Čtvrtek 10. června 1926

Vedle toho bylo již na Ostravsku propuštěno na 9000 horníků z práce. Připočtěte si k nim počet jejich žen a dětí a pak můžete říci, že veliké město české, odpovídající počtu postižených, zmizelo s povrchu světa.

To je, pánové, katastrofa, kterou byste lépe vystihli, kdybyste si uvědomili, že někde tady v Čechách nějaké město, mající 35.000 až 40.000 obyvatel, ztratilo veškerou obživu a bylo odsouzeno k hladu. Ale netoliko uhelný průmysl Ostravska je postižen touto elementární pohromou. Železářské závody vítkovické obmezují rovněž svou výrobu a zastavily již část svých vysokých pecí. Další menší železářské závody v Ostravě a v okolí jen bídně vegetují. Dělnictvo je z práce vysazováno nebo pracuje jen dvě, tři šichty týdně při snížených mzdách. Představte si, že tito ožebračení lidé mají býti znovu postiženi metlou zdražení potravin, jaké nešťastný celní tarif jistojistě přinese.

Ostravské dělnictvo od vzniku našeho státu přineslo veliké oběti, o nichž sice tu a tam bylo pronášeno pochvalné uznání, ale konec konců z pěkné pochvalné fráze dělný lid nežije. Když vše bylo zachváceno chaotickým vírem, na Ostravsku se pracovalo a těžilo neustále. Když brzy po převratě mělo ostravské uhlí tentýž hospodářský význam pro náš stát, jaký má dnes cukr, nazývající se zlatem republiky, ostravští havíři pracovali netoliko ve všední dny, nýbrž obětovali i neděle práci, aby uhlí, tento vývozní předmět, byl dán k disposici mezinárodnímu obchodu a taktéž aby domácí průmyslová výroba na uhlí odkázaná byla zcela uspokojena.

Pak přišly doby kritičtější, výrobní konjunktura klesala, až úplně ochabla.

A nyní máme smutné potěšení viděti, jak tisíce horníků je propouštěno z práce, jak těžba uhelná i výroba koksu den ze dne klesá, co zatím dík smlouvě s Polskem dováží se k nám měsíčně desetitisíce vagonů uhlí hornoslezského, místo aby výborné uhlí ostravsko-karvínské nalezlo odbytu.

Obchodní smlouva s Polskem a taktéž i s Německem projevuje se tu na úkor ostravského průmyslu a veškerého dělnictva. Všimněme si jen poklesu zaměstnanosti. V roce 1925 zaměstnáno bylo v celém ostravsko-karvínském revíru na šachtách i na koksovnách 47.641 osob. Během roku 1925 bylo propuštěno 6026 dělníků a tento počet stoupl do dnešního dne téměř na 9000. Průměrný výdělek jednoho dělníka v hornictví zaměstnaného za šichtu činí 40 Kč. Další zaměstnanci u povrchových prací na uhelných závodech vydělávají průměrně 28 až 35 Kč. To by mohlo v očích lidí pravý stav věcí neznalých vyvolati klamné zdání, že to přece není výdělek tak nepatrný. Ale dlužno uvážiti, co to je hornická práce a jaké nebezpečí je s ní spojeno. Hluboko, několik set metrů pod zemí, bez slunečního světla, při blikajícím kahánku, slabě osvětlujícím věčnou tmu, ztráví horník 8 hodin. V malém prostoru, shrben a často kleče nebo i v leže pracuje ve stálém nebezpečí, že jej skála nebo uhlí, mnohdy jen málo centimetrů nad jeho hlavou visící, rozdrtí.

Za takovou práci vykazující strašné procento úrazů smrtelných není 40 Kč na šichtu žádnou dostatečnou odměnou. A teď se musí ještě uvážiti, že těch šichet nevykoná horník za týden 6, nýbrž jen 3, 4 a někdy jenom také dvě šichty. A z výdělku odpočítávají se srážky do nemocenské a bratrské pokladny, vedle jiných dalších srážek, takže horníku nezůstane ani na nejpotřebnější: chléb a brambory. Lze se pak diviti tomu, že hornictvo na Ostravsku je zachváceno nespokojeností nad tímto svým neutěšeným životem a že se ho zmocní zoufalá nálada, když vlna drahoty, která se ještě ve značnější míře nyní musí dostaviti, promění jeho život v hotové peklo?

Poohlédněme se ještě na ostatní průmyslové závody na našem Ostravsku od Nového Jičína až k Jablunkovu, od Osoblahy až k Petřkovicím. Jak tam vypadají výdělkové poměry dělnické? V kovodělných závodech a v hutích kvalifikovaný odborník vydělá 30 až 35 Kč za směnu. Naproti tomu dělnictvo pomocné vydělává maximálně 26 Kč za směnu. U jiných dělníků není tomu jinak. Výdělek zedníků činí 32 až 36 Kč za den. Lučební dělnictvo vydělává průměrně 24 až 28 Kč a textilníci na Místecku a Frenštátsku od 12 do 20 a v řídkých případech vydělávají maximálně 26 Kč za směnu. Mohou tito dělníci odváděti ještě nový tribut selským zemanům?

Lze srovnati se svědomím cítícího člověka, aby tito chudáci platili každý kousek chleba, ždibec masa a lžíci sádla zdražené jen proto, aby ukojen byl hlad po rychlejším zbohatnutí selských magnátů? Od krátké doby vidíme v Mor. Ostravě příhon zmenšen. To se vysvětluje zásahem ministerstva zemědělství, které prohlásilo ostrá protiopatření, aby bylo čeleno šíření kulhavky a slintavky, ovšem toto opatření vzniklo asi ze zcela jiných příčin. Myslím, že se pamatujeme ještě, jak za starého Rakouska, když uherští šlechtici vynucovali na rakouské vládě opatření proti dovozu srbských vepřů, byla vynalézána periodická - jak toho páni potřebovali - dobytčí nákaza, slintavka a kulhavka. Naši agrárníci operují se stejnou sofistikou a opatřeními, jako to dělali maďarští šlechtici. I oni, když chtějí, aby byli ubráněni a uchráněni před konkurencí obsaženou v dovozu dobytka z ciziny k nám, vyhlásí slintavku a kulhavku, dovoz dobytka se zavře, a tak zabrání konkurenci a ceny svého dobytka rázem zvednou. To jsme viděli na Ostravsku, kdy s uzavřením dovozu rázem ceny masa stouply o 2 Kč na 1 kg. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Panstvo dělá politiku proti lidu, politiku pro bohaté, proti chudým a nešťastným. Připravuje tu dílo, které bude netoliko odsuzováno, nýbrž proklínáno nezaměstnanými dělníky a jejich hladovějícími rodinami, kterým vaší zdražovatelskou horečkou budete rváti poslední ždibec chleba od úst. Panstvo, které tu zastupuje, jak se samo honosí, české vzdělané vrstvy a při každé příležitosti se dušuje svou nezměrnou láskou k tomuto českému lidu, jenž je přece ve své většině chudým lidem dělnickým, právem zasluhuje výtku, která se může pronésti slovy, že vykonává dílo protinárodní.

Sešli jste se, pánové, na jedné frontě: agrárníci, národní demokraté, klerikálové, političtí živnostníci, slováčtí luďáci s německými a maďarskými klerikály, agrárníky a nacionály v prapodivném seskupení. Není mezi vámi žádné ideové souladnosti. Naopak. Tato vaše společnost je s hlediska ideového přímo absurdností. Jediné, co vás dohromady svedlo, je nenávist k chudému lidu. Tato nenávist je poutem vás společně vížícím, které však nebude míti dlouhého trvání. Nelze přece sloučiti oheň s vodou a stěží lze si představiti v republice Československé v trvalém společném objetí p. dr Kramáře s dr Hanreichem nebo dr Feierfeilem, p. Milána Hodžu s dr Spinou a Szent-Iványm, jako je absurdností pomyšlení, že by p. Frant. Staněk s Msgr. Šrámkem mohli býti v trvalém souručenství, když přece mezi klerikály a agrárníky na Moravě je sváděn neúprosný boj, kdo z nich ovládne venkov. Pánové, horečka, s jakou jste se vrhli do bojovného víru za zvýšená agrární cla a na ožebračení lidu, vyprchá z vašich hlav. Dostaví se vystřízlivění a snad u mnohých propukne i pocit studu. Vezměte, pánové, na vědomí, že lid vás za tuto protilidovou politiku bude souditi. A my se vynasnažíme, aby v celé Československé republice byl lid náležitě informován o vašem jedině ze sobeckých a hamižných důvodů vyvolaném díle, na které nebudete pyšnými, které bude znamenati v našem státě pro vás hotový pomník hanby. (Souhlas a potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Slovo dále má pan posl. Jiráček.

Posl. Jiráček: Slavná sněmovno! Ujímám se slova, abych v zahájené debatě o návrhu na zavedení pevných obilních cel jménem své strany přednesl také naše zásadní stanovisko k tomuto předmětu.

Již dne 7. května t. r., když bylo v této poslanecké sněmovně o této otázce jednáno, mluvčí naší strany zdůraznil naše stanovisko k této otázce. Proto dnes nemůže býti stanovisko mé jiné, než jaké již tehdy bylo uvedeno, že totiž jsme pro zavedení pevných obilních cel tak, jak byla ve výborech většinou stran odhlasována. Musím také současně ihned se ohraditi proti všem nezřízeným útokům, které byly vedeny proti naší straně, zejména se stran socialistických. Tak na př. bylo proti nám použito argumentu, že středostavovská strana živnostensko-obchodní zradila živnostnictvo tím, že se plně přiklonila k požadavkům celního návrhu strany zemědělské. U příležitosti boje za zemědělská cla byl učiněn také několikrát výpad proti živnostnictvu a obchodnictvu, jakoby ono bylo příčinou této drahoty. Toto nařčení musím co nejdůrazněji odmítnouti, poněvadž dnešní konkurence je tak velkého rozsahu, že u obchodnictva a živnostnictva nelze mluviti o lichvě, ba naopak je nutným zákon o nekalé soutěži. Nelze mluviti také o lichvě tam, kde převyšuje nabídka poptávku - a dnes jistě nabídka poptávku převyšuje v obchodech i živnostech. Vzpomínám si na slova, která zde pronesl včera pan kol. Srba o lichvě. Připomenul také této sněmovně, jaká úroková míra je v našich bankách. Já k tomu připojuji: na to právě naši zástupci v tomto Národním shromáždění poukazovali, ale poukazovali také na to, jaké ohromné dividendy vyplácí těžký průmysl. Jsme také pro to, aby se lichva stíhala, ale lichva skutečná a ne aby pro lichvu bylo stíháno nesprávně drobné živnostnictvo a obchodnictvo. (Výborně!) Ale lichevní orgány na pravé lichváře si nedovolí, avšak dovedou svými nekvalifikovanými úředníky šikanovati živnostnictvo a obchodnictvo a v mnoha případech i drobné rolnictvo.

Před chvílí pan kol. Prokeš zmínil se o tom, že pro obilní cla budou hlasovati národní demokraté, strana republikánská a také strana živnostenská. Připomněl, že jest to různorodé spojení s Němci. Ale, slavná sněmovno, kdyby tak naše česká veřejnost viděla zase druhé seskupení, myslím, že by pánům jinak odpověděla. (Tak jest!) Jen ať pánové, když chtějí vytýkati někomu spojenectví, se podívají do svého tábora, jak pan ministr Stříbrný stojí v jedné frontě s paní Weberovou, která na tomto místě urazila representanta českého lidu a českého národa. (Souhlas poslanců živnostensko-obchodnické strany středostavovské. - Výkřiky komunistických poslanců.) Jak jest možno, že vy zase stojíte s p. Bechyněm? Nebo se podívejte, jak zástupci českých socialistů objímají se tu s Munou a Kreibichem. (Výkřiky.) Jak jest to možno, pánové? Jen se na to vaše spojenectví podívejte a pak kritisujte někoho jiného. (Výkřiky posl. Knejzlíka.)

My jsme se, velectění pánové, sešli v hlasování v otázce hospodářské, což bylo a jest naší povinností. (Výborně!) Důvody, proč naše strana bude hlasovati pro zavedení pevných zemědělských cel, určuje nám národohospodářský vývoj naší republiky a udržení koupěschopnosti zemědělského lidu. Docela správně zde řekl zástupce luďáků před chvílí, že nemá-li sedlák, nemá, velectění pánové, nikdo. (Výborně!) Proč? Jestliže ten rolník nemá možnosti nákupu, nemá ji ani náš venkovský živnostník a obchodník, ale jde to ještě dále, a tu ohromnou krisi pocítí také průmysl a průmyslové dělnictvo, protože... (Výkřiky posl. Muny.) ... o tom s vámi nemohu polemisovati, poněvadž tomu nerozumíte - když nebude nakupovati živnostník a obchodník od průmyslu, postihne tato ohromná krise i průmysl. Zemědělci také právem říkají druhou věc: buď se zavedou cla i na zemědělské produkty jako na výrobu průmyslovou a tím se to vyrovná, anebo ať se zruší cla na výrobu průmyslovou a živnostenskou. Náš zemědělec by se spokojil s tou nízkou částkou za své výrobky, kdyby měl možnost laciného nákupu výrobků průmyslových. (Posl. Knejzlík: Jako vaši řezníci za 5 Kč koupí a za 20 Kč prodávají!) Vaše konsumy, pane kolego, když jste na to vzpomněl! Dovolím si vám pověděti, po vašich včerejších útocích, co jsme zjistil, a uvidíme, kdo prodává laciněji a kdo dráže. Včera na Žižkově v dělnickém konsumu "Včela" byla prodávána dvojnulka za 4·20 Kč, u jiného obchodníka za 4·10 Kč. Ve vašem "Lidovém domě" podle jídelního lístku stála vepřová pečeně 9·70 Kč, v jiných restauracích 8·50 Kč; skopové 9·70 Kč, a v nádražní restauraci na Wilsonově nádraží pouze 8 Kč. Máte svůj "Lidový dům" pro ty, kteří nemohou podle vašich slov jinde laciněji nakupovati, ale jste tam o mnoho dražší než u obyčejného obchodníka a živnostníka. (Posl. Knejzlík: To byste musel říci na jinou adresu, ne na mou!) Na vás to není, já vás, pane kolego, znám.

Bylo zde také mluveno kol. Srbou o okamžitém zrušení cel na průmyslové výrobky. Dodávám, že by ani dělnictvo nebylo pro to, aby se tato celní politika takto změnila, protože nemohli by potřebovati oni, ani celá naše republika zrušení cel na průmyslové výrobky, neboť uvolnění těchto cel mělo by jinak nedozírné hospodářské následky jak pro stát, tak i pro výrobní vrstvy a dělnictvo zvláště. Nedá se popírati, že uvolněním průmyslových cel zaplavil by cizí průmysl ihned náš trh svými výrobky, kterým, bohužel, dosud náš průmysl konkurovati nemůže. Z toho by následovala ještě větší průmyslová a obchodní krise, nezaměstnanost by stoupla, stát musel by ve zvýšené míře vypláceti podporu v nezaměstnání, čímž by byly ohroženy opět ve zvýšené míře nejen finance státní, nýbrž bylo by potřeba uvaliti ještě větší povinnosti na bedra všeho poplatnictva. Mám za to, že v praksi nejsou cla sama o sobě hlavní příčinou zdražení životních potřeb. Drahotu či láci za všech okolností určuje úroda. Pamatujeme se dobře, že na př. před válkou stál 1 kg pšeničné mouky 28 hal. a že pak v jednom roce následkem neúrody stoupla cena pšeničné mouky na 52 hal. Bude tedy i v tomto období regulátorem ceny polních produktů světová úroda. To je zásadní důvod, proč naše strana se cly na zemědělské produkty vyslovila souhlas a proč pro ně budeme hlasovati.

Naše parlamentní práce a usnášení dějí se cestou kompromisní a dohody. (Výkřiky posl. Knejzlíka a poslanců živnostensko-obchodnické strany středostavovské. - Místopředpředseda Stivín zvoní.) Ani jedna strana v tomto Národním shromáždění není tak silná, aby mohla sama o sobě o všem rozhodovati. Cla na zemědělské produkty jsou jednou částkou celého komplexu důležitých předloh zákonů, které v tomto období musí býti vyřešeny. Zemědělci v zákonodárství projevili veliké pochopení pro důležité státní nezbytnosti a rovněž veliké pochopení pro zákony sociálního rázu. Učinili-li zemědělci cla na zemědělské produkty základním požadavkem, pak by jejich briskní odmítnutí mělo za následek znemožnění další parlamentní práce na základě kompromisů a dohody. Konečně budiž otevřeně řečeno, že musí nastati také éra ochrany středních vrstev, které až dosud byly zanedbávány a poněvadž my cítíme se součástkou středního stavu, považujeme za svou mravní povinnost, podepříti druhou složku středního stavu, objeví-li se toho nutnost a potřeba.

Také obchodnictvo a živnostnictvo netrpělivě čeká se svými požadavky, které musí slavná sněmovna vyřešiti, a k nimž bude potřebovati pomoci a spolupráce ostatních stran. Jsou to zejména: zákon o nekalé soutěži, reforma živnostenského řádu, reforma daňová a pod. Stav hostinský čeká marně se svým dávným požadavkem na zavedení průkazu způsobilosti pro hostinskou živnost.

Budou cla na zemědělské produkty opravdu takovým neštěstím pro náš stát, jak by se rádo veřejnosti namluvilo? Snad budou míti i malé následky pro náš průmysl, možná že u některého státu jako našeho odběratele průmyslových výrobků způsobí přechodné nepříjemnosti, to však nemůže býti příčinou, aby se zemědělská výroba ponechala na pospas sama sobě, poněvadž by z toho vznikla škoda pro celé naše národohospodářství. Zavedením zemědělských cel máme možnost přinutiti některé sousední státy, které jsou odkázány na vývoz zemědělských produktů k nám, aby se k našim výrobkům průmyslovým chovaly loyálně a staly se částečně našimi odběrateli výrobků průmyslových, poněvadž v opačném případě mohli bychom na tyto státy nechati působiti celou příkrost cel na zemědělské produkty.

Se zemědělskými cly dělá se politikum a vyvolalo se již mnoho hořkostí. Hlavně socialistické strany zneužívají zemědělských cel agitačně. Proti tomu ovšem nelze ničeho namítati, ale budiž předem řečeno, že není vše zlato, co se třpytí. Nemáme příčiny nevěřiti tomu, co píše ústřední orgán republikánské strany ve středečním svém vydání, kde konstatuje, že přicházeli k zástupcům republikánské strany socialisté a často houževnatě a opětovně pokoušeli se rozbíti nynější celní většinu ze svých stranických důvodů, když totiž výnos cel bude věnován na jejich konsumy. (Slyšte! Slyšte! - Posl. A. Chalupa: Jmenovat a dokazovat!) Prosím, já vám to hned přečtu! (Posl. A. Chalupa: To nic neplatí!) Na vás neplatí nic. 7 let jste v tomto Národním shromáždění prováděli politiku diktatury proti středním stavům a dnes, když jste přišli na druhou stranu, děláte rámus. (Posl. A. Chalupa: Za syreček děláte politiku obráceně!) O nás se nestarejte, starejte se o sebe, poněvadž 15. listopadu m. r. odsoudil národ vaši politiku, a kdybyste přišli k národu v nových volbách, po kterých voláte, možná, že by to dopadlo ještě hůře. (Posl. Knejzlík: To je dobře, že jste neudělali clo na rákosky!) První byste byli jimi biti vy! To je viděti, že vás ty rákosky velmi mrzí, nás ne!

Co by takový požadavek býval znamenal? To není zásadní odpor proti clům, jak se jej snaží projeviti socialisté pro veřejnost, to znamená politický obchod jedněch proti druhým. To by byl naprosto neseriosní postup proti legitimnímu obchodnictvu, poněvadž by se dávala výsada konsumům, která by jim umožňovala konkurenční obchod oproti obchodnictvu. Nemáme příčiny zatajovati své rozhořčení proti podobným návrhům. Socialisté musí se naučiti zapomenouti na protekční a nespravedlivé vázané hospodářství, kdy zásobovány byly jejich konsumy levným zbožím, kdežto krámy živnostníků zely prázdnotou. (Souhlas.) Kdyby pro socialistické konsumy nebyla platila cla - ač by to byla do nebe volající nespravedlnost a výsada - nebyli by socialisté proti pevným clům brojili, pak by cla nebyla nejhorším zlem, nýbrž státní nezbytností. Oni by se ani dost málo nebyli ohlíželi na to, že ohrozí existenci desetitisíců samostatné činných obchodníků a živnostníků.

Projevujeme smysl pro zájmy druhých a doufáme, že oni projeví dostatečný smysl pro zájmy naše. Vedle zájmů zemědělců na pevných obchodních clech má životní zájem také celý mlynářský stav. Třebaže byl poněkud vzat zřetel na ně při stanovení zvýšeného celního tarifu na dovezenou nám mouku, přece neodpovídá celní tarif poměru tarifu obilnímu tak, aby dovoz mouky všeho druhu byl k nám zamezen, a aby se k nám dováželo jen obilí, a to ku prospěchu nejen mlynářského stavu, nýbrž i celého našeho státu a jeho obyvatelstva. Výtky, že domácí moučné výrobky nevyrovnají se cizozemským k nám dováženým, hlavně maďarským, jsou neodůvodněny. Máme nejlepší strojová zařízení, a klade-li se nárok u nás na zboží se stejným obsahem lepku, pak je na zemědělcích, aby se vynasnažili tuto potřebnou surovinu opatřiti tím, že na místě žluté hrubozrnné pšenice, jež vydá poměrně větší sklizeň, pěstovali více drobnozrnnou pšenici červenou. Semíláním obilí u nás možno podle statistických dat obživiti ročně přes 20 tisíc lidí, na čemž musí míti také zájem dělnictvo, jež stejně v dnešní době trpí nezaměstnaností. Vedle toho musí býti také rozřešen problém bílení mouky. Z Ameriky dovážejí se k nám draho placené zadní druhy mouky, jež jsou bíleny a jichž ohromná spousta se u nás zkonsumuje. Těchže druhů mouky naší výroby ovšem nebílené máme všude napěchovaná a přeplněná skladiště. Nikdo jich nechce a tak jsou obavy, že se tyto ohromné zásoby zkazí. Je zde jedno východisko: zakázati dovoz této bílené mouky, anebo když bude trpěn, i když se ví, že taková bílená mouka je zdravotně závadná, pak je povinností totéž bílení dovoliti i u nás. Zjev tento je také charakteristický pokud se týká konsumu mouky vůbec. Francie vyváží nejlepší druhy mouky a zadní druhy zkonsumuje. My děláme opak. Pak se bude stále mluviti o drahotě mouky, když se jen ta nejdražší za každou cenu kupuje a tu levnější i za tu nejlevnější cenu nikdo nechce. Takové poměry před válkou u nás také nebyly. Zdravé pečivo vyráběné z této mouky šlo před válkou velmi na odbyt, poněvadž bylo na váze mnohem těžší a větší při stejných cenách bílého pečiva. I toto lidové pečivo dnes nikdo nežádá. Na nás není, abychom dokazovali, jaký vliv budou míti pevná obilní cla na ceny obilí nebo mouky, to je povinností těch, kteří se těchto cel domáhají, byť by toto dokázati se dalo jen přibližně a nejistě. Vliv na ceny obilí i za pevných cel má v prvé řadě tuzemská úroda neb neúroda, jak jsem v se již zmínil.

Vliv na ceny samozřejmě bude míti zvýšený neb zmenšený konsum. Nezapomeňme, že stejně bude rozhodovati zintensivněný a zvýšený výnos půdy. Našim zemědělcům vytýkají socialisté, že si zaplatili dluhy hypotekární, jimiž byly selské usedlosti zatíženy. Je to štěstí pro stav zemědělský, že se tak stalo, ale štěstí také pro celý náš stát. Známý a populární národohospodář prof. Albín Bráf již v letech devadesátých zjistil, že usedlosti zemědělské jsou zatíženy 4 miliardami zlatých. Dokazoval, jaké smutné následky a nepříznivý vliv má toto ohromné zatížení pro veškeru zemědělskou produkci, nastíniv, že by bylo povinností státu ve vlastním zájmu zemědělce z této kritické situace vyprostiti, a za tím účelem navrhoval zavedení účelné vyvazovací akce. Tohoto Bráfa zde socialisté z pochopitelných důvodů necitovali. Proto když nyní ve vlastním státě bylo zemědělství zbaveno tohoto nejtěžšího břemene, což se stalo ku prospěchu hospodářskému nás všech, může jen nepřítel zemědělců jim to záviděti. Jsme přesvědčeni, že pevná obilní cla povedou k zvýšení produkce zemědělských výrobků a tím nebudou nikdy ani z daleka takovým zatížením pro konsumentské vrstvy, jak zde právě socialisté dokazovali.

Jedno bylo by zapotřebí uvážiti, že všechny důkazy o zhoubném vlivu pevných obilních cel dokazovaly se zde většinou teoreticky, a již z těch důvodů je povinností, uložiti si v úsudcích reservu a vyčkati do doby, až tato cla po delší době svého trvání dají nám praktické poznatky. Pak snad mnozí, kteří se zde tak houževnaté brání, poznají, že se mýlili. Bude ovšem záviseti také na tom, jak prakticky budeme celé naše národní hospodářství prováděti, abychom tíhu pevných obilních cel tak, jak ji naznačují strany socialistické, dovedli zmírniti. Bude celá řada odborných námětů a proto bude také potřebí, aby povolaní činitelé věnovali jim veškeru pozornost a pokud budou rázu praktického a užitečného, zjednali jim také platnost. Již dnes z řad mlynářstva je zde řada zdravých námětů a stav mlynářský na základě pečlivě vypracovaných statistických dat dobře naznačuje, jak v budoucnu v zájmu a prospěchu celého našeho národního hospodářství měli bychom se starati o to, aby na místě dovážené mouky dováželo se k nám hlavně obilí. Řekl jsem zde, že kdyby se věc prováděla tímto způsobem, mohlo by se v našich mlýnech zaměstnati o 20.000 zaměstnanců více, což má přece ohromný význam. Na základě právě zjištěných statistických dat přicházíme k překvapujícímu výsledku, že vedle uvedeného poskytli jsme za poslední rok cizozemskému mlynářstvu darem přes čtvrt miliardy korun tím, že na místo obilí dovážíme mouku, a tak jsme o tento ohromný obnos připravili československé mlynářstvo, jež marně volá po záchraně a jež v dnešních neutěšených hospodářských poměrech, nenastane-li jinak, bylo by úplně zničeno. I z uvedeného je viděti, že počítá-li se s výnosem půl miliardy za pevná obilní cla, mohli bychom uvedeným způsobem snadno získati celou polovinu úhrnného celního výnosu. Přihlížíme-li k tomu, aby se zlepšila také naše obchodní bilance, bylo by dobře, kdyby bylo pamatováno také na cla z dovážených otrub a krmné mouky, poněvadž, jak je dokázáno, přebývá nám za dnešního stavu oproti dosavadní spotřebě přes 6000 vagonů těchto krmiv. Z toho důvodu netřeba se obávati, že by se krmiv nedostávalo aneb že by byla zdražena, naopak, krmiva tato by byla zlevněna a tím by se zmenšil nákup dovážené k nám drahé kukuřice.

Právě kdyby se k nám dovážela pouze surovina a kdyby bylo dostatečné rozpětí mezi obilím a mlýnskými výrobky, pak tvrdím, že zcela určitě by nastalo zlevnění potravin, neboť nadprodukce dobré chlebové mouky zlevnila by chléb, který je denní potřebou všech, hlavně tříd nemajetných. Nadprodukce krmné mouky a otrub by valně přispívala k větší produkci mléka, tuků i masa a tím by opět vynutila zlevnění. V konsumu dnes hlavně požadovaná hrubá mouka je moukou luxusní a nemá se zařazovati do běžných potravin denně nutných. V letech 80tých hrubých mouk nikdo neznal a přece tehdy ta naše česká podbělka byla nejlepší pochoutkou. Při dovážení mouky nutno poukázati ještě na jiné detaily, jež zdají se býti mnohým bezvýznamné. Na dováženou k nám pšenici je potřebí 8 milionů pytlů v ceně asi 50 milionů korun, čímž také trpí naše továrny a v nich zaměstnané dělnictvo, které pytle vyrábí.

V této sněmovně mluvilo se také o tom mnoho-li meziobchod při této akci vydělá A byla již také jmenována horentní číslice 3 miliard Kč. My jsme již docela důrazně odmítli jednou pro vždy, aby kýmkoliv házelo se takovýmto způsobem na obchodnictvo nečestné podezření, že dopouští se zde nějakého vydírání, jak mnohokráte bylo vysloveno. Jestliže meziobchod těžil, pak je to meziobchod družstevní, velkonákupních družstevních firem a nikoliv obchodníků jako jednotlivců. (Výborně!) Při včerejší debatě, když kol. Srba zmínil se o starobním a invalidním pojištění, výslovně prohlásil, že je to hanbou, pakliže se toto pojištění dělnictvu vytýká. (Posl. inž. Nečas: To je také pravda! To není hanba, to je brutalita!) Ano, pane kolego, je to správné, co říkáte, ale nesmíte zapomenouti na jednu věc, že dnem, kdy vyjde zákon o starobním a invalidním pojištění, zvýší se všechno nejméně o 8 až 10%, a ti, kteří mají býti pojištěni, nebudou z toho míti nic, ale budou z toho míti ti, kteří to pojištění povedou, jako nemocenské pokladny. (Tak jest! - Výborně! - Potlesk poslanců strany živnostenské a republikánské.)

Neodsoudil však daleko ponižující výrok, který padl právě z jeho vlastních řad, že ti, kteří jsou pro pevná obilní cla, jsou vrahy dělného lidu. Nikdo nechce dělnému lidu ublížiti, tím méně jej vražditi, a toho je zejména daleka naše strana. My jsme se stali právě v tomto případě, zejména se stran socialistických, předmětem nezřízeného útoku za to, že poctivě postavili jsme se za požadavek stejně nám milého lidu zemědělského. (Výkřiky posl. Prokeše a Vávry. - Místopředseda Stivín zvoní.) Volá se proti nám veškeré konsumentstvo jako proti současným zdražovatelům, do řad našich příslušníků házejí se nepravdivá hesla jen za tím účelem, aby způsoben byl zmatek a rozvrat v naší straně. Mohu jen ubezpečiti socialistické strany, že se velice mýlí, pakliže, zejména pokud posledního se týká, očekávají od své akce nějakého positivního výsledku. (Hluk.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Pánové, prosím o klid.

Posl. Jiráček (pokračuje): Obchodnictvo a živnostnictvo, hlásící se do našich řad a do naší strany, je tak uvědomělé, že dovede dobře rozpoznati, na které straně je právo a pravda. Tak jako dělnictvo věří, že zájmy jeho správně obstarávají strany socialistické, také obchodnictvo a živnostnictvo má víru a důvěru k těm, které si svobodnou volbou dne 15. listopadu m. r. do tohoto parlamentu poslalo. My jsme nešli tak jako v jiných akcích ani v tomto případě za žádným ziskem ani za slávou, a proto jsme šli také tak, jak nám hlas našeho svědomí kázal. Nedali jsme se zlákati žádnými sliby ani lichotivými slovy, ani hrozbami, a již dnešní doba potvrzuje, že jednali jsme dobře.

Ani socialisté by neměli proti pevným clům námitek, kdyby výnosu jejich použito bylo pro jejich vlastní účely jakéhokoliv druhu. Tomu jsme my zabránili, to také považujeme v této otázce za svůj největší zisk a proto se také nebojíme žádné odpovědnosti vůči svým vlastním lidem. Politika naše není záludná, nýbrž objektivní a přímočará. Nemáme proto žádných vytáček, nýbrž tak, jako jsme již řekli dříve, tedy i v tomto vážném okamžiku prohlašujeme, že jsme pro pevná zemědělská cla, znajíce jich národohospodářský význam i důležitost. Proto věrně stojíme po boku veškerého zemědělského lidu, který cla zemědělská považuje za svou otázku životní. Nechceme míti na svědomí, kdyby se zemědělská cla neuskutečnila, zničení tisíců rodin našich těžce pracujících zemědělců. Proto prohlašuji jménem své strany, že naše strana poctivé v tomto boji vytrvá a že pro zemědělská cla budeme hlasovati. (Výborné! Potlesk.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Slovo dále má pan posl. Lanc.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP