Středa 9. června 1926

Bylo dnes také mnoho mluveno o otázce zemědělských dělníků, kterážto otázka úzce souvisí se zemědělskými cly. Slyšte tedy, co p. kolega Koudelka, český sociální demokrat, napsal roku 1923: "Je pravda, že průmyslové dělnictvo vystupuje proti celní ochraně zemědělství. Je to však nedůslednost, již by bylo třeba odstraniti v zájmu zdravého hnutí dělnického." To psali čeští sociálně-demokratičtí v vůdci dělníků roku 1923 v "Právu Lidu" o zemědělských ochranných clech. Má-li býti věc, pro kterou se kdysi vyslovili a pro niž táž nutnost platí ještě dnes, uskutečněna, pak ovšem přirozeně zaujmou docela jiné stanovisko a pan kol. Koudelka byl největší bojovník proti předloze o ochranných clech v zemědělském výboru minulého týdne.

Naše stanovisko v otázce ochranných cel je předmětem ostrého boje se strany různých v spotřebitelských stran. Je to příznačné, že jisté pražské noviny v tomto boji proti ochranným clům převzaly vedení, a je také příznačné, že těmto listům nestojí nejblíže pracující třída, nýbrž bursovní činitelé a mezinárodní spekulační překupnictví. Roku 1925 tytéž listy měly o ochranném cle docela jiné mínění. Tehdy psaly tyto listy, které teď zahájily boj proti pracujícímu lidstvu z venkova, toto:

"Rolník pracuje těžce, aby opět zvelebil své hospodářství, avšak brzy vidí že jeho snahy jsou marné. Zatím co musí za nákup nářadí a strojů, hnojiv atd. platiti následkem disparity mezi výrobky agrárními a průmyslovými více než před válkou, doráží se na něj s požadavkem, aby zvětšil ornou plochu a zvýšil areální výnos. Zatím co míra úroková stoupá, zmenšuje se jednorázový výnos mzdy za rok čím dále tím více a pro nepřízeň počasí někdy vůbec se nedostaví. Konflikt je zde. Sedlák žádá vlastního nákladu za zboží s přiměřeným výdělkem, kterýžto požadavek se zajisté splňuje v každém normálním hospodářství a splniti se musí. Žádá téhož stupně celní ochrany, jaký byl před válkou. Protivníci však činí pro sebe nárok na to, aby cenovou kalkulaci zemědělcovu zrušili, a odvolávají se na cizinu."

To psal týž tisk, který dnes zahájil proti nám boj, a kdyby snad naše ujednání o volbách byla vypadla jinak, byla by tu možnost, že týž list, který dnes převzal vedení v boji proti zemědělským ochranným clům, zaujímal by dnes jiné stanovisko. Zvláště však třeba uvésti, že tisk v cizině, který zase stojí blíže spekulačnímu překupnictví, již několik neděl bojuje proti zemědělskému svazu. Jsou zastánci pohyblivých cel, ale nejsou pro pevná cla. Protože chceme bojovati proti spekulaci nikoli pouhými slovy, ale vážně, proto hlasujeme pro pevná cla a ne pro pohyblivá cla.

Vytýká se nám také se strany protivníků cla, že neponeseme odpovědnost za své stanovisko v otázce ochranných cel. Nemůžeme-li nésti odpovědnost, pak přece všichni, kteří jsou dnes našimi odpůrci v této otázce, mají jistý politický užitek a mohou se přece z toho těšiti. Hlasujeme-li pro ochranné clo, hlasujeme pro svůj návrh, protože jsme již jeden a půl měsíce dříve než čeští kolegové podali tento návrh svým kolegou Mayerem. Když pak tento návrh přichází s jiné strany a má týž smysl a týž úkol, nemůžete na nás žádati, abychom hlasovali proti němu, protože byl podán českým kolegou, neboť pro nás jest otázka zemědělských ochranných cel otázkou čistě hospodářskou, otázkou existenční. Jiné německé strany hlasovaly s vládou a pro návrhy vlády, když na straně vládní tu byla nosná většina, když tedy toho neměly potřebí, aby hlasovaly. Učitelé, advokáti, průmyslníci a dělníci všech národností se sejdou, aby mluvili o hospodářských otázkách, o otázkách stavovských a o nich rokovali, a když se odváží německý rolník a malorolník sejíti se s kolegy v povolání jiné národnosti, aby jednal o svém osudu, pak křičí celý svět. (Hluk. Různé výkřiky na levici.) Dnes jsme bohudík tak daleko, že nemáme potřebí poručníkování jiných, a minuly časy, kdy si tropili ze sedláka s cípatou čepicí v kalendářích posměch. To pohoršení na druhé straně je proto, že máme odvahu svého osudu života se ujmouti a sami mužně se zastati osudu německých rolníků a malorolníků venku. Je příznačno, že pan kol. Koudelka a i bývalý ministr Johanis, jakož i pan kolega Knejzlík v zemědělském výboru činili výčitku, že kolegové z české strany agrární si toho nejsou ani vědomi, jak těžce bylo dobyto tohoto státu, že jsou národně nespolehliví a musí povážiti, jak velkých obětí stálo zřízení tohoto státu český národ. Jest to důvod zástupců mezinárodních, ke smíření národů pracujících stran socialistických? Takovýmto způsobem se nedostaneme tak snadno k smíření, když se v otázce ochranných cel přichází s takovými důvody. Ostatně důkaz, že je nedostatek věcných námitek, musím uvésti jméno muže, které uvedl můj kolega Heller. Jak daleko se vzdálila česká sociální demokracie od názorů svého pána a mistra Marxe, jenž neznal vlasti, zatím co česká sociální demokracie k vůli svému národ u prozrazuje zájmy dělníků při pozemkové reformě, při pracovním místě.

Převzal jsem dnes ještě úkol, abych poukázal na neštěstí, jež utrpěla severočeská oblast dne 5. června, abych poukázal na to, za jakých těžkých nebezpečí zemědělství musí pracovati, jak je závislé na počasí a přírodě, kde několik hodin může zničiti plody těžké práce. Při poslední katastrofě, která postihla severočeskou oblast, potvrzuje se, bohužel, opět jednou toto nebezpečí. Použiji dnes příležitosti, abych apeloval na rozhodující vládní místa, aby při příležitosti hrozných škod, které byly způsobeny v severních Čechách živelní katastrofou nejen na zemědělských kulturách, ale i na veřejných komunikacích, byla poskytnuta přiměřená pomoc rychlou podporou se strany všech činitelů, již přicházejí v úvahu. Mosty, cesty a silnice byly strženy, nacházíme tam, kde stály stodoly, výmol, který si vší silou vyrvala bystřina, nacházíme, že kilometry silnic již zmizely, že obilí je sraženo k zemi, louky zaneseny a kamením pokryty, orná půda odplavena, a chápeme se dnešní příležitosti, abychom žádali, aby dotyčná vládní místa učinila vše, aby se pomohlo severoněmeckým krajům pokud možno rychle, protože je situace, v níž se nacházíme v dotyčných krajích, uvedených v návrhu, jejž jsme podali, velmi zoufalá. Žádám tedy jménem těžce postižených příslušná vládní místa, aby pokud možno brzo přispěla vydatně na pomoc. Rychlá pomoc je pomoc dvojnásobná.

Protože pevná cla bojují proti spekulaci a protože jsou prostředkem, aby převedla zisk od spekulačního překupnictví do rukou prvotního výrobce a tím přispívají k zvelebení výroby v zájmu všech stavů, budeme hlasovati pro tento návrh, i když obsahuje ještě mnohé nedostatky, hlavně tím, že schází clo na len, vzhledem k nouzi malého a středního rolníka. (Potlesk něm. křesť. sociálních poslanců.)

Předseda: Přerušuji rozpravu, jakož i projednávání pořadu vůbec a přistoupím k ukončeni schůze.

Před ukončením učiním ještě některá sdělení.

Došla oznámení o změnách ve výborech.

Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru pro obchod, průmysl a živnosti posl. Karpíškovou za posl. Kleina a posl. Geršla za posl. Bečko.

Klub poslanců čsl. nár. demokracie vyslal do výboru soc.-politického posl. dr Hajna a Ježka za posl. G. Navrátila a Votrubu, do výboru rozpočtového posl. dr Samka za posl. inž. Dvořáčka.

Klub poslanců "Deutsche christl.-soc. Volkspartei" vyslal do výboru rozpočtového posl. dr Petersilku za posl. Bobka.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Zeminové, Práška, Sladkého, Knejzlíka a spol. předsedovi vlády a všem ministrům ve věci oficielní účasti ministrů při oslavách Husových letošního roku,

posl. Tučného, Procházky, Laubeho a spol. ministru financí o penízi 130,000.000 Kč pro účely sociálního pojištění,

posl. Gregorovitsa a súdr. ministrom zemedelstva a financii o súrnej podpore obyvateľov dedín pri riekách Iple a Nitre, ktorí obyvatelia boli poškodení povodňou,

posl. Hrušovského, Zeminovej a spol. ministru vecí zahraničných, min. predsedovi a ministru školstva a nár. osvety vo veci odstranenia vnútenej štátnej správy církevných velkostatkov na Slovensku a odevzdania ich irredentistickým církevným hodnostárom.

Předseda: Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 10. června t. r. v 9 hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu dnešní schůze.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 10 hod. 15 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP