádosti uznali zástupci všech smluvních organisací dělnických těžkou krisi, kterou prodělává zemědělská výroba, jejíž důsledky zvláště těžce postihují menší zemědělce. Zemský poradní sbor usnesl se proto požádati vládu republiky Československé a poslanecké kluby, aby po vzájemné dohodě učiněna byla vhodná opatření, jež by působila k rychlému zlepšení situace v zemědělství. Zemský poradní sbor zdůrazňuje, že hlavní překážkou zlepšení těžkých životních poměrů nejen dělnictva zemědělského, ale i dělnictva oborů jiných a zaměstnanců vůbec je okolnost, že přes značný pokles cen jak obilovin tak dobytka, ceny potravin v malém vůbec nepoklesly a že celé této velké disparity cenové má na úkor spotřebitelů i výrobců prospěch jedině neodpovědná spekulace."

Táto rezolúcia jasne dokazuje, že robotníctvo uznáva, že špekulácia, a dodal by som, špekulácia zo zahraničia, tyje v terajšej dobe z nášho zemedelstva a že poškodzuje nielen zamestnávateľa, ale aj zamestnanca. A keď pán Koudelka myslí, že zavedením pevných ciel by sa postavil na ochranu špekulantov, ako sa vyjadril, je veľmi na omyle, lebo práve colným poplatkom sa docieli, aby ceny zemedelských výrobkov zo štátov so znehodnotenou valutou nesrážaly ceny našich výrobkov u producenta. Koniec bude výnosnej špekulácie. Vlastne špekulácie nebude koniec nikdy, hyeny boly, sú a budú. Tu však nastáva cesta účelnej konzumentskej politiky, pri čom môže byť zabránené neodôvodnenému zdražovaniu, ktoré pociťuje najviac ten, ktorý je v zemedelstve najslabší, a to je zemedelský robotník.

Pán posl. Koudelka dôvodil hlavne s kolektívnymi smluvami z viac rokov proti tomu, aby boly zemedelské výrobky chránené, lebo vraj keď sa zamestnávateľom dobre vodilo, zamestnancom ničoho nepridali, takže zemedelský robotník málo, ba nič nemal z toho. Keby toto bola pravda, musím zavinenie tohoto stavu pričítať súčasne špatne vedenej politike socialistických strán v otázkach zemedelského robotníctva. Tendencia socialistických strán pri zjednávaní miezd zemedelského robotníctva bola: čím viac peňažitej mzdy a menej deputátu. Touto politikou mal sa zemedelský robotník odpútať od zemedelstva a ako sa to jednoduchým slovom povie: zproletarizovať, primknúť k priemyslovému robotníkovi. (Hlas: Vy si to pletiete!) Nepletieme, kamaráde. Vy ho ale zproletarizujete tým, že ho chcete odviesť od zemedelstva. Naproti tomu naučte sa správnu politiku pri pojednávaní kolektívnych smlúv, sjednávať mzdu v deputáte a nie v peniazoch. Potom bude cítiť zemedelský robotník všetky radosti a bolesti zemedelca, bude sa cítiť doma, poneváč bude zúčastnený na výrobe zemedelskej. Vy chcete socializovať, chcete, aby na fabrikách boli zúčastnení komunisti. My vám nabídneme, aby ste z našich výrobkov dostali čiastku, aby ste dostali prírodniny. Ale keď ste doteraz prevádzali tú politiku, že robotník má dostávať len peniaze a ceny klesnú, ten robotník peniaze vydal a potom nemá čo odpredať, aby zase mal peniaze. Keby mal deputát v prírodninách, nebol by býval nespokojný a nebol by musel trpieť hlad. (Výkřiky posl. Šafranko.) Pane kolego, to vy to nehovorte, poneváč vy ste pracoval snáď v mlynárskom priemysle a ja rozumiem zase zemedelskému robotníctvu. V Čechách platil sa deputát 10 centov a na Slovensku tiež to chceli socialisti previesť. A keď sme chceli zastupovať záujmy zemedelského robotníctva, povedali sme: nebudeme jednať na peniaze, jednajme na deputát, takže naši zemedelskí robotníci môžu si aj nejaké to prasa vydržovať, bez toho, že majú i iné deputáty. A keď táto zásada sa prevedie, verím... (Posl. Šafranko: Keď to zavediete, bude vám horko!) Nebude horko, nežiadajte peniaze, žiadajte deputát a budete vidieť, že nebude horko! Verím pevne, že zemedelské robotníctvo postaví sa na ochranu zemedelstva tak, ako sa postavilo robotníctvo na ochranu priemyslovej výroby. Verím, že vtedy nebude rozdielu v chránení výroby zemedelskej medzi robotníkom a zamestnávateľom, tak ako v chránení priemyslovej výroby niet zásadného rozdielu medzi priemyslovým zamestnancom a medzi fabrikantom. Ale sociálni demokrati hlavne s týmto šermujú, a dovoľte, aby som vám v tomto ohľade prečítal práve mienku toho, ktorý sa cíti byť najkompetentnejším v týchto otázkach zásadné usnesenie vynášať! V "Právu Lidu" zo dňa 20. augusta napísal o obilných clách posl. Koudelka toto: "Jest pravdou, že dělnictvo průmyslové vystupuje proti celní ochraně zemědělství. Jest to však nedůsledností, kterou v zájmu zdravého vývoje dělnického hnutí jest třeba odstraniti. Položme si jen otázku: Což když dělnictvo zemědělské z téhož principu jako dělnictvo průmyslové postaví se za výrobu zemědělskou a bude požadovati přiměřenou a nutnou ochranu? Co pak? Odpoví dělnictvo průmyslové zemědělskému dělnictvu stejně, jako odpovídá zemědělcům? Zemědělské dělnictvo bude o této otázce uvažovati ihned, jakmile bude postaveno před neodbytný problém nové úpravy mezd, resultujících ze změněných cenových poměrů na trhu zemědělských výrobků. Socialistická politika musí býti bezohledné přímá a poctivá na všecky strany a musí uměti říci pravdu i tehdy, když není příjemná. A jak věci stojí, jest situace taková: Buďto spravedlivou ochranu všem, anebo nikomu. Pracující lid chce míti lacino chléb a maso, ale také obuv a šat. Musí proto usilovati o rozumnou politiku konsumní i výrobní, neboť každá jednostrannost sveze se opět hlavně jen dělnictvu po zádech."

To je názor správny, s ktorým súhlasíme i my a súhlasí i zemedelské robotníctvo. Len ľutujeme, že pán posl. Koudelka od tohoto názoru utiekol.

Slávna snemovňa! Čo má za výsledok znehodnotenie zemedelskej práce so stanoviska zemerobotníka, dokazujú najlepšie slovenské pomery, odkiaľ vyše 13.000 sezónnych zemedelských robotníkov putuje za prácou za hranice. Odchádzajú pracovné sily z republiky, ktorá by výsledky ich práce tak nutne potrebovala.

Nadáva sa a krváca nám všetkým srdce, keď vidíme ich transporty na hraniciach. Ale čo s nimi robiť, kde ich zamestnať?

Meliorácie a regulácie sa neprevádzajú v takom rozsahu, aby sa mohlo zamestnať toľko robotníctva. Jednotlivec zdráha sa podniknúť nejakú väčšiu akciu, lebo nemá zaistenú rentabilitu, ktorá je podmienkou každého podnikania a zvlášte na ktorú je treba sa zadĺžiť. Prekonávajú sa iba tie práce, ktoré sú nezbytne potrebné. Na základe tohoto odchádzajú naše pracovné sily do cudziny, kde dorábajú zemedelské výrobky, ktoré idú nazad k nám práve ako konkurenčné. (Souhlas.)

Nemohly by tieto pracovné sily nájsť prácu u nás doma, keby produkty ich práce lepšie boly honorované? Myslím ohľadom tohoto nemohlo by byť sporu, keby sa na miesto doterajšej politiky - chrániť vysťahovalectvo a pri tom všetkom znemožňovať riadne odmeňovanie zemedelskej práce - uplatnila nová smernica: dať národu prácu a chleba a keď bude mať náš Slovák doma chleba, po cudzine nikdy nezatúži.

Kto by pochyboval o tom však, že zemedelské robotníctvo nemá záujmu na cenách zemedelských výrobkov, nech sa pozrie na terajší stav na Slovensku, kde následkom poklesu ceny repy poklesla tiež osevná plocha na 36%, čo znamená, že je o 15.000 sezónnych robotníkov menej treba.

Čo budú títo ľudia robiť? Dovolajú sa podpory v nezamestnanosti, keď sa jej prv nedovolali?

Iste tu mi dajú za pravdu aj kolegovia z komunistickej strany, že táto nezamestnanosť sezónneho robotníctva bude mať vliv aj na mzdy tých, ktorí nájdu zamestnanie a ktorí za snížených podmienok už i nejakú uzavreli.

Slávna snemovňa! Na koniec v záujme zemerobotníctva dovoľujem si všetky socialistické strany všetkých odtienkov upozorniť na blížiaci sa prvý júl. Vstúpi v platnosť zákon o sociálnom poistení. To znamená nielen nové zaťaženie pre zamestnávateľov, ale srážky so mzdy aj u zamestnancov. Je ťažko platiť tomu, kto nemá a nemá výhľadu, že bude mať. Je ťažko tomu zabezpečovať si budúcnosť, kto nemá zabezpečenú ani prítomnosť. A tu nezbýva nič iného, ako znova upraviť mzdy tak, aby po všetkých srážkach ostalo zemedelskému robotníkovi aspoň na najnutnejšiu výživu. Ako si to však možno predstaviť? Či riadnou ochranou zemedelských výrobkov alebo bezcolným stavom, následkom ktorého sa napchávajú kapsy iba špekulantom?

Odpoveď je samozrejmá a logická, a kto nechce, aby zemedelské robotníctvo pochodilo pri sociálnom poistení tak, ako pochodilo pri podporách v nezamestnanosti, musí pozdvihnúť ruku na ochranu zemedelskej práce za pevné clá.

Slávna snemovňa! Na koniec svojej reči s prosbou obraciam sa na všetky strany, aby venovaly väčšiu pozornosť Slovensku, aby poznaly Slovensko a hľadaly ho uzdraviť. Pekných rečí má Slovensko už dosť! Očakáva skutky! Chce prácu, chce chleba! Po politickom oslobodení chce sa dostať k hospodárskej slobode!

Problémom slovenským je problém biedy. "To je bieda, čo Slováka zjedá." Nerozmnožujte jeho biedu. Dožičte mu aspoň ten kúsok chleba, ktorý má teraz. Slovenský priemysel je znivočený. Nenechajte zničiť aj slovenské zemedelstvo cudzou zahraničnou konkurenciou. Zachráňte pred záhubou naše slovenské chalúpky, ktoré nám zachovaly našu drahú materčinu a na ktoré štát jedine sa môže opierať aj v budúcnosti. Veď ste to všetci sľubovali národu pred voľbami! (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. Neurath. Dávám mu slovo.

Posl. Neurath (německy): Dámy a pánové! Především musím zde učiniti rozhodný protest proti neslýchané skutečnosti, že vláda Černéhoa v tomto případě co nejúčinněji podporována nejen celní většinou, nýbrž i oběma českými socialistickými stranami, již několik týdnů vyhýbá se jakékoli možnosti vážné politické rozpravy. Proti této skutečnosti, jejíž účel jest zcela zřejmý, protestujeme. Účel tohoto jednání jest zcela jasný, sdružení německo-čeští agrárníci nemají býti podstatné rušeni v přípravě k neslýchanému loupežnému tažení, namířenému proti pracujícím třídám československého obyvatelstva. Proto prohlašujeme výslovně, že proti methodám Černého vlády, po celé týdny překážeti každé vážné politické rozpravě, protestujeme co nejostřeji. Ve chvíli, kdy pracujícímu obyvatelstvu Československa hrozí největší hospodářské a politické nebezpečí, jsme svědky velkolepého nástupu, velkolepého hnutí mas proletariátu a vývoje vůle mas proti těmto nebezpečím zahájiti jednotný, odhodlaný boj. S tímto hnutím mas a vůlí davů jest poněkud v rozporu způsob oposice, jak ji provádějí české socialistické strany na půdě parlamentu. Komunistická strana vítá ovšem každou možnost společné práce a společného postupu se všemi dělnickými stranami, které jsou odhodlány a ochotny vésti vážnou oposici proti reakční hospodářské politice československé vlády. (Souhlas komunistických poslanců.) V této souvislosti chceme však upozorniti, že pracující strany daleko za vrstvy komunistického hnutí projevují svou vůli, že akce komunistické strany dojde svého pokračování také mimo tuto sněmovnu v jednotných akcích veškerého československého proletariátu. A jen tou měrou, jak socialistické české strany budou ochotny nejen na této půdě, nýbrž i mimo tuto sněmovnu vésti vážné akce proti politice československé vlády, jen tou měrou lze vážně bráti celou oposici českých socialistických stran. Říkáme tedy zcela jasně, že podle našeho mínění smysl a význam nynějšího hnutí mas projevuje se právě v tom, že tyto masy nejen protestují proti hospodářské politice vlády Černého a nejen protestují proti koaliční vládě přímo nebo proti formě koaliční vlády, nýbrž že masy protestují proti kapitalistické koaliční vládě, která by dříve nebo později mohla opět přijíti a která jest podporována zástupci některých dělnických stran. Jsme tedy toho mínění, že vážná oposice záleží nejen v tom, protestovati poněkud v této sněmovně proti vládě, nýbrž že vážná oposice projevuje se právě v pokusu mimo tuto sněmovnu provésti jednotné, společné akce proletariátu. Co to na příklad má býti, jestliže "České Slovo" v dnešním svém čísle píše: "Jestliže tato apoštolská česko-německá většina jest spojena tím, co vyvolává krajní odpor u česky smýšlejících lidí, totiž paktováním s Němci, koncesemi a závazky, nutno vysoko zdvihnouti fakt, že českoslovenští socialisté svůj postup proti celnímu diktátu neposkvrnili ani jedním případem, který by mohl býti aspoň zdaleka označen jako zdání našeho spojenectví s nepřáteli státu, ať Němci nebo komunisty." Tato věta, jež má znamenati tolik, jako by společná oposice českých socialistických stran se stranou komunistickou byla takřka hanbou, není nic jiného než jedinou urážkou všech dělníků, kteří mimo tuto sněmovnu chtějí společnou proletářskou akci proti československé vládě. (Souhlas na levici.) My však prohlašujeme: Je-li pravda, že spolupráce a společný postup některé německé dělnické strany s občanskými stranami německé buržoasie jest hanbou - a je to hanba -pak by nebylo a není také menší hanbou, jestliže české socialistické dělnické strany nyní nebo v budoucnosti společně postupují s občanskými stranami československé buržoasie. Prohlašujeme zcela jasně:

Pokládáme otázku boje proti celní politice vlády za jednu z nejpodstatnějších otázek, ba za otázku nejdůležitější. Avšak prohlašujeme dále a chceme, aby se na to nezapomnělo, že politická akce vlády proti proletariátu v otázce cel jest pouze částí celkové akce, již se snaží provésti československá buržoasie a která jest namířena proti veškerému dělnictvu a jejíž smysl záleží v tom, provésti konsolidaci československého kapitalismu výhradné na útraty dělnictva. A proto pokládáme za nutné, upozorniti v této souvislosti na nové, velké hospodářské a politické nebezpečí. Pohlédneme-li na sociální boje v Anglii a uvažujeme-li o metodách československé zahraniční politiky, poučíme se rovněž o novém, nesmírně velikém hospodářském a politickém nebezpečí, jež hrozí československému proletariátu v budoucnosti. Domníváme se, že právě v souvislosti s rozpravou o celní politice, která se zde koná, jest nesmírně důležitá otázka, zda československá zahraniční politika postupuje ve prospěch zájmů československých velkostatkářů či zda podporuje hospodářské zájmy širokých vrstev pracujícího lidu. Proto jest velice důležitá otázka, proč vláda Černého právě tak jako její předchůdkyně v otázce hospodářského sblížení se sovětským Ruskem nehne ani prstem, ačkoliv dnes nejen vrstvy komunisticky smýšlející, nýbrž i významné vrstvy mimo komunistickou stranu jsou přesvědčeny, že by takovéto hospodářské dorozumění se sovětským Ruskem bylo znemožnilo takovéto akce, jichž účelem jest vykořistění a jež právě provádějí spojení němečtí a čeští agrárníci. Právě ve chvíli, kdy by bylo záhodno zdůrazniti dorozumění se sovětským Ruskem, právě v této chvíli pokládal sjezd nár.-demokratické strany, který nedávno zasedal, za potřebné zcela zřetelné prohlásiti, že dnes nelze hledati dorozumění se sovětským Ruskem, nýbrž že právě nyní dlužno zdůrazniti smlouvu, kterou kdysi podepsal pan dr Beneš a která, jak prohlásil posl. Hajn, znamená smlouvu československé vlády se sovětsko-ruskou protirevolucí. O této věci vypravoval pan posl. dr Hajn na sjezdu nár.-demokratické strany, který se nedávno konal, že před několika lety, tedy asi v době, kdy dr Beneš podepsal smlouvu o neutralitě se sovětským Ruskem, že v té době byla naléhavou otázka, jak se má československá vláda chovati k vystěhovalcům z bílé gardy, to jest k ruské protirevoluci. Naléhavá byla otázka podporování emigrace z bílé gardy. Pan posl. Hajn vypravuje o tom: "Tenkráte jsme zahájili vyjednávání se sněmovními kluby, hodlajíce v interpelaci ministrovi pro věci zahraniční přednésti žádost, aby tehdejší soukromou péči o ruskou emigraci přeměnil v péči státní. S ministrem pro věci zahraniční bylo smluveno, že nebude podána žádná interpelace, nýbrž jen dotaz, na nějž byla již předem smluvena odpověď, a dr Beneš tenkráte odpověděl, že československá vláda jest úplně mínění vysloveného v dotazu - a to jest naše mínění - že ruskou emigraci lze jen tehdy účinně podporovati, uchopí-li se stát v této věci iniciativy a převezme-li úplné útraty a věnuje-li jí jednak nutné peněžní prostředky, jednak plnou pozornost a plnou energii. Ministerstvo pro věci zahraniční jménem státu převezme plnou měrou iniciativu a práci s touto humanní akcí a hodlá ji provésti s největší energií a chce se při tom říditi zásadou, že jde výhradně o poměr celého československého státu k celému ruskému národu bez zřetele ke stranické příslušnosti."

Tuto odpověď interpeloval pan posl. Hajn na sjezdu nár.-demokratické strany takto: "Vidíte, volá "že jest to vlastně celá smlouva mezi ruskou emigrací a naším státem. Ministr pro věci zahraniční jest povinen neodstupovati od ní, a pokud jde o nás, my od této smlouvy neodstoupíme." To tedy znamená: ve chvíli, kdy, jak řečeno, široké hospodářské vrstvy a nikterak jen komunistické, pokládají za nutné hospodářské dorozumění se sovětským Ruskem v zájmu vývoje československého národního hospodářství, v této chvíli, kdy veliké průmyslové korporace takřka křičí po dorozumění se sovětským Ruskem, v této chvíli pokládá sjezd nár.-demokratické strany za potřebné zcela výslovné zdůrazniti, že právě nyní musí zdůrazniti nikoli nutno dorozumění se sovětským Ruskem, nýbrž s ruskou protirevolucí.

Nechceme zapomínati, že nám právě před několika týdny ženevský bankrot Svazu Národů zřetelně ukázal a dělnictvo poučil o tom, že politika Francie a Anglie a politika Svazu Národů, který jest jen nástrojem evropské protirevoluce, že politika obou těchto států jest politikou, která slouží možnosti nové imperialistické války, kdežto naopak smlouva Německa se sovětským Ruskem podává důkaz, že orientace na východ, dorozumění se sovětským Ruskem slouží politice evropského míru. Pozorujeme-li tyto stránky československé zahraniční politiky, smíme jistě říci, že vměšování se pana dr Beneše do nejvnitřnějších věcí Německa a sovětského Ruska při podepsání smlouvy mezi sovětským Ruskem a Německem není nic jiného, než čin politické nestydatosti. Vůbec bychom zde rádi přivedli na přetřes otázku, v čí jméně zde mluví pan dr Kramář a druhové, provozujíce štvanici proti sovětskému Rusku, proti ruskému dělnictvu a sedlákům. Pánové, kteří provozují tuto štvanici, v nejlepším případě mají právo ujímati se zde slova ve jménu hrstky kapitalistických příživníků, kdežto každý člen komunistické frakce této sněmovny ujímající se slova, aby s tohoto místa zdůraznil své sympatie, které spojují československý proletariát s proletariátem sovětského Ruska, má právo, aby zde mluvil jménem milionů československých dělníků. (Potlesk na levici.)

Jaké jsou výsledky československé zahraniční politiky? Výsledek československé zahraniční politiky záleží především v tom, že se zhoršily vztahy k sousedním státům význačným politicky a hospodářsky, především k Německu a sovětskému Rusku, dále v otřesení starých hospodářských posic československého národního hospodářství, ve zničení naděje širokých hospodářských vrstev, že se využije trhu sovětského Ruska, který může nakupovati a konečně následkem úplné závislosti československé zahraniční politiky na evropské protirevoluci v udržování velikého vojenského aparátu, jehož náklady se přesunují pomocí reakčního daňového zákonodárství na bedra pracujícího československého obyvatelstva. Jak chce československá vláda vybřednouti z této situace? Lze to shrnouti v jediné větě: Východisko, které hledá československá vláda ve spojení s kapitalistickým i stranami, záleží ve snaze provésti konsolidaci československého kapitalismu vesměs na útraty širokých vrstev pracujícího lidu, a to nikoliv jen konsolidaci v užším slova smyslu, nýbrž pokud možno zachovati konkurenční schopnost československého průmyslu a zvýšiti ji na útraty pracující třídy.

Vžijme se na chvíli do hospodářského stavu československého proletariátu. Jako následek loupežného tažení agrárníků musíme především očekávati zdražení všech potravin a všech hromadných předmětů spotřeby, dále zvýšení železničních sazeb, účinky naprosto reakčního daňového zákonodárství a konečně nebezpečí ofensivy československé buržoasie proti mzdovým a pracovním podmínkám československého proletariátu jako možný následek nynějšího boje dělnictva v Anglii. V této souvislosti nabývá boj anglického proletariátu zcela mimořádného významu. Připomínáme si zkušenosti z r. 1921 a víme, že porážka anglického proletariátu ihned automaticky měla za následek rozsáhlou ofensivu buržoasie v ostatních kapitalistických státech a ovšem nikoli na posledním místě také v Československu. Boj anglického proletariátu mohl býti úspěšný a skončí s úspěchem - také boj anglických horníků - až se uplatní solidarita proletariátu v ostatních kapitalistických státech. Co se stalo po této stránce? Nechtějme přehlížeti, že nebezpečí jest mimořádné veliké. Opakuji: Porážka anglického proletariátu způsobí také generální útok československé buržoasie na mzdy dělnictva a návrh anglické buržoasie bylo by lze úplné odraziti na základě jednotné akce anglického proletariátu, kterou by bylo nutno podporovati jednotnými solidárními akcemi dělnictva ostatních kapitalistických států. Ani ofensivu československé buržoasie nebylo by lze s úspěchem odraziti, kdyby nebylo postaráno, aby se odpor proletariátu v Československu vytvářel jednotně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP