Čtvrtek 10. června 1926

Ale jak to vypadá v cifrách? Maďarsko dělá politiku, aby si vybudovalo svoji vlastní národní výrobu. Vybudování industriální soběstačnosti v Maďarsku je jedním článkem v řetězu jeho politiky po integritě Uherska. O tom se nesmíme klamati, to je jasně viděti z celního tarifu maďarského. "Pester Lloyd" píše, že naše moučné clo, které znamená 4 1/2násobek, bude příčinou celní války mezi námi a Maďarskem. Co máme říci k násobkům průmyslových cel, které si Maďarsko před válkou postavilo? Je známo, jak jsme interesováni na vývozu textilií do Maďarska, je také známo, jaké úsilí dělalo v tomto směru Maďarsko. A cla, která nám Maďarsko smluvně nabízí v textiliích, na př. u bavlněných tkanin nevzorkovaných, řídkých, jest 14·4násobek, u vzorkovaných tkanin 13·5, u bavlněných tkanin obyčejných, hustých, nevzorkovaných 11·1násobek, u vzorkovaných 12·2násobek, u vlněných tkaniv od 11·9 až 21·4násobek, u vlněných šátků na hlavu 17až 18násobek, u vlněné konfekce mužské 38násobek, u tříslové kůže svrškové 32·6násobek, u obuvi 45násobek, u lahví 13násobek, u ohnivzdorných cihel 12násobek, u porculánu 12násobek. - Tedy takové násobky se nám nabízejí pro naši industrii v Maďarsku. A my neříkáme, že proto budeme dělati celní válku. Přes to, že se nám nabízejí tak vysoké násobky, jednáme na tomto podkladě, poněvadž jsme si vědomi toho, že nemůžeme zvrátiti hospodářskou politiku, kterou si suverenní stát dal. (Tak jest!) Jestliže přes to takto posuzujeme situaci, jeví se nám ve zvláštním světle diktát, že celé odvětví výrobní, jako je zemědělství i s mlynářstvím, máme obětovati, kde u mouky zavádíme násobek 4·5. Maďaři píší v "Pester Lloydu" že svoji mlynářskou industrii nehodí do starého železa. My jsme ji tam měli osm let důkladné. (Tak jest!) Po osm let tam byla i se zemědělstvím, ale smlouvu s Maďarskem jsme přes to neudělali.

Maďaři mají možnost, mají-li dobrou vůli, dohodnouti se s námi na témž základě, na jakém oni vyjednávají. Jestliže restituovali předválečná cla, musejí nám dáti právo, abychom totéž učinili, ač namnoze toho nečiníme právě u artiklů je především interessujících. My svoji politiku děláme na základě rovnováhy koncesí a výhod a jestliže, prosím, ostatní státy půjdou dolů se svou celní ochranou, my jistě mezi nimi nebudeme chyběti (Tak jest!), protože jsme posledními, kteří s ní v oboru zemědělském přicházejí (Výborné! - Potlesk.) a kteří ji v oboru průmyslovém soustavné snižují.

Není pochybnosti, že když vyřizujeme tyto věci, že zdaleka celní otázky nejsou navždy vyřízeny. Musíme budovati svůj definitivní celní sazebník, abychom si stanovili míru celní ochrany a rozhodli problémy, které musejí býti řešeny a abychom se konečně usjednotili na liniích své hospodářské politiky. Musíme dostati svoji obchodní politiku z dnešní její stagnace, poněvadž nám jde o zaměstnanost, o životní míru, o obchodní bilanci se všemi jejími konsekvencemi. Musíme to doplniti energickou a cílevědomou tarifní politikou dopravní. Jsem přesvědčen, že kdybychom se byli dostali k tomu, abychom dělali opravdu velkorysou dopravní politiku tarifní, pak jsme se mohli vyhnouti tomu, čemu se naše strana bránila, abychom měli clo na brambory. Těch 5 korun, které jsou v iniciativním návrhu, vyšlo jen z toho, že bramboráři na Českomoravské vysočině a jižních Čechách žádají právem, aby byli přiblíženi ke konsumním centrům. Musíme dělati pronikavou dopravní tarifní politiku, abychom produkční centra přiblížili ke konsumu, a to je problémem zrovna tak historických zemí, jako je to zejména problém slovenský. (Potlesk slovenských ľudových poslanců.) Když se podíváme na to, jak naše dopravní tarifní politika vypadá, pak si musíme říci, že zde jest jeden z největších úkolů, který nás čeká, abychom vyhověli potřebám svého hospodářského života.

Bylo zde mluveno o clu na len a bylo to postaveno jako výtka, že v iniciativním návrhu není clo na len. Prosím, zemědělské kruhy žádaly clo na len velmi energicky, my jsme se však bránili a přesvědčovali jsme zemědělské kruhy, že clo na len, jako na textilní surovinu, by znamenalo tu těžkou krisi lnářské industrie ještě zvýšiti, takže bychom ji úplně dorazili a nakonec by z toho nemělo nic ani zemědělství. Tedy jestliže zemědělci toto stanovisko uznali a jestliže chtějí a usilují o to, aby se lnářství podpořilo positivní péčí, aby len jako textilní surovina své postavení u nás si mohl udržeti, pak této výtky si nezasluhují, poněvadž kdyby clo na len bylo uvaleno, ztratilo by zaměstnání právě dělnictvo ve lnářských továrnách. (Tak jest!) Podobně je tomu s mlékem. I to spadá do kategorie tarifní politiky. Nesmíme zapomenouti, že Rakousko, které dělá politiku soběstačnosti i v zemědělství a zvyšuje zemědělskou výrobu všemi prostředky, počítá na mléko se clem 3 zl. koruny, to je 21 hal. na 1 litr. Co to znamená pro jižní Moravu, kde odbyt mléka byl zařízen na vývoz, netřeba zdůrazňovati. Tato fakta musíme si uvědomiti a musíme si býti vědomi toho, že nechceme-li hnáti i tyto věci do sféry celní, pak jedině pronikavou tarifní politikou můžeme způsobiti, aby to, co jižní Morava ztrácí na Vídni, získala v Praze a v jiných konsumních centrech.

Chtěl bych se omeziti na tyto poznámky k iniciativnímu návrhu. Mohu konstatovati, že jsme konali svou povinnost, jako jsme ji konali v koalici vždy až do krajnosti a obětovali této povinnosti i zájmy své strany, jsouce přesvědčeni, že zájem státu a národa jest zájmem nejvyšším. A myslím, že vývoj událostí dal nám za pravdu. Národní koalice nebyla rozbita naší vinou. Jsme přesvědčeni, že aktivní politikou a positivní prací musí býti přistupováno k otázkám, které musí býti řešeny a usilovali jsme o to, aby se řešení stalo dohodou, v jejímž jméně vládlo se v tomto státě od převratu. Byli jsme a budeme pro vládu národní, která by pevnou rukou řídila osudy naší republiky v demokracii čisté, pevné a sociálně spravedlivé! (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem jest p. posl. Prokeš. Dávám mu slovo.

Posl. Prokeš: Slavná sněmovno! Vlny veřejného mínění v Československé republice nebyly jistě od vzniku naší státní samostatnosti tak zčeřeny a vysoko vzedmuty, jako je tomu v přítomné době. Snad ani prosincový puč z r. 1920 nezpůsobil takový rozruch a zmatek v Československé republice, jako je tomu dnes. Řada let uplynula od oněch chvil, kdy buržoasie trnula hrůzou a tetelila se strachy. Za tu dobu vykonáno mnoho pro zkonsolidování hospodářského a veřejného života v Československé republice. A bez nadsázky může býti vyzvednuto, že dělnictvo pro konsolidaci těchto poměrů muselo přinášeti největší oběti. Roztržkou ve vlastních řadách jsouc oslabeno a rozvráceno, nemělo, žel, již té síly, aby s úspěchem odráželo útočnost kapitalistických vrstev, které neomaleně a drze sahaly na vymoženosti dělnické z dob před revolucí a po revoluci dobytých. Odbourávání mezd, zhoršení pracovních podmínek dělnických bylo jedinou snahou kapitalistů. A tento útok na životní postavení dělnictva byl omlouván běžnou frásí, že tím bude naše národní hospodářství a průmyslová výroba uschopněny konkurence a že tím bude přivoděno zlevnění netoliko výrobních, nýbrž i životních nákladů veškerého obyvatelstva. Resultát byl ten, že dělnictvo bylo ochuzeno a kapitál i při průmyslové depresi vykazoval stejně obrovské zisky, jako dříve. Nepřicházím s plačtivým naříkáním nad tímto protidělnickým postupem kapitalistických a buržoasních stran. Život je boj a nezná sentimentalit. A nejméně již možno očekávati, jak nyní se zřejmé ukazuje, sentimentalitu kapitalistických a majetkových stran k životním zájmům dělnictva.

Bezpočtukráte měli jsme v životě příležitost slyšeti frási, že vede-li se dobře podnikatelstvu, sklízí-li dobře sedláci se svých polí, tu prý se má i chudý lid při tom dobře. To je lež přímo pyramidálního rozsahu. Právě v dobách veliké konjunktury válečného keťasení bohatli spekulanti a ve značné míře také bohatli sedláci měrou svrchovanou, zatím co dělný lid a chudší vrstvy měst byly ožebračovány a žily bídným způsobem biblického Lazara.

V Československé republice vzplanul boj o agrární cla a nabyl eminentně třídního charakteru. Je tu sváděn boj chudých konsumujících vrstev obyvatelstva, hájených socialistickými stranami na straně jedné, proti sobectví agrárnicko-měšťáckých vrstev, jež se sloučily pod posvátným symbolem nenasytného molocha, který nelítostně a bez milosrdenství chce na sebe strhnouti výnos práce dělníků a všech za plat sloužících zaměstnanců. Ti všichni mají přinášeti denně agrárnicko-buržoasnímu molochovi tribut ve způsobu zdraženého chleba, mouky, masa, mléka a tuků.

Majetkové vrstvy organisují tu hotové křižácké tažení proti konsumujícím vrstvám, to znamená proti všem nezámožným, za mzdu nebo za plat pracujícím osobám Československé republiky. Každému soudnému člověku je známo, že statisíce dělníků a další desetitisíce veřejných nebo státních zřízenců, zaměstnanců a úředníků prožívají strastiplný život, který jim často neskýtá ani možnosti ukojiti skrovné životní potřeby. Není žádnou hluchou frásí, mluvím-li o podvýživě v dělnických rodinách, kde otec dělník nebo zřízenec, trpící nezaměstnanosti anebo mizerně placený, nemůže své rodině opatřiti ani potřeb nejnutnějších. A zoufalý zápas, podnikaný státními zaměstnanci za uzákonění nových požitků a upravení jejich právních poměrů, je nejvýmluvnějším dokladem zbědovanosti poměrů těchto úřednických a zřízeneckých vrstev. Kolik je mezi nimi z části zakrývané, ale i dosti zhusta na povrch se prodravší bídy, v jakém prodlužení nalézají se desetitisíce zřízeneckých a úřednických rodin, mohla by nám potvrditi statistika, kdyby o těchto poměrech byla vedena.

Řekl jsem, že nynější zápas proti clům, jež znamenají zdražení výživy lidu, má eminentně třídní charakter. Tak tomu ve skutečnosti je. Snaha agrárních zemanů prosaditi vysoká cla na produkty jejich zemědělského hospodaření, cla znamenající 6až 10teronásobek předválečných cel rakouských, jest přímo rdousivým hmatem na hrdla konsumujících vrstev. Výsledek tohoto celního opatření objeví se ve zdražení životních potřeb ve všech rodinách o 700 až 1000 Kč ročně, což znamená větší denní vydání o 2 až 3 koruny. O tolik bude rodina dělníka, zřízence a každého zaměstnance připravena, a to v době, kdy vzhledem k podvázanému průmyslovému podnikání mohou dělníci stěží pomýšleti na dobývání vyšších mezd. Naproti tomu však bohatí agrárníci hospodařící na větších statcích získají zvýšenou cenou svých produktů značné důchodové plus. Je to nezastřený útok proti životním zájmům chudších vrstev obyvatelstva agrárníky vedený, do jichž služeb postavila se veškerá měšťácky a protisocialisticky orientovaná společnost netoliko Čechů, nýbrž i Němců v našem státě. Do bojovného agrárnického spřežení nechali se připřáhnouti národní demokraté, katoličtí lidovci, političtí živnostníci, a poněvadž to ještě nestačilo k prosazení protilidového a hamižného agrárního justamentu, zesílena byla tato společnost ještě německými a maďarskými klerikálně-agrárními iredentisty, tvořící dnes buržoasní protidělnickou a protisocialistickou svatou alianci. Agrární "Venkov", který vede tiskovou kampaň za probičování agrárních cel, měl ještě odvahu napsati, že v odboji proti agrárnímu zločinu, ožebračiti konsumentské vrstvy v Československé republice, je pokus, aby na celé čáře byl učiněn průlom do republiky nejrozvratnějším protistátním a protičeským živlům. Což pro pana dr Kramáře, Milana Hodžu a pátera Šrámka jsou najednou páni Hanreich, Zierhut, Mayr-Harting, Feierfeil a Szent-Ivány živlem Československé republice oddaným a spolehlivým, že s nimi chtějí vésti boj proti sociálním demokratům českým i proti českým socialistům, které nestydatost agrárního deníku prohlašuje za iredentisty? Iredenty zločinné dopouštějí se agrárníci vyvoláním celního boje a způsobenou novou konfigurací parlamentární. A apostrofoval-li pan dr Viškovský soudr. Tomáška, že používáním obranných prostředků v parlamentárním zápase ohrožuje demokracii, pak je to tartufferie nejhrubšího rázu. Jak často pan dr Viškovský ve funkci presidenta Státního pozemkového úřadu zapomněl na svou služební přísahu, že bude dbáti a chrániti jen zákony Československé republiky? Takoví lidé nemohou se vydávati za ochránce zákonnosti, když plniti zákon chtějí jen tenkráte, znamená-li to pro ně prospěch.

Jak při tom pochodí oni úředníci a zřízenci, kteří hledají v národně-demokratickém táboře ochranu a zastání, když nižším kategoriím zvýšená cla obratem ruky zvýšenou drahotou vezmou to, co vůdcové národně-demokratičtí pokládají za nespornou vymoženost národní demokracie, postavivší se v čelo boje za prosazení požitkového systému? Nevím, jak si jednání svých vůdců živnostensko-středostavovských vysvětlí tisíce drobných živnostníků a obchodníků, odkázaných celou svou existencí na zákaznictví chudých dělnických rodin. Nové zdražení potravin a všech potřeb, které s sebou přinese neblahé celní opatření, podlomí konsumní schopnost širokých dělnických mas a ty budou stěží způsobilými konsumu a zaplacení potřeb, které jim maloživnostenští výrobci dodávají. Jak to vysvětlí klerikální či křesťansko-sociální politikové těm tisícům chudých věřících mužů a žen, kterým strana katolicko-národní svými kandidáty slibovala a živým bohem se zapřísahávala, že chce hájiti hospodářské zájmy chudého lidu také na zemi? Nyní se tito křesťansko-sociální představitelé dopouštějí zrady na svých křesťanských chudých dělnících a domkářích a jdou pomáhati bohatým selským magnátům ochuzovati a ožebračovati chudý lid. Však již teď ozývají se z řad křesťansko-sociálních dělníků slova protestu a odporu proti oněm kněžským vůdcům, kteří zatahují křesťansko-sociální politiku do služeb agrárních chamtivců. Za zlepšení platů farářů, za zvýšení kongruy kněžské obětují zde kněžští politikové a jim přisluhující poslanci-nekněží zájmy chudého lidu, tedy těch statisíců katolických proletářů.

A poněvadž by ani tento protisocialistický konglomerát ještě nestačil na prosazení agrárnického celního náporu, museli pan dr Kramář s monsignorem Šrámkem a s dr Milánem Hodžou jíti na námluvy do řad německé buržoasie, aby také v zájmu bohatých sedláků bez rozdílu národnosti pomohla plésti provaz, jímž má býti jak český, tak i německý konsumující lid v Československé republice rdoušen. Klerikálové čeští, němečtí, maďarští pomohou českým sedlákům uskutečniti zdražovací zločin a za to jim naši protiřímští a husitští sedláci a národní demokraté povolí desítky milionů korun na zvýšeni farářských platů.

Škoda, že viditelná a skutečná hlava agrární strany v Československé republice pan Antonín Švehla pro chorobu není nynějšímu zápasu přítomen. Snad ve svém nitru daleko od české své vlasti cítí se šťasten, že je mimo bojovný vír, inscenovaný jeho bojovnou kohortou. Jak přímo zázračně změněné poměry by tu nyní našel! Když 17. prosince 1925 zahajoval ve funkci min. předsedy zasedání v nové zvolené poslanecké sněmovně, byl německými poslanci všech politických odstínů, vydatně komunisty podporovanými, přímo uřván. Nemohl si ani zjednati sluchu k přednesení vládního programu. A jak němečtí poslanci s nesmiřitelnou nenávistí a téměř s pocity vnitřního hnusu se dívali na novou vládu, na vládní koalici a na jejího představitele ministerského předsedu Švehlu, dokumentovala nejlépe něm. poslankyně pí. Weberová, která, když musela při skládání slibu podati svou ruku p. min. předsedovi Švehlovi, demonstrativně si šátečkem utírala onu ruku, jíž se dotkla ruka pana min. předsedy. Byla to odporná demonstrace fanatické dámy, která svým činem dala najevo, jak se štítí ruky náčelníka vlády, jako by to byla ruka nečistá. Celá sněmovna byla nad tím pobouřena a projevila nepokrytě svou nevoli. Dnes by snad paní Weberová vůči Švehlovi podobně asi stěží jednala. Národnostní nepřátelství mezi Čechy a Němci, zaujatost vyplývající z národnostních poměrů mezi oběma národy se zúžila. Z německé, protičeské a protistátní iredenty vypadly dvě skupiny, agrární a klerikální. Maďarští klerikálové jsou v této vzácné pro českou buržoasii společnosti třetím z pomocníků v boji rdousiti konsumující lid. A tento zázrak byl přivoděn jen tím, že český sedlák dohodl se s německými selskými boháči na tom, že budou společně chudému lidu prodávati dráže žito, pšenici, mouku a že jejich telata, prasata, krávy a voli zdraží se o několik set korun v celním sazebníku zvýšených a každý konsument v Československu tuto novou mezinárodní českoněmeckou, selskou lásku zaplatí denně dvěma až třemi korunami zvýšených výdajů.

Dne 17. prosince 1925 jevila poslanecká sněmovna přímo zoufalý obraz. Vybíjely se tu nacionální a protistátní vášně přímo nejfanatičtějším způsobem. Němečtí poslanci bez rozdílu stran - viděli jsme mezi nimi dr Hanreicha, Zierhuta, dr Korlátha, dr Petersilku i dr Feierfeila - na znamení odboje vůči československému státu a vůči vládě spustili, jako by to bylo v nějaké hospodské knajpě "Deutschland, Deutschland über Alles". V lavicích koaličních stran a jmenovitě v lavicích ministerských probudil se spravedlivý hněv. Vše bylo ohromeno, ne tak pro neparlamentní postup německé iredenty, ale proto, že zákonodárný sbor, v němž se mělo jednati o těžkých problémech doby, o velikých úkolech, které nová sněmovna měla řešiti, dík nacionalistickému furoru se proměnil v hulákající knajpu.

Jako jakási matná odpověď na německou zpěvní produkci ozvala se z řad koalice národní hymna "Kde domov můj". Tklivé a krásné melodie Škroupovy hymny nezněly tu jako chorál osvobozeného národa, nýbrž spíše byl to zpěv žalu a bolesti nad ponížením, jakého se český parlamentarismus v nové republice dožil od německých sveřepých iredentistů. Dnes za nových, celní horečkou vytvořených, poměrů snad by již Němci nesáhli k podobné zpěvné produkci. Klidně mohou upustiti od "Deutschland, Deutschland, über Alles", a hymnou pro ně i pro pány české agrárníky spíše může býti selský popěvek: "Sedlák, sedlák, sedlák je velký pán".

A pan dr Kramář, jakouže to hraje roli v této nové politické tragikomedii? On, který si po celá desítiletí hrál na národně nesmiřitelného Joviše, on nesmiřitelný průbojník ideí národního státu, stojí tu vlastně jako novodobý Jeremiáš plačící nad zkázou československého Jerusaléma, nad národnostně ideovou zkázou, k níž způsobem přímo vynikajícím spolupomáhal. Ve slavné době mladočeských bojů na počátku let devadesátých, kdy pan dr Kramář jako mladý právník probojovával si cestu na politickou arénu, ubíjeni byli staří vlastenci dr Rieger, Mattuš, jako političtí zrádci za punktační dílo vyrovnání s Němci v Čechách. Nevím, jak daleko pan dr Kramář, který tenkráte jevil sklon k realistům, na této popravě staročechů a na štamprlové zradě Riegerové spolupůsobil. Zdá se mi, že porazil dr Riegera v Semilech. Já bych se jen pana dr Kramáře skromně tázal, pokládá-li nynější česko-německou koalici, stvořenou za jediným účelem obohacení se agrárníků a poškození milionů českých konsumentů, za menší zločin protinárodní, nežli byly punktace na počátku let devadesátých? Nemohu si pomoci a musím pana dr Kramáře ještě jednou apostrofovati. Jsem nucen učiniti tak z důvodů, které by pan dr Kramář musil pochopiti. Vždyť právě v poslední době - a o tom chci jenom tak mimochodem mluviti - býval dr Kramář ostravskému dělnictvu svou stranou vyhlašován jako spasný genius, jenž s vroucím srdcem lne ke zbědované třídě dělnické a nejen chce, nýbrž prý také dovede zbaviti ji všech hospodářských běd.

R. 1922 objevil se pan dr Kramář na veliké schůzi v Mor. Ostravě, jíž se zúčastnil obrovský počet českých soc. demokratických dělníků, kteří byli dychtiví osobně poznati dr Kramáře a slyšeti z jeho úst ono evangelium vlastenecké spásy. A co tenkráte prohlásil pan dr Kramář? Musím oživiti poněkud jeho paměť. Řekl: "Vše bych pochopil v boji organisovaného dělnictva, jen to ne, že hledá pomoc a podporu u dělníků jinonárodních". A pak s velikým pathosem obrácen k přítomným sociálním demokratům dále pravil: "Nač hledáte pomoc jinde? Nač se organisujete se živly cizími? Či nedají vám české strany vše, co sami potřebujete?"

Proto bych se nyní směle mohl tázati pana dr Kramáře, co on vůdce české kapitalistické buržoasie a nacionalistické inteligence našemu českému dělnictvu dává a s kým mu to dává? Nechci býti osobním, ale ponechám dr Kramářovi, aby si sám uvědomil, jaký úsudek české dělnictvo na Ostravsku si musí o něm činiti, když princip tehda na veřejné schůzi prohlášený, nyní sám opustil a postavil se do jedné fronty s německými odpůrci jen k tomu účelu, aby zbídačenému dělnictvu na Ostravsku, které ho tenkráte vlídně přijalo, pomáhal zhoršovati existenci a názorně je o tom poučil, jak "panská láska po zaječích skáče".

A ještě bych poznamenal. Uvědomí-li si vůdčí mužové českých občanských stran, jaké důsledky musí jejich postup v boji o agrárnický celní justament nezbytně přivoditi? Co nastane, když v koalici s německými agrárníky a klerikály, s maďarskými iredentisty proti spravedlivému rozhořčení zástupců všech socialistických stran prosadí zvýšení celních sazeb? Po těch vašich líbánkách nepřijde potopa, která by zahladila vše se světa a přivodila naprosté zapomenutí všeho, co se stalo, a dala jen vyrůsti novým poměrům bez jakékoliv souvislosti s nedávnou minulostí. Bude stěží možno protloukati se na dlouho s úřednickou vládou. Jaká nová konstelace vládní soustavy a s jakouže většinou tato soustava bude moci býti vytvořena? Jsou páni dr Kramář, dr Hdža a Msgr. Šrámek tak prostoduší, že by mohli počítati s nějakou novou kooperací socialistických stran společně ve vládě? Což by mohli zástupci socialistických stran po takovém zápase přímo dějinného významu, po takovém brutálním útoku na životní míru chudých dělnických vrstev znovu zasednouti do bývalé všenárodní koalice?

Nevím, zdali by široké vrstvy dělníků z měst i venkova po příšerném políčku, jenž jim byl vmeten buržoasní českoněmeckou koalicí v tomto boji ve tvář, mohly snésti, aby jejich zástupci znovu zasedli si ke společnému stolu s českou buržoasií, která, když šlo o egoistické zájmy agrárníků, nerozmýšlela se ani chvíli spojiti se se zástupci německých a maďarských sedláků a klerikálů.

Páni dr Kramář, dr Hodža a Msgr. Šrámek ukázali českému pracujícímu lidu, že pro hospodářské výhody majetných vrstev dovedou se spojiti netoliko s čertem, nýbrž i s těmi Němci, které prohlašují za iredentistické nepřátele a zrádce československého národa a jeho státu. A nacionalističtí vůdcové našich německých stran touto ad hoc vzniklou koalicí s Němci, vzniklou jedině ze zištných pohnutek, spletli si pro budoucí časy na sebe důtky, které snad často a velmi nepříjemně ne pouze na jejich záda, nýbrž přímo na jejich lebky a svědomí budou dopadati. Neboť tímto jednáním vyvrátili vlastní tvrzení, že s Němci v republice nelze se dohodnouti, nelze spoluvládnouti.

Nejkrutěji budou tímto agrárním nadělením postiženi obyvatelé průmyslových měst a středisk. Desetitisíce rodin dělnických, zaměstnaneckých a úřednických, odkázaných jen na mzdu nebo na měsíční plat, budou nejvíce potrefenými obětmi této protilidové a hamižné celní politiky.

Sociální demokraté nestavěli se nikdy proti oprávněným a spravedlivým zájmům drobného venkovského lidu. Pro ten také novopečená celní ochrana neznamená žádných výhod. Náš odpor není namířen proti malým zemědělcům, nýbrž jedině proti bezmezné chamtivosti bohatých sedláků, směřujících k tomu, aby nadměrnou celní ochranou vytvořili tu podmínky pro život jakýchsi selských bojarů a vladyků a uzpůsobovali skvělé podmínky novodobé zemanské šlechtě, šlechtě sice bez predikátů, zato však bohaté, avšak stejné tvrdé, jako byli páni s modrou krví.

Československá republika měla agrární reformou provésti spravedlivé vyrovnání a měla odčiniti zločin spáchaný před třemi staletími rodem habsburským a jejich hierarchickými našeptávači a pomáhači v protireformační persekuci. Habsburkové za asistence katolické hierarchie po porážce na Bílé Hoře a v dobách protireformačních zabírali statky českým rebelům. Československá pozemková reforma z části vzala potomkům starých rakušáckých rodů a španělské nebo cizinecké soldatesky zkonfiskovaná panství a sídla. Český lid se domníval, že půda bude vrácena lidu, ale vedením agrárnickým zašantročeno toto obrovské bohatství několika set zámků a zbytkových statků agrárnických a s nimi na tomto v novém chabrusu zúčastněným agitátorům a rejtarům, zrovna tak, jako se to dělo po bělohorské bitvě. Ferdinand Habsburg s Lichtensteinem a Michnou z Vacinova, podělovali si statky českých rebelů, zabrané svými soldáty. Nyní se historie opakuje s tou malou změnou, že na tytéž zámky a statky dosazeni byli soldáti agrárničtí a nár. demokratičtí.

Clary, Aldringen, Buquoy, Maradas, Ditrichstein a jak se ta cizácká žoldácká společnost nazývala, nahrazena je tu novodobými agrárními majiteli velkostatků, ať se již jmenují Křemen nebo Bergman, Vraný nebo Špaček, Macek či Branecký, jak se nazývají naši poslanečtí a senátorští kolegové, jimž agrární reforma přinesla zbytkové statky a krásné zámky jako skvostný dárek. Půjde-li vývoj událostí v Československé republice tímto směrem dále, pak se u nás vynořuje perspektiva obnovy starých zašlých šlechtických časů a nové zámecké panstvo snad se dožije i získání nových šlechtických predikátů. A ještě malou otázku: Jsou ještě nějací příbuzní pana dr Milana Hodži, kteří nějaký zbytkový statek neb jiný příděl nedostali?

Jest zcela pochopitelno, že tato nová zemanská šlechta, která nenabyla mečem, nýbrž protekčním přídělem nebo vyděračským výkupem svých statků téměř za babku, chce je nyní pro sebe a své potomky zhodnotiti znásobením výnosu, jehož chce dosáhnouti zavedením nových cel.

Drobným zemědělcům, chalupníkům a držitelům menších hospodářství celní politika, vynucená agrárně-buržoasní koalicí, nepomůže. Drobný zemědělec je více konsumentem nežli producentem.

Prožili jsme již přece období horentně vysokých obilních cel. Což neprodávali sedláci za války a bezprostředné po převratě pod rukou 1 q pšenice za 500 K, ba za daleko větší částky? Což nebyli nuceni dělníci a lidé z měst platiti, ovšem pod rukou, za 1 kg mouky až 20 Kč? Komu tato drahota zemědělských plodin v době válečné a poválečné přišla vhod? Chudí domkáři, kteří vlastně byli na vojně, z toho nic neměli. Jejich ženy hynuly bídou a bohatí selští starostové v obcích ještě jim upírali nárok na vyživovací příspěvky. Za to však sedláci vesměs zbohatli. Malým lidem ohromná a nebývalá cena zemědělských produktů nic neprospěla. Malí zemědělci na Valašsku, na Těšínsku, v Podbezkydí nebo na kopcovitých stráních Opavska a jinde z agrární politiky nezískají nic, naopak bude pro ně zabijákem. Malý domkář v horách nesklidí se svých políček ani tolik, co potřebuje jeho rodina. Musí denně nakupovati, a odchová-li jeden nebo dva kousky dobytka za rok, a strží-li o 200 neb 300 Kč za to více, troji čtyřnásobně to zaplatí za zdražené poživatiny, poněvadž je dělníkem v průmyslovém závodě a většinu potravin pro sebe a rodinu musí kupovati.

Zvýšením cel zdraží se vše. Je-li zdražen chléb, znamená to zdražovací lavinu, takže to způsobuje nekonečný circulus vitiosus dalšího zdražování.

Domnívám se, a myslím, že plným právem, že ostravský průmyslový kraj je nejprůmyslovější oblastí celé Československé republiky. Kraj ten do nedávna rozkvétající vadne a odumírá. Nové uhelné šachty se více neprohlubují. Nezřizují se nové železářské závody a hutě, které by nové houfy dělníků k sobě vábily. Nadchází stagnace a přímo katastrofální pokles výroby. Řada šachet zastavila těžbu a téměř na všech šachtách, kde dosud je provoz, obmezuje se výroba maximálně na 4 směny za týden.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP